Nykyään jopa reilusti alle 1 500 eurolla saa av-viritinvahvistimen, joka riittää vaativampaankin tarpeeseen – siis ihan oikeaan kotiteatteriin mutta myös musiikin kuunteluun. Aina ei siis tarvitse mennä malliston huipulle. Otimme tarkasteluun viisi erilaista mutta silti aika samanlaista vaihtoehtoa tutuilta valmistajilta.

Teksti: Magnus Fredholm & AVPlus-toimitus
Kuvat ja mittaukset: HemmaBio


Denon AVR-X4500H
Marantz SR6013
Onkyo TX-RZ1100
Pioneer SC-LX701
Yamaha RX-A2080


Av-viritinvahvistimista puhuttaessa ja myös niiden markkinoinnissa huomio keskittyy lähes poikkeuksetta laitteiden ominaisuuksiin: kanavien määrään ja liitäntöihin, kuinka monta hdmi:tä löytyy, millainen monikanavaprosessointi on, onko mukana 4k-skaalaus, millaiset verkko-ominaisuudet ja mikä huonekorjaus on tarjolla, ja niin edelleen. Nämä kaikki ovat kokonaisuudessa enemmän tai vähemmän tärkeitä tekijöitä.

Mutta mitä jos kaikissa laitteissa on suurin piirtein identtiset ominaisuudet? Onko mitään järkeä tehdä vertailua, jossa kaikki laitteet ovat ominaisuuksiltaan lähes identtisiä? On toki, mutta tällä kertaa keskitymme enemmänkin kertomaan sen, mikä laitteissa on merkittävästi erilaista ja miten ne suoriutuvat ennen kaikkea äänentoistosta. Perustiedot voi jokainen lukea taulukosta, ja netistä löytyy vielä tarkemmat tiedot erilaisista ominaisuuksista.

Erot siis ratkaisivat, ja vaikka ne yllättävän pieniä jälleen olivatkin, niin toki niitäkin löytyi.

"Voisi sanoa, että jokainen testin laitteesta on hyvä."

Mihinkään absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen emme laitteita kuitenkaan halunneet laittaa, koska tarpeet ovat moninaiset. Etenkin kun puhutaan tällaisista ominaisuuksia täyteen ladatuista av-viritinvahvistimista. Voisi sanoa, että jokainen testin laitteesta on hyvä. Kannattaa siis tutustua tarkkaan siihen, mitä kaikkea laitteet tarjoavat ja mikä niistä mahdollisesti täyttäisi juuri sinun tarpeesi.


Denon AVR-X4500H

Hinta ja laatu kohdallaan

Hinta: 1199 €

Denon AVR-X4500H on X-sarjan suosituin malli. Ei kallein, mutta ei halvinkaan, vaan turvallisesti malliston keskivaiheilta.

Tämän vahvistimen käyttöönotto onnistuu melkeinpä keneltä tahansa, kiitos kerrankin yksityiskohtaisen ja ymmärrettävän käyttöoppaan – tosin kuvaruudulle ilmestyvän sellaisen, eli ihan ensiksi laite tulee kytkeä kiinni televisioon. Mutta myös vahvistimen käyttö on helppoa.

Kaikki liittimet on merkitty hyvin, eikä laitteiden kytkennässä pitäisi olla vaikeuksia. Ainoa hieman outo yksityiskohta on lisähuoneiden tai -alueiden (multizone) kaiuttimien liitännät. Denon mahdollistaa pääalueella seitsemän kanavaa monikanavasisällölle, ja lisähuoneelle (tai -huoneille) jää tällöin kaksi erillistä monofonista kanavaa – siinä missä yleensä vahvistimissa on siis viisi kanavaa päähuoneen monikanavasisällölle ja kaksi erillistä stereokanavaa (siis 2+2) lisähuoneille.

Denonin peruskonfiguraatio on siis 9-kanavainen, mutta 11.1- tai 7.1.4-järjestelmäkin on mahdollinen, sillä laitteesta löytyy tähän linjalähdöt erillisille vahvistimille.

Kaikki hdmi-liitännät selitteineen ovat siistissä rivissä vahvistimen takapaneelissa ja yksi etupaneelissa. Ne käsittävät seitsemän sisääntuloa ja kolme antoa, joista yksi on varattu lisähuonekäyttöön. Liitännät ovat geneeriset, eli niihin voi kytkeä minkä tahansa hdmi-lähteen, mutta selitteiden noudattaminen helpottaa käyttöä pitkällä tähtäimellä. Esimerkiksi bluray-soitin kannattaa liittää bluray-nimettyyn hdmi-tuloon Analogituloja on laitteen takana viisi ja yksi myös vinyylisoittimelle. Digituloja puolestaan on neljä.

Denon käyttää verkkotoistossa merkin omaa ja hyväksi todettua HEOS-sovellusta. HEOS kattaa kaikki tarpeelliset verkkotoistomuodot ja mahdollistaa samalla myös langattoman monihuonejärjestelmän toteutuksen.

Verkkoon liittyminen kävi sutjakasti, ja myös Denon, muiden ohella, yhdistettiin 2,4 gigahertsin wifiin. Jokaisesta kyllä löytyy myös viiden gigahertsin taajuudella toimiva wifi, mutta reitittimen sijainnista johtuen testiolosuhteissamme 2,4 gigahertsin yhteys toimi vakaammin. Varmimman tuloksen saa tietenkin aina kaapeliyhteydellä.

