Teksti & Kuvat Heikki Kivelä, AVPlus-Toimitus

Arylic B50 on integroitu vahvistin, joka mittojensa ja toteutuksensa puolesta täyttää kompaktissa paketissa monenlaiset äänentoistotarpeet – ja mikä parasta, sangen edulliseen hintaan!

Isojen ja virtasyöppöjen integroitujen vahvistimien valta-asema on horjunut jo useita vuosia. Nykyään on mahdollista saada kattava, helppokäyttöinen ja tehokas äänentoistolaitteiston pääkeskus jo varsin edulliseen hintaan. Usein hieman pelkistetympi palvelee myös heitä, jotka eivät kaipaa laitteeltansa mitään arkikäyttöä eksoottisempia ominaisuuksia. Eikä moneltakaan enää edes löydy olohuoneesta tilaa vievää erillislaitepinoa, vaan kuuntelu tapahtuu usein langattomasti suoratoistopalveluista.

Digitaalinen vahvistin on mahdollista mahduttaa huomattavasti pienempään pakettiin kuin analoginen vastaava, eikä se kuumene läheskään samalla tavalla kuin perinteinen malli. Niinpä kohtuullisen järeäkin vahvistin on mahdollista piilottaa helposti vaikka hyllyyn tai tason laatikkoon pois katseilta.
Testiin saamamme Arylic B50 onkin strategisilta mitoiltaan melko kompakti. Leveyttä laitteella on 18,5 senttimetriä, korkeutta vaivaiset viisi ja syvyyttäkin vain 15,5 senttimetriä. Massaakin B50:llä on vain 900 grammaa.

Ominaisuuksista ei silti ole pulaa. Kuten sanottua, pohjimmaiselta toimintaperiaatteeltaan kyseessä on integroitu stereovahvistin, joka antaa kaiutinparille tehoa 50 wattia per kanava neljään ohmiin, mikä peruskuuntelussa riittää vähän kookkaammillekin kaiuttimille. Tämän lisäksi B50:stä löytyy kaksisuuntainen eli sekä vastaanottava että lähettävä bluetooth, HDMI ARC -liitäntä televisiolle, USB-liitännät niin tietokoneelle kuin massamuistille, optinen toslink niin ikään televisiolle tai vaikkapa cd-soittimelle sekä analogiset RCA-tulot niin linjatasoiselle signaalille kuin vinyylisoittimellekin. Lähtöinä B50:ssä on RCA ulkoiselle aktiivisubwooferille 250 hertsin jaolla sekä pienet mutta toimivat naparuuvit stereokaiutinparille.

Hintaa vahvistimella on vaivaiset 149 euroa, mikä ei yllä mainitut ominaisuudet huomioiden ole ollenkaan suolainen.

Missio kohdallaan

Hifialan harrastajat ovat viime vuosina saattaneet törmätä Arylic-nimeen siellä ja täällä, mutta yleisesti ottaen merkki lienee valtaosalle vielä vähän tuntematon. Valmistajan sivutkaan eivät juuri valota merkin historiaa, mutta tekijät ja heidän missionsa tulevat kyllä selville: valmistaa ja myydä ominaisuuksiinsa nähden edullisimpaan hintaluokkaan sopivia hifilaitteita. Kuten monella muullakin laitteet suunnitellaan ja toimintaa johdetaan länsimaista mutta tuotanto tapahtuu Kiinassa.

Tällä hetkellä Arylicin repertuaari koostuu etupäässä kompakteista vahvistin- ja soitinratkaisuista sekä tee se itse -tuotteista.

Hillityn huomaamaton

Arylic B50 -vahvistimen kuori on tanakkaa alumiinia ja ulkonäkö melko huomiota herättämätön. Yksi kompaktin koon salaisuuksista on, että virtalähde on laitteesta erillinen. Etupaneeli on pelkistetty mutta helppotajuinen. Vasemmassa laidassa on selkeästi naksahtava vipukytkin käynnistykselle ja sammutukselle, kun taas oikealta löytyy asteittain rullaava painike-kiertosäädin ohjelmalähteen valinnalle sekä äänenvoimakkuudelle. Keskiosassa on infrapunavastaanottimen silmä sekä rivi ledejä, joiden alla on selitteenä kulloinkin käytössä oleva ohjelmalähde. Valmistajan logo koristaa etupaneelin yläosaa ja erottuu vähän kauemmaksikin. Varsinaista näyttöä laitteessa ei ole eikä myöskään langallista kuulokeliitäntää.

