Briteissä vinyylilevyjen suosio on saavuttanut ennätystason vuonna 2023, kun myynti nousi korkeimmalle sitten 1990-luvun. Vaikka suurin osa musiikista kulutetaan suoratoistopalvelujen avulla, vinyylilevyjen hankinta jatkaa kasvuaan, sillä ostajat arvostavat niiden äänenlaatua ja haluavat fyysisen levyn kokoelmiinsa.

Vuonna 2023 vinyylialbumien myynti kasvoi 11,7 prosenttia, saavuttaen 5,9 miljoonan kappaleen myynnin. Briteissä Taylor Swiftin 1989 (Taylor’s Version) oli myydyin levy, seuranaan Rolling Stonesin Hackney Diamonds.

Suomessa vastaavaa vinyylilevyjen buumia ei vielä ole koettu, mutta musiikkituottajien järjestön Ifpin apulaisjohtajan Tommi Kyyrän mukaan vinyylien myynti kasvaa tasaisesti. Suomessa noin 90 prosenttia musiikin kulutuksesta tapahtuu suoratoistopalvelujen kautta, mutta vinyylien euromääräinen myynti ohitti CD-levyjen myynnin jo muutamia vuosia sitten.


Viime vuonna Suomen myydyin levy oli Maustetyttöjen “Maailman onnellisin kansa”. Levykauppa Äxässä se oli myydyin levy, myyden muutamia tuhansia kappaleita ja sijoittuen kolmanneksi kaikessa kaupan äänitemyynnissä. Levyn poikkeuksellinen piirre oli tasainen myynti läpi vuoden, kun taas uutuuslevyjä yleensä myydään eniten ennakkoon ja julkaisuviikolla.

Vaikka enemmistö vinyylien ostajista on edelleen miehiä, Levykauppa Äxän mukaan kaupassa näkyy myös nuoria naisia ja teinejä, jotka tulevat ostamaan levyjä, osa kannatusmielessä artisteja tukien. Vinyylien vetovoima näyttää laajenevan, ja ilmiöön liittyy myös nuorten haaveilu vinyylien hankkimisesta.