Tuoreimmassa AVPlus-lehden numerossa 4/18 vertailimme yhdeksää erilaista aktiivista vastamelukuuloketta hintaluokassa 60–100 euroa. Mukana vertailussa olivat Audio-Technican ATH-ANC33iS, Bluedion F2, iEarin BTH90NC, JBL:n Tune 600BTNC, JVC:n HA-S90BN-B, Kitsoundin Immerse Active ANC In-Ear ja Immerse Over Ear Wireless, Procasterin BH-09NC sekä Sonyn MDR-ZX110NA.

Kuuntelijoiden antamista pisteistä laskettiin yhteispisteisiin keskiarvo. Joidenkin kuulokkeiden kohdalla kuunteluarviot olivat hyvinkin yksimielisiä, mutta muutaman kuulokkeen kohdalla kuuntelijoiden näkemykset poikkesivat toisistaan. Mielestämme onkin perusteltua julkaista erikseen kuuntelijakohtaiset arviot jokaisen kuulokkeen kohdalla, jotta sekä eri kuulijoiden subjektiiviset arviot että eri kuulokkeiden erilaiset toisto-ominaisuudet tulisivat paremmin ilmi.

Lisäksi mittasimme kuulokkeet itse rakentamallamme styroksisella keinopäällä, jonka korvakäytävään oli asetettu Dayton Audion Omnimic V2. Testissämme toistimme 2.1-järjestelmästä kohinaa pään ympärille ja mittasimme kuulokkeet sekä passiivi- että aktiivitilassa vastameluominaisuus päälle kytkettynä. Mittaustulokset ovat suuntaa-antavia ja kertovat lähinnä melunvaimennuksen keskiarvon. Lisäksi menetelmä toimii selvästi paremmin yläkeskiäänillä ja diskanteilla kuin matalataajuisemmilla äänillä. Menetelmä ei myöskään toiminut luotettavasti Audio-Technican ja Kitsoundin in ear -mallien kohdalla, joten emme julkaise niiden mittaustuloksia. Testikuuntelijat eivät tienneet mittaustuloksia kuulokkeita kuunnellessaan, eivätkä mittaustulokset vaikuttaneet kuulokkeille annettuihin pistearvoihin.

Seuraavassa siis kuvaus kuunteluraatimme jäsenistä, toimituksen viralliset referenssibiisit yhdessä Spotify-soittolistassa sekä kuulokekohtaiset arviot ja mittaustulokset.


Kuunteluraati

Jemo Kettunen (AVPlus)
AVPlussan toimituksen suurmies ja jytäpuolen henkinen ego. Olen koulutukseltani muusikko ja musiikkitieteen ylioppilas. Musiikin ohella olen jo vuosia hankkinut elantoa vapaana musiikki- ja tekniikan erikoistoimittajana. Harrastuksekseni olen rakennellut soittimia ja putkivahvistimia sekä pedaaleita. Parasta musaa on The Beatles, Tom Waits, Neil Young, Nick Cave, CMX ja Arvo Pärt – kaikki punk-henkiset väärintekijät.

Heikki Kivelä (AVPlus)
Olen musiikkitieteen maisteriopintojen ja yleisellä tasolla musiikkiteknologian pohjalta äänenlaadusta innostunut toimittaja, jonka toinen jalka on musiikin tekemisessä ja toinen sen toistamisessa – ja näiden molempien tarkastelemisessa. Olennaisinta hyvässä äänessä on kokonaisuus, joka manifestoituu usein sekä tekniikan että tunteen niveltymisenä. Lopputuloksessa pitäisi kuulua sekä näkemystä että oikeiden työkalujen – olivat ne sitten mitä tahansa – asianmukaista hallintaa. Nykyään lähes tyystin vinyyli- ja kasettirintamalla täydentyvä levyhylly koostuu lähinnä oudoista alakulttuurituotteista, joskin parin vuosikymmenen musiikkikoulutuksen takia korva kallistuu joskus myös perinteisemmän ilmaisun puoleen. Kuuntelijana olen helposti luontevan rytmiikan ja sisuskaluja hyväilevien bassolinjojen vietävissä.

