Bluesound Node 2 -verkkotoistinta on alettu myydä pakettina Genelecin G Two -kaiuttimien kanssa. Testasimme, millaista soundia syntyy niiden yhdistelmästä.

Musiikkia kuunnellaan nykyään useimmiten suoratoistopalveluista tai ainakin muuten tiedostopohjaisesti. Jos haluaa kuunnella musiikkia kunnon kaiuttimista, täytyy kytkeä piuha tietokoneesta tai mobiililaitteesta vahvistimeen. Johtoviritelmät ovat kuitenkin epäkäytännöllisiä, ja bluetoothin kautta kuunnellessa äänenlaatu ei ole paras mahdollinen.

Jos suoratoistoa haluaa kuunnella tositarkoituksella, mobiilisti ohjattava verkkotoistin helpottaa elämää. Bluesound ja Genelec ovat tunnettuja äänenlaadustaan. Pitkän linjan audiovalmistaja NAD:in suunnittelijat tekivät muutama vuosi sitten täsmäiskun monihuonelaitteiden markkinoille perustamalla Bluesoundin. Laitteet säväyttivät jo alussa korkearesoluutioisella äänellä sekä kattavalla tiedosto- ja suoratoistopalvelutuellaan. Sama periaate on voimassa edelleen.

Genelec puolestaan on ollut jo pitkään standardi studiokaiuttimena ja alkaa olla jo käsite kotitoistossakin. Testasimme, miltä Genelec G Two ja Bluesoundin verkkotoistin kuulostavat yhdessä.

BlueSound Node2
Genelec G Two

Bluesound Node 2

Bluesound Node 2:n voi halutessaan liittää vahvistimeen, kuten suunnittelijat ovat alunperin suunnitelleetkin. Kokeilemassamme paketissa juju on kuitenkin se, että aktiivikaiuttimien liittämisen jälkeen paketti on kerralla kasassa. Näin erityisesti, jos kuuntelee musiikkia lähinnä suoratoistopalveluista tai verkkolevyltä.

Suoratoistopalveluiden ja tiedostomuotojen tuki onkin laitteessa erittäin vakuuttava. Yleisimmistä Suomessa käytettävistä toimivat Deezer, Spotify, Napster ja Tidal. Tiedostomuodoista tuettuja ovat mp3, aac, wma, ogg, wma-l, alac, opus, flac, mqa, wav ja aiff. Niin ikään internet-radioiden tuki on laajaa.

Näytteenottotaajuutta riittää 192 kilohertsiin saakka ja bittisyvyyttä 24 bittiin asti. Niinpä laite pystyy toistamaan erittäin korkeatasoista digitaalista ääntä, joka on huomattavasti cd-laatua parempaa. Potkua laitteessa riittää esimerkiksi Tidalin nykyisessä Hi-Fi-tilausvaihtoehdossaan tukemiin master-tasoisiin mqa-tiedostoihin.

Audioliitännöistä Node
2:n takapaneelissa on
analogiset rca-lähdöt, sub
out, koaksiaalinen ja optinen lähtö sekä yhdistetty optinen/analoginen sisääntulo ja audiousb-liitäntä.
Genelec G Twon
takapaneelissa on
kytkimet basson
vaimennukselle,
ledin sammutukselle
ja pöytäasennusta
varten.

Niin Node 2:n kuin Genelec Twonkin värivaihtoehtoina ovat valkoinen ja musta. Kaukosäädintä laitteen mukana ei tule. Hipaisutoimiset toistonäppäimet sekä äänenvoimakkuuden säätimet ovat soittimen päällä, mutta Node 2:a on luontevinta ohjata Android- ja iOS -sovelluksen kautta.

Takapaneelissa on yhdistetty analoginen 3,5 millimetrin miniplugiliitäntä ja digitaalinen sisääntulo. Jos siis haluaa yhdistää samaan settiin vinyylisoittimen tai useamman kuin yhden johdoilla liitettävään laitteen, tarvitaan Node 2:n perään lisäksi vielä jonkinlainen esivahvistin tai pre-out-liitännöillä varustettu päätevahvistin, jossa on halutut sisääntulot.

Television tai muun digilähdöillä varustetun laitteen pystyy liittämään digitaalisen sisääntulon ansiosta. Myös kaksi usb-liitäntää löytyy – toinen kovalevyä tai muistitikkua varten, toinen ainoastaan huoltotoimenpiteitä varten. Langaton toisto onnistuu bluetoothilla, joka tukee perus-bluetoothia parempaa äänenlaatua tarjoavaa aptx-koodekkia.

Ulostuloista Node 2:ssa on kuulokeliitäntä sekä rca-ulostulo, jolla laitteen saa kytkettyä vahvistimeen tai aktiivikaiuttimiin. Lisäksi siitä löytyy koaksiaaliulostulo sekä digitaalinen ulostulo. Tarvittaessa pakettia pystyy laajentamaan aktiivisella subwooferilla, sillä takapaneelista löytyy myös linjatasoinen subwoofer-lähtö. Passiivikaiuttimille tässä mallissa ei ole lähtöjä. Ne ovat vuorostaan tarjolla Powernode-mallissa.

BluOS Controllerin
kautta voi lisäillä,
poistaa ja ryhmitellä
Bluesound-laitteita
sekä säätää niiden
äänenvoimakkuutta.
Sivuvalikosta voi valita
kätevästi esimerkiksi
toistolähteitä.

Yhteenveto

Kokonaisuus on kaiken kaikkiaan vakuuttava. Bluesound Node 2:n kanssa ei tarvitse kauheasti huolehtia suoratoisto-ominaisuuksien riittävyydestä, sillä ne ovat niin kattavat. Lähinnä fyysisten liitäntöjen vähäisyys voi nousta kynnyskysymykseksi, jos haluaisi käyttää esimerkiksi vinyylilevysoitinta. Silloin asian voi ratkaista erillisellä (esi)vahvistimella.

Sekä verkkosoittimen että kaiuttimien asentaminen on niin helppoa, että homma sujuu ilman erityisempää kokemustakin. Piuhojen virittelyineen aikaa kuluu todennäköisesti alle puoli tuntia. Tuntuu kuin tämä kaksikko olisi luotu yhteen.

TEKSTI: Joni Nikkola KUVAT: Valmistajat

Artikkeli on tiivistelmä AVPlus-lehden numerossa 2/2017 julkaistusta kokeilusta.