Takapaneelista taas löytyy jo yllä mainitut liitännät eri ohjelmalähteille sekä kaksi antennipaikkaa langattomalle bluetooth-yhteydelle. Kokoluokka huomioiden liitinpaneeli on sopivan väljä, joten kytkennät hoituvat suhteellisen kätevästi. Plussaa on myös se, että pienen pienet naparuuvit hyväksyvät myös banaaniliittimet.

Kuten sanottua, laite toimitetaan ulkoisella virtalähteellä, joka on kuin vanhoissa kannettavissa tietokoneissa käytetty möhkäle. Hyvä puoli on se, että muuntajan toisessa päässä on perinteinen kolmipiikkinen schuko-liitäntä, joten halutessaan käyttäjä voi korvata mukana tulevan kaapelin pidemmälläkin vaihtoehdolla, mikäli tarkoituksena on esimerkiksi piilottaa laite katseilta.

Mikäli laitteen haluaa pitää pois näkyvistä, on käyttöä ajatellen hyvä pitää mielessä lähinnä virtojen kytkentä. Nimittäin itse laitteen virtakytkin sammuttaa laitteen kokonaan ja taas kaukosäätimen painike kytkee sen standby-tilaan, mutta ohjainsovelluksestapa sitä ei saakaan päälle – paitsi HDMI-liitäntää käytettäessä, jolloin sovelluksesta voi kytkeä päälle ARC Standby -ominaisuuden.

B50:n vain 900 gramman massan ja väljän sisänäkymän selittää pitkälti se, että virtalähde on erillinen. Sisänäkymä on muuten ok, mutta liimauksissa näkyy pieni hosumisen tuntu – osoitus hintaluokasta sekin.

Käytännöllisyys ennen äänenlaatua

Arylic B50:n digipuoli ei nykystandardein tarkasteltuna tarjoa kovinkaan kehittynyttä äänenlaatua. Toiston teknisestä laatutasosta kriittisimmille sopiikin oikeastaan vain laitteen optinen toslink -otto, joka tarjoaa korkeimman tason mahdollisuudet pcm-formaatissa, 192 kilohertsiä ja 24 bittiä. Sen sijaan esimerkiksi USB-toiston näytetaajuus on vain 48 kilohertsiä, mikä kuitenkin on yhtä ratkaisevaa pykälää parempi kuin cd-standardi 44,1 kilohertsiä. USB-toiston bittisyvyyttä valmistaja ei kerro, emmekä voineet luotettavasti testata sen toimivuutta 24-bittisellä materiaalilla USB-DAC-yhteydellä, sillä B50 ei tunnistanut testikoneena ollutta MacBook Air 2022:sta (M2, Ventura 13.5.2). Sinänsä USB-toisto vaikutti toimivan Windows-käyttöjärjestelmällä varustetulla kakkoskoneella testattuna. Massamuisti-USB-toistossa taas ei löydy tukea wav-formaatille lainkaan, mutta valmistaja vakuuttaa flac-muodon toimivan 96 kilohertsin ja 24 bitin muodossa. MP3:t vastaavasti soivat maksimissaan 384 kbps -tasolla.

Bluetooth-yhteys laitteessa on kuitenkin tekniikkansa rajoissa tuoretta ja laadukasta tasoa versionumerolla 5.2 ja aptX HD-, aptX LL-, aptX AD-, AAC- ja SBC-koodekeilla. Näin ollen, sikäli kun myös lähettävän ja/tai vastaanottavan pään laite tukee paremman äänenlaadun tarjoavaa aptX-yhteyttä, käyttäjä voi B50:llä kuunnellessaan nauttia teoriassa aivan kelvosta äänestä.

Tässä yhteydessä on hyvä pitää mielessä sekin, että jos kuuntelu tapahtuu esimerkiksi Spotifyn kautta, niin esimerkiksi Premium-tilauksen äänenlaatu on lähtökohtaisesti pakattua ja hävikillistä. Ja mikäli taas tarkoituksena on kuunnella vaikkapa cd-levyjä tai vinyylejä, B50 ei niiden kohdalla heikennä äänenlähteen teoreettista laatua.

On eri asia, jos kuunneltava materiaali on korkearesoluutiotiedostoja ja varsinkin hiukan eksoottisempia sellaisia, kuten vaikkapa DSD:tä, on parempi etsiä laiteratkaisuja toisaalta.

