Suuri koko ei ole aina toivottava ominaisuus älypuhelimessa. Kompaktius asettaa kuitenkin haasteita nykyaikaisilla ominaisuuksilla varustetulle puhelimelle. Mitä tarjoaa sadan euron minipuhelin?

Teksti ja kuvat: Joni Nikkola & Valmistaja

Puhelimet ovat kasvaneet viime vuosina melkoisiin mittoihin. Kookkaimmat niistä muistuttavat jo pienikokoista tablettia. Tärkein syy tähän kehitykseen on näyttöjen kasvaminen. Samalla puhelimen alkuperäinen käyttötarkoitus on aivan muuta kuin vielä parikymmentä vuotta sitten, aikana ennen kosketusnäyttöjä.

Yhä useammalle puhelin on nykyään ensisijaisesti laite, jolla käytetään nettiä ja otetaan valokuvia. Monilla se saattaa jopa korvata tietokoneen kokonaan. Myös videoita katsotaan paljon älyluurin näytöltä. Näissä kaikissa tapauksissa kohtuullisen kokoisesta ruudusta on iloa. Puhelut ja tekstarit ovat vain ominaisuus muiden joukossa – toisille tärkeä ja toisille miltei tarpeeton.

Kookas näyttö tekee puhelimesta kuitenkin suurikokoisen. Suurikätisenkin on usein hankala yltää näytön reunalta reunalle, ja hankalammissa koreografioissa puhelinta joutuu pitämään kaksikätisesti. Puhelimen suuri koko häiritsee myös taskussa.

Koko-ongelmaa on pyritty ratkaisemaan jo ensimmäisten älypuhelinten aikaan esimerkiksi esiin liukuvalla fyysisellä näppäimistöllä ja viime vuosina taittuvalla näytöllä. Kumpikaan ratkaisu ei ole toistaiseksi saavuttanut mainittavaa suosiota, ja taittonäytöissä on ollut myös toimivuus- ja luotettavuusongelmia.

Kun puhelimissa ei ollut vielä kosketusnäyttöä, valmistajat saattoivat kilpailla jopa pienuudella. Monet muistavat esimerkiksi vuosituhannen vaihteen niin sanotun zippo-mallin Nokialta. Nykyisin minipuhelimien valikoima on melko rajallinen. Sellaisten ystäville Cubot on esitellyt KingKong Mini 2 -puhelimen. Myyntihinta Suomessa pyörii 100–200 euron välillä, joten hintahaarukka on melko laaja. Joka tapauksessa kyseessä on edullisemman luokan älypuhelin.

Pikkutaskuun mahtuva

Cubot KingKong Mini 2 on erittäin pieni ja jämäkkä. Kokoa on vielä vähemmän kuin esimerkiksi vanhanmallisella iPhonella – jonka nimeen monet hieman kompaktimpaa luuria kaipaavat vannovat.

Puhelimen ulkoasu huokuu erähenkisyyttä ja vaikutelma on vakuuttava, sillä KingKong Mini 2 on mitoistaan ja edullisesta hinnastaan huolimatta myös panssaroitu. Valmistaja kertoo puhelimen kestävän nestettä, pölyä, hiekkaa ja rajuja kolahduksia, mutta mitään virallisia suojausluokituksia ei ole kuitenkaan ilmoitettu. Takuuta kestävyydelle ei myöskään anneta.

Näin halvalta puhelimelta ei voi ip-luokituksia odottaakaan, mutta olisi mukava saada konkretiaa valmistajan väitteiden tueksi. Rakenne on aistinvaraisesti tunnusteltuna panssaripuhelinmaisen tanakka, mutta ehkä sitä ei kannata ehdoin tahdoin uittaa tunturipuroissa tai pudotella kalliolta.

Yleensä kuitenkin tässä hintaluokassa puhelimet ovat viimeistelyltään vaatimattomampia ja materiaalina on lähes poikkeuksetta muovi. Silti KingKong 2 pysyy pienen kokonsa vuoksi myös tavallisia möhkälemäisiä panssaripuhelimia kevyempänä.

Kokoa näyttöpaneelilla on neljä tuumaa, ja sen tarkkuus on qhd+-tasoa eli 1 080 x 540 pikseliä. Heti aluksi puhelimesta selviää yksi puute. Puhelimen näyttö on niin pikkuinen, että täysi qwerty-näppäimistö käy ahtaaksi. Jos normaalinäytölläkin tulee ajoittain virhenäppäilyjä, niin tämän kanssa vasta saakin pitää kielen keskellä suuta. Hieman suurempi koko olisi ihanteellinen käytettävyyden kannalta. Jos puhelinta kuitenkin käyttää ennen kaikkea soittamiseen ja kenties satunnaiseen surffaamiseen, pieni näppäimistö ei välttämättä ole niin suuri ongelma.

