Teksti Jarkko Peiponen

AVPlussan levyvalinnat ovat aina vähän mitä sattuu, mutta silti antaumuksella kuratoituja. Koskaan ei siis tiedä mitä on luvassa.

Kannattaa siis kuunnella ja jopa yllättyä! Tällä kertaa raskasta, jäistä sekä pehmoista musiikkia.

Amaranthe: The Catalyst

Genre: Metal
Julkaisija: Nuclear Blast

Ruotsin Göteborgista ponnistava Amaranthe on tarjonnut metallimusiikin ystäville raskasta kuunneltavaa jo yli 15 vuoden ajan. Vuonna 2008 perustettu yhtye yhdistelee musiikissaan murinalaulua, puhtaita naisvokaaleita sekä meneviä melodioita. Yhtyeen seitsemäs studioalbumi kantaa nimeä The Catalyst, ja se julkaistiin helmikuussa 2024.

Amaranthen kokoonpanoon kuuluvat nykyisellään laulajina Nils Molin, Elize Ryd ja Mikael Sehlin, kitaristi-kosketinsoittaja Olof Mörck, basisti Johan Andreassen sekä rumpali Morten Løwe Sørensen. Laulajista Sehlin taitaa murinalaulun ja on liittynyt bändiin vuoden 2023 aikana. Ryd puolestaan on yhtyeen naispuolinen vokalisti ja ollut mukana kaikilla albumeilla vuodesta 2011 saakka.

Skandinaavista melodista metallia soittava Amaranthe on kerännyt laajan fanikunnan ja hyviä arvosteluita myös suomalaiselta musiikkimedialta. Yhtyeen vahvuus vaikuttaa olevan laaja musiikillinen skaala. Välillä soivat sähkökitarasoolot, toisessa hetkessä kuullaan melodisia osuuksia ja pian taas monipuolisten laulajien tulkintaa. Kappaleet etenevät hyvällä tempolla. Amaranthen vahvuus onkin kahden mies- ja yhden naislaulajan laajat ääniskaalat, jotka mahdollistavat hyvin monenlaiset tulkinnat ja musiikilliset vuoropuhelut. Levyn äänenlaatu vaikuttaa myös olevan hyvällä tasolla, joten menevästä musiikista nauttii mielellään pidemmänkin aikaa!

Vilma Jää: Kosto

Genre: Folkpop
Julkaisija: Jäähile Records

Suomalaisen kevyen musiikin suhteellisen tuore tapaus on Vuoden 2023 Etno-Emmalla palkittu muusikko Vilma Jää. Helsingin Pop & Jazz Konservatorion kasvatti on ollut aktiivinen musiikin saralla vuodesta 2016 saakka säveltäjänä ja sanoittajana. Emma-palkinnon lisäksi Vilmaa on huomioitu vuonna 2022 Muusikkojen liiton myöntämällä Vuoden artisti -palkinnolla.

Vuodesta 2021 alkaen soolouraansa edistänyt Vilma Jää julkaisi ensimmäisen albuminsa Kosto marraskuussa 2023. Tämän musiikissa menevät rytmit yhdistyvät kansanmusiikin sanoituksellisiin lauserakenteisiin. Ajoittain mieleen tulevat alkuaikojen Värttinän tuotantoon viittaavat sävellykset ja sanoitukset. Vilma Jää kuitenkin tuo musiikkiin oman ulottuvuutensa, joka luo tuotannosta helposti lähestyttävää ja kuunneltavaa.

Kosto-albumi koostuu kaikkiaan kolmestatoista kappaleesta, ja pituutta teoksella on noin 50 minuuttia. Albumi on hienosti tuotettu ja äänitetty, joskin pääosa musiikista on erilaisista efekteistä koostettua eräänlaista mattoa, joka osaltaan on Vilma Jään musiikin suola mutta toisaalta tekee musiikista hieman tasapaksua. Onneksi välillä kuullaan myös oikeita soittimia, ja Vilma Jään persoonallinen lauluääni on myös hyvin esillä kappaleesta toiseen.

Pehmoaino: Soittorasia

Genre: Suomi-indie
Julkaisija: Sony Music

Vuosi 2024 alkoi musiikillisesti todella miellyttävissä merkeissä, kun 5. tammikuuta julkaistiin Pehmoaino -taiteilijanimeä käyttävän Aino Morkon uran ensimmäinen kokopitkä studioalbumi. Kyseessä ei kuitenkaan ole artistin ensimmäinen levy, sillä sitä edelsi kasa singlejä ja yksi ep-levy, vuonna 2022 julkaistu Kaukana kotoa. Kyseinen ep nousi peräti Suomen virallisen albumilistan sijalle yksi, joka saavutuksena on todella harvinainen debyyttilevylle. Aino Morko nousi ensimmäistä kertaa otsikoihin The Voice Kids -ohjelmaformaatin voiton myötä vuonna 2014, ja samana vuonna julkaistiin neitokaisen ensimmäinen single.

Pehmoainon musiikin erityispiirteitä ovat rauhalliset tunnelmat ja sävelkulut. Laulajana Pehmoaino on tulkitsija, jonka herkkyys nousee parhaiten esille live-esiintymisissä, kuten esimerkiksi Nelosen Vain Elämää -ohjelman vierailussa Ellinooran tulkinnalla Gasellien kappaleesta Oulun kyläst ikuisuuteen. Soittorasia-albumille näitä tulkintoja on vihdoin koottu kolmentoista kappaleen verran. Levyn vahvuus on sen tasaisuus ja koukuttavuus. Lähes jokainen kappale tuo esille jonkin koukuttavan sävelkulun tai sanoituksen.

Pehmoainon menestys näyttää vain jatkuvan, sillä Soittorasia-albumi nousi Suomen Virallisen albumilistan sijalle yksi peräti viideksi ensimmäiseksi viikoksi julkaisustaan. Ei lainkaan hassumpi suoritus melankolista indiemusiikkia edustavalle tyylilajille!