Mobiilivalmistaja Huawein ja ranskalaisen highend-merkki Devialetin yhdessä kehittämä Sound X -kaiutin tarjoaa hyvää ja tanakkaa ääntä, vaikka älyominaisuudet jäävätkin puuttumaan.
Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja
Huawein ja Devialetin yhdessä kehittämä älykaiutin kuulostaa ajatuksena mielenkiintoiselta – etenkin hifiharrastajan korvaan. Devialet on tunnettu kokoonsa nähden ällistyttävän tehokkaista aktiivikaiuttimistaan, joiden äänen salaisuus piilee etenkin huippuunsa viritetyssä digitekniikassa.
Kiinan mobiilijätti Huawei taas on aikaisemminkin nojannut tarvittaessa ylellisiin brändeihin, mistä paras osoitus on yhteistyö Leican kanssa. Yhtiön lippulaivapuhelimet ovat olleet jo vuosikausia mobiilikameroiden kirkkainta kärkeä.
Kiiltoa ja värejä
Muotonsa puolesta Sound X:n lähin verrokki on Apple HomePod. Kangasverhoilun sijaan kaiutin on kuitenkin korkeakiiltoinen, mikä tekee siitä näyttävän mutta myös sormenjälkimagneetin. Koko on varsin kompakti. Fyysisiä liitäntöjä laitteessa ei ole lukuun ottamatta virtaliitäntää. Myöskään akkua ei löydy, joten laite vaatii aina verkkovirtaa toimiakseen. Mukaan napattava matkakaiutin se ei siis ole.
Kaiuttimen yläosan rgb-valaistusta hallintapaneelista löytyy äänenvoimakkuuden säätimet, monitoimipainike parinmuodostusta varten sekä bluetooth-puheluihin käytettävien mikrofonien mykistys. Itse laitteen saa mykistettyä kätevästi asettamalla käden sen päälle. Läheisyysanturin ansiosta valot syttyvät, kun käden vie kaiuttimen lähelle.
Bluetooth ja UPnP
Älykaiuttimien sydän on puheohjaus. Se on olennainen osa myös esineiden internetiä ja älykotiekosysteemiä. Huawei Sound X ei ole älykaiutin muualla kuin Kiinassa. Huawei ei voi viime vuonna alkaneiden USA:n kauppapakotteiden vuoksi käyttää Googlen palveluita, esimerkiksi useimmissa älykaiuttimissa käytössä olevaa Google Assistant -puheohjausta. Huawein oma Celia-puheassistentti esiteltiin huhtikuussa, ja se puhuu myös englantia. Toistaiseksi älykaiutinominaisuuksia ei kuitenkaan ole käytössä Suomessa.
Toisaalta Suomi ei ole muutenkaan älykaiuttimien luvattu maa. Harvinaisesta kielestämme johtuen käyttäjä joutuu vaihtamaan johonkin tunnetumpaan kieleen virtuaaliapua halutessaan. Edes Applen HomePod-älykaiutin ei vielä ymmärrä suomea, vaikka valmistajan kehittämä Siri-avustaja ymmärtääkin.
Sound X toimii leveysasteillamme bluetooth-kaiuttimena, ja lisäksi siihen voi lähettää ääntä nyttemmin ohjelmistopäivityksen ansiosta myös upnp-protokollan välityksellä. Bluetooth 5.1 -yhteyden kautta ja aptx-koodekin avulla kaiutin yltää parhaimmillaan cd-tasoiseen eli 16 bitin ja 44,1 kilohertsin laatuun. Itse kaiutin on myös Hi-Res-sertifioitu, eli se kykenee myös cd-laatua parempaan ääneen.
Nfc-yhteydellä varustetulla Android-puhelimella parinmuodostus onnistuu napauttamalla. Muussa tapauksessa bluetooth-yhteys muodostetaan normaaliin tapaan valitsemalla laite puhelimen tai tabletin valikosta.
Tanakat soundit
Kokoonsa nähden kaiutin tarjoaa ponnekasta ja laadukasta ääntä. Devialetin kädenjäljen tunnistaa alataajuuksien tanakasta väännöstä. Rivakka flamenco-kitaran juoksutus toistuu tiukasti, ja diskantissa on myös kirkkautta ja napakkuutta. Ääni myös pysyy melko kirkkaana maksimivolyymiin saakka.