Joni Nikkola (AVPlus)
Olen kirjoittanut hifilaitearvioita vuodesta 2013. Laiteharrastus on virinnyt luontevasti lapsuudessa alkaneesta soittoharrastuksesta. Parhaita kuunteluhetkiä ovat ne, jolloin musiikista paljastuu uusia yksityiskohtia ja sävyjä – ja toisaalta ne, kun huomaa vain soittavansa ilmainstrumentteja. Arvostan tarkkaa ja vireistä bassoa, erityisesti innostun yläbassoista ja maukkaista pikkukorostuksista keskialueella. Hiukan lämmin yleissävy on yleensä mieleeni. Olen vähän löytöretkeilijäluonne ja nautin systemaattisesta uusiin genreihin ja ilmiöihin tutustumisesta. Lähinnä sydäntä ovat kuitenkin 1970-luvun jytä, funk, metalli, post-punk, synapop, trip-hop, proge ja fuusiojazz.


Toimituksen referenssikappaleet


Kuunteluarviot

Audio-Technica ATH-ANC33iS

Jemo Kettunen
Hyvin toimiva jytä sekä vastamelulla että ilman. Bassossa runkoa, välillä jopa hieman liikaa. Voisi olla hieman avoimempi diskantista, mutta selkeästi paremman pään nappikuulokkeita. Testin parhaita vastameluja. Vaimentaa hyvin kaiken paitsi korkeimman diskantin, jossa saattaa tosin esiintyä pieni korostuma. Napit istuvat korviin hyvin. Ohjauspalikka on melko iso ja hieman hankala, ja sen jälkeen piuhaa on yllättävän vähän.

Heikki Kivelä
Kelpo ja tasapainoinen saundi, ei mitään rasittavia elementtejä. Istuvuus on korvakäytävästä ja sovittimesta kiinni, mutta erityisen tulppamalliset ja suljetut nämä eivät ole, eivätkä myöskään uppoa kovin syvälle korvakäytävään elementtikotelon vuoksi. Vastamelutoiminto vie vain yhden siivun keskialueista ja vähän bassoja, ei juurikaan vaikutusta diskanttiin. Musiikki sitten peittää suht tasapainoisena sen mitä peittää. Tuntuu vähän, että koko ANC-ominaisuus on tässä kontekstissa vähän turha muttei kuitenkaan ärsyttävä. In ear -kuulokkeiksi suht ok istuvuus, johto ei kahise pahemmin, korvakäytävään ei isoillakaan sovittimilla tule inhottavaa puristuksen tuntua. Äänenvoimakkuuden säätörulla vähän hankalahko, liian suuri ja sitä kautta hidas toiminta-alue.

Joni Nikkola
Bassossa on mukavasti tukevuutta nappikuulokkeiksi, mutta yläbassoissa voisi olla aavistus lisää täyteläisyyttä. Keskialueella puolestaan on hieman enemmän täyteläisyyttä ja alakeskialueen tuomaa lämpöä. Keskialueella on aavistuksen ärsyttävä taajuuskorostuma, joka ilmenee joissain kappaleissa esimerkiksi kirskuvuutena särökitarassa. Diskanttipuoli on muuhun toistoon nähden hieman pinnassa ja sävyltään karhea.Poistaa melua lähinnä keskitaajuuksilta, mutta vaimennus on melko maltillinen.Eivät pysy paikallaan niin hyvin kuin Kitsoundin vastaavanlaiset in ear -kuulokkeet, koska näissä ei ole siivekkeitä. Helppo käyttää, koska äänenvoimakkuussäädin näkyvissä erillisessä säätimessä.


