Teksti Teppo HirviKunnas Testaus Teppo HirviKunnas & Heikki Kivelä Kuvat Teppo HirviKunnas & Valmistajat

Edullista ja langatonta ääntä melunvaimennuksella ja jopa vain muutamalla kympillä.

Teknologian kehittyessä ja kilpailun kasvaessa myös langattomien ja vastamelu-toiminnolla olevien “oikeiden” eli sanka-kuulokkeiden hinnat ovat laskeneet. Ja tällaiset kaikilla herkuilla varustetut kuulokkeet saa nykyään suoraan jo käsittämättömän halvalla.

Nykyajan digitaalitekniikka ja ominaisuudet valuvat nopeasti yhä edullisempiin hintaluokkiin. Prosessorien valmistus ja niiden ohjelmat kun ei maksa enää juuri mitään kun ne on kerran kehitetty.

Tämän huomaa hyvin vaikka kuulokkeissa. Teknologian kehittyessä ja kilpailun kasvaessa vastaavilla ominaisuuksilla varustettujen kuulokkeiden hinnat ovat laskeneet ja samaan hintaan saa nyt parempia ominaisuuksia.

Kun vielä pari vuotta sitten langattomia vastamelu-sankakuulokkeita  ei saanut juurikaan alle 100 eurolla, niin nyt tarjontaa on todella runsaasti. Jopa muutamalla kympillä. Eikä hintakisassa ole mukana vain enemmän tai vähemmän tuntemattomia “halppismerkkejä”.

Esimerkiksi JBL on vahvasti mukana myös edullisissa hintaluokissa. Tässäkin testissä käsittämättömän edullisella alle 60 euron hinnalla. Tässä on toki syytä muistaa, että isot brändit, etenkin JBL ja myös Sony harrastavat voimakasta alennushinnoittelua, myyden tuotteita hyvin lavealla hintaskaalalla ja todennäköisesti jopa hyvin pienellä katteella markkinaosuuksien kasvattamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Esimerkiksi testin JBL Tune 770NC:n niin sanottu katuhinta vaihtelee aina 129 eurosta 60 euroon, JBL:n omilla sivuilla hinta on ollut tuon 59,90 €, mutta nyt yhtäkkiä taas 129 euroa. Myös Sonyn WH-CH720N “suositushinta” on 159 euroa, mutta käytännössä sitä myydään hintaan 99 euroa. Tässäkin testissä hinnat katsottiin markkinoiden yleisen vallitsevan hintatason mukaan, eikä siis mistään “ohje- tai suositushinnoista”.

No, niin tai näin, niin alle 100 eurolla, jopa muutamalla kympillä markkinoilta löytyi useita vaihtoehtoja. Nettiä hieman selaimella löysimme peräti kymmenen alle sadan euron langatonta vastamelu-sankakuuloketta.

Hintaluokan yläpäässä edellä jo mainittu, 99 euron tarjoushinnalla myynnissä oleva Sony WH-CH720N sekä monelle ehkä hieman tuntemattomampi, mutta Kiinassa hyvinkin tunnettu, nyt myös Euroopassa jalansijaa saavuttanut Edifier, jonka kallein malli WH950NB tosin menee jo hieman satasen paremmalle puolelle (109 €).

Pykälää edullisempaan 80-50 euron hintaluokkaan löytyi Edifieriltä myös toinen malli Edifier W820NB Plus (71 €). Tähän “keskihintaluokkaan” löytyi sopiva malli myös hollantilaiselta, mitä moninaisimpia elektroniikkatuotteita valmistuttavalta ja pääasiassa marketeissa, halpahalleissa ja nettikaupoissa myytävältä Nedikseltä, mallillaan HPBT3261BK (79 €). Sekä ruotsalaistaustaisen “design” merkin  Sudion K2 (79 €). Ja sitten tietenkin jo edellä mainittu JBL Tune 770NC hintaan 69 euroa. MyTrendyPhone -verkkokaupasta löysimme vielä hieman tuntemattomamman kiinalaisen Haylou S35:n hintaan 50 euroa.

Eikä tässä kaikki. Ihan aitoja langattomia vastamelu-sankakuulokkeita löytyi vieläkin edullisemmin. Jälleen kerran Edifier (WH700NB) 39 eurolla, “joku” Audeeo AO-ANCHP1 35 eurolla sekä merkkinä jo hieman tutumpi Denver (BTN-210) samaan hintaan..

Hinnat ovat siis itse tuotteen hinta ja niihin tulee toki lisää nettikauppojen tapauksessa aina toimituskulut. Joskus toimitus veloituksetta, mutta useimmissa tapauksissa 5-8 euron lisämaksu, joka on tietenkin esimerkiksi 35 euron tuotteessa prosentuaalisesta jo aika paljon.

Hinnat muuttuvat nopeasti

Testin aikana kävi tosiaan ilmi, että tuotteiden hinnat saattavat vaihdella nopeastikin ostopaikasta riippuen. Esimerkiksi JBL:n verkkokaupassa JBL:n kuulokkeiden hinta nousi yllättäen 60 eurosta 129 euroon ja muissakin verkkokaupoissa 69 euroon ja Nedis HPBT3261BK näyttää löytyvän nyt jopa alle 50 eurolla. Hintoja kannattaa siis vertailla aktiivisesti.

Yllättävän laadukkaita

Ensivaikutelma kuulokkeista oli yllättävän positiivinen. Lähtien siis ihan paketeista. Mutta myös paketeista paljastuneet kuulokkeet olivat lähes kaikki oikein asiallisia. Muutamissa mukana jopa kuljetus/säilytyskotelo. Ja lähempi tutkiminen toi esiin myös laadukkaita yksityiskohtia kuten esimerkiksi Edifierin edullsimman kuulokkeen alumiiniset saranat. Muutenkin työn laatu oli yllättävän korkeatasoista. Toki kuulokkeiden välillä oli tässä erojakin.

Yllättävää oli myös useiden kuulokkeiden ominaisuuksiin kuuluva puhelinsovellus. Tämä olikin ehkä selvin jakaja kuulokkeiden välillä.

Sovellus ratkaisee

Erityisesti langattomien ja usein myös langallisten kuulokkeiden ytimessä on nykyään DSP eli digitaalinen signaaliprosessori. Ja kun kuulokkeisiin on puhelimesta bluetooth-yhteys, niin prosessoria voidaan myös ohjata puhelimesta.

Tämä mahdollistaa monenlaisia toimintoja, vastamelun säätöä, läpikuuluvuutta ja niin edelleen. Ja tärkeimpänä taajuuskorjain, jolla ääntä voi säätää niin monipuolisesti, että herää myös kysymys miten kuulokkeiden ääntä pitäisi arvioida. Ilman korjailua vai korjattuna?

Erityisesti kuulokkeissa taajuuskorjaimella saadaan hyviä tuloksia, koska ääni menee suoraan korvaan ilman huoneen akustiikan vaikutusta.

Kuulokkeiden ohjaussovellus on tässä hintaluokassa jo ylellisyyttä ja itse asiassa myös aika selvä vedenjakaja kuulokkeiden välillä. Sovellukset tuovat kuulokkeisiin runsaasti toiminnallisuutta ja ominaisuuksia ja ennen kaikkea mahdollisuuden äänen säätämiseen.

Jopa Edifierin edullimmassa mallissa (WH700) on sovellus. Tarjolla oleva toiminnallisuus tosi riippuu mallista. Vain Edifierin kalleimmassa mallissa on säädettävä taajuuskorjain. Tässä tapauksessa jopa niin sanottu parametrinen, mikä mahdollistaa erittäin tarkan säädön. Tämä toki vaatisi jo mittauksiakin.

Hayloun sovelluksessa on mm. vastamelun tehon säätö, läpikuuluvuustilan aktivointi (toimii myös kuulokkeista suoraan), pelitila sekä 10-alueinen taajuuskorjain. Sen käyttö on tosin hieman hankalaa ja toiminnallisuudessa olisi parantamisen varaa.

