Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Huawei & Teppo HirviKunnas

Huawei Watch D on pätevä älykello kuntoiluun ja erityisesti sydänterveyden seurantaan. Kellossa on paljon nimen omaan terveyteen liittyvää toiminnallisuutta, muun muassa kelloon integroitu fyysinen ranneverenpainemittari.

Huawei Watch D erottuu muista älykelloista monella tavalla ja ennen kaikkea ainutlaatuisella verenpaineseurannallaan. Tämä ominaisuus, yhdistettynä kellon muihin terveys- ja kuntoilutoimintoihin, tekee siitä houkuttelevan valinnan etenkin terveyttään seuraaville kuluttajille.

Useimmat, oikeastaan lähes kaikki älykellot, joissa on verenpaineen seuranta, käyttävät sen mittaamiseen optista ja algoritmeihin perustuvaa arviointia. Huawei Watch D sisältää sen sijaan ihan oikean fyysisen verenpainemittarin ja rannemansetin. Tämä mahdollistaa tarkemmat mittaukset. Vaikka kello ei ole lääketieteellisesti sertifioitu, niin sille luvataan kuitenkin ±3 elohopeamillimetrin (mmHg) tarkkuus.

Verenpaineen lisäksi Huawei Watch D mittaa myös sykettä, sykkeen vaihtelua, veren happipitoisuutta ja ihon lämpötilaa. Lisäksi se tarjoaa EKG-datan mittauksen. Hyvinkin monipuolinen kattaus tietoa, siis, ja kellon saa tekemään esimerkiksi verenpaineen mittauksen säännöllisin väliajoin jatkuvan seurannan saamiseksi. Vertailu tarkkuuslaitteilla suoritettuihin mittauksiin on osoittanut Huawein antamat tiedot hämmästyttävän tarkoiksi.

Unen ja sijainnin seurantaa

Huawei Watch D tarjoaa myös laajat unenseurantatoiminnot aina ääniseurantaa myöten. Kello tunnistaa hereilläoloajat ja jakaa unen eri kategorioihin: kevyt, syvä ja REM-uni. Sovellus näyttää sekä yksittäisten vaiheiden ajat että prosenttiosuudet ja esittää ne graafisesti aikajanalla. Dataa voi tarkastella sovelluksessa yhden yön lisäksi viikon, kuukauden tai vuoden ajalta. Watch D käyttää myös unidataa älykkääsen herätykseen, jossa käyttäjä voi asettaa herätyksen aikaikkunan 5–30 minuutin välille, ja ohjelmisto arvioi tämän sisällä parhaan ajankohdan herätykselle.

Watch D:ssä on myös sisäänrakennettu GPS (GNSS =  Global Navigation Satellite System), joten se voi mitata myös reittiä ja matkaa ilman paritusta älypuhelimeen. Yhteyden muodostaminen kesti vain muutaman sekunnin. Testissä ei ilmennyt yhteyskatkoksia.

Huawei Watch D on toki myös kattava kuntoilukello. Laite sisältää yli 70 harjoitusprofiilia ja on IP68-suojattu, mikä tekee siitä soveltuvan myös uimiseen.

Laitteesta löytyy toki myös perinteisiä älykello-ominaisuuksia, kuten viesti-ilmoitukset, puhelimen ohjausta, musiikin hallintaa ja niin edelleen.

Jopa yhdeksän päivää

Huawei Watch D lupaa seitsemän päivän akunkeston, mutta testeissä akun on todettu saavuttavan jopa yhdeksän päivän käyttöajan (sisältäen treenejä ja yhden verenpaineen mittauksen päivässä), kunhan  näytön antaa sammua välillä, kun kelloa ei varsinaisesti käytetä mihinkään. Jos näyttö on päällä koko ajan, lyhenee akun kesto 5–6 päivään. Käyttöaika on joka tapauksessa sangen hyvä. Kello ladataan langattomasti, ja täysi lataus viidestä prosentista 100 prosenttiin kestää reilut puolitoista tuntia.

Huawei Watch D on hieman laatikkomainen ja kooltaan suurehko, mikä saattaa olla miinuspiste esteettisyyttä arvostaville käyttäjille. Myös kellon 13,6 millimetrin paksuus ja verenpainemittauksen leveä rannemansetti tekee siitä hieman kookkaan oloisen ranteessa, mikä vaikuttaa toki myös käyttömukavuuteen. Kello on sinänsä aika kevyt ja itse asiassa yllättävän mukava kädessä. Kellon käyttö on kohtalaisen helppoa, mutta vaatii toki huolellista perehtymistä niin kelloon kuin sovellukseen. Käyttöönotossa oli hieman ylimääräistä säätöä liittyen Huawei Health -sovelluksen asentamiseen Android-puhelimeen. Google kun ei tue Huawein-laitteita ja sovelluksia. Sovellusta ei löydy Google Play -kaupasta, vaan se pitää ladata Huawein palvelusta.

Aitoa sydänterveyden valvontaa

Huawei Watch D tarjoaa ainutlaatuisen ja tarkan verenpainemittauksen sekä joukon muita sydänterveyden ja unen tarkkailuun liittyviä erityisominaisuuksia. Ja toki lisäksi monipuoliset kuntoiluominaisuudet kera GPS-seurannan. Kellon muotoilu ja käyttömukavuus eivät ehkä edusta luokkansa parasta tasoa, mutta juuri tietty funktionaalisuus on tässä se juttu. Kello on hyvä valinta niille, jotka nimen omaaan arvostavat ja hyötyvät kellon tarjoamasta tarkasta ja säännöllisestä terveysseurannasta.

Hyvää & huonoa

Verenpainemittauksen tarkkuus ja helppokäyttöisyys
Monipuoliset terveys- ja kuntoiluominaisuudet
Pitkä akun kesto
Monipuolinen sovellus

Suuri koko ja laatikkomainen muotoilu
Rajalliset muut älyominaisuudet
Korkeahko hinta

Huawei Watch D
Hinta399 €
Lisätietojaconsumer.huawei.com/fi/
Näyttö1,64” AMOLED-kosketusnäyttö (456 x 280 px)
Akun kesto7 päivää
IP-luokitusIP68
SovellusHuawei Health App (Android, iOS) (*)
Rannekkeen leveys30 mm
Rannekkeen ympärysmitta130–160 tai 161–200 mm
Mitat51 x 38 x 13,6 mm
Paino40,9 g (ilman ranneketta)
Toimitussisältö Kello (L-kokoisella rannekkeella ja ilmapussilla), M-kokoinen ilmapussi, M-kokoinen ranneke (ilman solkea), L-kokoinen ja M-kokoinen ilmapussin päällyste (vara), mitta ranteen ympärykselle, käyttöopas, pikaopas, langaton lataustelakka (virtajohdolla)

(*) Androidille ei Google Play -kaupassa, pitää ladata Huawein palvelusta.


Lisätiedot consumer.huawei.com