Arylic B50:n käyttöä helpottaa sille suunniteltu Go Control -ohjainsovellus (Android/iOS), joka yhdistyy laitteeseen bluetoothin avulla. Hyviä puolia sovelluksessa ovat muun muassa perusselkeys ja siisteys, helpot valikkorakenteet sekä ennen kaikkea se, ettei sen käyttöön saamiseksi tarvitse rekisteröityä mihinkään palveluun. Tarjolla on muun muassa esiasetettuja eq-profiileja kuten myös 8-alueinen taajuuskorjain omille säädöille, simppelimmät äänensävynsäätimet, subwooferin sovitukseen tarvittavat säädöt, toistolähteen valinnat, bluetooth-yhteyksien hallinta, ynnä muuta. Perussiisti ja toimiva ohjainsovellus, ei enempää eikä vähempää!

Käyttöönotto ja käyttö

Arylic B50:n käyttöönotto on suhteellisen helppoa ja suoraviivaista mukana tulevan englanninkielisen pikaohjeen avulla. Prosessi on hyvin perinteinen: laite paikalleen, tarvittavat kaapelit kiinni ja virrat päälle. Mikäli haluaa päästä helpoimmalla, homma on pähkinänkuoressa valmis.

Jos kuitenkin kaipaa B50:ltä hiukan enemmän, voi halutessaan asentaa sille räätälöidyn Go Control -sovelluksen (Android/iOS), joka toimii käytännössä paitsi kaukosäätimen korvaajana myös tuo laitteen käyttöön lisäominaisuuksia sävynsäätöjen ja taajuuskorjaimen muodossa. Plussaa siitä, ettei sovelluksen käyttö edellytä palveluun rekisteröitymistä, vaikka sekin on mahdollista.

Jos käyttäjä haluaa viedä B50:n potentiaalin vielä pitemmälle, on mahdollista ottaa käyttöön 20 dollaria maksava ACPWorkbench Tuning Tool -ohjelmisto, joka tosin on saatavilla vain Windows-käyttöjärjestelmälle. Sen avulla käyttäjä voi tehdä monimutkaisempia dsp-säätöjä, joista kuitenkin lienee eniten hyötyä vain kaikista kehittyneimmille harrastajille.

On kieltämättä mielenkiintoista ja ihan myönteistäkin, että paperilla näinkin yksinkertaiselle ja ennen kaikkea edulliselle laitteelle on saatavilla työkalu, jolla sen suorituskykyä voi säätää ammattilaistason tapaan. Peruskäyttäjälle tästä ominaisuudesta ei takuulla ole juurikaan hyötyä, mutta jos asia kiinnostaa, niin hinta sen kokeilemiselle ei ole mitenkään kohtuuton.

Käyttöönotossa ja käytössä oikeastaan ainoa pieni pähkäily kohdistui B50:n bluetooth-lähettimen toimintaan. On hyvin todennäköistä, että testitiloissamme olevat lukuisat bluetooth-laitteet ja -yhteydet sotkivat hiukan yhteydenmuodostusta B50:n ja langattomien bluetooth-kuulokkeiden välissä. Lisäksi ensimmäisen yhteydenmuodostuskerran onnistuttua signaali vielä temppuili ja pätki hiukan, mutta toisella kerralla ongelmat hävisivät ja yhteys toimi moitteetta. Plussaa on, että langattomat kuulokkeet bluetooth-tilassa käyttöön otettaessa vahvistin osaa automaattisesti mykistää kaiutinlähdöt.

Muutenkin bluetooth-lähetin on kätevä, sillä sen kautta voi esimerkiksi iltaisin kuunnella television ääntä kaikessa rauhassa. Varsinkaan vanhemmissa televisioissahan ei välttämättä ole bluetooth-lähetintä.

Mukana tuleva kaukosäädin sopii käteen mukavasti ja on painiketuntumaltaan asiallinen. Sen avulla hoituvat kaikki perustoiminnot kuten myös äänen sävynsäädöt ja eq-asetusten valinta sekä bluetooth-yhteydenmuodostus niin lähettävään kuin vastaanottavaankin laitteeseen.

Arylic B50:n takapaneeli on laitteen kompaktista koosta huolimatta suhteellisen väljä. Pienten naparuuvien käyttö säästää tilaa. Paneelin yläkulmien nastoihin kytketään lähettävä ja vastaanottava bluetoothantenni. USB-DAC-ominaisuus on toteutettu nykyaikaisesti C-tyypin USB-liittimellä. Levysoitinliitännällekin on mukana asiaan kuuluva maadoitusruuvi.

