KEFin LS50 on ansainnut nykyaikaisen klassikon aseman ennen muuta loistavalla äänellään. Nyt mallin Wireless-versiokin päivittyi vielä pykälää paremmaksi.
Alkujaan KEF:n 50-vuotisjuhlien korvilla vuonna 2012 julkaistu LS50 on noussut yhdeksi aikamme suosituimmista kaiutinmalleista – eikä suotta. Hiljattain mallisarja päivittyi vastaamaan myös tämän vuosikymmenen tarpeisiin. Kirjoitimme taannoin LS50 Meta -passiivikaiutinparista, ja nyt vuoron saa LS50 Wireless II.
Alkuperäinen passiivinen KEF LS50 julkaistiin vuonna 2012 rajoitettuna juhlamallina. Tuolloin valmistajansa repertuaarissa pienten kaiuttimien lippulaivastatuksen ansainneen LS50:n kansainvälinen suositushinta oli jokseenkin maltilliset 1 500 dollaria parilta.
Kaiutin hyödynsi jo ensimmäisessä vaiheessaan KEF:n Reference-sarjasta tuttua koaksiaalista Uni-Q-elementtiä, jossa tuuman diskanttielementti on sijoitettu 5,25-tuumaisen bassokeskiäänisen keskelle. Kotelo oli toteutettu refleksiperiaatteella aukko takana, ja viimeistelyvaihtoehdot poikkesivat raikkaasti totutusta.
Alkuperäinen LS50 osoittautui nopeasti erinomaiseksi passiiviseksi jalustakaiuttimeksi, mutta se myös vaati oheiskalustolta tarpeeksi vääntöä soidakseen tasapainoisesti koko taajuuskaistalla. Aivan takuulla tämä tiedostettiin myös Maidstonessa KEF:n pääkonttorissa, mikä osaltaan johti siihen, että vuonna 2016 LS50:n rinnalle julkaistiin LS50 Wireless, täysaktiivinen ja langaton versio samasta kaiuttimesta yhdysrakenteisella vahvistimella ja monipuolisella liitettävyydellä.
Viime vuonna sarjan alkuperäiset LS50 ja LS50 Wireless saivat väistyä uusien mallien tieltä. Nyt tarjolla on passiivinen LS50 Meta ja aktiivinen LS50 Wireless II.
Uusi LS50 Wireless II ei ole mainittavasti muuttunut edeltäjiinsä verrattuna päällisin puolin tarkasteltuna. Koko ja muoto ovat ennallaan, ja tuttu Uni-Q-elementti istuu edelleen tiukasti kaarevassa etulevyssä, joka on tehty polyesterihartsista ja lasikuitu–kalsiumkarbonaattiseoksesta. Muilta osin kotelo on mdf-levyä tarkkaan suunnitellulla sisäisellä tuennalla ja vaimennuksella.
Kaiuttimen keskeisin kehitystyö on kohdistunut Uni-Q-elementtiin, josta käytössä on nyt jo 12. sukupolvi. Sen kohdalla KEF on hyödyntänyt kehitystyötään kahdeksan vuoden ajalta, jona aikana innovaatioiden listaan on tullut muun muassa MAT eli Metamaterial Absorption Technology.
Uusissa LS50 Wireless II -malleissa MAT-teknologiaa hyödynnetään erityisesti 25-millimetrisessä dome-diskantissa, tarkalleen ottaen elementin takaheijastusten hillitsemisessä. Perinteisesti takaheijastus osuu elementin takana olevaan kammioon, joka on käsitelty vaimennusaineella, mutta siitä huolimatta osa energiasta heijastuu takaisin kupuun, mikä taas aiheuttaa kuultavaa säröä.
MAT-ratkaisu puolestaan on eräänlainen elementin taakse asennettava kiekko, joka muistuttaa hiukan pyöreää labyrinttia. Kerroksittainen, yli 30 kammiota sisältävä lätkä on tarkoin viritetty vaimentamaan juuri tiettyjä taajuuksia. Yhdessä kammiot demppaavat tehokkaasti taajuuksia laajalla kaistalla jo 600 hertsistä ylöspäin, mikä on huomattavasti perinteisiä metodeja tehokkaampaa. Tuloksena kerrotaan olevan puhtaampi ja vähäsäröisempi diskantti sekä ylipäätään merkittävästi tasaisempi taajuusvaste.
LS50 Wireless II:n vahvistinpuolelle on päivityksen myötä tullut vääntöä peräti 300 wattia lisää. Nyt kummassakin kaiuttimessa on diskantille oma ab-luokassa toimiva 100 watin vahvistin ja bassokeskiääniselle vastaavasti d-luokkainen 280 watin vahvistin. Tällä toteutuksella maksimiäänenpainetta irtoaa metristä 108 desibeliä.
Liitäntäpuolella LS50 Wireless II:ssa on tapahtunut kaksi olennaista muutosta: ulkoisen analogisen äänilähteen liittämiseen tarkoitettu sisääntulo on muuttunut stereo-rca:sta 3,5-millimetriseksi miniplugiksi, ja tietokoneeseen kytkennän mahdollistanut asynkroninen usb-liitäntä on vaihtunut hdmi (e)arciksi televisioäänelle.
Olennainen osa KEF LS50 Wireless II:n käyttöä on KEF Connect -ohjainsovellus, joka on saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Kyseessä on luonteva sovelluspohjainen käyttöliittymä, jonka toteutuksessa on keskitytty ilahduttavasti vain olennaiseen ja kaikki tarvittava löytyy intuitiivisesti omilta välilehdiltään. Sovellus myös ohjaa kaiuttimien käyttöönotossa.
Sovelluksesta pääsee nopeasti muun muassa vaihtamaan sisääntuloa, avaamaan suoratoisto-, nettiradio- tai podcast-palvelun. Sävynsäädöille on oma välilehtensä, ja sen sisältö on toteutettu jälleen varsin fiksusti. Monimutkaisten valikoiden sijaan luettelo koostuu yksinkertaisista kategorioista, joiden avulla säätäminen on helppoa, eikä hinkkaaminen mene liikaa hiustenhalkomiseksi: säädöt ovat riittävän hienovaraisia ja muutamaan perusasiaan tarkoitettuja, jolloin kaiuttimen äänen hyvä perusluonne ei muutu, mutta säädöillä saadaan kompensoitua akustisia muuttujia ja myös mukailtua omia soundimieltymyksiä.
INFO
Hinta: 2 499 € / pari
Tyyppi: Aktiivinen 2-tiejalustakaiutin
Diskantti: 25 mm Uni-Q MAT
Bassokeskiääninen: 12th Gen 5,25” (130 mm) Uni-Q MAT
Vahvistinteho: Basso 280 W / Diskantti 100 W
Liitännät: HDMI eARC, optinen toslink, koaksiaalinen, 3,5 mm aux, 2 x ethernet, usb (huolto), sub out (rca)
Verkko-ominaisuudet: AirPlay 2, Chromecast, ROON Ready, upnp-yhteensopiva, Bluetooth 4.2
Paino: 10,5 kg / kaiutin
Mitat (K x L x S): 305 x 200 x 311 mm
Muuta: Ohjainsovellus, kaukosäädin, cat6-yhdyskaapeli
Lisätiedot: KEF
KEF-kaiuttimien maahantuoja Suomessa on Highend Studio Finland Oy
Kaiuttimet olivat muuten kokeilussa uusimmassa AVPlus-lehdessä 1/2021.
Kommentit