Päätimme olla ajamatta automaattista huonekalibrointia heti kättelyssä ja sen sijaan säätää toiston mieleiseksemme ensin manuaalisesti. Tämä siksikin, että automaattiselle huonekorjaukselle olisi asiallinen vertailukohta. Taajuuskorjauksen puolen desibelin pykälät tulivat tarpeeseen, ja jonkin aikaa säädettyämme toisto oli mielestämme kohdillaan. Ja niin oli myös Denonin Audyssey XT32 -huonekorjauksella, joka onnistui sovittamaan eri kaiuttimet toisiinsa hienosti.

Denonin äänenlaatu herätti hyvin nopeasti positiivisia ajatuksia. Toiston voima, kirkkaus, ilmavuus ja tarkkuus ovat hyvin esillä, ja niin leffaääni kuin musiikkikin toistuvat todella vaivattoman kuuloisesti.

Alabasson toisto on paitsi kiinteä mutta myös sopivan painokas, ja keskibassoissa on iskevyyttä. Keskialue on yksityiskohtainen sekä selkeä, ja diskanttitoisto on pehmeä muttei silti vaimea.
Objektipohjaisessa surround-toistossa äänikuva on suuri, ja äänet tuntuvat tulevan kaiuttimien fyysistä sijaintia kauempaa. Kaikki on siltäkin osin kunnossa.

Kun kaikki kaiutinliittimet ovat rivissä, kytkentöjen tekeminen on aavistuksen helpompaa. Kuoritun kaiutinkaapelin voi työntää naparuuvin puristimeen joko ylä- tai alapuolelta.
Erikoinen Denon Link HD on lisäkytkentä kyseisen ominaisuuden sisältävän blu-ray-soittimen ja vahvistimen välillä. Tavallisen hdmi-kaapelin lisäksi laitteet yhdistetään koaksiaalikaapelilla, jolloin toistossa käytetään vahvistimen tarjoamaa kellosignaalia. Valmistajan mukaan tämä vähentää jitteriä.

Denon AVR-X4500H yhteenveto

TESTIVOITTAJA:
Paras kokonaisuus

AVR-X4500H on nykyaikaisiin vaatimuksiin hyvin vastaava monipuolinen av-vahvistin. Siitä löytyy tuki muun muassa Dolby Visionille ja eARC-liitännälle kuten myös AirPlay 2:lle.  Äänenlaadultaan Denon loistaa niin stereo- kuin monikanavakäytössä. Myös sen huonekorjain toimii hyvin, ja vahvistin antaa mahdollisuuden omille hienosäädöille.Tehoa Denon AVR-X4500H antaa riittävästi, ja vahvistin sietää kohtalaisen hyvin vaikeampiakin kaiutinkuormia. Kyseessä on kaikkiaan erinomainen av-vahvistin vaativampaankin käyttöön.

+ Äänenlaatu
+ Runsaat ominaisuudet
+ Hinta/Laatu-suhde
+ Kokonaisuus
– Bluetooth-lähetin puuttuu

LINKKIVINKKI: Valmistajan tuote-esittely


 

Denonin kaukosäädin on hyvä, ja suurin osa näppäimistä on taustavalaistuja. Nappuloita on kuitenkin melko runsaasti, mutta kaikki löytyy helposti.

Denon AVR-X4500H on tehokas, ja se suoriutuu hyvin myös hankalimmista kaiutinkuormista aina yhteen ohmiin saakka.

Marantz SR6013

Tyyli ja laatu samassa paketissa

Hinta: 1399 €

Marantz on tyylikäs, ja siitä huokuu laadun tuntu. Kaarevat reunat ja yksityiskohdat, kuten pyöreä näyttö, pitävät huolen siitä, että valmistaja erottuu muista – vaikka kaikkia design ei välttämättä miellytä.
SR6013 on Marantzin malliston toiseksi hintavin av-viritinvahvistin, sillä toisin kuin integroituja av-viritinvahvistimia valmistavat kilpailijansa, Marantz on panostanut kärkituotteissaan erillisiin esi- ja päätevahvistimien yhdistelmiin.

Marantz on kuulunut jo pitkään samaan yrityskonserniin kuin Denon (Sound United, aiemmin D&M Holdings), mikä ei kuitenkaan tule ilmi laitteiden kohdalla mitenkään erityisesti. Pikemminkin päinvastoin, Marantzilla on täysin oma sormenjälkensä niin äänen kuin yksityiskohtienkin saralla, mutta esimerkiksi kuvaruutunäytön käyttöliittymässä ja takapaneelin järjestelyssä on kieltämättä jotain tuttua.
Samoin kuin Denonin kohdalla, SR6013:n kaiutinliittimet sijaitsevat siistissä rivissä takapaneelin alaosassa ja seitsemän hdmi-tuloa sekä kolme hdmi-lähtöä yläosassa. Mutta toisin kuin Denonissa,Marantzissa on vain yksi erillinen monihuone-alue. Toisaalta taas SR6013:ssa on vertailun ainoana 7.1-sisääntulot, eli käytännössä Marantzissa on tavallaan etu- ja pääteasteiden erotus. Tämä siis mahdollistaa vahvistimen pääteasteiden käyttämisen erillisen etuvahvistimen/prosessorin kanssa, mikä kyseistä ominaisuutta tarvitsevien on hyvä pitää mielessä.