Myös JBL tarjoaa erinomaisen sovelluksen. JBL:ssä on useita valmiita taajuuskorjaimen asetuksia valmiina ja taajuuskorjainta voi myös itse säätää ja luoda omia asetuksia. Kuvassa muuten mielestämme parhaimman äänen tarjoavat säädöt.

Sonyn taajuuskorjain on helppokäyttöinen. Tarjolla on myös jonkinlainen apuväline itselle sopivien säätöjen löytämiseksi. Kokemattomalle se on itse asiassa ihan hyödyllinen, vaikkakin näin “ammattilaisen” mielestä vähän hömppää.

Sovelluksissa on myös mahdollisuus niin sanotulle widgetille eli pienoissovellukselle, joka voidaan sijoittaa puhelimen kotinäytölle. Widget tarjoavat nopean pääsyn sovelluksen toimintoihin ilman, että itse sovellusta tarvitsee avata.

Ominaisuuksista

Kuulokkeissa voi olla monenlaisia ominaisuuksia. Olemme pyrkineet listaamaan oheiseen taulukkoon kuulokkeiden tärkeimmät ominaisuudet ja toiminnot, josta voi tutkia itselle tärkeitä ominaisuuksia. Pääsääntöisesti puhelinsovelluksen omaavat kuulokkeet tarjoavat myös eniten ominaisuuksia.

Erityisominaisuuksista voidaan mainita muun muassa pelitila, joka pienentää kuulokkeiden äänen viivettä eli niin sanottua latenssia. Signaalin siirtyminen langattomasti ja sen prosessointi vie aikaa ja siksi ääni viivästyy hieman. Tällä ei tietenkään ole merkitystä vain ääntä kuunnellessa, mutta jos ääni liittyy kuvaan, esimerkiksi peleihin tai videoihin, pitää äänen ja kuvan olla samanaikaiset eli niin sanotusti synkassa. Langattomissa kuulokkeissa, ja etenkin käytettäessä äänelle prosessointia, ilmenee aina viivettä. Testin kuulokkeissa se oli tyypillisesti 30-35 ms ja se näkyy erityisesti nopeatempoisissa peleissä ja saattaa häiritä myös videoiden katselua. Muutamassa kuulokkeessa on erityinen pelitila (mainittu ominaisuustaulukossa), joka pienentää viivettä, tyypillisesti noin 20 millisekuntiin.

Läpikuuntelutila toistaa tietyt ympäristön äänet, kuten puheen, kuulokkeiden kautta. Tämä toiminto voi olla aktivoituna myös handfree-puheluissa, jolloin kuulee myös itse oman puheensa selvemmin.

Kuuntelu johdollisena voi olla tarpeen esimerkiksi käytettäessä kuulokkeita kannettavan tietokoneen kanssa, jossa ei ole bluetooth-yhteyttä tai vaikka lentokoneessa.

Passiivitilassa kuuntelu tarkoittaa kuuntelumahdollisuutta ilman virran kytkentää, kun akku on esimerkiksi tyhjä tai sitä halutaan säästää.

Monipisteyhteys tarkoittaa kykyä parittaa kuulokkeet samaan aikaan kahden eri laitteen kesken (vuorotellen). Esimerkiksi puhelimen ja tietokoneen, jolloin kuulokkeilla voi kuunnella tietokoneelta musiikkia, mutta puhelimen puhelut välittyvät tarvittaessa kuulokkeisiin.

Kuulokkeiden akkukestossa on eroja, mikä on huomionarvoista, jos on olettavaa ettei kuulokkeita pääse aina lataamaan. Pikalautausominaisuudella kuulokkeisiin saadaan useita tunteja lisää käyttöaikaa vain 10-15 minuutin latauksella.

Arvostelusta ja mittauksista

Kuulokkeista arvioitiin silmä- ja sormivaraisesti niiden rakenne, työn laatu, yleinen “fiilis”, varusteet ja ominaisuudet, mukaan lukien mahdollisen sovelluksen toiminnot sekä ohjeistus.

Äänenlaatua arvioitiin luonnollisesti kuuntelemalla musiikki puhelimesta bluetooth-yhteuden kautta. Kuulokkeista vain Edifier 820 ja 950 tukivat parempaa äänenlaatua (ainakin teoriassa) tarjoavaa LDAC audiokoodekkia. Tämä on tosin käytössä pääasiassa vain Sonyn puhelimissa. Muutoin oli tyytyminen “perustason” SBC tai ACC -koodekkiin.

Musiikki käsitti poppia, rockia, jazzia, klassista, akustista jne. Kuuntelijoita oli kaksi. Heidän käsityksensä äänestä olivat itse asiassa hyvinkin yhteneväiset. Toki sillä erotuksella, että toinen kuuntelijoista (Heikki Kivelä) kuunteli kuulokkeet niin sanotusti ála naturel eli ilman mitään taajuuskorjailuja tai äänen esiasetuksia, kun taas toinen (Teppo Hirvikunnas) kuunteli sekä ilman korjailuja että käyttäen tarjolla olevia säätöjä parhaimman äänen saavuttamiseksi. Siis mikäli niitä oli käytettävissä.

Äänenlaadusta ei annettu pisteitä, vaan sanallinen yleiskuvaus, jossa huomioitiin myös kuulokkeista mitatut toistovasteet ja niissä mahdollisesti havaittu yhteys toistoon.

Kuuntelu yhteydessä arvioitiin myös kuulokkeiden käyttöä ja kuulokkeiden istuvuutta. Suurin osa olikin hyvin mukavia pidemmässäkin kuuntelusessiossa, mutta joissain korvatyynyt painoivat jonkin verran korvalehtiä. Käyttömukavuus riippuu toki hieman myös pään koosta ja anatomiasta.

Kuulokkeista mitattiin myös toistovasteet käyttäen Mni DSP:n Ears “keinokorvia”. Tämä ei tietenkään vastaa kaikkein tarkempien laboratoriolaitteiden standardin mukaisia mittausta, ja kuulokkeiden toistovasteiden mittauksessa on muutenkin paljon enemmän muuttujia kuin esimerkiksi kaiuttimien mittauksissa. Mittausten ja kuunteluhavaintojen välillä oli kuitenkin havaittavissa selvä yhteys.

Kuulokkeissa ei myöskään tavoitella suoraa taajuusvastetta samalla tavalla kuin kaiuttimissa. Ääni välittyy korvaan suoraan ja silloin siihen ei vaikuta esimerkiksi samalla tavalla pään muoto ja korvan anatomia. Tähän liittyy niin sanottu Harman Target Curve, joka on tutkimuksen kautta kehitetty toistovasteen muoto, joka pyrkii jäljittelemään kuulokkeilla "luonnollista" kuuntelukokemusta, kuten mitä kuulisimme, jos ääni tulisi suoraan ympäristöstämme eikä kuulokkeista. Harman Target Curve on siis tavallaan kaiuttimien suoraa taajuusvastetta vastaavaa “optimaalinen” taajuusvaste kuulokkeille.

Käytimme mittauksissa puhelimesta langattomasti syötettyä vaaleanpunaista kohinaa (Pink Noise). Mittaus on useamman sekunnin mittausjakson keskiarvo pehmennettynä ⅓-oktaavin tarkkuuteen. Näin toistovasteesta saadaan riittävän yleisluonteinen kuvaus kuulokkeen toistobalassista.

Mittauksessa usein myös ongelmana saada kuulokkeiden tyynyjen tiiviys “korvaa” vasten käyttötilannetta vastaavaksi. Pienikin vuoto vaikuttaa huomattavasti alimpien bassojen toistoon. Yritimme kuitenkin saada kuulokkeet mahdollisimman tiiviisti mittapäätä vasten.

Kuulokkeiden aktiivisen vastamelutoiminnon tehokkuutta arvioitiin subjektiivisesti kuuntelemalla simuloitua lentokoneen matkustamon melua muistuttavaa signaalia sekä äänitteeltä vilkkaan kaupungin taustamelua vastamelutoiminto pois päältä ja päällä. Vastamelun vaikutus myös mitattiin keinopäällä.

