PCMag listasi 8 helppoa keinoa, joilla Android-puhelimesta saa vähemmän ärsyttävän. Keinot on lehden mukaan testattu Androidin 7.0 Nougat -versiolla. Toiminnot saattavat löytyä eri puhelimista ja käyttöjärjestelmäversiosta hieman eri paikoista.

1. Poista puhelimen mukana tulleet turhat ohjelmat käytöstä
Monien puhelimien mukana tulee paljon ylimääräistä säläohjelmaa, jolla ei tee mitään ja joka vain tuhlaa puhelimen kapasiteettia ja kuluttaa akkua. Usein näitä ohjelmia ei pysty poistamaan, mutta ne voi kuitenkin estää, jolloin ne eivät kuluta virtaa taustalla. Käytöstä poistaminen löytyy menemällä Asetukset -> Sovellukset ja napauttamalla sovellusta.

2. Poista näytön automaattinen kirkkaudensäätö käytöstä
Näytön automaattinen kirkkaudensäätö on oletusarvoisesti päällä kaikissa Android-laitteissa. Jos se toimii hyvin, sitä ei kannata poistaa käytöstä. Usein automaattisella kirkkaudensäädöllä on kuitenkin tapana mukautua liikaakin ympäröivään valaistukseen, jolloin näyttö on hämärässä liian pimeä. Jos toiminto ärsyttää, sen saa päältä kohdasta Asetukset -> Näyttö.

3. Kytke ”Ei saa häiritä” -toiminto päälle
Android-puhelimissa on mahdollista kytkeä päälle Ei saa häiritä -toiminto, jolloin turhat ilmoitukset eivät herätä pikkutunneilla. Sen voi asettaa kytkeytymään päälle ja pois tiettyyn aikaan, jolloin sitä ei tarvitse muistaa joka ilta kytkeä päälle. Toiminto löytyy kohdasta Asetukset -> Ääni tai joistain malleista suoraan Asetukset -> Ei saa häiritä. Asetuksiin voi määritellä myös poikkeuksia, jolloin esimerkiksi tärkeiden ihmisten soitot tulevat läpi.

4. Hallitse ilmoitusasetuksiasi
Yksi pakasta vedetyn Android-puhelimen ärsyttävimpiä puolia on ilmoitukset kaikesta turhasta. Onneksi siinä voi määritellä, mitkä sovellukset saavat lähettää ilmoituksia. Asetukset löytyvät kohdasta Asetukset -> Ilmoitukset.

5. Järjestä uudelleen alasvetovalikon näppäimet
Nougat 7.0 -versiosta alkaen yläreunan alasvetovalikon näppäimiä pystyy hallitsemaan. Säädöistä pystyy valitsemaan, mitkä pikanäppäimet valikosta löytyvät. Säätöihin pääsee käsiksi painamalla hampurilaisen kuvaa tai kynän kuvaa yläoikealla.

6. Räätälöi näyttölukon asetuksia
Puhelimeen kannattaa asettaa salasana tai jokin muu näytön lukitustapa varkaiden tai muiden ilkimysten varalta. Joissain puhelimissa on ominaisuus, joka tunnistaa milloin olet kotona eikä silloin pyydä sinua tunnistautumaan. Säädöt löytää kohdasta Asetukset -> Näyttölukko ja salasanat.

7. Käytä aina puhelimen omaa kamerasovellusta
Monissa some-henkisissä sovelluksissa on oma kameratoimintonsa, mutta se harvoin yltää samaan kuvanlaatuun tai säätöjen määrään kuin puhelimen oma kamera. Kannattaa siis useimmiten käyttää kuvaamiseen puhelimen kamerasovellusta ja tehdä vasta tarvittavat muokkaukset toisessa sovelluksessa.

8. Käytä vimpaimia
Aloitusruudun voi täyttää osan haluamallaan sisällöllä. Näin yhden välilehden voi täyttää esimerkiksi sähköpostilla ja kalenterilla, jolloin ei tarvitse avata itse sovelluksia pysyäkseen kartalla uusimmista viesteistä ja kalenteritapahtumista. Vimpaimia eli widgettejä pääsee säätämään painamalla pitkään millä tahansa aloitusruuduista ja naputella mieluisimmat sovellukset näkymään.

PCMagin pidemmän jutun löydät täältä.