Erillisen päätevahvistimen kanssa on mahdollista toteuttaa myös 7.1.4-kanavainen järjestelmä. Ulkoisten vahvistimien käyttö onnistuu muutenkin, sillä kaikille kanaville on myös linjalähdöt. Tähän ei kuitenkaan pitäisi olla tarvetta, sillä tehoa Marantzin vahvistimet antavat lähes yhtä paljon kuin Denon eli riittävästi ja vahvistin on vakaa myös matalilla kaiutinkuormilla.

Pieni mutta joskus hyvinkin tarpeellinen yksityiskohta on myös etupaneelin analoginen videotulo. Siihen voi yhdistää näppärästi vaikka vanhan pelikonsolin tai videokameran ilman kurkottelua laitteen taakse.
Denonin tavoin myös Marantz tarjoaa nipun nykyaikaisia ominaisuuksia. Molempia voi puheohjata Alexan ja Google Assistantin kautta. HEOS-järjestelmä puolestaan mahdollistaa verkkotoisto-ominaisuudet ja monihuonekäytön.

Myös Marantz luottaa huonekalibroinnissa Audyssey XT32:een, ja tulos on vastaava Denonin kanssa eli hyvä.
Ääneltään Marantzia voi luonnehtia tarkaksi ja intiimiksi. Äänikuva tulee lähemmäksi, ja erityisesti elokuvissa ollaan ikään kuin lähempänä tapahtumia. Äänellisesti SR6013 on siis skarppi, yksityiskohtainen ja täsmällinen nautittavalla tavalla. Surround-toistossa äänikuva on kuitenkin ehkä muita vertailun malleja aavistuksen pienempi. Esiintymistila määrittyy sekä leveys- että syvyyssuunnassa hyvin tarkasti, jopa niin, että päätimme suunnata etukaiuttimien kulmausta hiukan leveämmäksi. Tämä toimi hyvin, ja äänikuvaan saatiin lisää leveyttä.

Liitinrivistö on vaikuttava. Takapaneelissa on erikoisuutena linjatulot kaikille kanaville, jos vaikka tarve tulee käyttää erillistä etuvahvistinta tai prosessoria.

Marantz SR6013 yhteenveto

Se elegantti vaihtoehto

Marantz SR6013 on eittämättä testin tyylikkäin laite, voisi sanoa jopa elegantti. Jo pelkästään tästä syystä sitä voi suositella. Varsinkaan kun laitteessa ei ole mitään erityistä syytä, miksei sitä voisi suositella perinteisiin kotiteatteritarpeisiin. Audyssey XT32 -huonekorjain tuottaa hyvän tuloksen, ja tehoakin on riittävästi. Laitteen käyttö on helppoa, ja verkkotoistokin sujuu Heos-sovelluksella mutkattomasti.
Jos design miellyttää ja se on valinnassa etusijalla, niin tässä on erinomainen vaihtoehto

+ Design
+ Täsmällinen ja tarkka ääni
+ 7.1-sisääntulot
+ Kolme hdmi-antoa
+ Analoginen videotulo etupaneelissa
– Vain yksi erillistoistovyöhyke

LINKKIVINKKI: Valmistajan tuote-esittely


 

Myös Marantzin kaukosäädin on tyylikäs, ja useimmissa painikkeissa on taustavalaistus, eikä nappuloita ole liikaa.

Marantz SR6013 on tehoiltaan hyvin lähellä Denonia, ehkä aavistuksen heikompi, mutta ero on käytännössä merkityksetön. Vaikeammatkin kaiutinkuormat hoituvat ongelmitta.

Onkyo TX-RZ1100

Astetta järeämpään kotiteatteriin

Hinta: 1699 €

Tähän vertailuun valikoitunut TX-RZ1100 ei ole varsinaisesti mikään uusi laite, sillä se julkaistiin alun perin jo loppuvuodesta 2016, mikä näkyy hieman myös vahvistimen ominaisuuksissa. Siitä huolimatta kyseessä on kaikin puolin toimiva ja nykyaikainen vahvistin, joka sopii vertailuun hyvin. Kun RZ-sarja aikanaan lanseerattiin, vaikutti siltä, että Onkyo olisi keskittynyt konkreettisemmin laitteidensa laadun parantamiseen kaikkien mahdollisten ominaisuuksien mukaan ymppäämisen sijasta.

Onkyo TR-RZ1100 on muita melko selkeästikin kalliimpi, normaalihinnaltaan lähes 2 000 euroa, mutta edullisimmillaan sitä myydään 1 700 eurolla. Rahalle saa toki vastinetta ainakin koon ja massan suhteen. Onkyo on kooltaan ja painoltaan testin suurin. Erityisesti reilut 20 senttimetriä korkea etupaneeli on suorastaan massiivisen oloinen. Etupaneelissa on muita enemmän painikkeita: vasemmalla reunalla on kaksi pientä kiertosäädintä äänensävylle ja kuuntelutilalle, ja medialähteiden valinta on toteutettu pienillä painikkeilla äänenvoimakkuussäätimen yläpuolella oikeassa reunassa. Myös näytön vihreä valaistus poikkeaa positiivisesti massasta. Hintaan saattaa vaikuttaa myös laitteen THX-sertifiointi, joka on mielestämme kyllä pelkkää rahastusta – siis THX-lisenssejä myyvän tahon osalta (nykyään Razor Inc.). Mitään etua kuluttajalle lisenssi ei välttämättä takaa.

Vahvistimen korkeudesta johtuen on myös takapaneelissa muita selkeämpi tunnelma. Liittimillä on enemmän tilaa. Kaiutinliitännät on toteutettu perinteisellä paririviperiaatteella, ja eri kanavat ovat helposti erotettavissa toisistaan.

