Canonin uusin taskukamera vetoaa helppokäyttöisyydellään mutta kelpaa vaativallekin kuvaajalle.

Canon on erittäin pieni ja todellakin taskukokoa. Pidin kameraa mukanani lähes joka päivä kokeilun aikana laukussa, takin taskussa ja myös farkkujen taskussa. Ulkoasu on lähes minimalistinen vain muutaman painikkeen ja yhden säätökiekon sommitelma. Laukaisimen ympärillä olevaa zoomin vipua käytetään myös valikoissa liikkumiseen kosketusnäytön ohella. Salamakin on mahdutettu mukaan.

Kuvausote on pienelle kameralle hyvä, mutta jonkinlainen sormituki ei olisi pahitteeksi, vaikka painon puolesta Canonia pitelee vaivatta näinkin. Tasainen etuseinä on kieltämättä puhdaslinjainen, ja varsinkin hopea-ruskea-väritys on tyylikäs. Oma valintani olisi kuitenkin kokomusta, joka myös kuuluu valikoimaan, koska musta herättää vähiten huomiota ja arvostan sitä.

Kosketusnäyttö hallitsee

Käyttöliittymä nojaa vahvasti kosketusnäyttöön, sillä fyysisillä säätimillä ei voi täysin hallita kameraa. Siitä huolimatta käyttö on sujuvaa, eikä kuvaamisen aikana tarvitse näyttöä näpyttää, jollei halua. Talvikuvauskin hanskat kädessä on siis ihan siedettävää. Canon on osannut aina tehdä melko jouhevat valikot, ja se näkyy myös tällä kertaa. Valikoissa on vaivaton liikkua ja löytää haluttu kohta.

Käyttöliittymä on yksinkertainen mutta ei hankala.

Näytöltä tapahtuu myös kuvan sommittelu, mikä lienee useimmille käyttäjille sujuvaa ja normaalia. Varsinkin kirkkaassa auringonvalossa näytön kuvaa voi olla vaikea nähdä, jolloin etsintä tulee ikävä, mutta pieneen kokoon ei voi kaikkea vaatia. Kääntyvä näyttö toisi mukavuutta mutta samalla myös lisää kokoa ja painoa.

Valotusta tarpeen mukaan

Luontevin kuvaustapa on laittaa valotus täysautomaatille (P), herkkyys automaatille ja tarvittaessa hienosäätää kuvan kirkkaus kohdalleen valotuskorjailulla, joka käy kätevästi objektiivin ympärillä olevasta renkaasta, jolle voi ohjelmoida haluamansa toiminnon. Sekä aukon että ajan esivalinta-automaatti on myös käytettävissä tai sitten ihan täysi käsisäätö.

Aloittelijalle tai harvoin kuvaavalle Canonissa on Auto-asento, jossa kuvaajan ei tarvitse osata muuta kuin suunnata kamera, painaa nappia ja loput hoituu lähes itsestään. Lukuisat aiheohjelmat ovat tietenkin mukana, kuten nykyään on tapana. En yleensä piittaa aiheohjelmista, mutta panoraama on hauska.

Myös somettajalle sopiva

Kokonaisuutena Canon G9x MkII on oiva pikkupokkari, jonka kanssa tulee toimeen yhtä hyvin niin aloittelija kuin kokeneempikin kuvaaja. Parasta on helppokäyttöisyys, monipuolisuus ja pieni koko, joilla tätä voi suositella. Vaikka uhd-videon puute ei kovin vakavaa ole, niin kyllä sitä jää vähän kaipaamaan. 
Canon G9x MkII maksaa noin 540 euroa, jota pidän kohtuullisena.

Pieneen kameraan ei enempää säätimiä mahtuisikaan.
Salamakin on mahtunut mukaan.

CANON G9x MkII
Hinta: Noin 540 €
Lisätiedot: www.canon.fi
Kenno: 1”, CMOS
Objektiivi: f/2–4.9, 3x optinen zoom
Näyttö: 7,5 cm kosketusnäyttö
Koko (l x k x s): 98 x 57,9 x 31,3 mm
Paino: Noin 206 g (akun ja muistikortin kanssa)

Salama on mukava varuste, jota voi käyttää tehokeinona tai lisävalona. Valotusohjelma P, salama, 53 mm, f/4.5, 1/60 s. ja ISO 125.
Zoom kattaa yleisimmin tarvittavat polttovälit. Valotusohjelma P, 62 mm, f/4.5, 1/1000 s. ja ISO 250.
Pikkuinen kamera voi olla aina mukana, ja silloin myös tulee kuvattua, kun jotain kiinnostavaa näkyy. Valotusohjelma P, salama, 36 mm, f/3.2, 1/80 s. ja ISO 200.
Ajan esivalinta-automaatilla (Tv) voi saada liikkeen näyttämään todellista hurjemmalta. Valotusohjelma Tv, 42 mm, f/3.5, 1/6 s. ja ISO 125.
Pikkuinen kamera voi olla aina mukana, ja silloin myös tulee kuvattua, kun jotain kiinnostavaa näkyy. Valotusohjelma P, salama, 36 mm, f/3.2, 1/80 s. ja ISO 200.
Valotusohjelma P, 44 mm, f/4, 1/640 s. ja ISO 125.

TEKSTI & KUVAT: Matti Sulanto / Sulantoblog.fi
Artikkeli on tiivistelmä AVPlus-lehden numerossa 2/2017 julkaistusta kokeilusta.