Yamaha Bar 400 ja LG SK8 ovat ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään melko samankaltaiset soundbarit, mutta onko kalliimpi Yamaha automaattisesti parempi? Otimme selvää!
Teksti: Magnus Fredholm & AVPlus-toimitus
Kuvat: Valmistajat
Tämänkertaisen parivertailumme malleista LG SK8 on 2.1-kanavainen soundbar Dolby Atmos -kyvyillä, kun taas Yamahan toimintaperiaate on 5.1. LG on malleista pitkulaisempi, ja Yamahan subwoofer on pykälää kookkaampi. Yamaha on mahdollista asentaa seinään eräänlaisilla avainrei’illä, kun taas LG:n toteutus perustuu pieniin kiinnikkeisiin. LG:ssä ohjainpainikkeet löytyvät laitteen oikealta puolelta, Yamahassa puolestaan päällyspuolelta. Molempien mukana tulee perusasiallinen kaukosäädin, ja ne myös tuntuvat paketista nostettaessa melko samankaltaisilta.
Käyttöön otettaessa yhteneväisyydet vain korostuvat: molemmissa on täysin samanlaiset liitäntämahdollisuudet, ja vain käytössä oleva monihuonetekniikka poikkeaa. Mukana on hdmi sisään ja ulos arc-ominaisuudella, optinen ja 3,5 millimetrin tulo äänelle sekä bluetooth. Siinä missä Yamaha luottaa monihuonerintamalla omaan MusicCast-järjestelmäänsä, LG:stä löytyy Google Home. Molempien kautta voi lisäksi toistaa musiikkia esimerkiksi suoraan Spotifystä.
"Molemmissa on täysin samanlaiset liitäntämahdollisuudet, ja vain käytössä oleva monihuonetekniikka poikkeaa."
Molempien mukana tulevat subwooferit asetimme television viereen samansuuntaisesti, ja niillä paikoilla ne suurimman osan testiä olivatkin. Testasimme tosin sijoitusta myös huoneen sivulla lähinnä huomataksemme, että jakotaajuus oli aivan liian korkea toimiakseen tällä asetelmalla.
Ilmoitetun kanavamäärän ohella vertailumme mallit eroavat toisistaan siinä, että Yamahan yhteyteen voi liittää yhden tai kaksi erillistä surround-takakaiutinta valmistajan monihuonekaiuttimien valikoimasta, jolloin järjestelmästä tulee liki aito 5.1-toteutus. Halvimmillaankin tämä tosin aiheuttaa noin 400 euron lisäkustannuksen, jolloin Bar 400 siirtyy toteutuksena jo selvästi eri hintaluokkaan.
"Siinä missä Yamaha luottaa monihuonerintamalla omaan MusicCast-järjestelmäänsä, LG:stä löytyy Google Home."
Yamaha hyödyntää omaa, hyväksi havaittua MusicCast-monihuonetekniikkaansa, johon kuuluu elimellisenä osana myös oma ohjainsovellus. Sen avulla soundbar yhdistetään langattomaan verkkoon, joka puolestaan mahdollistaa musiikin toistamisen muun muassa älylaitteesta, internet-radiokanavilta ja verkkolevyiltä. Ohjainsovelluksen avulla voi myös valita laitteen sisääntulon ja säätää sen asetuksia. Ja jos käytössä on vaikkapa Spotify, Bar 400 näkyy suoraan suoratoistosovelluksen toistolaitelistalla.
Myös LG:llä on oma sovelluksensa, LG Wifi Speaker, mutta se ei ole yhtä monikäyttöinen kuin Yamahan vastaava. Tämä johtuu siitä, että kun SK8 on saatu yhdistettyä verkkoon, mediatoisto keskittyy luontevammin ChromeCastin ja Google Homen varaan. LG:n sovelluksella voi kuitenkin myös säätää asetuksia ja äänenvoimakkuutta sekä valita sisääntulon, joten se toimii ikään kuin varakaukosäätimenä.
Leffat pyörimään
Kun molemmat laitteet oli kytketty, oli aika asettua sohvalle ja laittaa elokuva pyörimään. Yamaha sai luvan olla kuuntelussa ensimmäisenä, ja leffaksi valikoitui Transformers: Age of Extinction. Toisto tuntui ensitahdeista saakka olevan hiukan etäistä, ja siitä puuttui tiettyä läsnäoloa. Ja kun ensimmäinen dialogikohtaus käynnistyi, kävi ilmi, että jotain tosiaankin on vähän pielessä: näyttelijöiden keskustelu tuntui tapahtuvan ulkoilman sijaan paremminkin peltihökkelissä.
Lähdimme selvittämään ilmiötä MusicCast-sovelluksesta, jossa äänitilaksi oli asetettu nimen puolesta oikeaan viittaava Movie. Vaihdoimme sen kuitenkin Music-tilaan, jolloin toisto parantui selvästi. Käymällä muutkin tilat läpi huomasimme, että TV Program oli kokonaisuutena kaikista puhtaimman kuuloinen. Joten ei muuta kuin leffa pyörimään uudelleen, ja lopputulos olikin siltä osin kunnossa.
