Kaiuttimen ei tarvitse olla suuri eikä välttämättä kalliskaan soidakseen hyvin. Tämän osoitti edellisen numeron vertailumme. Mutta jos satsataan enemmän, niin saadaanko myös enemmän vastinetta? Nyt testissä pienet, alle 27 senttiä korkeat kaiuttimet, mutta jo selvästi kalliimmassa hintaluokassa 590–950 euroa.
Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas
Viime numerossa testasimme joukon todella kompaktin kokoisia ja vieläpä edullisia kaiuttimia: korkeudeltaan maksimissaan vain 270 millimetriä ja leveydeltään 160 milliä suurimman osan jäädessä vielä pienemmäksi. Kaiuttimet osoittautuivat kerrassaan laadukkaiksi. Parhaat jopa hämmästyttivät toistollaan. Hinnaltaan testin kaiuttimet olivat 260–390 euroa.
Nyt on vuorossa edelleen saman kokoluokan kaiuttimet mutta selvästi kalliimmassa 600–900 euron hintaluokassa: Amphion Helium 410, Aurelia Aniara Evo, Dali Opticon 1, Definitive Technology Demand D7, OR E-1, Pro-Ject Speaker Box 5 S2 ja Totem KIN Monitor. Testin kaikki mallit ovat tälläkin kertaa kaksitiekaiuttimia ja kaikki myös refleksiviritettyjä. Refleksiviritys auttaa kaiutinta toistamaan matalammalle, ja bassoalueelle saadaan enemmän voimaa. Toisaalta pienessä kotelossa tuloksena saattaa olla myös ylemmän bassoalueen liika korostuminen etenkin silloin, jos kaiutin sijoitetaan lähelle seinää.
Korkeat taajuudet toistetaan 25–27 millimetrin kalottielementeillä. Neljässä käytetetään metallikalotteja, ja kolme luottaa perinteiseen kangaskalottiin. Samalla tavalla eroja on diskanttielementin eteen muotoillulla suuntaimella. Tällä kertaa suurimmat suuntaimet löytyvät kaikista kolmesta kotimaisesta eli Amphionista, Aureliasta ja OR:stä. Suuntaimen tarkoitus on tasata kaiuttimen taajuustoistoa sivulle ja sovittaa kahta eri äänialuetta toistavien elementtien toistoalueet jakotaajuuden alueella mahdollisimman hyvin toisiinsa.
Vaikeaa valintaa
Yksikään testin kaiutin ei ollut huono eikä edes välttävä. Voisi jopa sanoa, että testin heikoimmat pisteet saanut kaiutin soi oikeasti varsin hyvin, mutta kaiutintestien tarkoitus on etsiä joukosta ne ääneltään parhaat, ja muissa on väistämättä enemmän tai vähemmän huomautettavaa. Oikeassa elämässä kuulon mukautumiskyky kuitenkin auttaa. Vaikka jokin kaiutin kuulostaa suorassa vertailutilanteessa esimerkiksi hieman tummalta tai verhoutuneelta, niin tämä ominaisuus ei ole sellainen, mikä tekisi kaiuttimen äänestä huonon. Sen toistobalanssi on vain tietynlainen. Korva kyllä tottuu siihenkin ajan myötä. Toki jos rinnalle tuotaisiin parempi kaiutin, niin ero olisi hyvinkin selvä. Näistä syistä johtuen on – jälleen kerran – syytä todeta, että verratkaa kaiuttimia myös itse ennen ostopäätöstä.
Testin suurimman pistesaldon keräsi niin kokonaisuutena kuin äänenlaadusta OR-E1, joka on tosin myös testin selvästi kallein kaiutin. Sen vahvuutena oli tasapainoinen ja yleismiellyttävä ääni sekä tietenkin myös erottuva design. Kokonaispisteissä tasoissa OR:n kanssa on Dali Opticon 1, joka jäi kuitenkin kuuntelussa siitä pari kymmenystä. Toisaalta Dali sai itse asiassa kahdelta kuuntelijalta jopa OR:ää paremmat pisteet. Kuuntelun kokonaisarviota laski kuitenkin hajonta kuuntelussa. Dali on testin toiseksi kallein kaiutin. Meneekö tämä nyt hintajärjestyksessä?
Myös pronssisijasta oli todella tiukka taisto. Siitä kamppailivat kaksi kotimaista: Amphion ja Aurelia – Aurelian viedessä tällä kertaa voiton. Kuuntelussa kaiuttimet saivat tasapisteet, mutta Aurelian äänestä oli ehkä aavistuksen selkeämpi yksimielisyys. Toki kaiuttimien toiston luonteessa oli ja on piste-eroa tai sen olemattomuutta suurempi ero. Kokonaispisteissä Aurelia vei kuitenkin täpärän voiton pienen koon ja sitä tukevan designin ansiosta. Hintaerokaan ei ole merkittävä.
Arvioinnin vaikeutta kuvaa se, että kärkikolmikon ulkopuolelle jääneiden kaiuttimien piste-erot olivat siis kymmenyksiä – ja vieläkin enemmän se, että niistä kaksi – Pro-Ject ja Totem – löytyvät kuuntelijoiden omien top 3 -listojen kolmossijoilta. Jopa pisteissä viimeiseksi jäänyt Definitive Technology Demand D7 on erinomainen kaiutin, joka sai kahdelta kuuntelijalta keskitasoa paremmat arviot. Valinnan vaikeus on siis ilmeinen.
Vertailu kokonaisuudessaan tuotekohtaisine arvioineen ja mittauksineen on luettavissa AVPlus-lehdestä 4/2020 (nro. 197)
Kommentit