Painoa Onkyolla on lähes 20 kilogrammaa. Tämä saattaa näkyä myös tehossa, jota Onkyo antaa kaikkein eniten. Neljä ohmin kuormaan dynaamiseksi (hetkelliseksi) tehoksi mitattiin reilusti yli 400 wattia, jopa 500 wattia, ja kahden ohmin kuormaan vielä 200–300 wattia enemmän vaihekulmasta riippuen. Yhden ohmin kuormaan virranantokyky ei enää riittänyt ylläpitämään tehoja, mutta mitään romahdusta ei ilmennyt. Myös Onkyo toimii periaatteessa d-luokassa, mutta toteutus hieman erilainen.
Onkyon mallin ikä ei näy juurikaan sen ominaisuuksissa, vaikka aikaisemmin niin väitettiinkin, lukuun ottamatta ehkä kolmen hdmi-sisääntulon tukea vain vanhemmalle hdcp 1.5 -kopiosuojausprotokollalle (6 ja 7 takana ja yksi etulevyssä oleva). Tästä tuskin tullee ongelmaa missään tilanteessa. Sama koskee myös Pioneeria.

Selkeä ja informatiivinen kuvaruutunäyttö ohjastaa käyttöönotossa, ja manuaalisiin asetuksiin mentäessä käyttäjää odottaa positiivinen yllätys: tarjolla on huoneresonanssien korjaukseen kolmialueinen puoliparametrinen taajuuskorjain (q-arvo eli kaistanleveys on kiinteä). Korkein säätötaajuus on 63 hertsiä, mikä on hieman turhan matalalla.
Lisäksi tarjolla on kullekin kanavalle oma 15-alueinen graafinen taajuuskorjain sekä subwooferille vielä oma 5-alueinen. Niiden avulla soundin saa varmasti kohdalleen. Tarjolla on myös Onkyon oma AccuEQ-korjaus varustettuna AccuReflex-vaihekorjauksella. AccuEQ-huonekorjaus ei toiminut kovin hyvin, ja omat säätömme kuulostivat paremmalta. Säätöjen pohjaksi se kannattaa kuitenkin ajaa, ja AccuReflexin pitäisi parantaa ennen kaikkea Dolby Atmos -korkeusvaikutelmaa luovien kaiuttimien toistoa.

Onkyossa (ja myös Pioneerissa) monihuonetoiminnallisuus on toteutettu kolmannen osapuolen avoimilla ohjelmistoalustoilla (FlareConnect, Chromecast ja DTS PlayFi), kun taas Denon ja Maratz käyttävät omaa HEOS-järjestelmäänsä ja Yamaha Music Castia. Avoimet järjestelmät eivät ole niin sidottuja tietyn valmistajan tuotteisiin mutta eivät myöskään välttämättä yhtä monipuolisia.
Onkyossa on myös ”Works with Sonos” -ominaisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että Sonos Connect -linkkiyksikön voi yhdistää suoraan vahvistimeen digitaalisesti, jolloin TX-RZ1100 sulautuu osaksi Sonos-monihuonejärjestelmää.

Huolimatta siitä, että muita pitempään markkinoilla olleen vahvistimen kolme hdmi-liitäntää ovat versiota 1.4 ja siitä puuttuu eARC-liitäntä ja Airplay 2, niin muilta osin se on edelleen moderni av-virititinvahvistin.

Ääneltään Onkyo on helppo. Sen kanssa on mukava upota nojatuoliin ja keskittyä viihtymään. Vertailun muiden mallien rinnalla TX-RZ1100:n ääni on myös poikkeuksellisen lämmin, suorastaan pehmeä ja miellyttävä. Keskialue tuntuu olevan hiukan vaimea ja yksityiskohdiltaan hillitympi kuin vertailun muilla vahvistimilla.
Ääni kuitenkin avautuu volyymia nostamalla, ja jos käytössä sattuu olemaan toistoltaan kirkkaanpuoleinen kaiutinjärjestelmä, TX-RZ1100 voi olla siihen ääneltään todella hyvä vaihtoehto.

Korkeassa paneelissa on enemmän tilaa liittimien ympärillä. Kaiutinliitännät ovat paririvissä, mikä toisaalta helpottaa liittimien erottamista omiksi ryhmikseen ja oikeiden naparuuvien löytämistä, mutta toisaalta itse kaapeleiden paikalleen ruuvaaminen on hieman hankalampaa.

Onkyo TX-RZ1100 yhteenveto

Testin tehokkain

THX-luokiteltu Onkyo TX-RZ1100 on monessa suhteessa testin järein laite. Se on kooltaan suuri ja painaakin lähes 20 kiloa. Se on suurin myös teholtaan. Vaikka TX-RZ-1100 on ollut markkinoilla jo pitkään, se on muutamaa seikkaa lukuun ottamatta edelleen ominaisuuksiltaan nykyaikainen laite. Ääneltään se on voimakas, mutta samalla lämmin.
Monihuonetoiminnallisuus on toteutettu kolmannen osapuolen avoimilla ohjelmistoalustoilla, joihin kannattaa tutustua ennen ostopäätöstä.
Onkyo on testin kallein, ja hinnalle on hieman vaikea löytää merkittäviä perusteita paitsi tehon suhteen. Jos laite kuitenkin mahtuu budjettiin, niin siinä on paljon hyvää. Varauksin siis harkinnan arvoinen vaihtoehto.

