Ammattimaiset kuvauskopterit maksavat sadoista euroista nelinumeroisiin summiin. Kuvaamaan ja lennättämään pääsee kuitenkin myös edullisemmin. Testasimme, mitä reilun satasen maksava Ryze Tello tarjoaa.

Teksti: Joni Nikkola / Kuvat: Valmistaja & Joni Nikkola
Julkaistu AVPlus-lehdessä 4/2018

Kiinalainen Ryze esitteli budjettiluokan Tello-dronensa vuoden alussa. Reilun satasen lennokki ei ole mahdoton investointi esimerkiksi jälkikasvulle. Vaikka Ryze on tuore yritys, sen taustalla on häärinyt kopterikonkari DJI. Mukana on myös prosessorijätti Intelin tekniikkaa.

Lentovalmis kämmenkopteri

Ensimmäiseksi yllättää laitteen pieni koko. Tello mahtuu mainiosti aikuisen miehen kädelle, sillä mitat jäävät leveimmilläänkin alle kymmenen sentin. Kopteri on vaivattomasti pienen lapsen nostettavissa, sillä painoa on vain 87 grammaa.

Mukana tulee kaksi paria varapropelleja, irrotettava akku, propellien irrotustyökalu ja pikaohje, josta löytyy englanninkielinen osuus. Virtalähdettä ei tule laitteen mukana, mutta kyljessä olevaan micro-usb-liitäntään sopii joutilas kännykkälaturi. Kopterin etuosassa kameran vieressä on led-valo, joka ilmaisee kopterin latausstatuksen. Tellossa on propellien ympärillä suojat, jotka ehkäisevät niiden silppuuntumista törmäystilanteissa. Käskyjä vastaanottavat wifi-antennit sijaitsevat propellien alapuolella.

Käytännössä Tello on pakkauksesta otettaessa lentovalmis. Käyttäjän täytyy vain napsauttaa akku paikalleen, ladata se täyteen ja imuroida ilmainen sovellus sovelluskaupasta. Kun akku ja sovellus on ladattu, on aika painaa sivussa olevaa virtapainiketta ja yhdistää puhelin lennokin omaan wifi-verkkoon.

Älyä ja hupia

Kopterin ohjaaminen tapahtuu Tello-sovelluksella, jonka voi ladata iOS- ja Android-laitteille. Sen avulla voi lisäksi päivittää laiteohjelmiston tuoreimpaan versioon. Sovellus opastaa ensimmäisellä käyttökerralla kuvakkeiden ja painikkeiden maailmaan. Turvallista käyttöä varten on valmistajan sivulla ohjevideoita.

Vasemmanpuoleisesta virtuaalijoystickistä voi nostaa ja laskea lentokorkeutta sekä kääntää nokkaa sivusuunnassa. Oikeanpuoleisella tikulla puolestaan liikutetaan lennokkia x-akselilla eteen, taakse tai sivuille. Joystickit liikkuvat fiksusti kuva-alalla, jolloin ne eivät haittaa eläytymistä.

Lennättäminen on melko huoletonta älytekniikan ansiosta. Sovelluksessa on painike, jolla Tello nousee ja laskeutuu automaattisesti. Vaikka aloittelijan sormi käväiseekin välillä suussa kesken ohjaamisen, niin lennokki odottelee kärsivällisesti ilmassa komentajansa seuraavia reittisuunnitelmia. Niinpä alkuun on helppo päästä. Lisäksi sovellus ilmoittaa yhteyden heikkoudesta, akun vähäisyydestä, tuulisuudesta ja siitä, jos vakautusjärjestelmä ei ole käytössä. Ruudun yläreunasta pilotti voi myös seurata lentonopeutta ja -korkeutta sekä akun lataustasoa.

Sovellus toimii Honor 7 -puhelimella sujuvasti. Puhelimeen voi hankkia myös bluetooth-ohjaimen, jolloin ohjaaminen muistuttaa entistä enemmän kauko-ohjattavaa lennokkia. Lentoa pystyy seuraamaan kamerasta, ja halutessaan voi tallentaa videota tai valokuvia. Se tapahtuu selkeistä painikkeista.

Lennokin temput sujuvat yksinkertaisesti nappia painamalla, joten ne eivät mene aivan pilotin omiin nimiin, mutta ovat hienoja. Fiksuudesta kertoo sekin, että lennokki ei suostu tekemään temppuja tuulisella säällä.

Selkeimmin lelumaisuus ja edullinen hinta ilmenee Ryze Tellon moottoreissa. Ne ovat tehoiltaan melko vaatimattomat, joten lennokin käyttöä suositellaan vain tyynellä säällä tai mieluiten sisätiloissa. Lennätys sujui kokeillessamme sitä pienessä tuulenvireessä, ja vakautusjärjestelmä piti koneen kunnioitettavan hyvin vaakatasossa, mutta jo melko maltillisissa puuskissa hallittavuus katoaa helposti.