Aktiivisen vastamelun koettuun tehokkuuteen vaikuttaa myös kuulokkeiden passiivinen vaimennus eli kuinka paljon itse kuulokkeet vaimentavat melua ja millä taajuusalueella. Jos siis kuulokkeet jo itsessään vaimentavat tehokkaasti melua, niin aktiivinen melunvaimennus ei välttämättä kuulosta niin tehokkaalta. Pääsääntöisesti aktiivisen vastamelun vaikutus on suurimmillaan 100-600 hertsin alueella.

Kuulokkeista mitattiin toistovasteet vastamelu päällä (punainen) ja pois (sininen). Vastamelun aktivointi ei saisi vaikuttaa toistoon muutoin kuin taustamelua vaimentamalla, mutta monesti valmistaja on halunnut myös jostain syystä muuttaa toistobalanssia tai se muuttuu prosessissa “vahingossa”.

Mittauksissa taustalla oleva harmaa kuvaaja on ns. Harman tavoite vaste (“optimaalinen” toistovaste). Yksikään kuulokkeista ei päässyt aivan tähän “tavoitteeseen”, mutta lähimpänä sitä olevat myös soivat parhaiten. Kuvissa testin “rumimmat” vasteet (Audeeo AO-ANCHP1) ja eräs “parhaista” (JBL Tune 770C).

Kuulokkeiden melunvaimennus on passiivista eli kuulokkeet itsessään vaimentavat ulkopuolista ääntä, ikään kuin kuulosuojaimet. Näissä kuulokkeissa myös aktiivinen vastamelun tuottamiseen perustuva melunvaimennus. Kuulokkeet siis kuuntelevat ulkopuolista ääntä (melua) ja toistavat sitä kuulokkeista sopivassa suhteessa mutta vastakkaisvaiheesssa, mikä kumoaa äänen. Äänellä siis vaimennetaan ääntä.

Ulkopuolisen äänen ja melun passiivinen vaimennus on tehokkaimmillaan keski ja korkeilla taajuuksilla, mutta matalammat taajuudet pääsevät kuulokkeista helposti läpi. Mittauksissa musta kuvaajaa on korvan suoraan kuulema melun taso ja taajuusjakauma. Sininen kuvaaja näyttää mitä tapahtuu kun kuulokkeet ovat päässä ja punainen kun kuulokkeissa kytketään aktiivinen vastamelutoiminto päälle.

Kuvissa testin heikoimman ja parhaimman melunvaimennuksen tarjoavat Edifier W820 Plus ja Edifier WH950.

Aktiivisen melunvaimennuksen tehokkuuden subjektiivinen kokemus riippuu ennen kaikkea siitä kuinka suuren lisävaimennuksen vaimennuksen aktivointi antaa ja millä taajuusalueella.

Minkä valitsen?

Niinpä - Itse asiassa kuulokkeiden hintaerot eivät ole euroissa mitattuna suuret, vaikka prosentuaalisesti näin onkin. Kalleimman ja halvimman välinen ero on yli kolminkertainen, mutta euroissa kuitenkin “vain” reilu 70 euroa. Ja monen kuulokkeen välillä hintaero on vain muutaman kympin, jos sitäkään.

Tämä tekee valinnan itse asiassa hyvinkin hankalaksi. Samoin mille asialla haluaa antaa suurimman painoarvon? Äänelle, ominaisuuksille, melunvaimennukselle…?

Jos budjetti on äärimmäisen tiukka, niin Edifier WH700NB on hyvä valinta. Sen äänentoisto on selkeä ja tasapainoinen. Kuulokkeet ovat mukavat päässä ja sovelluskin kuuluu ominaisuuksiin. Toisaalta Denver on kevyt, kompakti ja helppo ilman mitään sovellusten “kommervenkkejä” ja sen kummempaa säätämistä. Ääni on sinänsä miellyttävä ja ärsyttämätön, mutta myös tumma.

Haylou S35 on kuitenkin vain 10-15 euroa kalliimpi ja tarjoaa jo selvästi kalliimman kuulokkeen tuntua, sen vastamelu on tehokas ja sovelluksen taajuuskorjaimella muutenkin jo mukavan äänen saa säädettyä vielä enemmän “kohdalleen”. Vaikkakin säätäminen ei  ole ehkä kaikkein helpointa. Haylou ansaitsee kyllä toimituksen suosituksen ja on ehdottomasti harkinnan arvoinen hieman prameamman oloista kuuloketta etsivälle.

Mutta sitten tulee JBL, se edullisten peruskuulokkeiden ylivoimainen markkinajohtaja. Haluaako kaikki sitten kulkea samanlaiset JBL:t päässä? No joka tapauksessa JBL Tune 770NC tarjoaa hyvän ja ennen kaikkea monipuolisesti muokattavan äänentoisto, toimivan melunvaimennuksen, hienon sovelluksen ja monipuoliset toiminnot vain 60 euron hintaan. Vieläpä neljällä eri värillä. Toisaalta kuulokkeet ovat päässä aika tiukat ja äänenlaatu ei saanut kuitenkaan aivan varauksetonta suitsutusta. Joka tapauksessa loistavat kuulokkeet hintaisekseen. Tästä on silti vaikea panna paremmaksi.

Eikä siihen kykene ainakaan Edifier W820NB Plus, vaikka sinänsä ihan asiallinen kuuloke luokassaan onkin. Saati Sudio K2, jonka äänenlaatua ei voi pitää erityisen hyvänä vaikka muhkea basso ja kihisevä diskantti saattaa jollekin musiikille ja maulle sopia. Sudiota on myös vaikea käyttää.

Testiryhmän kalleimmasta päästä löytyy kuitenkin vielä kaksi erinomaista kuuloketta: Edifier WH950NB ja Sony WH-CH720N. Kumpikin tosin jo 40+ euroa JBL:ää kalliimpi.

Edifier WH950NB on ehdottomasti koko testiryhmän arvokkaimman näköisin ja tuntuisin kuuloke. Sen ääni on hyvä ja monipuolisella sovelluksella säädettynä vieläkin parempi. Tosin parametrisen taajuuskorjaimen säätö vaatii hieman syvällisempää perehtymistä ja keskittymistä. Myös vastamelu toimii luokassaan erinomaisesti. Varustukseen kuuluu vielä säilytyskotelo. Kaikkiaan upea kuuloke. Tarjoaa rahalle paljon vastinetta ja nämä olisivat siksi AVPlussankin valinta.

Sony on hieman ristiriitainen tapaus. Itse kuulokkeet ovat hieman heppoisen ja jopa siis halvan oloiset. Toisaalta erittäin kevyet ja mukavat päässä. Ääni on hyvä ja säädettävissä monipuolisesti sovelluksen  taajuuskorjaimella. Sovelluksessa myös paljon muita hyviä ominaisuuksia. Myös Sony sai testiryhmältä selkeän suosituksen ja vaalean beigenä olemus on myös hieman mustaa laadukkaamman näköinen.

Mainittakoon vielä Sonyn erinomainen ja yksityiskohtainen suomenkielinen ohjeistus (netissä ja sovelluksessa).

JBL:ssä on selkeä ja hyvin erottuvat painikkeet. Kanavat on merkitty selvästi kuulokekuppeihin. Pehmusteet jäävät hieman korvalehtien päälle ja kuulokkeiden “ote” on sen verran napakka, että joillain tämä saattaa aiheuttaa pidemmässä kuuntelusessiossa korvalehtien puutumista.

JBL:n latausliitin sijaitsee hieman hankalassa paikassa kuulokkeen päällä ja sangan takana.

Sudio K2:ssa on vain yksi käyttökytkin. Muut toiminnot hoituvat kuulokekuppia eri tavoin koskettamalla. Tai siis pitäisi toimia. Käyttömukavuus on tältä osin huono. Muuten Sudiot ovat mukavat päässä.