Puhelimen oikealta sivulta löytyy Android-puhelimista tuttuun tapaan äänenvoimakkuuden säätimet ja virtapainike. Alaosassa puolestaan on silikonisella suojuksella peitetty usb-c-liitäntä lataamista varten. Mukana tulee ruuvimeisseli, jota tarvitaan sim- ja muistikorttipaikat kätkevän suojalevyn aukaisuun. Sim-korttipaikkoja puhelimeen on saatu mahdutettua kaksin kappalein. Sormenjälkitunnistinta puhelimessa ei ole, joten tunnistautumisvaihtoehdoiksi jäävät kasvontunnistus ja salasana.

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on Android 10, joka on jo lähemmäs pari vuotta vanha versio. Samaa kymppiversiota näkee paljon edullisissa puhelimissa, joten ei se mikään erityinen synti ole. Pienellä näytöllä käyttöjärjestelmä toimii siinä missä suuremmallakin, mutta kerralla ruutuun ei mahdu kovin paljon kuvakkeita.


Panssaroidun minipuhelimen takana on ruuvikiinnitteinen suojalevy sim-korttia ja muistikorttia varten. Viimeistely vakuuttaa silmämääräisesti ja käsituntumalta, mutta veden- ja pölynkestävyys jää arvoitukseksi, sillä ip-suojausluokitusta ei ole ilmoitettu.

Cubot KingKong Mini 2: Perusasioiden äärellä

Cubot KingKong Mini 2 on erityisen helppo kuvitella esimerkiksi vaellusretkelle mukaan, jos paino ja pieni koko ovat valtteja eikä ole tarkoituskaan selata somefiidejä nokipannukahvin ääressä. Se voi sopia kakkospuhelimeksi juuri eräkäyttöön. Hinta on sen verran kohtuullinen, ettei ole välttämättä katastrofi, jos luuri kalahtaa kivikkoon. 

Puhelimen hyvä ja huono puoli on pieni koko. Se on miellyttävä kädessä ja taskussa, mutta aikuisen näpeillä tekstin kirjoittaminen vaatii tarkkuutta. Yksi vaihtoehto onkin hankkia hieman jämäkämpitekoinen pikkupuhelin perheen pienimille, joilla on muutenkin aikuista näppärämmät ja pienemmät sormet.

Akunkesto on näin pieneksi puhelimeksi mainio. Ahkerassa videokäytössäkin potkua riittää lähes kellon ympäri. Kameraosasto on puhelimen suurin pettymys. Satasen hintaluokassa ei voi tavallisestikaan paljon vaatia, mutta tällä kertaa kamerasovelluskaan ei tarjoa juuri mitään säätömahdollisuuksia. Jos kaipaa edes kohtuullista peruskameraa säätöineen, tämä ei ole oikea puhelin.

Pelaajille, ahkerille Netflixin kuluttajille, paljon kirjoittaville ja runsaasti pitkiä nettiartikkeleita selaaville puhelin ei myöskään sovellu. Peruspuhelimen älyversioksi se taas käy mainiosti. Jokin puhelimessa muistuttaa hyvässä mielessä vuosituhannen vaihteen pomminkestävistä Nokioista – sillä erotuksella, että tarvittaessa sillä kuitenkin hoituu mobiililiput, musiikin kuuntelu ja tarpeen tullen myös tiedonhankinta netistä.

HYVÄÄ & HUONOA

Pieni koko
Tanakka rakenne
Kohtuullisen hyvä akunkesto
Vaatimaton kamera ja kamerasovellus
Kirjoittaminen hankalaa
IP-luokitusta ei ilmoitettu

Cubot KingKong Mini 2

Hinta n. 100–200 €
Lisätietoja cubot.net

Mitat 58 x 119 x 12 mm
Paino 113 g
Näyttö 4” QHD+
– Resoluutio ja pikselitiheys 1080 x 540 px, 302 ppi
Järjestelmäpiiri Mediatek Helio A22 MT6761
Ram-käyttömuisti 3 Gt
Tallennusmuisti 32 Gt
Muistikorttipaikka Kyllä (max 128 Gt)
Takakamera(t) 13,0 MP, ƒ/2,2
Etukamera(t) 8,0 MP
Akku 3 000 mAh
Latausliitäntä USB-C
IP-suojausluokitus (pöly/vesi) Ei ilmoitettu
Värivaihtoehdot: Musta/punainen, oranssi/punainen


Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 4/2021 (nro.205).