Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Valmistaja & Teppo HirviKunnas

Sama, mutta halvemmalla? Kaksi samanlaista verenpainetta mittaavaa älykelloa. Toinen vain paljon halvemmalla.

Testasimme edellisessä AVPlus-lehdessä (1/2024) ihan oikealla verenpainemittarilla eli ilmanpaine mansetilla varustetun Huawei Watch D -älykellon (kuvassa oikealla) Se osoittautui käyttötarkoituksessaan toimivaksi ja hyväksi laitteeksi, Tosin aika hinnakkaaksi (399 €). Nyt kellon hinta on tosin laskenut jo 100 eurolla 299 euroon. Hinnakas toki edelleen, mutta jo harkittavissa.

Juurinkin testin jälkeen uusia juttuaiheita etiskellessä eteen pompsahti Hobby Hall -verkkokaupasta hyvin tutun näköinen kello (kuvassa vasemmalla), mutta käsittämättömällä 89 euron hinnalla. Voiko tämä todella olla sama kello kuin Huawei Watch D? Speksit ja ulkonäkö olivat ainakin lähes yksi yhteen. Siis sama, mutta halvemmalla kuten Kotipitsan mainoksessakin todetaan.

Sinänsä hämmentävää, että niinkin tunnetun merkin kuin Huawein tuotteista löytyy heti kopio. Vai olisiko niin, että itse asiassa Huawei vain myy jonkun toisen tekemää kelloa omalla nimellään.

Kyseessä oli ESTG-merkkinen Blood Pressure Watch P60 -älykello, joka löytyi itse asiassa myynnistä useammastakin netin kauppapaikasta. Tosin niissä nimellä INF BSC-BLP60A-11D ja myös hieman kalliimmalla hinnalla (147 €) kuin ESTG Hobby Hallista. Edullinen silti. Hobby Hallissa oli siis todennäköisesti jonkinlainen tarjous. Ei siis muuta kuin laitettiin tilaus vetämään.

Kellon mukana toimitetaan yllättävän seikkaperäiset (tosin vain englanninkieliset) ohjeet, mistä plussaa.
ESTG Blood Pressure Watch P60 -älykello mittaa verenpaineen ranteesta käyttäen ihan “oikeaa” ilmanpainemansettia. Mittaustarkkuus on yllättävän hyvä, vaikka ei lääketieteellinen laite olekaan. Kello mittaa myös sykkeen, veren happipitoisuuden, hengitystiheyden ja ihon lämpötilan.
ESTG Blood Pressure Watch P60 -älykello mittaa verenpaineen ranteesta käyttäen ihan “oikeaa” ilmanpainemansettia. Mittaustarkkuus on yllättävän hyvä, vaikka ei lääketieteellinen laite olekaan. Kello mittaa myös sykkeen, veren happipitoisuuden, hengitystiheyden ja ihon lämpötilan.
Verenpaineen mittausmansetti saa ilmanpaineen kellon pienestä minikompressorista. Mansetti on irrotettavissa, mutta sen toteutus on hieman huteran tuntuinen.
Verenpaineen mittausmansetti saa ilmanpaineen kellon pienestä minikompressorista. Mansetti on irrotettavissa, mutta sen toteutus on hieman huteran tuntuinen.

“Melkein” sama?

Kello saapui muutamassa päivässä. Ja totta tosiaan; näyttää hyvin samalta aina pakettia myöten. Paksuhko kello ja kiinteä kumiranneke. Tarkempi tarkastelu osoitti kuitenkin heti pieniä eroja. Huaweissa oli kaksi erikokoista ranneketta ja verenpaineen mittauksen mansettia, niin ESTG:ssä vain yksi. Lataus magneettikiinnitteisellä johdolla, kun Huaweissa langaton lataus. Myös ESTG:n mansetin kiinnitys kelloon oli Huaweita selvästi alkeellisempi; jopa “virityksen” oloinen. Mansetti ulottuu pitkälle kellon alle ja kiinnitys ilmapumpun kanaviin vaati tarkkuutta. Valmistaja jopa kehottaa poistamaan mansetin yöksi, jotta se ei häiritse led-valoilla tapahtuvaa mittausta.

ESTG:ssä on myös Huaweita vaatimattomampi näyttö: 285 x 240 pikselin IPS/TFT vastaan Huawein 456 x 280 pikselin AMOLED. Mutta hyvin tuollakin tulee toimeen.

