Pioneerin uudesta hoikasta av-vahvistimesta ei ehkä ole järeän kotiteatterin pääkeskukseksi, mutta se on hyvä kumppani jokapäiväiseen peruskäyttöön.
Vahvistimen tarve riippuu itsestään selvästi siitä, mihin sitä haluaa käyttää ja millaista suoritustasoa siltä toivoo. Nämä molemmat kytkeytyvät luonnollisesti tuotteen hintaan. Joten, minkälaisen vahvistimen voi saada alle 600 eurolla?
Litteä formaatti
No, sillä rahalla saa esimerkiksi Pioneerin VSXS520:n, joka on kotiteatterivahvistin hyvin matalalla profiililla, kyvyllä ajaa korkearesoluutioista 5.1-ääntä sekä mahdollisuudella toistaa useita muita äänilähteitä. Ei ylimääräisiä vyöhykkeitä tai kattokaiuttimia. Eikä myöskään minkäänlaista monihuonetukea, vaikka sellaisenkin saa ohjelmistopäivityksenä.
Riisutussa etupaneelissa on pieni näyttö keskellä ja nupit ohjelmalähteen valinnalle sekä voimakkuudensäädölle. Lisäksi on usb-otto, sisäänmeno mittamikrofonille ja kaiutinulostulo. Kuulokkeille on 3,5 millimetrin liitäntä. Usb-väylä käy musiikkitiedostojen soittamiseen usb-muistista – onneksi.
Kohtuullisesti liitäntöjä
Huolimatta vahvistimen matalasta profiilista sen takalevystä löytyvät lähes kaikki liitännät, joita tavallisesti tarvitaan. Aloitetaan siitä, mikä on, jos ei nyt aivan huonoa, niin kuitenkin jotakin, josta on hieman hankala pitää: kaiutinliittimet.
Ulostuloja on kuudelle kanavalle. Viittä niistä käytetään, kuten yleensä on tapana: kaksi eteen, yksi keskelle ja kaksi surroundeille. Kuudes on passiiviselle (eli sellaiselle, jossa ei ole sisäänrakennettua vahvistinta) subwooferille. Valitettavasti tätä kanavaa ei voi käyttää surround-takakanavana (mono), mikä olisi ollut mukavaa, kun ottaa huomioon, miten monia aktiivisubbareita markkinoilla on tarjolla. Kaiutinliittimiin eivät myöskään käy kovin paksut kaapelit: jonkinlainen yläraja tulee vastaan 1,5 neliömillimetrissä.
Vahvistimessa on neljä hdmi-ottoa ja yksi hdmi-anto (kaikki hdmi2.0- ja hdcp2.2-luokkaisia) sekä arc tv-ulostulolle. Digitaaliselle äänelle on optinen ja koaksiaalinen sisäänmeno, analogisille lähteille kaksi paria rca-liittimiä sekä yksi levysoitinta varten (mm). Linjasisäänmenot voidaan määritellä vapaasti.
Takalevyssä on myös verkkoliitäntä, ja kuten yleensä, asetamme tämän aina langattoman liitännän (2,4 tai 5 gigahertsiä) edelle. Verkon kautta pääsee soittamaan internet-radiota, TuneIniä, Spotify Connectia, Tidalia, Pandoraa ja Deezeriä unohtamatta AirPlayta ja dlna-musiikkipalvelimia.
Lisäksi vahvistimessa on koko joukko ääniasetuksia – Pioneerin hienon automaattisen MCACC-kalibroinnin lisäksi –, joilla pääsee halutessaan itse asettamaan jokaiselle kanavalle oman voimakkuustasonsa ja taajuuskorjauksensa, mikä on yhtä lailla aikaa vievää kuin hauskaakin!
Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on mahdollisuus kytkeä vahvistin langattomasti bluetoothlaitteisiin.
Vahvistin arkipäivän tarpeisiin
Ehkä se, että ihminen kuuntelee pikkuisen myös silmillään, johti siihen, että olimme niin myönteisen yllättyneitä aloittaessamme S520:n kokeilun. Vahvistimen ääni tuntui nimittäin kypsän pehmeältä ja miellyttävältä. Niin musiikilla kuin puheäänelläkin vahvistimen esitys on vakuuttavaa, ja äänikuvassa (myös 5.1-monikanavatoistossa) kaikki on koossa hienosti. Äänestä ei siis voi päätellä, että kyseessä on hyvin ohut ja sulavalinjainen vahvistin, ei ennen kuin alamme koetella sitä oikein kunnolla.
