Musiikin toistosovellus Winamp täytti huhtikuussa 25 vuotta. Se oli olennainen osa musiikin kuuntelun digitalisaatiota vuosituhannen vaihteessa, kun mp3-musiikkitiedostot löivät toden teolla läpi. Windows-käyttöjärjestelmälle kehitetty ohjelma tuki myös mp3-tiedostoja. 21. huhtikuuta 1997 julkaistusta Winampista tuli supersuosittu. Kiitos kuului osaltaan ohjelman luontevalle käyttöliittymälle, joka mahdollisti laajankin musiikkikirjaston hallinnoinnin kätevästi.
Internet-yhteys alkoi vuonna 1997 olla jo monissa tavallisissakin kodeissa, mutta tallennustila ja netin nopeus olivat vielä vaatimattomia. Pakkaamaton musiikki vei rutkasti tilaa, mutta saksalaisen Fraunhoferin yliopiston kehittämä mp3-formaatti onnistui tiivistämään musiikin kätevämmin käsiteltävään kokoon. Äänenlaatu oli useimmille riittävä.
Cd-levy oli tuolloin vielä musiikin valtaformaatti, mutta cd:t siirtyivät kätevästi mp3-muotoon tietokoneen cd-aseman ja niin sanotun rippausohjelman avulla. Siitä eteenpäin musiikki siirtyi joko tiedon valtaväylää pitkin tai kädestä käteen esimerkiksi mp3-cd:llä. Pian kuvioon tulivat mukaan myös vertaisverkot, joiden kautta sai pian ladattua lähes kaiken mitä kuvitella saattoi – tosin yleensä laittomasti. Siitä alkoi fyysisten formaattien alamäki. Samalla se loi pohjaa musiikin suoratoistopalveluille. Jälkikäteen katsottuna siis varsin merkittävä palanen musiikin historiaa tiivistyy Winampiin.
Winamp on ainakin periaatteessa edelleen olemassa, mutta vuonna 2018 lupailtua Winamp 6:ta ei ole toistaiseksi näkynyt. Tällä hetkellä tuorein ladattava versio on 5.8 beta.
Kommentit