Ehkä merkittävin ero ominaisuuksissa, mitä ei heti huomattu oli se, ettei ESTG:ssä ole GPS-paikannusta eikä EKG-mittausta (ns. sydänfilmi eli electrocardiogram). Eli ei siis ihan sama kuitenkaan.

Toiminnot

Kellon käyttöliittymä on selkeä, Huaweita muistuttava, ja perustoiminnot käsittävät kaikki tyypilliset älykellon toiminnot. Tuota GPS-paikannusta ja terveyspuolelta EKG-mittausta lukuun ottamatta. Kello mittaa myös sykkeen, veren happipitoisuuden, hengitystiheyden ja ihon lämpötilan.Käyttö oli muuten sujuvaa ja näyttökin on selkeä vaikka resoluutio onkin siis Huaweita heikompi. Käyttöä helpottaa paketissa mukana oleva hyvä ja kohtuullisen seikkaperäinen kuvitettu käyttöohje.

ESTG:n toiminnallisuus rakentuu kuitenkin pääosin MeCare -nimisen sovelluksen ympärille. Huawei käyttää omaa Health App -sovellusta. Tässä onkin taas eroa kellojen välillä. MeCare on Huawein sovellusta hieman ankeamman oloinen ja toiminnoiltaan suppeampi. Toki kertoo kaiken oleellisen. Erikoisuutena mahdollisuus seurata myös esimerkiksi lähiomaisen tietoja etänä. Akku kestää 5-7 päivää eli saman verran kuin Huaweissa.

MeCaren saa ladattua Android-puhelimeen suoraan Google Play kaupasta kun Huawein sovellusta ei sieltä kauppapoliittisista syistä löydy, vaan se pitää asentaa “kiertoteitse” Huawein kautta. Applen laitteilla tätä ongelmaa ei ole vaan kumpikin sovellus löytyy Apple App Storesta.

MeCare on terveys- ja hyvinvointisovellus, joka tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden seurata ja analysoida monipuolisesti omaa terveyttään, kuten askelten määrää, sykettä, verenpainetta ja unen laatua. Lisätietoja: Google Play -sovelluskauppa.

Markkinoiden halvin

Kaikkinensa ESTG tekee minkä lupaa ja verenpaineen mittauskin antoi yhtälailla luotettavia arvoja kuin Huawei. Ei absoluuttisen tarkkoja, mutta vähintäänkin riittävän luotettavia. Toisaalta ESTG ei tarjoa sovelluksessa aivan yhtä hienostunutta käyttökokemusta ja toiminnallisuutta kuin Huawei Watch D, eikä kellossa ole siis myöskään GPS-paikannusta ja EKG-mittausta. Verenpainemansetin kiinnityksen toteutus on heikkotasoinen. Muuten ominaisuudet, toiminnot ovat luokassaan monipuoliset ja käyttö sujuvaa. Ei siis aivan sama, mutta toki paljon halvempi. Samankaltaisuudesta huolimatta Huaweissa on siis enemmän ominaisuuksia ja myös Huawein sovellus on parempi. Toisaalta hintaero on edelleen suuri ja ESTG tekee kaiken mitä lupaa.

Hyvää & huonoa

Luokassaan edullinen hinta
Ominaisuudet suhteessa hintaan
Melko tarkka verenpaineen mittaus

Kellon paksuus ja käyttömukavuus
Verenpainemansetin kiinnitys

Merkki & MalliESTG Blood Pressure P60
Hinta89 € (119–147 €) (*)
LisätietojaHobbyhall.fi
Näyttö1,64” IPS/TFT-kosketusnäyttö (285 x 240 px)
ToiminnotVerenpaineen mittaus ilmanpainemansetilla (myös valosähköisesti), veren happipitoisuus, kehon lämpötila, syke, hengitystiheys, unen seuranta, etähoito, useita urheilutiloja, harjoitustietojen mittaukset (askeleet/kalorit/etäisyys), viestit (SMS, sähköposti, Messenger, WhatsApp, WeChat jne.), puheluun vastaaminen/hylkääminen, OTA-päivitys, musiikin hallinta yms.
SovellusMeCare (Android ja iOS)
Akun kesto5–7 päivää
IP-luokitusIP68
Rannekkeen leveys22 mm
Rannekkeen pituus (kellon kanssa) 135 mm
Mitat51 x 38 x 15 mm
Paino76 g
PaketissaKäyttöohje (eng.), näytön suojakalvo ja puhdistustarvikkeet, USB-Amagneetti-lataustelakka (n. 30 cm kaapeli)

(*) Tarjoushinta, suluissa “normaalihinta” eri verkkokaupoissa.