1. OLED tulee sanoista Organic Light Emitting Diode. Se tarkoittaa siis hohtodiodia (eli lediä), jonka aktiivinen materiaali on pienimolekyylistä orgaanista yhdistettä.

2. Toisin kuin lcd-näytössä, oled-näytön pikseli voi ikään kuin sammua täysin, jolloin se ei säteile mitään väriä ja on umpimusta. Tämän ansiosta oled-näyttöjen kontrastia kehutaan vuolaasti.

3. Yksittäinen oled-pikseli kykenee vaihtamaan väriään lähes viiveettä, toisin kuin tavallisessa led-näytössä, jonka toiminta on tosin myös erittäin nopeaa.

4. Oled-teknologian etuna on todella syvän kontrastin ja rikkaiden värien lisäksi myös kuvan äärimmäinen tarkkuus.

5. Parhaiten oled-teknologiasta pääsee nauttimaan pimeässä huoneessa, sillä sen noin 800 nitin maksimiluminanssi on tällä hetkellä lähes puolet pienempi kirkkaampaa kuvaa tarjoavien led-toteutusten vastaavasta.

6. Vielä muutamia vuosia sitten uusien ja kalliiden oled-televisioiden hinta on tullut reippaasti alaspäin, ja halvimpia malleja myydään jo Suomessakin reilusti alle kahdella tonnilla.

7. Tehtaalta lähtiessään oled-televisioiden värimäärityksissä on melkoisesti heittoa. Siksi (mielellään ammattilaisen) onkin suositeltavaa kalibroida televisio heti paketista nostamisen jälkeen. Koska värillähän on väliä.

8. Tämän hetken johtava oled-valmistaja LG toi juuri markkinoille vain 2,57 millimetrin paksuisen oled-paneelin. LG on myös visioinut oled-paneeleja, joita toisiinsa yhdistelemällä voisi vaikka tapetoida seinän.

9. Oled-televisioiden käyttöikää on pidetty noin puolet muita moderneja led-telkkareita lyhyempänä. LG on kuitenkin väittänyt uusimman sukupolven televisioidensa toimivan noin 100 000 tuntia, eli melkein 11,5 vuotta yhtä soittoa.

10. Pelaamiseen oled-näytöt eivät välttämättä ole kaikista nopein valinta, sillä niiden viive on hiukan lcd-näyttöjä suurempi, yleensä noin 30 millisekunnista ylöspäin. Vertailun vuoksi nopeimmissa pelinäytöissä viive on viitisen millisekuntia.

 

Teksti: Heikki Kivelä
Juttu  on julkaistu aikaisemmin AVPlus-lehden näytenumerossa NN/2017