+ Teho
+ Lämmin ja voimakas ääni
+ Sonos-yhteensopivuus
– Ominaisuudet varauksin
– Vain kaksi hdmi-antoa

LINKKIVINKKI: Valmistajan tuote-esittely


 

Onkyon kaukosäädin istuu hyvin käteen ja on suhteellisen selkeä, mutta taustavalon puuttuminen vaikeuttaa leffaluolan pimeydessä oikeiden nappien löytämistä.

Tehoa Onkyo antaa kaikkein eniten. Neljä ohmin kuormaan dynaamiseksi (hetkelliseksi) tehoksi mitattiin reilusti yli 400 wattia, jopa 500 wattia, ja kahden ohmin kuormaan vielä 200–300 wattia enemmän vaihekulmasta riippuen.

Pioneer SC-LX701

Helppokäyttöinen ja ääneltään kirkas

Hinta: 1 590 €

Serkkuunsa Onkyoon verrattuna Pioneerin SC-LX701 on fyysisiltä mitoiltaan matalampi ja muutaman kilon kevyempi. Tämä johtuu siitä, että vahvistimen pääteaste toimii d-luokassa. Pioneer onkin luottanut d-luokan toteutuksiin kotiteatteriratkaisuissaan jo pitkään.

Tehoa Pioneer antaa hyvin, mutta vahvistimen virranantokyky ei ole kovin hyvä, mikä näkyy lievänä tehottomuutena mataliin kaiutinkuormiin. Toisaalta vahvistimen ottoteho ja virrankulutus ovat pienet.
Pioneerin käyttöönotto ja liitännät ovat lähes identtiset Onkyon kanssa On tosin syytä mainita, että vain neljä SC-LX701:n hdmi-otoista on määriteltävissä erikseen ja loput kiinteitä, joten kytkentöjen suhteen on syytä olla tarkkana.
Pioneerin kuvaruutunäyttö on jaettu kolmeen osioon: asetuksiin, MCACC-huonekorjaukseen sekä verkko- ja bluetooth-asetuksiin. Ulkoasultaan se on samankaltainen Onkyon kanssa, joskin grafiikaltaan näyttävämpi.

Pioneerin MCACC-huonekorjaus on kehittynyt vuosien saatossa, mutta toiminnallisesti MCACC ei enää säväytä samalla tavalla kuin vuosikymmen sitten. Kaikki kyllä toimii, mutta manuaalisesti päästään usein samaan tai jopa parempaan lopputulokseen.
Pioneer SC-LX701 on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, mikä tarkoittaa myös sitä, että tarjolla on vain AirPlayn versio 1 ja tavallinen ARC-liitäntä, mutta toisaalta Pioneerissa on myös Sonos Connect -ominaisuus.

Pioneerin monihuonetoiminnallisuus on toteutettu samaan tapaan kolmannen osapuolen avoimilla ohjelmistoalustoilla (FlareConnect, Chromecast ja DTS PlayFi) kuin Onkyonkin.

Ääneltään ja monikanavatoiston äänikuvan koossa Pioneer asettuu johonkin Marantzin ja Onkyon väliin. Keskialueella toisto on yksityiskohtaista, ja korkeat taajuudet toistuvat kirkkaasti. Äänen sijoittuminen on veitsenterävää, ja kuuntelijat kuvailivatkin SC-LX701:n toistoa mikrotason tarkaksi ja suorastaan analyyttiseksi.
Tämä heijastuu tai kenties jopa johtuu bassoalueen kuivahkosta toistosta, mikä toisaalta on hyvä juttu silloin, jos kuuntelutilassa on esimerkiksi jälkisointia matalilla taajuuksilla. Toisaalta tämä tarkoittaa myös sitä, että subwoofer saattaa tulla tarpeeseen jopa bassoiltaan tehokkaiden pääkaiuttimien kanssa.

SC-LX701:lle annetuissa arvioissa oli kaikista eniten vaihtelua. Hyväksi koettiin varsinkin toiston resoluutio ja yksityiskohtaisuus, kun taas moitteita tuli liian kevyestä yleisotteesta muihin verrattuna. Mielipiteitä jakava tapaus siis!

Pioneerin takapaneeli on lähes identtinen Onkyon kanssa, mutta eroavaisuudet ovatkin kotelon sisällä muun muassa da-muuntimen ja pääteasteen toteutuksessa.

Pioneer SC-LX701 yhteenveto

Kirkas ja selkeä

Pioneer SC-LX701 tarjoaa selkeän käyttökokemuksen, ja se on ääneltään myös tarkka ja suorastaan analyyttinen. Tehotkin riittävät hyvin edellyttäen kuitenkin kuormaltaan tavanomaisia kaiuttimia. Mallin ikä näkyy hieman muutamissa ominaisuuksissa, mutta ne ovat vain pieni yksityiskohta. Jos taloudessa on jo olemassa oleva Sonos-järjestelmä, niin Pioneer on liitettävissä siihen helposti.

Pioneer on hinnaltaan testin toiseksi kallein, ja sille on hieman vaikea löytää merkittäviä perusteita. Jos laite kuitenkin mahtuu budjettiin, niin siinä on paljon hyvää. Varauksin siis harkinnan arvoinen vaihtoehto.

+ Detaljirikas toisto
+ Sonos-yhteensopivuus
– Hdcp2.2 vain osassa hdmi-liitäntöjä
– Vain kaksi hdmi-antoa

LINKKIVINKKI: Valmistajan tuote-esittely


 

Pioneerin kaukosäädin ei juuri näy pimeässä, mutta fiksun näppäinasettelun ansiosta käyttö on kuitenkin helppoa silloinkin.