Olennaisin kauneusvirhe on yläkeskialueen vääristymä, jonka vuoksi etenkin särökitara kuulostaa ohuelta ja kireältä. Muissakin keskialuesoittimissa, kuten pianossa ja akustisessa kitarassa, se on havaittavissa muttei kovin häiritsevänä. Kevyt rytmimusiikki, klassinen ja ilmavasti sovitettu poppi toistuvat mainiosti.
Enimmillään äänenvoimakkuutta irtoaa sen verran, että laitteen vieressä tuntee olonsa epämukavaksi. Viereisessä huoneessa voimakkuus kuulostaa kuitenkin jo maltilliselta.
Sam-optimointi sovittaa kaiuttimen toiston tulevaan signaaliin reaaliajassa. Devialetin käsialaa olevassa Push-Push-designissa bassoelementit ovat vastakkaisessa vaiheessa, joten ne kumoavat toistensa aiheuttamat takaresonanssit. Lopputuloksen huomaa myös käytännössä. Volyymit kaakossa kuunnellessa 20 millimetrin liikepoikkeamalla varustetut bassoelementit vispaavat kiivaasti, mutta kaiuttimen pinnalla ei tunnu värähdystäkään.
Sound X:n alaosassa on kaiutinjärjestelmä, josta löytyy kuusi kappaletta 1,5 tuuman laajakaistakaiuttimia. Sivuilla olevista aukoista puolestaan pilkistää kaksi 3,5 tuuman bassoelementtiä.
Laiteohjelmistopäivitykset tapahtuvat Huawein AI Life -sovelluksella, joka yhdistetään kodin wifi-verkkoon. Sovelluksessa on myös sävynsäätö bassolle, äänenvoimakkuuden säätö sekä mahdollisuus saada kaiutin toistamaan ääntä upnp:n kautta. Android 10:llä varustetussa Xiaomi-puhelimessa sovellus antoi ahkerasti virheilmoitusta mutta ei kuitenkaan kaatunut.
Huawei Sound X: Lupaava aloitus
Huawei Sound X on kiinnostava tuote ja lupaava merkki kännykkäjätin yhteistyöstä Devialetin kanssa. Äänenpainetta lähtee pienestä kaiuttimesta mukavasti, ja toisto on etenkin bassojen osalta tanakkaa. Toisto on myös selkeää. Täydellistä ääni ei ole etenkään särökitaramusiikkia kuunnellessa, mutta popimpi ilmaisu luonnistuu asiallisesti.
Älyominaisuuksien puutteen vuoksi tuote jää Suomessa vajavaiseksi, mutta tilanteen ymmärtää vallitsevissa olosuhteissa. Fyysisiä liitäntöjä ei myöskään ole, mutta niitä ei aivan välttämättä tarvitakaan. Tätä kirjoittaessa julkistettu satasen edullisempi Huawei Sound tuo mukaan aux-sisääntulon ja huomattavasti bluetooth aptx:ää hifimmän ldac-tasoisen tiedonsiirron.
Kaiuttimen 299 euron hinta on toki korkeahko mutta ei poikkeuksellinen. Lisäksi jos ottaa huomioon, että Devialetin kaiuttimien hinnat lähtevät tonnin tietämistä, hinta ei tunnukaan niin suurelta. Pahimpia haastajia ovat esimerkiksi Sonos One ja muut monihuonekaiuttimet, joiden verkkotoisto-ominaisuudet ovat sulavampia ja laajennusmahdollisuudet ovat paremmat.
HYVÄÄ & HUONOA
Puhdas äänentoisto
Bassovarat kokoon nähden
Ei älyominaisuuksia
Ei aivan kaikkeen musiikkiin
Ei fyysisiä liitäntöjä
Huawei Sound X
Hinta 299 €
Lisätietoja consumer.huawei.com
Toimintaperiaate Aktiivinen älykaiutin
Kaiutinelementit 6 x 1,5” laajakaistaelementti, 2 x 3,5” bassoelementti
Mitat 165 mm x 203 mm
Paino 3,5 kg
Muuta Virtalähde, pikaohje, kuljetuspussi, antistaattinen liina, kolme erityyppistä virtajohtoa
Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 8/2020 (nro.201).
Kommentit