Näin painikkeet pitäisi merkitä. Esimerkkiä näyttää Edifier 820. Kumipintaiset kytkimet ovat myös helppo löytää ja mukavat käyttää.

Sonyt ovat testin kevyimmät kuulokkeet ja mukavat pitää. Myös kuulokkeiden käyttö on mukavaa. 3,5 mm tulo mahdollistaa kuulokkeiden käytön myös langallisena.

Edullisesta hinnastaan huolimatta Edifier 700 kuulokkeissa on alumiiniset saranat.

Haylou S35 -kuulokkeet ovat hintaistaan arvokkaamman oloiset. Kuulokkeiden äänen vaimennus ja läpikuuntelutila on helppo aktivoida pitämällä sormea oikean kuulokekupin päällä.

Minkä sitten valitsisin?

“Toimituksen valinta” olisi allekirjoittaneella (Teppo Hirvikunnas) itselle Sony tai hieman enemmän “fiilistä” tarjoava Edifier 950 ja nuorisolle JBL. Toisella testaajalla (Heikki Kivelä) ykkösenä oli niin ikään Edifier 950 tai Sony ja kakkosena Haylou. Näin siitä huolimatta, että JBL ehkä voisi ansaita kuitenkin hinta/laatu/ominaisuus-suhteellaan “testivoiton”, jos sellainen titteli myönnettäisiin. Toisaalta hintaero Edifierin “huippmalliin” on vain 30 euroa ja haluaako kaikki edes kulkea samanlaiset JBL:t päässä? Siinäpä miettimistä.

Vielä sen verran tähän loppuun, että on hyvä kiinnittää huomioita myös kuulokkeiden takuu, huolto ja varaosa-asioihin. Merkkituotteissa nämä kun ovat yleensä paremmin hoidettu kuin vähemmän tunnetuissa.

Edifierin testityhmä kalleimmat mallit ovat hintaistaan paljon kallmiimmat oloiset ja varustukseen kuuluu myös tyylikäs kuljetus-/säilytyskotelo tykötarpeineen.

Audeeo AO-ANCHP1

Hinta: 35 €

Huono ääni

Audeeot kuuluvat testin edullisimpiin kuulokkeisiin eli niin sanottuun halppisluokkaan. Merkkinä Audeoo on Suomessa hyvinkin tuntematon. Sitä on myynnissä melko harvassa paikassa. Me löysimme merkin Motomarket.fi -verkkokaupasta.

Audeoo-kuulokkeet näyttävät asiallisilta, mutta tuntuvat aika heppoisilta.Mutta toki hintaluokka huomioiden tämä on ymmärrettävää. Muovinen rakenne ei vaikuta kovin kestävältä.

Kuulokkeiden yhdistäminen puhelimeen on helppoa ja suoraviivaista. Itse käyttö on kuitenkin hankalan tuntuista, koska liukkaiden painikkeiden löytäminen ja tunnistaminen on hankalaa.

Kuulokkeet vaikuttavat ensi alkuun mukavilta päässä, mutta istuvat päähän jotenkin oudosti. Pidemmässä kuuntelussa kuulokkeet alkavat tuntua hiostavilta, ja jopa kuumottavilta. Kuulokkeita voi käyttää sekä johdon kanssa että ilman ja jopa passiivisesti, mutta äänenlaadun kustannuksella.

Äänenlaatu jättää myös huomattavasti toivomisen varaa; se on tunkkainen, mumiseva, silti sihisevä ja samaan aikaan purkkimainen. Aktiivinen melunvaimennus toimii kuitenkin yllättävän hyvin, mutta herää kysymys, onko kuulokkeiden hankkiminen pelkästään tätä ominaisuutta varten järkevää. Aktiivinen melunvaimennus toisaalta myös vääristää entisestään jo valmiiksi ongelmallista toistoa. Myös puhelintoiminto (HF) on laadultaan heikko. Akkukesto 30-36 tunnin luokkaa.

Kokonaisuutena Audeoolta heikko suoritus. Vaikka hinta on edullinen, niin Audeoon kuulokkeita ei voi suositella missään muodossa. Niiden käyttömukavuus ja erityisesti äänenlaatu ovat huonot. Ainoa kelvollinen ominaisuus on aktiivinen melunvaimennus. Mutta kuulosuojaimia saa halvemmalla.

Edullinen hinta
Melunvaimennus

Äänenlaatu
Käyttömukavuus

Toistovaste vastamelu päällä (pun.), pois päältä (musta) ja taustalla “Harman optimaalivaste” (harmaa).
Melunvaimennus ilman kuulokkeita (musta) kuulokkeet päällä (sin.), vastamelu päällä (pun.).

Vaimennus (Kuulokkeet / ANC / Yhteensä): -5,8 / -4,9 / -10,8 dB

Denver BTN-210

Hinta: 35 €

Kevyt vaihtoehto

Edulliseen ryhmään kuuluu myös Denver, monelle tuttu “halppismerkki”, jota myydään mm. Kärkkäisellä ja Tokmannilla ja vastaavissa halpahalleissa ja nettikaupoissa.

Vain 35 euron hintaan nähden Denver BTN-210 -kuulokkeet tarjoavat yllättävän hyvän ensivaikutelman. Kuulokkeet ovat todella kevyet ja melko mukavat käyttää. Tosin korvan päälle jäävä kapeahkot korvatyynyt saattavat aiheuttaa korvalehtien puutumista pidemmissä kuuntelusessioissa. Rakenteensa osalta kuulokkeet ovat kuitenkin luokassaan vankat, eivätkä ne häpeä yhtään kalliimpiin kilpailijoihinsa verrattuna.

Käyttöönotto on tehty käyttäjäystävälliseksi: tarvitaan vain Bluetooth-yhteys. Käyttöä helpottaisi toimintojen ilmaisu puheprompteni sekä indikaattori virran päällä ololle. Painikkeiden kumipinta helpottaa käyttöä ja niiden löytämistä, vaikkakin niiden merkinnät voisivat olla selkeämmät. Peruskäyttö on sujuvaa ja kiitosta myös suomenkielisestä ohjeistuksesta.

Ääneltään BTN-210 ovat aika tummat ja solistit kuulostavat etääntyneiltä. Basso on korostunut, mutta sävyltään sondi kuitenkin suhteellisen miellyttävä. Vaikka jotkut äänitteet saattavat kuulostaa hieman kumisevilta, yleisesti ääni on “siistin” loudnessmainen. Yleissävy siis tumma ja  keskialue verhoutunut, kokonaisuus ei ole ainakaan rasittava. Pienellä säätämisellä äänenlaatua voi parantaa huomattavasti. Aktiivinen melunvaimennus (ANC) toimii, vaikkakaan ei erityisen tehokkaasti, mutta on riittävä tässä hintaluokassa. Puheluissa vastapuoli kuuluu selvästi, mutta oma ääni välittyy hieman tunkkaisena ja tummana. Akkukesto on lyhyehkö (20-16 tuntia), mutta riittänee useimmille.

Denver BTN-210 on ihan kelpo valinta äärimmäisen tiukan budjetin kuluttajille, jotka etsivät nimenomaan kevyitä ja kompaktin kokoisia kuulokkeita, mutta muhkealla ja miellyttävällä bassotoistolla sekä kohtuullisella vastamelun vaimennuksella.

Edullinen hinta
Keveys ja pieni koko
Muhkea bassotoisto

Lyhyehkö akkukesto
Tumma äänibalanssi

Toistovaste vastamelu päällä (pun.), pois päältä (musta) ja taustalla “Harman optimaalivaste” (harmaa).
Melunvaimennus ilman kuulokkeita (musta) kuulokkeet päällä (sin.), vastamelu päällä (pun.).

Vaimennus (Kuulokkeet / ANC / Yhteensä): -2,5 / -6,2 / -8,7 dB

Edifier WH700NB

Hinta: 39 €

Loistavat budjettiluurit

Edifier on Suomessa (vielä) suhteellisen tuntematon edullisten audiotuotteiden merkki, mutta maailmalla tunnetumpi. Mallisto on laaja. Tässäkin testissä kolme edustajaa, joista edullisin tämä alle 40 euron WH700NB.

