Pro-Jectin pikkuruisista erillislaitteista koostuva sarja laajeni hiljattain mainiolla kapineella, joka toimii näppäränä äänen siltana ja istuu kuin nakutettu Pre Box S2 Digitalin vierelle.

Teksti: Jonas Bryngelsson / Kuvat: Valmistaja
Artikkeli on julkaistu AVPlus-lehdessä 6/2018.

Markkinoilta löytyy nykyään liuta laitteita, joita kutsutaan verkkosoittimiksi, striimereiksi tai vaikkapa eräänlaisiksi äänisilloiksi. Käytännössä niiden kohdalla kyse on ratkaisusta, joka yhdistää digitaaliset musiikkitiedostot hifijärjestelmään. Toimintaperiaate tässä on yksinkertainen: laite toistaa digitaalisesti tallennettua musiikkia esimerkiksi verkkolevyltä, massamuistilaitteelta tai internetistä – parhaalla mahdollisella tavalla.

Kokonaisuuteen kuuluu yleensä jotain muutakin, ja ollakseen varsinainen soitin laitteesta tulisi löytyä myös esimerkiksi sisäänrakennettu da-muunnin. Lisäksi olisi hyvä, jos laitetta voisi ohjata kaukosäätimellä ja siinä olisi jonkinlainen näyttö kuten tavanomaisissa hifituotteissa. Ja näin usein onkin isojen merkkien, kuten Marantzin, Pioneerin ja Yamahan laitteissa.

Toisaalta koko konseptin voi redusoida yksinkertaisimpiin lähtökohtiin, jolloin käsillä on vain eräänlainen linkki tiedostojen ja toiston välillä, ilman da-muunninta, näyttöä tai kaukosäädintä. Tällöin liitäntäpuolelta löytyy vain usb, jolla silta kytketään mediavarastoon ja ulkoiseen da-muuntimeen.

Näkymä Stream Box S2 Ultran ohjainsovelluksesta, joka on selkeä ja helppo käyttää.

Yksinkertaisuuden ytimessä
Pro-Jectin tuoretta Stream Box S2 Ultraa voi hyvällä omallatunnolla kutsua nimenomaan äänisillaksi. Sen ainoa toimintaperiaate on siirtää digitaalisia musiikkitiedostoja paikasta toiseen, eikä mitään muuta. Käytännössä laite perustuu Linux-pohjaiseen yhden piirilevyn RaspberryPi-tietokoneeseen, mutta koko toteutus on riisuttu kaikesta ylimääräisestä ja optimoitu vain osaksi digitaalista audioketjua.

Stream Box S2 Ultran taustalla on suunnittelija John Westlake, jonka työpöydältä on lähtöisin myös Pro-Jectin suosittu Pre Box S2 Digital -esivahvistin. Tuore äänisilta istuukin sen rinnalle paitsi sisäisesti myös ulkoisesti. Westlake on kertonut vieroksuvansa tietokoneita signaalireitillä, joten jos sellainen pitää kokonaisuuteen sulauttaa, sen kannattaa olla erityisen hyvin suunniteltu. Siksipä hän onkin mahdollistanut sen, ettei käyttäjän tarvitse toistaa musiikkia läppäreiltä, verkkoasemilta tai älylaitteilta – siis siinä tapauksessa, jos niin ei halua tehdä.

Stream Box S2 Ultrassa on kaksi usb-a-liitäntää, yksi edessä ja yksi takana, joihin voi kytkeä musiikkitiedostoja sisältävän muistitikun tai kovalevyn. Lisäksi mukana on hdmi-liitäntä kosketusnäytön yhdistämiseen, jolloin erillistä ohjainsovellusta ei tarvita. Ja jos musiikkia haluaa toistaa tietokoneelta mahdollisimman hyvällä äänenlaadulla, mukana on erillinen micro-usb-b-liitäntä, joka myös puhdistaa signaalin ylimääräisistä häiriöistä ennen sen siirtoa da-muuntimelle. Pro-Jectin terminologiassa tämä on eräänlaista detoxaamista.

Kompaktissa takapaneelissa on liittimet ulkoiselle da-muuntimelle, usb-laitteelle, verkkoyhteydelle, näyttölaitteelle, tietokoneelle sekä verkkovirralle. Toinen usb-liitäntä löytyy laitteen etupaneelista.

Puhtaampi vaihtoehto
Tästä päästäänkin sujuvasti siihen, mistä Stream Box S2 Ultrassa todella on kyse: se on puhtaasti musiikin toistamiseen huomattavasti tietokonetta parempi vaihtoehto. Vaikka tietokone on käyttäjäystävällinen, sen äänenlaatu on usein heikonpuoleinen ja sisältää erinäisistä syistä johtuvia korkeataajuisia häiriösignaaleja. Tosin käyttäjät, joilla on jo muutenkin kokemusta verkkomusiikin toistosta, hyödyntänevät Stream Box S2 Ultraa kuten ennenkin: verkkolevylle tallennetun musiikin soittamiseen ja suoratoistoon. Tämä puolestaan onnistuu muutamallakin eri tavalla.

