Apple esitteli eilen uusimmat versiot iPhone-puhelimistaan. Nimen iPhone XS saaneet huippumallit korvaavat iPhone X:n, kun taas iPhone 8:n seuraaja on edullisempi XR. Näyttö on kaikissa uutuuksissa lovellinen ja kattaa koko puhelimen etuosan. Tunnistautuminen tapahtuu Face ID -kasvojentunnistuksella.

iPhone XS-sarja jakautuu 5,8 tuuman oled-näytöllä varustettuun perusmalliin ja 6,5 tuuman näytöllä varustettuun XS Maxiin. Uuden mallin näyttöjen luvataan olevan dynaamiselta väriskaalaltaan 60 prosenttia X-mallia parempia. Runko on ruostumatonta terästä ja takaa lasia. XS-mallit ovat IP68-luokitellusti pölyn- ja vedenkestäviä eli niiden pitäisi kestää 30 minuutin mittaisen upotuksen kahden metrin syvyyteen.

Takana on kaksi 12 megapikselin kameraa optisella kuvanvakaimella. Pääkamerassa on nyt fyysisiltä mitoiltaan suurempi kenno ja se on varustettu f/1,8 aukolla. Kakkoskameran aukko on kooltaan f/2,4. Edessä on yksi tavallinen kamera, jossa on seitsemän megapikselin kenno ja f/2,2 aukko.

Uutuus Kuvat-sovelluksessa on, että aukon koon voi vaihtaa jälkikäteen, jolloin voi säätää syväterävyyttä simuloidusti. Kamerassa on nyt myös Smart HDR -ominaisuus, joka yhdistelee useita ruutuja. Videopuolella uusi ominaisuus on äänen tallennus stereona.

Edessä on myös infrapunakamera, sillä Face ID käyttää kasvontunnistuksessa hyväkseen TrueDepth-etukamerajärjestelmää ja infrapunalaseria. Tunnistuksen luvataan olevan nyt edeltäjää nopeampi.

XS-malleissa on Applen uusi A12 Bionic -järjestelmäpiiri. Sen kuudesta perussuoritinytimistä kaksi on tehoytimiä, joiden luvataan olevan 15 prosenttia edeltäjäänsä tehokkaampia ja kuluttavan 40 prosenttia vähemmän virtaa. Lisäksi on neljä virtaa säästävää ydintä, joiden luvataan olevan käyttävän 50 prosenttia edeltäjäänsä vähemmän virtaa. Sisäänrakennetun GPU-grafiikkasuotimen taas luvataan pyörittävän kuvaa 50 prosenttia edeltäjäänsä paremmin. Lisäksi piirissä on tekoälylle ja koneoppimiseen oman NPU-suorittimen. Sen luvataan olevan jopa yli kahdeksan kertaa A11 Bionicin vastaavaa tehokkaampi.

XS-mallit tukevat kahta SIM-korttia, joista toinen on eSIM. Mobiilinetin nopeuden luvataan kohonneen noin gigabitin teoreettiselle tasolle. Parannusta on tullut myös akun kestoon, noin 1,5 tunnin verran X-malliin verrattuna. Langattoman latauksen puolestaan luvataan olevan aiempaa nopeampi.

Takavuosina kohuttiin siitä, kun iPhone-kärkimallien hinnat kohosivat tuhannen euron haamurajan yli. Viimeisimmät iPhone-mallitkaan eivät lähde polkuhinnoitteluun, sillä edullisin 64 gigatavun muistilla varustettu XS-malli maksaa 1 179 euroa ja kallein 512 gigatavun muistilla varustettu XS Max peräti 1 679 euroa.

iPhone XR puolestaan on edullisempi malli, jossa on käytössä vanhemmista iPhone-malleista tuttu lcd-näyttötekniikka – tosin kehitettynä. Kokoa on enemmän kuin XS-perusmallissa eli 6,1 tuumaa. Näyttö kuitenkin kattaa suuren osan etupuolesta ja on varustettu lovella. Runko on valmistettu alumiinista ja värivaihtoehtoehtoja on kuusi kappaletta.

Takakameroita on yksi, mutta se on XS-mallin tavoin varustettu 12 megapikselin kennolla ja f/1,8 aukolla sekä optisella kuvanvakaimella. Järjestelmäpiiri on sama kuin XS-malleissa. Myös Face ID -kasvojentunnistus on käytössä edullisemmassa iPhone-mallissa.

XS-mallit saapuvat myyntiin jo perjantaina 21. syyskuuta. Ennakkotilaamaan pääsee 14. syyskuuta. Värivaihtoehdot ovat kulta, hopea ja tähtiharmaa. iPhone XS maksaa 64 Gt muistilla 1 179 euroa, 256 Gt muistilla 1 349 euroa ja 512 Gt muistilla 1 579 euroa. iPhone XS Max samoilla muistivaihtoehdoilla maksaa 1 279 euroa, 1 449 euroa ja 1 679 euroa.

XR-malleja puolestaan joutuu odottamaan pidempään, sillä puhelin on ennakkotilattavissa 19. lokakuuta. Toimitukset alkavat 26. lokakuuta.iPhone XR taas maksaa 64 Gt muistilla 879 euroa, 128 Gt muistilla 939 euroa ja
256 Gt muistilla 1 049 euroa.

Uusien mallien rinnalla jatkavat iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8 ja iPhone 8 Plus aiempaa edullisemmalla hinnalla. Sen sijaan iPhone 6s ja 6s Plus, iPhone SE ja iPhone X ovat kadonneet Applen sivuilta.

www.apple.com/fi