Kuulokkeiden laatuvaikutelma on hyvä vaikka hieman rakenne “lonkusvalta” silto vaikuttaa. Toisaalta esimerkiksi saranat ovat alumiinia (!). Yleisesti ottaen hyvän työn laatu on luokassaan erinomainen. Laatuvaikutelmaa korostaa myös kuulokkeiden kanssa toimiva Edifier Connect -sovellus.

Kuulokkeet ovat mukavat päässä, ja niiden pehmeät korvatyynyt ympäröivät korvalehdet miellyttävästi, tarjoten pidemmänkin kuuntelusession ilman epämukavuutta. Kuulokkeiden säätövarat eivät välttämättä suosi pienipäisille käyttäjiä. Kanavamerkinnät voisivat olla selkeämmät. Kumipintaiset painikkeet ovat helposti löydettävissä ja käyttö helppoa. Sovelluksesta löytyy paljon toimintoja ja äänelle muutama esiasetus. Valitettavasti ei kuitenkaan itse säädettävää taajuuskorjainta. Mainittakoon myös äänen viivettä (latenssia) pienentävä pelitila.

Ääneltään Edifier WH700NB olivat positiivinen yllätys. Ylemmältä alueelta hiukan korostunut toisto. Terävämpisävyinen musiikki saattaa kuitenkin alkaa kuulostaa rasittavalta lujempaa kuunneltuna. Toisaalta toisto soljuu mukavasti. Eikä ole mitään älytöntä bassokorostusta. Toisaalta paikoin äänessä on hieman raskas sävy kun vastamelu on päällä, parempi ilman. Soundi kokonaisuutena hyvä. Aktiivinen melunvaimennus ei ole erityisen tehokas, mutta ajaa asiansa monessa tilanteessa.

Toistoajaksi ilmoitetaan peräti 45-68 tuntia ja ominaisuuksiin kuuluu myös pikalataus.

Kokonaisuutena Edifier WH700NB on aikamoinen löytö hintaisekseen. Kuulokkeet ovat mukavat päässä käytössä. Sovellus tässä hintaluokassa on jo ylellisyyttä ja sovelluksessa paljon toiminnallisuutta. Äänenlaatu on luokassaan hyvä, voisi sanoa jopa “hifistynyt” ja sitä voi “säätää” sovelluksesta. Vaikka melunvaimennuksen teho vain keskitasoa, niin kokonaisuutena erinomainen kuuloke luokassaan.

Äänenlaatu luokassaan
Käyttömukavuus
Sovellus
Käyttöaika

Vastamelun teho

Toistovaste vastamelu päällä (pun.), pois päältä (musta) ja taustalla “Harman optimaalivaste” (harmaa).
Melunvaimennus ilman kuulokkeita (musta) kuulokkeet päällä (sin.), vastamelu päällä (pun.).

Vaimennus (Kuulokkeet / ANC / Yhteensä): -3,2 / -2,5 / -5,8 dB

Edifier W820NB Plus

Hinta: 71 €

Selkeä ja raikas

Edifier W820NB Plus on vain kolmekymppiä edullista sisarmalliaan WH700:sta kalliimpi. No hintaerot ovat tässä hintaluokassa joka tapauksessa euromääräisesti vain kymppejä. Mutta mitä tällä muutamalla kympillä saa tässä tapauksessa enemmän.

Laatuvaikutelma on asiallinen. Rakenne on tukeva ja myös tässä on Edifier Connect-sovellus. Sovellus tarjoaa paljon toiminnallisuutta ja siinä on myös niin sanottu widget eli puhelimen kotinäytön ohjainosio. Sovelluksessa myös käyttöopas (tämä koskee kaikkia Edifierin malleja).

Käyttöönotto ja myös käyttö on helppoa. Erityismaininta kunnollisista kumipintaisista painikkeista ja kerrankin myös niiden merkinnöistä. Nyt näkee ja ymmärtää mitä kukin painike tekee.

Kuulokkeet ovat myös mukavat päässä tosin niiden puristus on sangen napakka Pidemmän päälle saattaa alkaa puristamaan. Toisaalta kuulokkeet myös pysyvät hyvin päässä.

Edifier W820NB Plussan toistobalanssi on ylemmältä toistokaistaltaan korostunut, mutta suhteellisen maltillisesti. Ääni on siis ylempää keskialuetta painottava, toki samalla raikas ja erotteleva. Basso on paikoin paksuhkon kuuloinen, erityisesti ANC:n ollessa päällä.

Valittavana neljä erilaista ääniprofiilia, joista oletusasetus “Classic” (?) on tasapainoisin, mutta jokaisen saa toki valita omansa. Kokonaisuudessaan raikas ja erotteleva soundi, bassokin soi pahemmin liioittelematta. Aktiivinen melunvaimennus ei ole tässäkään erityisen tehokas ja havaittavissa outoa pumppausta päätä käännellessä. HF-puhelut kuuluvat selkeästi. Toistoajaksi ilmoitetaan 33-49 tuntia ja ominaisuuksiin kuuluu myös pikalataus.

Edifier W820NB Plussat ovat sinänsä laadukkaat ja monipuoliset kuulokkeet. Niiden ääni on erotteleva ja raikas. Bassotoiston osalta tosin äänitteestä riippuen hieman raskaan kuuloinen. Kuulokkeet ovat myös kohtalaisen mukavat päässä, joskin puristusvoiman osalta varauksin. Melunvaimennus ei ole kaikkein tehokkainta. Monella tapaa hyvät kuulokkeet, mutta silti hieman ristiriitainen kokonaisuus kun samaan hintaan on muitakin vaihtoehtoja.

Äänen “erottelu ja raikkaus”
Käyttömukavuus varauksin
Sovellus

Vastamelun vaimennusteho

Toistovaste vastamelu päällä (pun.), pois päältä (musta) ja taustalla “Harman optimaalivaste” (harmaa).
Melunvaimennus ilman kuulokkeita (musta) kuulokkeet päällä (sin.), vastamelu päällä (pun.).

Vaimennus (Kuulokkeet / ANC / Yhteensä): -3,4 / -3,4 / -6,8 dB

Edifier WH950NB

Hinta: 109 €

Premiumia edullisesti

Edifierien ja myös koko verrokkiryhmän kallein kuuloke (109 €) on myös kaikkein kalleimman näköinen ja tuntuinen. Etenkin testiin hankitulla luonnonvalkoisella värillä kultaisina yksityiskohtineen.

Tässä siis upeat kuulokkeet, joiden rakenne on myös tukeva ja materiaalit laadukkaat. Varustukseen kuuluu myös kunnollinen säilytyskotelo. Kuulokkeet ovat toki melko painavat, mutta silti mukavat päässä. Isot ja pehmeät korvatyynyt yhdessä kumipäällysteisten käyttökytkimien antavat mukavan käyttökokemuksen. Kokemuksen viimeistelee Edifierin oma sovellus ja sen widget. Näiden kuulokkeiden kanssa sovelluksesta löytyy myös 4-kaistainen täysparametrinen taajuuskorjain. Sen käyttö vaatii tosin hieman syvällisempää perehtymistä ja ehkä jopa mittauksia, koska säätöjen vaikutukselle ei ole mitään graafista ilmaisua. Sovelluksessa on myös latenssia pienentävä pelitila ja Theatre-tila joka on aivan kamala!

Kalleimpien Edifierien soundissa on samanlainen äänen perusbalanssi kuin merkin muissakin kuulokkeissa: Hieman ylärekisteriä painottava, mikä tuo ääneen kirkkautta, mutta myös terävyyttä joillakin äänitteillä. Kuulokkeiden perussoundi on kuitenkin kunnossa eikä herätä moitteita. Päinvastoin. Bassot soivat eleettömästi, mitä voi pitää hyvänä asiana. Keskialueen toivoisi olevan vapautuneempi, mutta EQ KORJAA! Tässä on upea korjain!

