Teksti Jiri Koivuniemi

Olen kyllästynyt tekoälyyn! Vaikka itsekin käytän monenlaisiin kokeiluihin ja ideointiin tekoälysovelluksia, asian ympärillä käyvä kuhina alkaa jo ottaa päähän. Tammikuussa Las Vegasin CES-kulutuselektroniikkamessuilla tämä hype saavutti lakipisteensä lukemattomien tuotejulkistusten muodossa.

CES-messut antavat yleensä hyvän kuvan siitä, mihin teknologia-ala on menossa lähikuukausina ja -vuosina. Nyt näyttää siltä, että maailma täyttyy nopeasti tekoälyllä parannelluilla vempaimilla. Älyttömät mittasuhteet saanut buumi poikii mitä hullummalta kuulostavia laitteita, joiden todellinen tarve on usein vähintäänkin kyseenalainen.

Miltä kuulostavat tekoälyllä parannellut tyyny, koiran kaulapanta, lumilinko, hammasharja tai manikyyrilaite? Nämä kaikki tekoälylaitteet todella julkistettiin CES-messuilla! Hieman ihmetyttää, että enkö todellakaan osaa pestä hampaita ilman tekoälyn apua.

Tekoälybuumi muuttaa myös pc-näppäimistöasettelua ensimmäisen kerran 30 vuoteen. Microsoftin aloitteesta tulevista Windows 11 -kannettavista pitäisi pian löytyä uusi Copilot-näppäin. Sillä pääsee suoraan Microsoftin samannimiseen tekoälypalveluun, joka aiemmin tunnettiin nimellä ChatGPT. Uusi näppäin korvaa välilyöntinäppäimen oikealla puolella olevan valikko- tai ctrl-näppäimen. Laitevalmistajista ainakin Dell on jo julkistanut uusia tietokonemalleja tällä näppäimellä.

Hieman päälle viisikymppisenä huomaan yhä useammin katsovani vanhaa videosisältöä. Nämä voivat olla esimerkiksi vanhoja tv-sarjoja, leffoja tai vaikkapa Music-TV:n kulta-ajan musiikkivideoita. Nämä ovat usein suttuisia kuvaputkiajan tekeleitä, joita olisi mahtava nähdä nykypäivän laatustandardeilla.

Samsung lupaakin uusien televisioidensa 8K AI Upscaling Pro -tekniikan parantavan matalan resoluution videot 8K-kuvanlaatuun. Samsungin materiaaleista en löytänyt, mitä matala resoluutio tarkoittaa, mutta uutisoinnin perusteella se tarkoittaa SD-tarkkuutta eli juurikin perinteistä kuvaputkitelevisioiden laatua. Tämä on kova lupaus, jonka todenperäisyys selvinnee, kun uutuusmallit tulevat myyntiin.

Televisioiden tuotekuvaukset ovat ainakin menneet merkillisiksi. Samsungin tiedoissa sanotaan, että “neuraalinen prosessointiyksikkö (NPU) on kaksi kertaa nopeampi kuin edeltäjänsä ja neuraaliverkkojen määrä on kasvanut kahdeksankertaiseksi 512 kappaleeseen”. Mitähän ihmettä tämä tarkoittaa käytännössä?

Joka tapauksessa odotan innolla, että pääsen jonain päivänä katsomaan Jean-Michel Jarren miljoonayleisöt keränneet kasarikonsertit ja Onnen päivät -sarjan Fonzien toilailut 8K-kuvanlaadulla.

Saattaa tietysti olla, että hurahdan kuitenkin tekoälyn tekemiin videoihin enkä olekaan enää kiinnostunut vanhoista videoista. ChatGPT:n kehittänyt Open AI nimittäin julkisti juuri Sora-videopalvelun, jolla voi tekstikomennoilla tuottaa hyvinkin realistista videota. Sillä voinkin varmasti tulevaisuudessa tehdä itse itselleni videon, jossa Fonzie ja Jarre vetävät yhdessä ainutlaatuisen show’n juuri minulle!

Kuvituskuvassa on tekoälyn näkemys nuorista Jarresta ja Fonzista Samsungin televisiossa. En kyllä tunnistaisi kumpaakaan.