Kun vahvistin saavuttaa suorituskykynsä rajan, romahtaa äänikuva kokoon melko suoralla tavalla. Tämä on ehdottomasti vahvistimen suorituskyvyn suurin rajoite.
Vahvistintehot saattaisivatkin riittää astetta järeämmän luokan kotiteatterivahvistimeksi, mutta se edellyttäisi todella helposti ajettavia kaiuttimia, kuten Klipsch Referencejä tai muita vastaavia.
Parastaan VSX-S520 antaa ilman muuta olohuoneessa jokapäiväisessä elokuvien ja tv:n katselussa tai musiikin kuuntelussa. Kun muistetaan, että kyse on slimline-formaatista, voisi arvio olla, että vain Marantz NR1506 saattaisi pystyä kilpailemaan tämän Pioneer-mallin kanssa samoilla ehdoilla.
Marantz on jonkin verran korkeampi, siinä on hdmi-sisääntulo ja oikeat ruuviliittimet kaiuttimille, mutta siitä puuttuu kuudes päätekanava passiiviselle subbarille eikä siinä liioin ole minkäänlaista monihuonetukea. Sen sijaan siinä on hieman enemmän tehoja, ja sikäli kuin muistamme, keskittyneempi äänimaailma. Ilman suoraa vertailua äänestä ei voi kuitenkaan tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Selvää sen sijaan on, että jompikumpi näistä on sellainen vekotin, jota kannattaa harkita, jos etsinnässä on ohut av-vahvistin laadukkaalla äänellä ja kohtuullisilla ominaisuuksilla.
PIONEER VSX-S520
Hinta: 595 €
Lisätiedot: www.pioneer-shop.fi
Vahvistintyyppi: Class D
Kanavat: 5+1
Lähtöteho: 80 W / 4 Ohm
SISÄÄNTULOT
HDMI: 4 kpl
Digitaaliset: 1 optinen / 1 koaksiaali
USB: Kyllä
Ethernet: Kyllä
Wifi: Kyllä (2,4/5 GHz)
Analogiset: 6 kpl
Phono: Kyllä (mm)
Monikanava: Ei
USB-DAC: Ei
Bluetooth (sisään/ulos): Kyllä/Ei
Internet-radio: Kyllä
AirPlay: Kyllä
DLNA: Kyllä
Spotify: Kyllä
LÄHDÖT
HDMI: 1 kpl
Pre out/Sub out: Ei/Kyllä
Kuulokeliitäntä: Kyllä (3,5 mm)
Multiroom: FireConnect & Google Cast
HDCP 2.2: Kyllä
Ohjainsovellus: Kyllä
Videoskaalaus: Kyllä
HDMI-läpivienti: Kyllä
Dolby Atmos: Ei
DTS:X: Ei
Auro 3D: Ei
ISF ccc: Ei
Muuta: MCACC-autokalibrointi, DSDtuki,
FM-viritin
Mitat (l x k x s): 435 x 70 x 325 cm
Paino: 4 kg
TEKSTI: Magnus Fredholm KUVAT JA MITTAUKSET: HemmaBio
Testi on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu AVPLus 2/2017-numerossa.
Minulla on Samsung 55″ UHD HDM telkkari. Jostain syystä telkkari ei aina löydä HDM kaapelilla tätä, vaikka kumpaankin päätyyn on laitettu ARC liittymään. Joskus satunnaisesti löytyy.
Olen kuluttanut aikaa ihan liikaa tähän ongelmaan.
Itsellä ollut tämä nyt vajaan vuoden päivät ja kehuttava on.
Ainoana miinuksena toiminta digiboksin kanssa. Joskus kanavaa vaihtaessa varmaankin HDMI-kättely menee pieleen, koska ääni tulee kaiuttimista “täysillä” ja säristen, läpiviennillä TVhen ei tätä ongelmaa ole. Tähän auttaa käyttäminen toisella kanavalla, mutta yleensä ei uskalla TV-lähetystä katsoa kaiutinäänillä, jos kanavaa vaihdellaan. Voi siis johtua yhtä hyvin myös digiboksista (Wbox HD), toisella laitteella en ole kokeillut.