Tehoa Pioneer antaa hyvin, mutta vahvistimen virranantokyky ei ole kovin hyvä, mikä näkyy lievänä tehottomuutena mataliin kaiutinkuormiin.

Yamaha RX-A2080

Ääneltään paras ja hyviä ominaisuuksia

Hinta: 1 399 €

Viimeisimpänä muttei todellakaan vähäisimpänä (vain Onkyo on vertailussamme kooltaan suurempi, mutta sekin vain korkeuden osalta) esittelemme Yamahan toiseksi kookkaimman kotiteatteriviritinvahvistimen, RX-A2080:n.

Se näyttää samalta kuin ennenkin, eikä liki vuosikymmenen markkinoilla olleen Aventage-sarjan tuore edustaja poikkea hyväksi havaitusta linjasta. Vahvistimen viides tukitassu keskellä koteloa keventää kotelon jännitystä, ja mukana tuleva uudistettu kaukosäädin on vertailun parhain.

Tehoa Yamaha antaa peruskuormiin suurin piirtein saman tasoisesti muiden kanssa, mutta jo kahden ohmin kuormaan vahvistimen virranantokyky alkaa tulla vastaan. Yhden ohmin kuormaan tehot tippuvat jo selvästi, ja teho suorastaan romahtaa.

Tässä on kuitenkin syytä todeta, että kuuntelussa mitään teho-ongelmia ei ollut havaittavissa. Tosin kaiutinsettimme oli myös kuormaltaan helppo.

Yamahan liitäntäpaneeli ei juuri yllätyksiä tarjoa, mutta vertailumme kannalta mielenkiintoista on se, että RX-A2080 on varustettu vain 7.1-kanavan linjalähdöillä, ja prosessorin kyvyt rajoittuvat 9.1- tai 7.1.2/5.1.4-konfiguraatioon ainoana testissä. Jos siis aikeissa on luoda täysi 7.1.4-kanavainen Dolby Atmos -järjestelmä, parempi hankinta Yamahan valikoimasta on noin 2 500 euroa maksava lippulaivamalli RX-A3080.

Maininnan ansaitsee bluetooth-lähetin, joka siis mahdollistaa suoraan langattomien kuulokkeiden käytön. Kuulokelähdössä on myös Silent Cinema -surround-tila.

Yamahan kaiutinasetusten tekeminen saattaa hiukan hämmentää, sillä valikoista löytyy kyllä eräänlainen 7.1.4-konfiguraation variantti, mutta sen pohjalla on valmistajan automaattinen tunnistusteknologia, joka määrittää ja ottaa käyttöön taka-surround- tai Dolby Atmos -kaiuttimet tarpeen mukaan.
Yamahan kaiuttimien manuaalinen määrittely toimii hyvin, mutta yllättäen automaattinen YPAO-huonekorjaus toimii vielä paremmin, etenkin Atmos-äänen kohdalla.

Muuten liitännöistä ei juuri ole sanottavaa, paitsi se, ettei etupaneelissa ole hdmi-liitäntää. Näin ollen esimerkiksi toisinaan käyttöön otettavalle pelikonsolille kannattaa pitää yksi ylimääräinen hdmi-kaapeli kytkettynä takapaneeliin.
Muuten Yamaha on toiminnoiltaan tiukasti kiinni tässä päivässä. Airplay 2 ja eARC-tuki tosin ovat kirjoitushetkellä tulossa firmware-päivityksen myötä.

Yamahan takapaneeliin on jätetty tilaa, mikä osaltaan johtuu siitä, että linjatasoiset lähdöt ovat vain 7.2-kanavaisena.

Yamaha RX-A2080 yhteenveto

Paras ääni

Vaikka Yamahassa on puutteensa, on siinä paljon hyviä ominaisuuksia. Sen ääni arvioitiin koko joukon parhaaksi. Surround-toiston äänikuva on suuri ja voimakkuudeltaan lähellä Denonia, mutta mukana on myös miellyttävää ilmavuutta ja yksityiskohtaisuutta koko toistokaistalla. RX-A2080 ei saanut keneltäkään yhtään moitetta ääntä arvioitaessa.

Musiikin toisto Yamahalla on miellyttävää, ja koko esityksen kuuntelu on rauhallista. Ainoa miinuspuoli on siinä, että vahvistimen kanavamäärä on rajoitettu joko 7.1.2- tai 5.1.4-konfiguraatioon. Tätä taustaa vasten vaikuttaisi siltä, että Yamaha on joutunut uhraamaan prosessointitehoa saadakseen aikaan luokkansa rajat ylittävän yleisäänenlaadun. Kiitokset myös kuulokkeiden Silent Cinema -tilasta, hyvästä kaukosäätimestä ja bluetooth-lähettimestä.

 

+ Paras ääni
+ Bluetooth sisään ja ulos
+ Kaukosäädin
– Teho vaikeisiin kuormiin
– Vain 9.1-kanavainen prosessori
– Ei hdmi-liitäntää etupaneelissa

LINKKIVINKKI: Valmistajan tuote-esittely


 

Vertailun paras kaukosäädin löytyy ehdottomasti Yamahalta. Se istuu käteen, on sopivan raskas ja mikä tärkeintä, painikkeissa on kunnollinen taustavalaistus.

