Älylaitteet tarjoavat enenevässä määrin vääntöä ja ominaisuuksia vaativampiinkin prosesseihin. Mutta miten ne soveltuvat musiikin tekemiseen?
Teksti: Heikki Kivelä / Kuvat: Edustajat
Julkaistu AVPlus-lehdessä 1/2018
Vielä noin puoli vuosisataa sitten musiikkiyhtye käytti usein pitkiäkin aikoja valmistautuessaan studioäänityksiin. Aika oli rahaa, joten kappaleet piti hioa täydelliseen esityskuntoon, jotta ne saatiin purkitettua yhdellä otolla nauhalle ilman päällekkäisäänityksiä tai muuta kikkailua.
Nykyään tilanne on se, että lähes jokaisen housuntaskussa on laite, joka kykenee nauhuria huomattavasti monimutkaisempiin prosesseihin. Sekä äänen tallennus että sen laatu ovatkin tehneet huiman teknologialoikan. Mutta miten kaikki tämä suorituskyky valjastetaan musiikilliseen käyttöön?
Äänitä, muokkaa, toista
Vielä vähän aikaa sitten lähes yksinomaan tietokoneille kuuluneet äänitysohjelmistot ovat puristuneet pienempään pakettiin ja toimivat nykyään myös älylaitteissa. Näistä kiistaton ykkönen on GarageBand, joka tosin on yhteensopiva vain Apple-laitteiden kanssa.
Käytännössä GarageBand toimii kuten mikä tahansa musiikkistudion äänitysohjelma. Siihen voi tallentaa älylaitteen mikrofonilla omaa soittoa tai laulua, lisätä toiselle raidalle vaikka tuplauksen, tuoda mukaan valmiista loopeista koostuvan säestyksen, soittaa virtuaali-instrumenteilla päälle vaikkapa kitarat ja syntetisaattorit, ynnä muuta. Kaikki tämä on vieläpä editoitavissa ja efektoitavissa suhteellisen yksinkertaisessa käyttöliittymässä. Eikä ohjelma edes maksa mitään. GarageBandin puolesta puhuu myös se, että se on Applen itsensä kehittämä eikä sisällä mainoksia tai muutakaan kolmansien osapuolien sisältöä, joten se toimii tasaisesti ja on melko johdonmukainen käyttää.
Android-puolella vastaavaa yleistyökalua ei ainakaan vakiintuneesti ole, mutta enemmän tai vähemmän laadukkaita vaihtoehtoja kyllä löytyy. Laadukkaammista mainittakoon esimerkiksi GarageBandia melko suoraan jäljittelevä ilmainen Walk Band, josta kuitenkin puuttuu mahdollisuus äänittää siihen itse omaa ääntään. Sen sijaan niin ikään ilmainen Music Maker JAM tarjoaa laajojen samplekirjastojensa ohella myös äänitysmahdollisuuden. Sovelluksen käyttöliittymä tosin vaatii aluksi hiukan totuttelemista, mutta peruslogiikasta kiinni saatuaan sillä pääsee yllättävänkin pitkälle.
Sekä Androidille että iOS:lle saatavilla oleva 14,99–17,99 euroa maksava FL Studio Mobile taas tarjoaa sekä äänitysmahdollisuudet että laajan syntikka-, sampleri-, rumpukone- ja efektikirjaston tietokoneistakin tutun Fruity Loopsin henkeen. Käyttöliittymä tässäkin saattaa aluksi vaikuttaa vähän sekavalta, mutta yrityksen ja erehdyksen kautta kokeilemalla sovelluksen ominaisuuksineen saa kuitenkin haltuun melko vähällä vaivalla.
Joskus vähemmän on enemmän, ja pikaisten ideoiden luonnostelussa ylimääräiset ominaisuudet ovat vain tiellä. Esimerkiksi Androidille ilmaiseksi ladattava Twotrack Studio Recorder on varsin yksinkertainen, nimensä mukaisesti kaksi raitaa tarjoava äänityssovellus, jossa ensimmäiselle raidalle voit äänittää vaikka säestyksen ja toiselle laulun, jonka jälkeen raidat ovat yhdistettävissä toisiinsa. Vastaava yksinkertaisempi äänityssovellus iOS-laitteille on esimerkiksi jälleen ilmainen Multi Track Song Recorder, joka tosin mahdollistaa kahden sijasta neljän raidan tallentamisen, mutta jälleen ilman virtuaali-instrumentteja tai muuta ylimääräistä. Molemmat edellä mainituista ovat suhteellisen yksinkertaisia käyttöliittymältään ja toteutukseltaan, joten ne sopivat erityisen hyvin nopeisiin tilanteisiin ja vasta-alkajille.