Toinen rajoittava tekijä on se, että akunkestoa luvataan enimmillään 13 minuuttia tyynellä säällä. Sen sijaan sadan metrin lentoetäisyys on varsin mukava. Telloa ei kannata kuitenkaan täysin verrata vakavasti otettaviin kuvauskoptereihin, jotka maksavat monta kertaa enemmän.

Lennättäminen on sovelluksen avulla helppoa ja hauskaa. Kaikki lennon aikana tarvittava on kätevästi esillä. Ohjaus tapahtuu virtuaalijoystickeillä. Ne seuraavat kätevästi sormien mukana, jolloin näyttöä ei tarvitse tuijottaa jatkuvasti.

Kamera

Kamera on hupi- ja lelukäytön huomioiden yllättävänkin hyvä. Siinä on maltillisen kuuloinen viiden megapikselin kenno, mutta se riittää videotallennukseen 720p-tasolla eli 1 280 x 720 pikselin hd-laadulla. Valokuvat taas onnistuvat 2 592 x 1 936 pikselin laadulla. Se vastaa edullisten älypuhelimien selfie-kameraa. Tellossa itsessään ei ole tallennustilaa tai muistikorttipaikkaa, joten kuva tallentuu puhelimeen.

Tuunaajalle tekemistä

Kopterin saa liitettyä myös virtuaalitodellisuuslaseihin, jolloin kokemuksen voi olettaa olevan entistä vaikuttavampi. DJI:n kalliimmat mallit ovat vaatineet valmistajan omat lasit, mutta Ryze Tello kelpuuttaa muitakin suosittuja malleja, kuten Google Daydreamin. Sellaisia meillä ei ollut valitettavasti käytössä.
Kopteriin pystyy lisäksi ohjelmoimaan omia temppuja lapsille ja nuorille suunnatulla Scratch-ohjelmointikielellä. Halutessaan Tello SDK -ohjelmistokehitysalustalla pystyy myös ohjelmoimaan laitteelle omia sovelluksia.

YHTEENVETO

Hauska ja fiksu ohjelmanumero

Ryze Tello on matalan kynnyksen kuvauskopteri, joka sopii lasten ja aikuistenkin leikkimielisten käyttöön. Sen lennättäminen on helppoa, ja dronessa on kokoisekseen ja hintaisekseen vaikuttavia älyominaisuuksia. Ohjelmointi- ja virtuaalitodellisuusominaisuuksien ansiosta hupia riittää edistyneemmällekin. Jos hyvän lelun tarkoitus on olla opettavainen ja vastustamattoman hauska, niin Tello on juuri sitä.
Tello on vähän kuin juhliin kutsuttu kaveri, joka on fiksu, hauska ja huomaavainen. Huomattavasti hauskempaa Tellon käytöstä kuitenkin tekisi tehokkaammat moottorit, jolloin laitetta uskaltaisi lennättää myös kohtuullisessa tuulessa. Pidempi lentoaikakaan ei olisi pahitteeksi. Mutta tekniikkaa laitteessa on jo hintaisekseen paljon. Se vaara laitteessa tosin piilee, että nälkä kasvaa syödessä. Huimemmat näköalat alkavat nopeasti houkuttaa.

+ Edullinen ja hauska
+ Sujuva sovellus
– Vain sisäkäyttöön tai rasvatyynelle säälle
– Saattaa aiheuttaa himon päivittää isompaan


Ryze Tello

Hinta: 108,9 euroa
Lisätietoa: www.ryzerobotics.com
Hankintapaikka: Verkkokauppa.com

Kennon tarkkuus: 5 Mpix
Katselukulma: 82.6°
Valokuvalaatu: 2 592 x 1 936 pikseliä
Valokuvaformaatti: jpeg
Videolaatu: 1 280 x 720 pikseliä, 30 p
Videoformaatit: mp4, mov
Mitat (l x k x p): 98 x 41 x 92,5 mm
Paino: 87 g
Maksiminopeus: 28,8 km/h
Maksimi nousu- ja laskeutumisnopeus: 8 m/s
Maksimilentoaika: 13 min
Akku: 1 100 mAh / 3,8 V / 4,18 Wh
Muuta: Ohjaus Tello-sovelluksella tai erikseen puhelimeen hankittavalla bluetooth-ohjaimella. Temppuja voi ohjelmoida Scratch-ohjelmointikielellä ja sovelluksia kehittää Tello SDK:lla.