Vastamelun vaimennus on tehokas, mutta jättää korkeamman kohinan jäljelle. Vastamelu toimii hyvin ja sille kaksi asentoa. Vastamelun aktivointi ei vaikuta toistobalanssiin. Myös HF-puhelut kuuluvat hienosti.

Kokonaisuutena upeat ja hintaansa kalliimman oloiset kuulokkeet kohtuuhintaan. Mukavat päässä ja myös äänenlaatu on hyvä ja sitä voi hienosäätää monipuolisesti älypuhelimen sovelluksen taajuuskorjaimella. Sovelluksessa myös paljon muuta toiminnallisuutta. Rahalle saa tässä todella paljon vastinetta.

Äänenlaatu (equtettuna)
Laatuvaikutelma
Käyttömukavuus
Sovellus
Varustelu

Toistovaste vastamelu päällä (pun.), pois päältä (musta) ja taustalla “Harman optimaalivaste” (harmaa).
Melunvaimennus ilman kuulokkeita (musta) kuulokkeet päällä (sin.), vastamelu päällä (pun.).

Vaimennus (Kuulokkeet / ANC / Yhteensä): -10,7 / -6,9 / -17,5 dB

Haylou S35

Hinta: 50 €

Tyylikäs yllättäjä

Haylou on taas yksi kiinalaismerkki monien joukossa. Melko tuntematon Suomessa, mutta löytyy ainakin muutamista verkkokaupoista. Nämä yksilöt ostettiin MyTrendyPhone.fi:stä hintaan 49,95 € +  (korkeahkot) toimituskulut 7,95 €. Kokonaishinnan ollessa siis lähempänä 60 €.

Kuulokkeet ovat hintaansa kalliimman oloiset. Olemus on tyylikäs ja pienet yksityiskohdat tekevät lookista myös massasta poikkeavan. Rakenne on kaikin puolin tukeva. Kuulokkeiden suurehko paino tuo myös vakuuttavuutta. Ja kirsikkana kakun päällä vielä hieno puhelinsovellus. Vaatii tosin rekisteröitymisen. Käyttöönotto helppoa. Itse käyttöä haittasi kuulokkeiden painikkeiden pieni koko, liukkaus ja huonot merkinnät. Äänenvoimakkuuden säädössä hankala kaksoistoiminen logiikka. Kovempaa saa painelemalla, mutta hiljennys tapahtuu yhtäjaksoisena painamisella. Jos tapahtuu? Sen sijaan oikean kuulokekupin kosketuksella toimiva äänen pikavaimennus ja läpikuuntelutilan aktivointi oli kätevä ja toimi hyvin. Kuulokkeet ovat käytössä mukavat. Akkukesto on myös pitkä.

Hayloun soundibalanssi on “kaupallinen” ja loudnessmainen. Etenkin ANC-päällä. Soundi on sinänsä rento ja muhkeutta liioitteleva, toisaalta myös ihan eloisa. Yleissävy kuitenkin kokonaisuutena tumma. Vastamelu pois päältä parempi. Sovelluksessa on valittavana useita erilaisia ääniprofiileja sekä taajuuskorjain, jolla soundin saa viilattua itse asiassa oikein asialliseksi. Taajuuskorjainta on valitettavasti vain hieman hankala käyttää. Mutta kerta toki riittää. Aktiivinen melunvaimennus on vertailuryhmässä yksi tehokkaimmista. Myös HF-puhelut kuuluvat hyvin.

Kokonaisuutena Haylout ovat luokassaan yllättävän hyvät kuulokkeet. Hintaistaan kalliimman oloiset, tukeva rakenne, käyttökelpoinen  puhelinsovellus, pitkä akkukesto. Kätevä pikamykistys ja läpikuuntelutila. Soundimaailma miellyttävän muhkea ja sovelluksella ääntä on voi tunettaa haluamaansa suuntaan. Vastamelu toimii myös tehokkaasti. Asialliset ja ennen kaikkea luokassaan tyylikkäät kuulokkeet.

Laatuvaikutelma luokassaan
Sovelluksen taajuuskorjain
Tehokas vastamelu
Ääni ”egutettuna”
Käyttöaika

Käyttö kuulokkeista
Taajuuskorjaimen käyttö

Toistovaste vastamelu päällä (pun.), pois päältä (musta) ja taustalla “Harman optimaalivaste” (harmaa).
Melunvaimennus ilman kuulokkeita (musta) kuulokkeet päällä (sin.), vastamelu päällä (pun.).

Vaimennus (Kuulokkeet / ANC / Yhteensä): -5,6 / -3,7 / -9,3 dB

JBL Tune 770NC

Hinta: 69-129 €

Melkein täydellinen

JBL on edullisten ja keskihintaistenkin kuulokkeiden suvereeni markkinajohtaja Suomessa ja kenties koko Euroopassa. Tähän vaikuttaa tietenkin markkinointi, laaja jakelu ja agressiivinen hinnoittelu, mutta toki myös vahva osaaminen. Tästä hyvänä esimerkkinä testin Tune 770NC, joiden “katuhinta” on vain 60-70 euroa.

Edullinen hinta ei näy lainkaan toteutuksessa, joka on kaikin puolin jämäkkä ja laadukkaan oloinen vaikkakin hieman muovinen, ja ei siis samalla tavalla arvokkaan oloinen kuin vaikka saman hintaluokan Hayloy S35, mutta hävetä ei tarvitse. Kuulokkeet saa myös neljässä eri värissä.

JBL:n ote päästä on napakka. Hieman jopa liian, ja testiryhmä kommentoi korvatyynyjen painavan pidemmässä kuuntelussa korvalehtiä. Toisaalta kuulokkeet myös pysyvät hyvin päässä.

Painikkeet ovat isot ja selkeät ja kiitos erillisestä virtapainikkeesta. Käyttö on sujuvaa, vaikka painikkeet ovatkin liukasta muovia. JBL:n sovellus on monipuolinen ja tarjoaa paljon erilaisia toimintoja. Sovelluksessa on myös monikaistainen taajuuskorjain, jolla ääntä saa säädettyä lähes millaiseksi tahansa ja kerta muistipaikkojen. Korjaimen käyttö voisi silti olla sujuvampaa.

Ääneltään JBL:t ovat ilman mitään korjailuja tasapainoiset, mutta yleissävyltään aika kirkkaat Mutta pienellä taajuuskorjailulla soundi on luokassaan erinomainen. Taajuuskorjaimen lukuisista esiasetuksista tosin ainoa käyttökelpoinen on “JBL soundgear sense”, mutta suosittelemme tekemään sen pohjalta oman. JBL:n vastamelun toiminta on tehokasta, joskaan ei paras. Aiheuttaa hieman kohinaa ääneen. Handfree-puheluiden äänenlaatu tummahko, keskitasoa. Toisaalta Voice Aware-toiminnolla myös oma puhe kuulostaa luonnolliselta ja puhuminen on tästä syystä miellyttävää. JBL tarjoaa myös todella pitkän käyttoajan.

Kokonaisuutena hintaisekseen (ostopaikkavarauksin) erinomaiset kuulokkeet. Tukeva rakenne, vaikkakin hieman muovinen. Hyvä ohjeistus. Monipuoliset ominaisuudet ja erinomainen sovellus vaikka taajuuskorjaimen käyttö voisi olla helpompaa. Käyttömukavuus, siis korville, ei aivan parhaiden tasoa. Ääni säädettynä luokassa erinomainen. Tästä on vaikea panna tällä rahalla paremmaksi.

Äänenlaatu
Sovellus
Hinta/laatusuhde
Käyttöaika

Tiukahko ote
Näitä on kaikilla

Toistovaste vastamelu päällä (pun.), pois päältä (musta) ja taustalla “Harman optimaalivaste” (harmaa).
Melunvaimennus ilman kuulokkeita (musta) kuulokkeet päällä (sin.), vastamelu päällä (pun.).