Kokeile ja kehity
Siinä missä ainakin osa yllämainituista musiikkisovelluksista mimikoi täydellä teholla studioiden työtapoja, sovelluspuolella on myös leegio vaihtoehtoja, jotka lähestyvät musisointia vähän toisesta näkökulmasta. Niiden hyvä puoli piilee siinä, että sovelluksia käyttäessään ihminen tulee kuin vahingossa päässeeksi vähän syvemmälle sisään musiikin ja soittimien rakenteisiin.
Esimerkkinä tästä toimii ilmaiseksi iOS-laitteille saatava Novationin Launchpad, joka koostuu eri sektoreihin jaetuista pylpyröistä, joista jokaiseen on asetettavissa tietty toistuva rytminen, melodinen tai jokin muu kuvio. Käytännössä Launchpadilla voi siis tehdä ja efektoida lennosta musiikkia eri genreissä. Periaatteessa sovelluksella voisikin mennä suoraan keikalle.
Klassikkosyntetisaattorien sielunelämään taas pääsee kurkistamaan IK Multimedian Syntronik-sovelluksella, jonka perusversio on ilmainen. Aitojen Moogien, Rolandien, Oberheimien ja monien muiden pohjalta tehdyt mallinnukset soivat auttavasti myös iPhonen näytöltä hipsutellen, ja soittaja tulee kuin vahingossa oppineeksi senkin, miksi kyseisissä soittimissa on usein niin tuhottomasti säätönupikoita ja mitä niillä tehdään.
Android-puolella taas maksuton Arpio on hauska ja monipuolinen työkalu, jolla voi luoda murtosointuja eli arpeggioita. Siinä missä joku saattaisi käyttää sovellusta säestyksenään, toinen etsii asetuksista mahdollisimman omituiset äänet ja antaa sovelluksen pulputtaa taustalla omia aikojaan.
Niin ikään Android-pohjainen, 5,49 euroa maksava Lil Drum Machine taas on rumpukone klassisimmasta päästä niin käyttöliittymänsä kuin äänikirjastonsakin puolesta. Tuhdin kuuloinen sovellus paitsi avaa rumpukoneiden käyttölogiikkaa myös mahdollistaa omien rumpuraitojen tallennuksen wav-muodossa.
Vaihtoehtoja ja valinnanvaraa
Yllä kuvatut sovellukset ovat tavallaan vain jäävuoren huippu valtavassa musiikkisovellustarjonnassa. Sekä App Store että Google Play tarjoavat loputtoman määrän erilaisia instrumentteja, samplerityylisiä syntetisaattoreita, äänitys- ja editointisovelluksia ja niin edelleen.
Erityisesti ilmaisia sovelluksia kannattaakin kokeilla, koska niiden kautta saattaa kuin vahingossa tulla tajunneeksi jotain uutta musiikin tekemisestä yleisellä tasolla. Vaikka vahvat ideat oman musiikin tekemisestä puuttuisivatkin, muutamankin minuutin näpertely valmiiden säestyslooppien ja virtuaali-instrumenttien parissa saattaa synnyttää seuraavan hitin.
Kokeilun arvoisia sovelluksia
Twotrack Studio Recorder (Motekulo), Android, ilmainen
Twotrack Studio Recorder on äänentallennusohjelma yksinkertaisimmasta päästä vaikkapa laulun ja säestyksen äänitykseen vuorotellen omille raidoilleen.
Novation Launchpad (Novation), iOS, ilmainen
Launchpadilla voi soittaa päällekkäin erilaisia looppeja ja efektoida niitä lennosta.
Walk Band (Revontulet Soft Inc), Android, ilmainen
Applen GarageBandia hyvin paljon muistuttava Android-vastine on ilmainen Walk Band.
Syntronik (IK Multimedia), iOS, ilmainen
Syntronik tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa klassisten syntetisaattorien sielunelämään.
Music Maker JAM (JAM Just Add Music GmbH), Android, ilmainen
Music Maker JAM on yksi Android-puolen näppärimmistä ja monipuolisimmista musiikkisovelluksista.
Multi Track Song Recorder (Derrick Walker), iOS, ilmainen
Multi Track Song Recorder tarjoaa vain yksinkertaisen moniraitaäänitysmahdollisuuden, ei mitään muuta.
Lil Drum Machine (Teoti Graphics, LLC), Android, 7,99 €
Lil Drum Machine matkii sujuvasti perinteisiä rumpukoneita niin ulkoasullaan kuin äänellään.
GarageBand (Apple), iOS, ilmainen
Applen GarageBand on suvereeni musiikkisovellus kaikkiin tarpeisiin. Se on vieläpä ilmainen mutta saatavilla vain iOS-laitteille.
Arpio (Alexandernaut), Android, ilmainen
Arpio on hauska tapa muodostaa ja soittaa murtosointuja eli arpeggioita.
FL Studio Mobile (Image-Line), Android/iOS, 14,99–17,99 €
Tietokonemaailmasta tuttu Fruity Loops toimii ja pelittää FL Studio Mobile -versiossa myös älylaitteissa.
Kommentit