Selkeää toistoa

Testasimme vahvistimen sopivasti samaan aikaan testissä olleiden, tästäkin numerosta löytyvien Boijs Half Three -jalustakaiuttimien passiiviversioiden kanssa. Arylic-tuotteet ovat saatavilla Suomessa muun muassa Boijsin kautta.

B50:n speksit (50 wattia neljään ohmiin) sopivat juuri passelisti Half Threelle, jonka vahvistintehosuosituksen yläraja on juuri 50 wattia ja nimellisimpedanssi neljä ohmia. Jo sellaisenaan mainion kuuloisten kaiuttimien äänellistä profiilia on mahdollista hienosäätää Go Control -sovelluksen työkaluilla. Esimerkiksi akustisesti hiukan kuivemmassa tilassa voi olla kohdallaan nostaa aavistuksen diskanttia.

B50 on hintaansa ja kokoonsa nähden passeli vahvistin arkiseen peruskuunteluun. Hyvillä kaiuttimilla (tässä tapauksessa Boijs Audio Half Three -kaiuttimilla) äänen kaikki perusominaisuudet ovat kunnossa. Tosin siinä missä kaiuttimista voisi saada tehokkaammalla vahvistimella enemmänkin irti, vahvistimen tuottama maksimiäänenpaine on hiukan rajallinen – toki täysin riittävä esimerkiksi kerrostaloasumiseen. Ja siinä missä pienemmissä kaiuttimissa basson dynaamisuus ja taso saattavat tulla nopeasti vastaan, voi pakettiin suositella mukaan myös erillistä aktiivisubwooferia, joka puolestaan tuo tarjolle vielä lisää desibelejä.

Arylic B50:n kaltaista laitetta ei ehkä ole aivan reilua verrata hifikriteerein tavanomaisempiin kookkaampiin integroituihin vahvistimiin, sillä ne eroavat toisistaan paitsi sisäisen toteutuksen mahdollistamien speksien myös hinnan osalta. B50:tä kannattaakin lähestyä lähinnä siltä kantilta, että jos haluaa arkikäytössä pomminvarmasti toimivan ja pelittävän vahvistimen peruslaadukkaille kaiuttimille, sellaisesta ei tarvitse maksaa kovin paljoa. Jos sen sijaan kriteerit ovat hifimielessä tiukemmat ja laatutason vaatimukset korkeammalla (esimerkiksi jo mainittujen tuettujen formaattien ja resoluution osalta), on välttämätöntä suunnata katseensa ja korvansa hintavampien vaihtoehtojen pariin.

Hyvää & huonoa

Pieni koko
Äänen perusta kunnossa
Hyvät liitäntävaihtoehdot
Toimiva ohjainsovellus
Bluetooth molempiin suuntiin

USB-DAC-yhteys ei toimi Macilla
Maltilliset tehot

Toimiva budjettiratkaisu

Arylic B50 on kokoisekseen perustoimiva ja tehokaskin integroitu vahvistin, jossa on oikeastaan kaikki tarpeelliset liitännät ja Go Control -ohjainsovelluksen kautta myös hiukan lisätoimintoja. Laitteen edullinen hinta huomioiden perusjutut ovat kaikin puolin kohdillaan, mutta kieltämättä esimerkiksi formaattituen rajallisuus ja maltilliseksi jäävä teho kertovat omista kompromisseistaan. Tavanomaisessa arkikuuntelussa ja -käytössä B50 kuitenkin toimii ja pelittää varsin hyvin, eikä sen hinta varmasti ole kenellekään kynnyskysymys.

Arylic B50
Hinta128 €
OstopaikkaBoijs Audio
Lisätietojaarylic.com & boijs.fi
ToimintaperiaateIntegroitu stereovahvistin
Tuloliitännät2 x RCA (line/phono), Toslink, HDMI ARC, USB (massamuisti), USB-DAC
LähdötNaparuuvit kaiuttimille, subwoofer out (RCA)
Bluetooth5.2 (aptX HD, aptX LL, aptX AD, AAC, SBC), lähetin & vastaanotin
KaukosäädinKyllä
Antoteho2 x 50 W (4 Ohm), 2 x 30 W (8 Ohm)
Da-muunninMax. 192 kHz / 24-bit
Mitat185 x 50 x 155 mm (ei sisällä antenneja)
Paino900 g
MuutaKäyttöohje, virtalähde, kaukosäädin