Vaimennus (Kuulokkeet / ANC / Yhteensä): -3,9 / -5,1 / -9,0 dB

Nedis HPBT3261

Hinta: 79 €

Miellyttävä soundi

Nedis on Denverin ohella toinen “halpamerkki”, jonka taustalta löytyy itse asiassa suuri ja yli 40-vuotta vanha Hollantilainen elektroniikan tukkuliike. Nediksen repertuaariin kuuluu vaikka mitä. Kuten nämä tämän testin ylempää hintakategoriaa edustavat mallit.

Kuulokkeiden musta ulkoasu on tyylikäs ja neutraali, ja kokoontaitettavuus lisää niiden käytännöllisyyttä matkustettaessa. Muovinen rakenne vaikuttaa tosin hieman halvalta, mutta muuten rakenne tukeva. Istuvuus on yllättävän hyvä ja kuulokkeet ovat kevyet, joten niitä voi pitää päässä mukavasti pitkiäkin aikoja. Kuulokekupit ovat muhkeat, mutta hieman ahtaat korvalehdeille, mikä voi aiheuttaa epämukavuutta pidemmässä käytössä.

Kuulokkeiden painikkeet sijaitsevat epätavallisesti vain vasemmassa kuulokkeessa ne erottuvat hyvin, mutta niiden merkinnät ovat epäselvät. Kanavat on sitä vastoin merkitty selkeästi sankoihin.

Nedis ei tarjoa kuulokkeisiin sovellusta, mikä tarkoittaa myös suppeampaa toiminnallisuutta. Toisaalta ei niitä kaikki edes tarvitse. Korkeahko hinta sisältää toisaalta myös hyvän säilytyskotelon.

Kuulokkeiden ääniprofiili on kaupallisesti pehmeä ja hillitty, minkä moni kokee miellyttäväksi. Basso soi “maukkaasti ja muhkeasti”, korostunut, mutta ei liikaa. Äänenlaatu paranisi selvästi pienellä equalisoinnilla, mutta sellaista ei Nedis itse tarjoa.

Aktiivinen melunvaimennus (ANC) tummentaa entisestään ääniprofiilia. Melunvaimennus on tehokkaimmillaan yläbassotaajuuksilla, kokonaisuutena toiminnaltaan aika hyvä.

HF-puhelut toimii kohtuullisen hyvin, vaikka vastapuolen äänessä on havaittavissa hieman säröä. Ääni on kuitenkin selkeä ja voimakas.

Kokonaisuutena Nedikset tarjoavat mukavan kuuntelukokemuksen niin päähän kuin korville. Ne ovat kevyt ja mukavat päässä. Myös ääni on miellyttävän pehmeä ja rasittamaton. Erityisesti basso soi mukavan muhkeasti ja  ääntä lähtee paljon. Periaatteessa asialliset kuulokkeet, mutta sovelluksen puutuminen, kovat kilpakumppanit ja hintapiste jättävät Nedikset tässä testissä hieman altavastaajaksi.

Silti mukavat ja miellyttävältä kuulostavat kuulokkeet ilman turhia “kotkotuksia”.

Mukava “soundi”
Mukavuus
Varustelu

Ei sovellusta

Toistovaste vastamelu päällä (pun.), pois päältä (musta) ja taustalla “Harman optimaalivaste” (harmaa).
Melunvaimennus ilman kuulokkeita (musta) kuulokkeet päällä (sin.), vastamelu päällä (pun.).

Vaimennus (Kuulokkeet / ANC / Yhteensä): -4,3 / -6,0 / -10,3 dB

Sony WH-CH720N

Hinta: 99 €

Varma valinta

Sony on noussut lyhyessä ajassa kuulokkeiden huippumerkiksi erityisesti 1000-sarjan useilla testimenestyksillä. Ne ovat edelleen 300-400 euron hintaluokassa markkinoiden parhaita ja varmaa myydyimpiä kuulokkeita. Edullisemmassa hintaluokassa Sony ei ole loistanut samalla tavalla. Nyt Sony vaikuttaa haluavan isomman siivun markkinoista myös sieltä. Tosin hieman samanlaista hintakikkailua harrastamalla kuin JBL. Testin kuulokkeidenkin “virallinen” hinta on150 euroa, vaikka niitä oikeasti myydään “alennuksella” 99 eurolla.

Sonyn edullisimmat kuulokkeet ovat myös edullisen oloiset. Laatuvaikutelma on sinänsä ok, mutta ulkoisesti “vaatimaton” tässä seurassa. Rakenne on kevyen oloinen. Kuulokkeet ovat tosin kevyet myös oikeasti ja myös mukavat päässä. Hieman ehkä yläpanta painaa kapeana päälakea. Muuten ei moittimista. Kuulokkeiden käyttöpainikkeet voisivat tuntua selvimmin sormiin, vaikka ovatkin kiitettävän suuret, ja niiden merkinnät eivät erotu kunnolla hämärässä.

Kiitosta myös erittäin seikkaperäisistä suomenkielisistä ohjeista. Niitä tarvitaankin sillä kuulokkeissa tai lähinnä sovelluksessa on todella paljon toimintoja.Kuulokkeet tukevat myös Sony 360 Reality -tilaääntä, joka pystyy oikeasti loihtimaan pään ulkopuolelle ulottuvan äänimaailman. Valitettavasti tekniikka ei ole vain yleistynyt ja sitä tukevaa musiikkia on rajallisesti saatavilla. Jostain syystä 360 Realityn yksilöllistä korvan anatomian huomioivaa kalibrointia ei saatu toimimaan vaan sovellus kaatui sitä yritettäessä.

Ääneltään Sonyt ovat tasapainoiset ja toistobalanssi on rauhallinen ja miellyttävä ja basso soi mukavan muhkeasti. Sovelluksen ClearBass-säädöllä voi vaikuttaa bassotoiston luonteeseen. Ylärekisteri hieman verhoutunut, mutta taajuuskorjaimella ääntä on helppo säätää mieleisekseen. Kaikkiaan ääni testin parhaimmistoa. Aktiivisen vastamelun vaimennusteho on hyvää keskitasoa, mutta vaikutus painottuu matalammalle taajuusalueelle.

Kokonaisuutena itse asiassa oikein hyvät kuulokkeet Eivät ehkä briljeeraa olemuksellaan ja rakennekin hieman kevyen oloinen, mutta vastapainoksi oikeasti kevyet kuulokkeet ovat myös mukavat päässä. Ja mikä tärkeintä, nämä soivat hyvin. Ääntä on myös helppo säätää helppokäyttöisellä puhelinsovelluksella. Sovelluksessa on myös paljon muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia. Varma valinta.

Luokassaan erinomainen ääni
Kevyet
Sovellus

Vaatimattoman oloiset

Toistovaste vastamelu päällä (pun.), pois päältä (musta) ja taustalla “Harman optimaalivaste” (harmaa).
Melunvaimennus ilman kuulokkeita (musta) kuulokkeet päällä (sin.), vastamelu päällä (pun.).

Vaimennus (Kuulokkeet / ANC / Yhteensä): -4,2 / -5,1 / -9,3 dB

Sudio K2

Hinta: 79 €

Tyyli edellä

Sudio on ruotsalainen vuonna 2012 perustettu kuulokemerkki, jonka fokus on ennen kaikkea tyylikkäässä designissa. Ja massasta poikkeavan ja tyylikkään näköiset testin K2:set ovatkin. Etenkin vaaleana, vaikka testiyksilöt mustanharmaat olivatkin. Jotenkin tulee mieleen jopa Apple Airpods Maxit.

Kuulokkeita lähemmin tarkasteltaessa edullisen hinnan tuntee. Kuulokkeet ovat olemustaan kevyemmät ja rakenne on muovinen. Tästä huolimatta kuulokkeet ovat silti ihan tukevan tuntuiset, Mitkään rimpulat Sudiot eivät siis ole. Kuulokekupit ovat isohkot ja istuvat aika mukavasti päässä. Tässä auttaa myös pehmeät korvatyynyt. Ne tuntuivat tosin myös hieman hiostavilta.

