Premium-luokan televisiomarkkinoilla laadukas kuva alkaa olla jo itsestäänselvyys, mutta millä ominaisuuksilla kilpailijat lyödään laudalta ja katsoja todella vakuutetaan? Annoimme Loewen Bild 7:n näyttää kykynsä.

Saksalainen Loewe on lähes sadan vuoden historiallaan yksi eurooppalaisen viihde-elektroniikan merkittävimmistä tekijöistä. Se tunnetaan pioneerityöstään niin kasetti- ja videonauhureiden parissa kuin myös televisiopuolella. Jälkimmäiseen kategoriaan mahtuu joidenkin lähteiden mukaan jopa ensimmäinen kannettava televisio vuodelta 1963, Loewe Optaport, jossa oli 25-senttimetrinen ruutu ja sisäänrakennettu fm-radio.
Sittemmin taloudellisia ylä- ja alamäkiäkin kohdannut, perheyrityspohjalta kansainvälisille markkinoille ponnistanut valmistaja on vakiinnuttanut asemansa ja julkaissut lukuisia designillaan sekä ominaisuuksillaan joukosta erottuvia laitteita.
Näistä hyvänä esimerkkinä on Loewen lippulaiva-tv Bild 7, jonka 65-tuumaista versiota kävimme katselemassa ja vähän mittaamassakin kattavan Loewe-valikoiman asennuspalveluineen tarjoavan helsinkiläisen Haloradion tiloissa.

Loewe Bild 7:n kaukosäädin on jämäkkä ja istuu käteen miellyttävästi. Lisäksi sillä voi muun muassa ohjata Apple TV:n toimintoja ja kääntää lattiatelineen moottoria.
Loewen oma älytelevisiokäyttöliittymä on selkeä, helposti hahmotettava ja suomenkielinen.

Kaunista katseltavaa

Loewe Bild 7.65 ei ole televisio markkinoiden halvimmalta laidalta, se on sanottava heti kärkeen. Suositushinnaltaan 7 690 euron laite onnistuu kuitenkin antamaan perusteita arvolleen melko uskottavasti jo pikasilmäyksellä ja -kuuntelulla.
Ensimmäisenä huomio kiinnittyy television pohjoiseurooppalaiseen makuun ja sisustukseen luontevasti soveltuvaan hillittyyn toteutukseen, jossa funktionaalisuus ja tekniikka niveltyvät saumattomasti ulkomuotoon.
Vain seitsemän millimetriä paksu paneeli hallitsee vaikutelmaa vakuuttavasti, ja sen alta löytyy ainoastaan valmistajan muistakin malleista tuttu pyöreä statusilmaisin. Käynnistettäessä paneeli kuitenkin liukuu hiukan ylöspäin, jolloin alaosaan ilmestyy myös television äänentoistosta vastaava 120-wattinen integroitu soundbar. Siinä missä budjettitelkkareissa äänentoiston koosta ja laadusta usein tingitään, Loewen tapauksessa siihen on nimenomaan panostettu.
Entäpä sitten kuvantoisto? Pelkkään perinteiseen paneeliteknologiaan tyytymisen sijaan Loewe on tuonut mukaan myös jotain omaansa VantaVision-tekniikan muodossa. Kyseessä on tällä hetkellä maailman mustimmasta, muun muassa avaruusteleskooppien kalibroinnissa ja satelliittien pinnoitteena käytettävästä VantaBlack-aineesta ideansa napannut toteutus, joka parantaa entisestään Bild 7:ssä olevan oled-teknologian mustan vaikuttavuutta.
Sekä luonnonvalon että sähkölamppujen valaisemassa tilassa kurkistus esimerkiksi avaruuskuviin Cosmos: A Spacetime Odyssey -dokumenttisarjan intron muodossa on jo hyvä johdatus Bild 7:n kykyihin kontrastin, valovoiman ja terävyyden suhteen. Paneelin pinta on myös harvinaisen vähän heijastavaa sorttia, joten se ei senkään puolesta ole kranttu esittelemään suorituskykyään muuallakin kuin pimeässä tilassa, jossa televisiokuva toki on parhaimmillaan.

Bild 7:n oled-paneelin paksuus on seitsemän millimetriä. Se on siis samoissa mitoissa älypuhelimen paksuuden kanssa.

Kokonaisuus ratkaisee
Lienee sanomattakin selvää, että premium-luokan television hankinnassa kokonaisuuden on palveltava käyttäjää ja käyttötottumuksia saumattomasti. Television tulee olla monessakin mielessä enemmän kuin pelkkää pintaa. Bild 7 vastaa tähän rohkeasti.
Sen sijaan, että televisio sijoitettaisiin kiinteästi tiettyyn paikkaan, astetta pitemmälle menevä fiilistelijä miettii muun ympäristön sisustuksineen television ehdoilla. Tässä asetelmassa Bild 7 on oivallinen valinta, sillä se on mahdollista sijoittaa lisävarusteena saatavaan 1 490 euron hintaiseen lattiatelineeseen perinteisen pöytä- ja seinäasennuksen lisäksi. Lattiateline mahdollistaa television katselukulman kääntämisen 45 astetta molempiin suuntiin, kaukosäätimellä tietysti. Tämä ratkaisu tuo mieleen Loewen keskeisen kilpakumppanin B&O:n suunnittelufilosofian yhden haaran, jossa laitteiden sijoituksen annetaan elää muiden esineiden rinnalla.
Jo tehdasasetuksillakin hyvän kuvan lisäksi on syytä palata vielä Bild 7:n äänentoistoon ja sen suomiin mahdollisuuksiin. Monien kilpailijoiden integroidut järjestelmät laudalta lyövä paneelin takana piilotteleva soundbar tekee äänen voimakkuuden, ulottuvuuden ja selkeyden suhteen paljon sellaista, mihin television ei äkkiseltään uskoisi. Myönnettäköön kuitenkin, että testiyksilön viereen sijoitettu – kylläkin vaatimaton – erillinen subwoofer jatkoi bassopään toistoa tuntuvasti juuri sinne toivottuun suuntaan, vaikka ilman sitäkin meno oli kaikin puolin vakuuttavaa.
Kaiken kaikkiaan Bild 7:stä saksalaisvalmistajan lippulaivana jäi mieleen sen kyky näyttää rehellisesti ja asiallisesti muskelinsa ilman tarpeetonta liehittelyä. Toiston rauhallisuus, hiljainen vakuuttavuus ja yleisen tason varmatoimisuus olivat kaikki esillä siten, että ne tarjosivat vahvan ja omalaatuisen näkökulman televisiokuvaan monien sinänsä pystyvien verrokkien rinnalla.

Loewe Bild 7.65

Hinta: 7 690 € (+ erillinen lattiateline 1 490 €)
Näyttö: OLED (WRGB)
Näytön koko: 65” (164 cm)
Ultra HD -resoluutio: 3840 x 2160 p
Kuva: HDR (800 cd/m2)
Vastaanotin: DVB/-T2/-C/-S2, UHD @ 60 Hz
Liitännät: 4x HDMI, WLAN, LAN, bluetooth
Lisätiedot: www.loewe.tv/fi

 

PLUSSAT JA MIINUKSET

+ Tyylikäs toteutus ja design

+ Vaikuttava kuvanlaatu myös valoisassa

+ Poikkeuksellisen tehokas äänentoisto

– Käyttöjärjestelmän rajoitukset

Alkuperäinen teksti: Heikki Kivelä Kuvat: Valmistaja

Juttu on tiivistelmä AVPLus-lehden numerossa 1/2017 ilmestyneestä testistä.