"Aitoa surround-ääntä paketista ei kuitenkaan irtoa lähinnä siinä mielessä, ettei ääni aidosti tunnu tulevan kuulijan takaa."
Bassotoistoltaan Bar 400 on tasainen ja kiinteä, ja ylipäätään toistokaista on miellyttävässä tasapainossa sopivalla korostuksella keskibassoissa. Äänet sijoittuvat tilaan luontevasti myös keskilinjan ulkopuolelta tarkasteltuna, mistä voitaneen kiittää keskikanavaa – tai Yamahan dsp-ominaisuuksia. Laitteessa kun ei varsinaisesti ole erillistä keskikanavaa, vaikka Bar 400:n sanotaan olevan 5.1-kanavainen soundbar. Kaiutinasetelma onkin toteutettu niin, että palkin reunoilla olevien diskanttien molemmin puolin on kaksi keskiäänistä, ja sekä erillisten vahvistimien että dsp-tekniikan ansiosta Bar 400 osaa pilkkoa signaalin ikään kuin eri kanaviin. Aitoa surround-ääntä paketista ei kuitenkaan irtoa lähinnä siinä mielessä, ettei ääni aidosti tunnu tulevan kuulijan takaa – toisin kuin Yamahan hintavampien ja kehittyneempien ääniprojektorien kohdalla.
Bar 400 tarjoaa myös 3D Surround -toiminnon, joka laajentaa toiston mittasuhteita joka akselilla. Mielenkiintoinen ja hauska ominaisuus, mutta kovin täsmällistä jälkeä sen avulla ei saa kuultaville. Kannattaa kuitenkin testata, vaikka ominaisuus ei olekaan paras vaihtoehto esimerkiksi dialogivetoiselle draamalle.
Puheäänen toistossa Bar 400 onnistui hienosti, ja Clear Voice -ominaisuudella dialogista sai vieläkin selkeämpää mutta ilman kuuluvia vaikutuksia muualla toistokaistalla, mikä on hyvä juttu. Bass Extension -ominaisuuden valteista emme oikein ottaneet selvää, mutta ainakaan se ei parantanut jo valmiiksi hyvää bassotoistoa. Siispä se kannattaa pitää pois päältä.
"Puheäänen toistossa Bar 400 onnistui hienosti, ja Clear Voice -ominaisuudella dialogista sai vieläkin selkeämpää mutta ilman kuuluvia vaikutuksia muualla toistokaistalla."
Kun olimme katselleet tarpeeksi elokuvia, oli syytä siirtyä musiikin pariin. Spotify Connect ja Bar 400 soivat kauniisti yhdessä, vaikka kyseessä ei olekaan varsinaisesti mikään audiofiilitason toteutus. Erityisesti erilaisten äänitilojen kohdalla jälki oli paikoin hiukan erikoista. Esimerkiksi Music-tila toi ääneen ihmeellistä kaikua, josta vaikkapa Dick Dale olisi tykännyt, mutta meidän mielestämme se oli lähinnä tarpeeton lisä alkuperäiseen nähden. Sports- ja Game-tilat taas toimivat yllättävänkin neutraalisti riippuen vähän musiikista ja esittäjästä. Joka tapauksessa Stereo-tila oli toistoltaan kaikista luotettavin ja äänikuvaltaan skarpein, ja TV Program onnistui tekemään äänikuvasta pykälää suuremman.
Yleisellä tasolla voimmekin suositella TV Program -tilaa toimivimmaksi kuunneltavasta tai katseltavasta materiaalista riippumatta – paitsi pelkällä musiikilla Stereo-tila toimii parhaiten, ja kokeilun arvoisia ovat myös Game ja Sports. Oletamme, että Yamahan teknikot saavat tulevaisuudessa aikaan ohjelmistopäivityksen, joka selkeyttäisi joidenkin äänitilojen hiukan erikoista toimintaa. Nyt tuntui siltä, kuin ne olisi nimetty ikään kuin väärin.
Yksinkertaisempi LG
Ääni muuttui kellossa, kun vaihdoimme toistimeksi LG:n SK8:n. Tämä oli sinänsä yllättävää ottaen huomioon laitteiden ulkonäölliset yhteneväisyydet. Mutta ensin muutama sana LG:n äänitehosteista eli Sound Effects -ominaisuuksista.
Valittavissa on Standard, Movie, Music, ASC sekä Bass Blast, joista kaikki paitsi jälkimmäisenä mainittu toimivat yllättävän hyvin. ASC eli Adaptive Sound Control tosin ei varsinaisesti ole mikään äänitila vaan eräänlainen toiminto, joka osaa tulkita toistettavaa ääntä ja säätää sen automaattisesti kohdalleen. Ja yllättävää kyllä, se todella onnistuu tehtävässään. Ominaisuuden voikin pitää päällä melko turvallisin mielin.