Tehoa Yamaha antaa peruskuormiin suurin piirtein samantasoisesti muiden kanssa, mutta jo kahden ohmin kuormaan vahvistimen virranantokyky alkaa tulla vastaan. Yhden ohmin kuormaan tehot tippuvat jo selvästi.

Merkki & malliDenon AVR-X4500HMarantz SR6013Onkyo TX-RZ1100Pioneer SC-LX701Yamaha RX-A2080
Hinta1 199,90 €1 399 €1 699 €1 590 €1 399 €
Edustaja/maahantuojaSimexB&W GroupLoudgroupLoudgroupYamaha
LisätiedotValmistajan sivuValmistajan sivuValmistajan sivuValmistajan sivuValmistajan sivu
Kanavat99999
Mitattu hetkellinen tehokts. mittauskts. mittauskts. mittauskts. mittauskts. mittaus
Maksimi ottoteho710 W680 W320 W310 W490 W
Bi-Amp mahdollisuusKylläKylläKylläKylläKyllä
Monialuelähdöt2/3, kaiutin-/linjataso2, kaiutin-/linjataso2/3, kaiutin-/linjataso2/3, kaiutin-/linjataso2/3, kaiutin-/linjataso
Sisääntulot:
HDMI7+17+17+17+17
Video (komponentti)22222
Video (komposiitti)33224
Digitaali optinen22333
Digitaali koaksiaali22223
Analoginen audio55667
LevysoitinKylläKylläKylläKylläKyllä
Linjasisääntulo (pääteasteelle)Ei7.1EiEiEi
Etupaneelin liitännät:
HDMI-sisääntuloKylläKylläKylläKylläEi
USB (latauksella)KylläKylläEiKylläKyllä
USB-DACEiEiEiEiEi
KuulokelähtöKylläKylläKylläKylläKyllä
Ääni-/videotulo edessäEi/eiKyllä/kylläEi/eiEi/eiKyllä/ei
Lähdöt:
HDMI33223
Video (komponentti)1111-
Video (komposiitti)11---
Linjaulost./subw.lähdöt11.211.211.211.27.2 (max. 5.2.4/7.2.2 prosessorilla)
Trigger22122
Verkko-ominaisuudet:
EthernetKylläKylläKylläKylläKyllä
Wifi2,4/5 GHz2,4/5 GHz2,4/5 GHz2,4/5 GHz2,4/5 GHz
OhjainjärjestelmäHeosHeosFlareConnect, Chromecast, DTS-PlayFiFlareConnect, Chromecast, DTS-PlayFiMusicCast
Internet-radioKylläKylläKylläKylläKyllä
AirPlay 1/222112
DLNAKylläKylläKylläKylläKyllä
SpotifyKylläKylläKylläKylläKyllä
TidalKylläKylläKylläKylläKyllä
Bluetooth-vastaanotin/lähetinKyllä/eiKyllä/eiKyllä/eiKyllä/eiKyllä/kyllä
Muuta:
HDCP 2.2KylläKylläHDMI 1-5HDMI 1-5Kyllä
HDR-tukiHDR, Dolby Vision, HLGHDR, Dolby Vision, HLGHDR, Dolby Vision, HLGHDR, Dolby Vision, HLGHDR, Dolby Vision, HLG
MobiiliohjainsovellusDenon Remote/HEOSMarantz 2016 AVR Remote/HEOSOnkyo ControlleriControlAV5AV Controller/MusicCast
Kuvan 4k-skaalaus (komposiitti/HDMI)Kyllä/kylläKyllä/kylläEi/kylläEi/kylläKyllä/kyllä
HDMI-läpivienti standby-tilassaKylläKylläKylläKylläKyllä
Dolby AtmosKylläKylläKylläKylläKyllä
DTS:XKylläKylläKylläKylläKyllä
Auro 3DKylläKyllä, valinnainenEiEiEi
eARC/ARCeARCeARCARCARCARC (eARC tulossa)
PuheohjausAlexa/Google AssistantAlexa/Google AssistantGoogle AssistantGoogle AssistantAlexa
HuonekorjausAudyssey XT32Audyssey XT32AccuEQMCACC ProYPAO
MuutaSonos-tukiSonos-tukiMusicCast-kaiuttimilla langaton surroundtoisto
Mitat (l x k x s)434 x 167 x 389 mm440 x 161 x 398 mm435 x 201 x 453 mm435 x 185 x 441 mm435 x 192 x 474 mm
Paino13,7 kg12,8 kg19,7 kg15,3 kg17 kg

Sanastoa

Kanavat: Vahvistinkanavien määrä. Huomaa, että vahvistimien takana on liitännät 11 kanavalle/kaiuttimelle, mutta kaksi niistä on vaihtoehtoisia (yleensä surround back/height 2).

Mitattu hetkellinen teho: Tehomittaukset tehtiin tehokuutiomittauksella, joka mittaa hetkellisen tehon eri kuormiin ja eri vaihekulmilla. Tämä mittaus antaa hyvin realistisen kuvan vahvistimen kyvystä tuottaa tehoa hankaliin kaiutinkuormiin. Pääsääntoisesti kaiutinkuormat eivät ole erityisen hankalia, joten yleensä riittää, että neljästä kahdeksaan ja varauksin myös kahteen ohmiin teho on riittävä. Mittaukset tehtiin vain pääkanaviin molemmat kanavat kuormitettuina.

Maksimi ottoteho: Valmistajan ilmoittama suurin ottoteho.

Bi-Amp-mahdollisuus: Kahdella kanavaparilla voidaan ohjata erikseen kaksoisjohdotettavan kaiuttimen kumpaakin äänialuetta (sisääntuloa).