Bluedio F2

Jemo Kettunen
Jättää vastamelulla bassokaistan hieman köyhäksi. Ilman vastamelua puolestaan kumisee epämusikaalisesti. Periaatteessa myös hyvää ja selkeää ylämiddleä mukana. Hyvä vastamelutoiminto. Poistaa kaistaa kohtuullisen korkealle. Periaatteessa miellyttävää materiaalia olevat kupit, mutta istuvat vähän oudossa asennossa korvien päällä.

Heikki Kivelä
Taas aika tanakalla basso-osastolla mennään, ei moitittavaa sinänsä. Ei ihan niin paha keskiäänipiikki, mutta ääni on voimakkaampi keskialueelta kuitenkin vastameluominaisuus päällä. Kuitenkin ihan totuteltavissa oleva profiili, jos kestää bassojen vaimentuman. Raskaahko ja vähän epätasainen käyttötuntuma. Pää kumarassa raskas sanka tahtoo lähteä valumaan eteenpäin.

Joni Nikkola
Näissä on tujakka bassopotku, joka tuntuu kalloluissa. Varsinaiset matalimmat bassosyntikkanuotit ovat silti ilman vastamelutoimintoa vaimeat. Vastamelutoiminnon ollessa päällä bassoa on huomattavasti jopa hieman hallitsevasti ja toisto on sekavan kuuloinen. Tilanne tasoittuu bassokitara-alueella. Perkussioiskut yläkeskialueella ovat hieman ylikorostuneet. Akustisessa kitarassa on mukava läsnäolo. Pink Floydin Moneyn alkukilinöissä on ilmavuutta. Ylimpiä diskantteja ei tosin ole juuri ollenkaan. Periaatteessa nämä ovat ihan miellyttävän kuuloiset, mutta bassontoisto on eri tavoin pielessä vastamelutoiminnolla ja ilman. Vastamelutoiminto päällä lisäksi kapeahko taajuuskaista diskanttialueella pääsee melko selvästi läpi ja tuntuu hieman häiritsevältä. Matalat jyrinät ja keskiäänet sen sijaan suodattuvat aivan hyvin. Ei tule umpiotunnetta. Pehmeät pehmusteet ja melko mukavasti tilaa. Korvannipukka jää vähän puristuksiin, mutta puristus on kuitenkin pehmeä ja maltillinen. Näitä pitää ihan mukavasti pidempään. Näppäimet on aseteltu selkeästi ja ne oppii nopeasti.

Bluedio F2 vaimentaa ympäristöääniä keskiarvollisesti noin kolme desibeliä passiivitilassa ja viisi desibeliä aktiivinen vastamelutoiminto päällä.

 iEar BTH90NC

Jemo Kettunen
Ilman vastamelutoimintoa basso jyrää täysin hallitsemattomasti. Vastamelu päällä ääni puolestaan muuttuu diskanttiseksi ja luonteeltaan kovaksi. Vastamelutoiminnolla erittäin voimakas basso- ja middlevaimennus. Toimii parhaiten ihan vain aktiivisena kuulosuojaimena. Melko hyvin istuva kuppi. Ei ihan tarpeeksi leviä sanka meikäläisen kuulaan.

Heikki Kivelä
Ei hassumpi, sopivan muhevan pyöreä basso-osasto. Vastamelu pois päältä loudness tulee selkeämmin esiin mutta keskialuepiikki tasoittuu. Vastamelutoiminto päällä tuntuu, että ylempi keskialue sekä selkeytyy että voimistuu sen verran, että kuuntelu sen kanssa on miellyttävämpää. Toisaalta korostuma on sen verran kapealla taajuuskaistalla, että virveliin ja lauluääneen tulee hivenen epämiellyttävä piikki. Matalataajuisempi kohina häviää ihan kohtuullisesti kyllä, mutta keskiäänipiikki on hivenen epämiellyttävä. Istuu mukavasti ja helposti korvien ympärille, ote myös ihan mukava, ei rasittavuuteen viittaavia piirteitä.