Stream Box S2 Ultraa voi ohjastaa helppokäyttöisellä verkkokäyttöliittymällä, johon pääsee syöttämällä verkkoon soittimen ip-tunnuksen. Toinen vaihtoehto on käyttää Android- ja iOS-älylaitteille saatavaa ohjainsovellusta. Lisäksi laitetta voi käyttää ja ohjata Roon-ohjelmiston avulla. Se tosin vaatii sen, että käytössä on Core-laite (tietokone, verkkolevy tai muu yhteensopiva laite), jota taas voi ohjata Roon-sovelluksella.

Tässäkin numerossamme esitelty Roon on kaikin puolin mainio soitto-ohjelma, ja se sallii myös mqa-tiedostojen toiston Tidalista. Stream Box S2 Ultra näkyy Roonissa yhtenä soittimista, ja siihen voi lisäksi liittää mukaan muita yhteensopivia äänijärjestelmiä.

Mainio parivaljakko: Pro-Ject Stream Box S2 Ultra vasemmalla ja Pre Box S2 Digital oikealla. Lisää vain vahvistin ja kaiuttimet!

Ruudikkaampi Roon

Käytössämme oli Stream Box S2 Ultran varhainen versio, johon tuli testien aikana parikin tärkeää päivitystä, eritoten Roon-yhteensopivuus. Kokeilimme laitetta sekä Roon-clientinä että omana toistimenaan. Käytimme testimateriaalina perinteisiä 44,1 kilohertsin ja 16 bitin flac-tiedostoja.

Testikuunteluidemme perusteella laite suoriutui aavistuksen paremmin Roonin kanssa, jolloin bassotoisto oli terävämpää ja stereokuva fokusoituneempaa. Toistossa oli yleisellä tasolla enemmän voiman tuntua, ja ääni oli kaikin tavoin jäsentyneempää – yksityiskohtaisempaa mutta samaan aikaan pehmeämpää.

Mutta jos Stream Box S2 Ultra sitten kuulosti niin paljon paremmalta Roon-alustan kautta kuin omana itsenään, eikö olisi sama toistaa musiikkia vain tietokoneelta? Lyhyesti sanottuna: ei, kaikkea muuta. Teimme nimittäin Roon-toiston vertailun myös Mac-tietokoneen ja Pro-Jectin välillä. Ja eroavaisuudet olivat jälleen melko konkreettiset. Stream Box S2 Ultran kautta Roon-toisto kuulosti huomattavasti paremmalta ja tiukemmalta. Ja siihen myös kiintyi mitä pitemmälle kuuntelut etenivät.

Tietokonetoistosta täytyy vielä sanoa, että erityisesti mqa-tiedostojen muunnos toimi huomattavasti jouhevammin Pro-Jectin kautta. Kieltämättä aihe on arka, sillä Stream Box S2 Ultran kaltaisen äänisillan sisällyttäminen hifilaitteistoon jakanee mielipiteitä. Jos käytössä on Pro-Jectin Pre Box S2 Digital, on mahdollista myös toistaa Tidalista mqa-tiedostoja täydellä resoluutiolla ja saumattomasti. Muuhun da-muuntimeen kytkettynä tämä ei kaikissa tapauksissa onnistu.

YHTEENVETO

Yksinkertaista loistoääntä
Vaikka Stream Box S2 Ultra on toimintaperiaatteeltaan yksinkertaiseksi laitteeksi hiukan hintava, se on toisaalta todella hyvin toteutettu ja saumattomasti toimiva ratkaisu verkkomusiikin toistoon. Lisäksi se toimii loistavasti yhteen Pro-Jectin Pre Box S2 Digitalin kanssa. Lyhyesti ja ytimekkäästi, Stream Box S2 Ultra kuulostaa erittäin hyvältä, puhtaalta ja neutraalilta sanojen varsinaisessa merkityksessä, ja se hoitaa hommansa parhaalla mahdollisella tavalla. Se, kuinka mainio äänenlaatu lopulta on, selvinnee tulevaisuuden ryhmävertailuissa, joissa uskomme Stream Box S2 Ultran menestyvän todella hyvin.

+ Äänenlaatu
+ Käyttömahdollisuudet
+ Formaatti
– Hintava
– Vaatii erillisen da-muuntimen

Pro-Ject Stream Box S2 Ultra

Hinta: 739 €
Edustaja: AH-Hifisystems Oy (www.ah-hifisystems.fi)
Lisätiedot: www.project-audio.com
Resoluutio: 32-bit/352,8 kHz & DSD256
Tulot: 2x USB-A, micro-USB-B (PC), verkkoyhteys (lan/wlan)
Lähdöt: Audio-optimoitu USB-A, HDMI (kuvamonitorointiin)
Musiikkipalvelut: Tidal, Spotify Connect, ShoutCast-internet-radio, Roon Ready
Protokolla: RAAT (Roon), Shairport (Mac), DLNA
Säätömahdollisuudet: Verkkokäyttöliittymä, iOS-/Android-sovellus, Roon
Paino: 375 grammaa
Mitat (l x k x s): 10,5 x 3,7 x 10,5 cm