Käyttökytkimiä on tasa yksi: virtakytkin, sekin “piilotettu” lähes huomaamattomaksi. Kaikki muut toimii “kosketuseleinä” oikeaa kuulokekuppia naputtelemalla. Ja tämä toimii juuri niin huonosti kuin voi arvata. Eli erittäin huonosti. Käyttömukavuus heikkoa. Tässä mallissa ei ole myöskään erillistä sovellusta.

Sudioiden soundi on aika loudnessmainen ja diskantti kihisee. Bassossa on sinänsä asiallista potkua. Ääripääkorosteisuus saattaa toimia tietynlaisella musiikilla, mutta… Parempiakin on eikä ääntä ole mahdollista säätää. Vastameluominaisuus on sinänsä ok, mutta se tuntuu elävän sitä mukaa, miten musiikki soi. Positiivista se ettei ANC vaikuta äänen sävyyn mitenkään. Handsfree-puhelut toimivat hyvin.

Sudio K2:set ovat mukavasti massasta poikkeavan näköiset ja tyylikkäät. Ne ovat myös mukavat päässä. Bassossa on potkua ja hyvä soundi, mutta diskantti kihisee ja keskialue soi vaimeasti. Ääni on siis aika kaukana luonnollisesta. Tällainen soundi saattaa toki toimia tietynlaisella musiikilla ja vastamelutoiminto ei muuta kuulokkeiden ääntä. Kuulokkeiden käyttö on myös hankalaa. No kaikkea ei saa.

Erilainen design
Muhkea bassotoisto

Käyttö
Ääni ei ole ihan ”hifiä”

Toistovaste vastamelu päällä (pun.), pois päältä (musta) ja taustalla “Harman optimaalivaste” (harmaa).
Melunvaimennus ilman kuulokkeita (musta) kuulokkeet päällä (sin.), vastamelu päällä (pun.).

Vaimennus (Kuulokkeet / ANC / Yhteensä): -3,3 / -5,7 / -9,0 dB

Audeeo AO-ANCHP1Denver BTN-210Edifier WH700NBEdifier W820NB PlusEdifier WH950NBHaylou S35JBL Tune 770NCNedis HPBT3261BKSony WH-CH720NSudio K2
Hinta35€35 €39 €71 €109 €49,95 €59-129 €79 €99 €79 €
Edustaja/ostopaikkaMotormarket.fiKärkkäinen.comSkandinavian PhotoSkandinavian PhotoSkandinavian PhotoMyTrendyPhoneJBL verkkokauppaNettimyynti.fiPrismaClaesohlson.com
LisätietojaMotormarket.fiKärkkäinen.comSkandinavianphoto.fiSkandinavianphoto.fiSkandinavianphoto.fiMytrendyphone.fifi.jbl.comNettimyynti.fiPrisma.fiClaesohlson.com
RakenneSuljettu, Over-EarSuljettu, On-EarSuljettu, Over-EarSuljettu, Over-EarSuljettu, Over-EarSuljettu, Over-earSuljettu, On-EarSuljettu, Over-EarSuljettu, Over-EarSuljettu, Over-Ear
KookoontaitettavaKokonaanOsittainKokonaanOsittainKokonaanKokonaanKokonaanKokonaanOsittainOsittain
Kuuloke-elementit40 mm30 mm40 mm40 mm40 mm40 mm40 mm40 mm30 mm40 mm
Impedanssi (nimellinen)32 ohmiaei ilm.ei ilm.ei ilm.ei ilm.ei ilm.32 ohmia32 ohmia32 ohmiaei ilm.
Bluetooth5.35.35.35.25.35.25.35.05.25.3
AudiokoodekitSBC/AACSBC/AACSBC/AACSBC, LDACSBC, LDACSBC/AACSBC/AACSBC/AACSBC/AACSBC/AAC
Toiminnot kuulokkeissa
- Virta päälle/poisxxxxxxxxxx
- Äänenvoimakkuusxxxxxxxxxx
- Vastamelu on/offxxxxxxxxxx
- Läpikuuntelu--xxxxxxx-
- Toisto-ohjausxxxxxxxxxx
- Puheluun vastausxxxxxxxxxx
- Puhelun katkaisuxxxxxxxxxx
- Google Assistant / Sirix-xxxxx-x-
Sovellus--x (Edifier Connect App)x (Edifier Connect App)x (Edifier Connect App)x (Haylou Sound)x (JBL Headphones)-x (Headphones Connect)-
- Taajuuskorjain----xxx-x-
- Vastamelu päälle/pois--xxxxx-x-
- Vastamelun säätö----2-asent.-x-x-
- Widget--xxx?x-x-
- Muuta--3 äänen esias., pelitila4 äänen esias., pelitila4 äänen esias., parametrinen EQ, pelitilaPelitilaAdaptiivinen ANC, Voice Aware-360 Reality Audio, DSEE, ClearBass-
Käyttö langallisenaxxx--xxxx-
Käyttö passivitilassaxxx--xxxx-
USB Audio (USB-DAC)---x------
Monipisteyhteys (Multipoint)--xxxxxxx-
IP-luokitus----------
Käyttötunnistin (Autopause/play)----------
Ilmoitettu toistoaika (ANC pois/päällä)36/30 t28/20 t68/45 t49/33 t55/34 t60/40 t77/44 t34/24 t50/35 t60/27 t
Automaattinen sammutus-x ( 5 min)SäädettäväSäädettäväSäädettävä-Säädettävä-Säädettävä-
Latausaikan. 2,5 tn. 2 tn. 1,5 tn. 1,5 tn. 1,5 tn. 2,5 tn. 2 tn. 1,5 tn. 3,5 tn. 1,5 t
Pikalataus--xxxxxxx-
LataustyyppiUSB-CUSB-CUSB-CUSB-CUSB-CUSB-CUSB-CUSB-CUSB-CUSB-C
Paino214 g187 g268 g227 g298 g295 g229 g239 g187 g246 g
PaketissaUSB-C-latausjohto (n. 20 cm), 3,5 mm–3,5 mm -kuulokejohto (n. 80 cm), käyttöohje (eng)Suomenkielinen käyttöohje, USB-C-latausjohto (n. 60 cm)Käyttöohje (monikielinen, ei suomeksi), USB-C-latausjohto (n. 40 cm)Käyttöohje (monikielinen, ei suomeksi), USB-C-latausjohto (n. 1 m)Käyttöohje (monikielinen, ei suomeksi), säilytyskotelo, USB-C-latausjohto (n. 50 cm), 3,5 mm–3,5 mm -kuulokejohto (n. 130 cm), lentokoneadapteriKäyttöohje (ENG/RUS), USB-C-latausjohto (n. 30 cm), 3,5 mm–3,5 mm -kuulokejohto (n. 50 cm)Suomenkielinen käyttöohje, USB-C-latausjohto (n. 30 cm), 3,5 mm–2,5 mm -kuulokejohto (n. 120 cm)Säilytyskotelo, USB-C-latausjohto (n. 80 cm), USB–3,5 mm -kuulokejohto (n. 1 m) selkeä suomenkielinen paperinen käyttöohjeUSB-C-latausjohto (n. 20 cm), 3,5 mm–3,5 mm -kuulokejohto (n. 1 m), monikielinen suppea pikaohjeKäyttöohje (eng), säilytyspussi, USB-C-latausjohto (n. 15 cm)
Vaihdettavat korvatyynyt----x--xPeriaatteessa kyllä-
Värivaihtoehdotmustat.harmaamusta, harmaa, luon,valk., t.sininenmusta, harmaa, luon.valk., v.sin., v.vihreämusta, luon.valkoinenmusta, kermanvalkoinenmusta, valk., t.violetti, t.siniharm.mustamusta, luon.valk., t.siniharm.musta, luon.valk.