Joni Nikkola
Basso on alimmilta taajuuksiltaan aavistuksen mutainen. Akustinen kitara soi artikuloivasti ja ilmavasti, mutta ei keskialuetoistoa voi silti erityisen innostavaksi kehua. Diskanteissa on rapsakkuutta jäljellä vastamelutoiminnon ollessa päällä. Kokonaisuutena kuulokkeet kuulostavat hieman paremmalta vastamelutoiminnon kanssa kuin ilman sitä. Se tuo keskialueelle selkeyttä. Vastamelutoiminto jättää melko ohuesti diskanttikaistaa muita taajuuksia selkeämmin kuuluviin. Se ei ole kuitenkaan taajuudeltaan kovin häiritsevä. Pehmusteet ovat mukavat ja pehmeät. Myös kokoa on kohtuullisen mukavasti. Painikkeet ovat hankalat käyttää ottamatta kuulokkeita pois päästä.

iEar BTH90NC vaimentaa ympäristöääniä keskiarvollisesti noin 3,5 desibeliä passiivitilassa ja 8,5 desibeliä aktiivinen vastamelutoiminto päällä.

JBL Tune 600BTNC

Jemo Kettunen
Kokoisekseen yllättävän hyvä soundi. Selkeästi tontilleen asettuva middle ja mukavasti laulava basso. Toimiva vastamelu näissäkin. Kohina kyllä kuuluu, mutta ero on kuin seisoisi kosken partaalla tai hyvän matkaa metsikön puolella. On ear -mallit eivät ole minun makuuni. JBL puristaa hieman korvaa ja hiostaa korvanlehden takaa.

Heikki Kivelä
Rakenteesta johtuen aika paljon eristystä jo valmiiksi ja mukavasti reipasta äänenvoimakkuusvaraa. Aika mukava toisto! Bassot juuri oikealla tavalla isot mutta kimmoisat. Melko neutraali ja tehokas vastamelutoiminto, yllättävän paljon syö kohinaa pois ympäriltään. Tuntuu myös jotenkin selkeyttävän toistoa yleisellä tasolla, joten oikein hyvä. Melko puristava on ear -rakenne, tässä toteutuksessa on omat hyvät puolensa, mutta pitkässä käytössä puristuksen vaara on läsnä varsinkin silmälasien käyttäjillä. Toisaalta äärimmäisen hyvä istuvuus ja paikallaan pysyvyys.

Joni Nikkola
Basso on JBL:mäiseen tapaan melkoisen tuntuva. Myös diskantit jäävät keskimääräistä paremmin kuuluviin vastamelutoiminnon ollessa päällä. Kitarassa voisi olla aavistus enemmän puraisua alataajuuksilla ja pikkuisen lämpöä keskialuesoundissa muutenkin. Diskanttitoistollaan testin parhaasta päästä. Basso ei yllä aivan pohjaan asti, johtuen kuulokkeiden pienestä koosta. Vastamelutoiminto ei sinällään ole tehokkaimmasta päästä, minkä lisäksi passiivinen vaimennus on selvästi vaatimattomampi kuin korvan ympäröivissä malleissa. Lähinnä matalimmat taajuudet leikkaantuvat, mutta osa keskialueestakin jää melko koviksi. Nämä eivät purista pahasti. Näppäimet on aseteltu suhteellisen selkeästi. Vielä selkeämpi olisi, jos vastamelutoiminnon painike olisi muiden tapaan toisessa paikassa ja mahdollisesti kytkimellä toteutettu.

JBL Tune 600BTNC vaimentaa ympäristöääniä keskiarvollisesti noin 3,5 desibeliä passiivitilassa ja yhdeksän desibeliä aktiivinen vastamelutoiminto päällä.

JVC HA-S90BN-B

Jemo Kettunen
Erittäin ohut soundi vastamelulla, mutta sitten taas melko lattea ja mitäänsanomaton toisto myös ilman. Vastamelutoiminto tyhjentää hyvin bassokaistaa, mutta jättää melko leveän kaistan aladiskanttiin. Hyvät päässä. Miellyttävästi nivelletyt kupinpidikkeet.