Jos SK8:n äänitiloihin tutustuu hiukan enemmän, tulee todennäköisesti huomanneeksi, että vaikka Standard-asetus on periaatteessa vaihtoehdoista värittymättömin, se ei välttämättä ole kaikista nautittavimman kuuloinen. Esimerkiksi Music sopii paremmin nimensä mukaisesti musiikille, samoin kuin Film elokuville. Kaikki äänitilat ovat kuitenkin pohjimmiltaan varsin hyvät, niiden painotus tukee vain erityyppistä materiaalia.
Kun laitoimme leffan pyörimään, SK8 tarjoili suvereenisti televisiota parempaa äänentoistoa. Dialogi oli kaikin puolin paremmin erottuvaa, mutta basso-osaston toiminta ei ollut niin vaikuttavaa kuin Yamahan tapauksessa. Vaikka paketin subwooferissa on periaatteessa oikeaoppinen isku, se muistutti enemmänkin pamausta kuin ukkosmyrskyä. Näin ollen se kaikista matalin basso jäi vähän puutteelliseksi – mitä naapurit kerrostalokäytössä luultavasti arvostavat.
"Kokonaisuutena SK8:n ääni oli sen mittasuhteita suurempi, mutta erityisen laajaksi sen surround-tehostusta ei voi sanoa."
Kokonaisuutena SK8:n ääni oli sen mittasuhteita suurempi, mutta erityisen laajaksi sen surround-tehostusta ei voi sanoa. Lopputulos oli ikään kuin levennettyä stereota astetta paremmalla äänen selkeydellä.
Musiikkia kuunneltaessa tuntui, että LG on virittänyt puhetaajuuksien kaistan melko lailla toiston pintaan. Näin ollen laulaja otti parikin askelta eteenpäin kohti kuulijaa ja vei melkoisesti huomiota. SK8:n profiili onkin melko lailla erilainen kuin Yamahan Bar 400:n, ja vaikutelma pysyy riippumatta musiikista tai kokeilemistamme äänensävysäädöistä. SK8:n painotukseen kuitenkin tottuu melko pian, eikä toistoprofiili sinänsä ole pielessä.
YHTEENVETO
Kuin mustikka ja mansikka
LG SK8 tarjoaa oivallista televisioääntä, näppäriä toimintoja ja pääsyn suureen Google Home -ekosysteemiin monihuoneominaisuuksineen noin 300 eurolla, mutta kolikon kääntöpuolena on laajennusmahdollisuuksien puute sekä selvästi vokaalipainotteinen toistoprofiili. Jos kukkaro antaa periksi, tuplahinnalla saa Yamahan Bar 400:n, joka niin ikään sisältää monihuoneominaisuudet valmistajansa oman MusicCast-järjestelmän muodossa. Yamahan voi myös päivittää ikään kuin aidommaksi monikanavajärjestelmäksi lisäämällä siihen erilliset langattomat surround-takakaiuttimet, mutta silloin koko paketin hinta nousee jo tuhannen euron tuolle puolen. Yamahan muuten hyvän laadun olisi tehnyt vielä paremmaksi loppuun asti suunnitellut ja toteutetut äänitilat.
LG SK8
+ Edullinen
+ Hyvät äänitilat
+ ASC-ominaisuus
– Vokaalipainotteinen toisto
– Ei laajennusvaraa
Yamaha Bar 400
+ Tasapainoinen ja hyvä toisto
+ Laajennettavuus
+ MusicCast-ominaisuudet
– Epämääräiset äänitilat
– Hinta varauksin
Merkki & malli | LG SK8 | Yamaha Bar 400 |
---|---|---|
Hinta | 299 €* | 749 €* |
Lisätiedot | Yamaha | LG |
HDCP2.2 | Kyllä | Kyllä |
HDMI-tulot | 1 kpl | 1 kpl |
Digitaalinen äänitulo | Optinen | Optinen |
Analoginen äänitulo | 3,5 mm | 3,5 mm |
Bluetooth | Kyllä | Kyllä |
Verkkoyhteydet | Wifi 2,4/5 GHz, ethernet | Wifi 2,4/5 GHz, ethernet |
Monihuonejärjestelmä | Google Home | MusicCast |
Spotify Connect | Kyllä | Kyllä |
Lähdöt | HDMI ARC | HDMI ARC |
Ääniohjaus | Google Assistant | Alexa |
Mitat (l x k x s) | 1 060 x 57 x 87 mm | 980 x 60 x 111 mm |
Paino | 3 kg | 2,7 kg |
Subwoofer | Langaton | Langaton |
Mitat (l x k x s) | 220,6 x 390 x 313 mm | 180 x 417 x 405 mm |
Paino | 7,6 kg | 9,4 kg |
Muuta | - | Laajennettavissa langattomilla surround-kaiuttimilla |
*Hinta vaihtelee jälleenmyyjittäin |
Kommentit