Monialuelähdöt (Multizone): Vahvistimessa voi olla lähdöt (av-linjalähdöt ja/tai kaiutinlähdöt) halutun äänilähteen äänen toistamiseksi eri huoneessa/huoneissa samaan aikaan päähuoneen kanssa.

HDMI (sisään- ja ulostulot): High Definition Multimedia Interface on kuvan ja monikanavaäänen siirtämiseen suunniteltu nykyään yleisin digitaalinen näyttölaitteiden liitäntästandardi.

Video (komponentti/komposiitti): Analoginen videosignaali. Komponentti = RGB-kuvasignaalit erikseen. Komposiitti = Kaikki samassa signaalissa.

Digitaalinen optinen/koaksiaali: Digitaalinen liitintyyppi (optinen = Toslink).

Analoginen audio: Perinteiset rca-liittimet analogisille äänilähteille.

Levysoitin: Liitäntä levysoittimelle (mm-äänirasialla).

Linjasisääntulo (pääteasteelle): Sisääntulot erilliseltä prosessorilta suoraan vahvistimen tehovahvistimille.

USB (latauksella): USB-liitäntä 5V (1A) virransyötöllä.

USB-DAC: Integroitu da-muunnin usb-liitännällä.

Kuulokelähtö: Liitäntä kuulokkeille.

Ääni-/videotulo edessä: Analoginen ääni- ja videoliitäntä.

Linjaulostulo/subwoofer-lähdöt: Linjatasoiset lähdöt esivahvistimelta ulkoisille päätevahvistimille tai aktiivikaiuttimille.

Trigger: Ohjausvirta ulkopuolisen laitteen käynnistämiseksi ja sammuttamiseksi samaan aikaan vahvistimen kanssa.

Ethernet: Langallinen verkkoliitäntä.

Wifi: Langaton verkkoyhteys.

Ohjainjärjestelmä: Ohjelmisto verkkotoimintojen käyttämiseksi.

Internet-radio: Radioasemat verkossa.


AirPlay 1/2: Langaton musiikin suoratoisto Apple-laitteista.

DLNA: Musiikkitiedostojen toisto samaan verkkoon kytketyiltä tietokoneilta ja verkkokovelevyiltä.

Spotify/Tidal: Spotify- ja Tidal-suoratoistopalvelun toistomahdollisuus.

Bluetooth-vastaanotin/lähetin: Musiikin siirto langattomasti matkapuhelimelta vahvistimelle tai musiikin siirto vahvistimelta langattomille bluetooth-kuulokeille.

HDCP 2.2: High-Bandwith Digital Content Protection on kopiosuojaustekniikka, joka estää kopioidun 4k-materiaalin katsomisen/välittämisen HDMI-järjestelmän kautta laitteelta toiselle estämällä ei-yhteensopivia laitteita saamasta sisältöä. Tämä koskee siis ainostaan 4k-sisältöä. Jos lähettävä laite on varustettu HDPC 2.2 -tekniikalla, niin vastaanottavan laitteen sisääntulon pitää tukea järjestelmää, on sitten kyse av-vahvistimesta tai 4k-televisiosta/projektorista.

HDR-tuki: HDR eli High Dynamic Range tarkoittaa kuvan mahdollisimman suurta kontrastisuhdetta ja dynamiikkaa. Dynamiikalla tarkoitetaan tässä sitä, kuinka laaja kirkkausalue voidaan esittää niin, että kuvan yksityiskohdat vielä erottuvat. Vahvistimessa on oltava tuki HDR-kuvalle, jotta se voidaan välittää vahvistimen kautta eteenpäin.

Kuvan 4k-skaalaus (komposiitti/HDMI): SD- tai HD-tarkkuuden kuva voidaan muuttaa (interpoloida ylöspäin) 4k-tarkkuudelle analogisesta (komposiitti) tai digitaalisesta (HDMI) signaalista.

HDMI-läpivienti standby-tilassa: Kuvasignaali voidaan ohjata laitteen kautta, vaikka se ei ole päällä.

Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D: Monikanavaääniformaatit, joissa kaikissa on yhteistä korkeussuunnassa tapahtuvan tilainformaation toisto käyttäen ylimääräisiä kanavia. Näistä Dolby Atmos on yleisin.

ARC/eARC: Audio Return Channel eli audiopaluukananava on yksinkertaistaen kaksisuuntainen HDMI-yhteus. TV:n ääni saadaan suoraan vahvistimelle samaa kaapelia pitkin millä se on liitetty televisioon. ARCin kautta voidaan välittää myös käsky käynnistää vahvistin, kun televisio laitetaan päälle. Tuoreemman eARC (Enhanced Audio Return Channel) -kehitysversion kautta siirtyy myös uusimmat monikanavaiset ääniformaatit, ja siinä on myös pakollinen LipSync-toiminto.

Puheohjaus: Tuki puheohjaukselle on vielä vain englanniksi. Tuetut puheohjaustekniikat ovat Alexa (Amazon) ja Google Assistant

Huonekorjaus (-kalibrointi): Mittamikrofonia käyttävä tekniikka, jossa vahvistimen toistoa säätämällä pyritään kompensoimaan huoneen akustiikan ja kaiuttimien aiheuttamia toistovirheitä. Järjestelmät toimivat pääosin samalla tavalla, ja niissä on kaikissa omat puutteensa. Usein niitä kannattaa kuitenkin kokeilla ja käyttää apuna omien säätöjen pohjana.