Heikki Kivelä
Hiukan hento, ei järin voimakas ääni. Toisaalta neutraalius sopinee vähän hillitymmille musiikkivalinnoille. Liikaa alapään painetta ei ainakaan irtoa eikä vääntöä muutenkaan. Vastamelutoiminto aika hillitty, eikä se tartu varsinaisesti mihinkään tietylle taajuuskaistalle. Selkeyttää joillain musiikkinäytteillä bassoja. Vähän isommalle päälle suunniteltu sankarakenne, hankala saada asettumaan korville täydellisesti. Muuten aika perusmiellyttävä.

Joni Nikkola
Bassossa on aivan mukavasti auktoriteettia ja toisto ulottuu matalimmille taajuuksille suhteellisen vaivattomassti. Bassontoisto ei karkaa muhevimmassakaan materiaalissa käsistä, joten rantasauna-bassokin toistuu muuttumatta mutaiseksi. Keskialueella on hieman laatikkomaisuutta, joka ilmenee etenkin perkussioissa. Muuten keskialuetoisto on suhteellisen tasapainossa. Särökitarassa on mukava muro ja pianossa ja laulussa sopiva annos lämpöä. Diskantit ovat hieman terävänpuoleiset, mutta eivät onneksi ole erityisen pinnassa. Kokonaisäänessä on hieman tunkkaisuutta, mutta ei räikeitä vääristymiä. Ulkopuolisesta melusta läpi pääsee eniten aivan matalinta jyrinää sekä aladiskantteja kohtuullisen häiritsevältä taajuudelta. Yläbassot ja matalat keskialueäänet vaimentuvat kohtuullisen hyvin. Samoin ylimmissä diskanteissa on kohtuullisen hyvä vaimennus. Pehmeät pehmusteet, eivätkä korvanlehdet jää pahasti puristuksiin. Kuulokkeet kuitenkin painavat vähän. Näppäimiä on paljon ja niitä käyttääkseen täytyy käytännössä ottaa kuulokkeet pois päästä.

JVC HA-S90BN-B vaimentaa ympäristöääniä keskiarvollisesti noin neljä desibeliä passiivitilassa ja 6,5 desibeliä aktiivinen vastamelutoiminto päällä.

Kitsound Immerse Active ANC In-Ear

Jemo Kettunen
Vastamelulla ei mitään negatiivista vaikutusta soundiin. Hyvä ja dynaaminen bassotoisto ja selkeä sekä avonainen yläpää. Aivan karvan verran taipumusta säröytymiseen. Todella, todella hyvä vastamelutoiminto. Kärkipään tuote. Bluetooth-nappikuuloke toimii hyvin. Istuu korvaan eikä ole tiellä.

Heikki Kivelä
Volaa lähtee in ear -kuulokkeiksi aivan älyttömästi, kun hoksaa lisätä sitä myös kuulokkeen kauko-ohjaimesta. Diskanttikohina vuotaa korvakäytäviin aika selkeästi myös vastamelutilassa. Vähän tumma ja tasainen ääni, mutta ei mitään ärsyttävää. Aika hillitty ja kontekstissaan toistoa kohtuullisesti selkeyttävä vastamelutoiminto. Ei tee äänenvoimakkuusheittoja tai muuta epäilyttävää. Diskanttikohina vuotaa kuitenkin sisään aika selkeästi myös vastamelu päällä, joten sikäli ei aivan testin kärkeä. Aika mukavasti istuvat korvakäytäviin isoimmilla sovittimilla, siivekkeet auttavat paikallaan pysymistä. Ehkä jos näitäkin saisi hiukan syvemmälle, niin meluneristys voisi olla parempi.

Joni Nikkola
Basso ei luonnollisesti yllä sankakuulokkeiden tasolle. Se on vaimea ja jää herkästi muun toiston jalkoihin. Yläbassossa puolestaan on nasaali vivahde. Äänessä on aavistus peltipurkkimaisuutta. Myös kantti-iskussa on turhan nasakka napsahdus, joka käy helposti hermoille. Särökitaroissa päällimmäisenä on kirskuvuus. Diskantti kuuluu melko hyvin, mutta on joillain materiaaleilla rasittava. Nämä kuulokkeet eivät ole yhtään makuuni. Vastamelutoiminto on melko tehoton ja käytännössä leikkaa vain hieman muita taajuuksia kuin diskantteja. Äänenlaadussa ei ole juuri eroa vastamelutoiminnolla ja ilman. Kuulokkeet pysyvät siivekkeiden ansiosta mukavasti korvissa. Myös sovittimet tuntuvat napakoilta.


Kitsound Immerse Over Ear Wireless

Jemo Kettunen
Selkeä ylämiddle. Kääntyy vaan paikoin aika ronskistikin särön puolelle. Yllättävän asiallinen, ei-kumiseva basso. Auttava vastamelutoiminto. Ei tuo samanlaista yö ja päivä -fiilistä kuin Bose. Hieman hiostavaan kääntyvät kupit. Ei tarpeeksi säätövaraa sangoissa.

Heikki Kivelä
Muhkealla ja perusmenevällä otteella mennään taas. Loudnessia piisaa melko korostetusti ja keskialueen erottelua taas turhankin vähän. Ei silti mitenkään mahdoton toisto. Loudness hellittää selkeästi vastamelutoiminto päällä, ja maltillisellakin voimakkuudella ääni on tasapainoinen ja rasittamaton. Melua vuotaa lähinnä keskialueelta, mutta se tulee sopivasti musiikin kanssa samoille taajuusalueille, joten vastamelun voidaan katsoa toimivan aivan kelvollisesti. Käyttömukavuudeltaan perushyvä, keskitasoa.

Joni Nikkola
Kuulokkeiden toistossa on dynamiikkaa kohtuullisen mukavasti. Myös bassoa irtoaa sopivasti, mutta se on hieman mutainen etenkin alimmilla taajuuksilla. Keskialueeltaan ääni on hieman lättänä, mutta osa akustisen kitaran taajuuksista on kateissa, eikä särökitarassakaan ole aivan tarvittavaa purevuutta. Diskanttitoisto on myös vaimea, eikä peltien aksenttilyönnit oikein lähde. Toisto pysyy toisaalta kuitenkin kasassa melko hyvin. Vastamelutoiminto vaimentaa muilta osin melko tehokkaasti, mutta ylimmällä diskanttiosastolla vaimennusta ei juuri ole. Kuulokkeet ovat kohtuullisen kokoiset ja pehmusteet mukavan pehmeät. Näitäkin pitää mieluusti päässä. Toistopainikkeet erottuvat toisistaan huonosti, joten niitä käsitellessä saattaa joutua ottamaan kuulokkeet päästä. Myös äänenvoimakkuuden säätö on hankala.

Kitsound Immerse Over Ear Wireless vaimentaa ympäristöääniä keskiarvollisesti noin 4,5 desibeliä passiivitilassa ja 8,5 desibeliä aktiivinen vastamelutoiminto päällä.

Procaster BH-09NC

Jemo Kettunen
Hieman kolkkoon taittuva yläkerta. Hiuksenhienosti särölle kääntyvä middle ja aavistuksen plörähtävä basso. Useasta miinuksesta huolimatta silti aika jees kuuntelukokemus. Tosi hyvä vastamelutoiminto, mutta hieman hiostava kuppirakenne.

Heikki Kivelä
Isohko, tumma ja muhkea ääni, josta ei bassoa puutu. Peittää suurimman osan matalataajuisesta kohinasta jo ilman vastamelutoimintoa. Vastamelutoiminto päällä taas toistossa on melkein epämiellyttävän selkeä keskiäänipiikki, joka musiikinkuuntelussa varsinkin alkaa rasittaa korvia aika nopeasti verrattuna anc off -tilaan. Toistosta tulee ikävällä tavalla purkkimainen ja kohiseva. Äänenvoimakkuutta pitää laskea, jotta toisto tasoittuu. Ei siis luukutusta vastamelu päällä. Käyttötuntuma aivan mukiinmenevä, pehmeä ja miellyttävä ote korvien ympärille.

Joni Nikkola
Kuulokkeissa on mukavan napakka ja kohtuullisen musikaalinenkin bassontoisto. Akustisen kitaran toisto on melko luontevaa ja luonnollisen kuuloista. Yläalueella on kuitenkin myös ärsyttävä korostuma, joka aiheuttaa kirskuvuutta kitaroissa ja esimerkiksi claveissa. Se saa pehmoisen pianosoundinkin kuulostamaan hieman ärsyttävältä. Toisaalta täyteläisyyttä voisi olla enemmän alakeskialueella. Äänenlaatu on ilman vastamelutoimintoa ajoittain sekava, verhoutunut ja mutainen. Tilaa on isoillekin korvanlehdille ja kuulokkeet ovat kevyet eivätkä paina pahasti. Sangan säätö on jämäkkä, mutta vaatii hieman voimaa. Äänenvoimakkuuden säätöpyörä on kätevä, mutta näppäimet hankalat käyttää ottamatta luureja päästä.

Procaster BH-09NC vaimentaa ympäristöääniä keskiarvollisesti noin 2,5 desibeliä passiivitilassa ja 6,5 desibeliä aktiivinen vastamelutoiminto päällä.

Sony MDR-ZX110NA

Jemo Kettunen
Ilman vastamelua tylsä ja alamiddlevoittoinen soundi. Vastamelutoiminnon kanssa diskanttipainotteinen kolina, jossa bassot silti voivat jyrätä äänikuvan pahasti. Kehnosti toimiva vastamelu. Bassotaajuudet häviävät, mutta diskantit itseasiassa korostuvat. Kehno sanka ja huonot kupit. Ei istunut meikän korvaan.

Heikki Kivelä
Kuulostaa puhelimen kuulokkeelta, tuntuva keskiäänipiikki eikä bassoja juuri nimeksikään. Ensi sekunneista asti ärsyttävä. Ikään kuin kuulokkeet olisi tehty käytettäväksi vain vastamelutoiminto päällä, jolloin ne toimivat normaalin kuulokkeen tavoin. Vaikea arvioida melunvaimennuksen toimivuutta koska referenssi off-tilassa on lähes käyttökelvoton. On-ear tyyppiseksi kuulokkeeksi melko kevyt ote korvien päällä, ei merkittävää puristusta. Kuitenkin aika tarkat asennosta, joten ei sinänsä mihinkään heilumiseen. Muovinen tuntuma ei vakuuta.

Joni Nikkola
Ilman vastamelutoimintoa kuulostaa siltä kuin kuulokkeille ei riittäisi tehoja. Basso katoaa lähes täysin, samoin keskialue. Jäljelle jää lähinnä diskanttialue. Vaikutelma on melkein kuin kuuntelisi musiikkia tietokoneen tai puhelimen kaiuttimesta. Vastamelutoiminto jättää aika paljon ylätaajuuksia kuuluviin, vaikka leikkaakin matalimmat. On-ear-mallisuus vaikuttaa. Äänenvoimakkuus on selkeästi voimakkaampi kuin ilman vastamelutoimintoa. Basso on artikuloiva ja tanakka, mutta ei yllä alimpiin taajuuksiin puhtaana. Yläbassossakin on mukavasti tuntumaa. Piano soi mukavan luontevasti ja pakottomasti. Tuntuvat kevyiltä päässä, myös puristusvoimaltaan. Näitä voi varmaan pitää pitkäänkin rasittumatta.

Sony MDR-ZX110NA vaimentaa ympäristöääniä keskiarvollisesti noin 2,5 desibeliä passiivitilassa ja viisi desibeliä aktiivinen vastamelutoiminto päällä.

Koko testi on luettavissa AVPlussan numerossa 4/18.