Teksti Heikki Kivelä Kuvat Teppo HirviKunnas & Heikki Kivelä

Moni on painottunut musiikin kulutuksessaan pitkälti digitaalisten formaattien ja suoratoiston pariin. Viime vuosina on nähty monenlaisia digijärjestelmän hermokeskuksia, mutta alaa seuraavallekin Eversolon tuore DMP-A6 on melkoinen yllätys – eikä sen hintakaan ole highend-luokkaa!

Erilaisia verkkosoittimia joko sellaisenaan tai yhdistettynä esimerkiksi integroituihin vahvistimiin on nähty kuluneina vuosina joka lähtöön. Eikä ihme, sillä enenevässä määrin arkinen musiikinkuuntelu tapahtuu suoratoistopalveluista, ja edelleen yksi kätevimmistä tavoista pitää yllä omaa levykirjastoaan on digitoida oma levykokoelma verkkokovalevylle ja toistaa sitä sieltä.

Äänenlaatukaan ei verkkotoistossa ole enää hetkeen ollut välttämättä mikään merkittävä pullonkaula, sillä vaikka markkinajohtaja Spotify ei monista lupauksista huolimatta tarjoa vieläkään kuin varsin pakattua ja hävikillistä ääntä 320 kbps -muodossa, monet sen keskeisimmistä kilpailijoista ovat tarjonneet parempilaatuisia striimejä jo pitkään. Esimerkiksi Tidal, Qobuz, Amazon Music ynnä muut ovatkin menestyksekkäästi kutsuneet asiakkaikseen äänenlaadusta tarkempia käyttäjiä.

Jos koko äänentoistojärjestelmän suorituskykyyn haluaa panostaa, on erillissarjan kasaaminen erilaisista laitteista monelle se luontevin polku. Kaikkihan lähtee hyvästä kuuntelutilasta ja sinne sopivista kaiuttimista, mutta myös vahvistimen valinnalla on oma merkityksensä. Mikäli laadusta ei ole erityisen tarkka, erilaiset integroidut järjestelmät riittävät varmasti aivan hyvin. Mutta mikäli taas haluaa varmistua koko ketjun toimivuudesta ja pitää kunkin laitteen räätälöitynä omaan tehtäväänsä, laitekasa alkaa vääjäämättä kasvaa.

Mikäli omat kuuntelutottumukset painottuvat keskeisesti digi- ja verkkopuolelle, edullista integroitua ratkaisua laadukkaampi vaihtoehto on hankkia asialle omistettu verkkosoitin. Kuten sanottua, tässä tuotekategoriassa on tarjolla vaihtoehtoja todella yksinkertaisista ja edullisista pikkustriimereistä tuhansien eurojen highend-soittimiin. Loogista on, että väliin mahtuu keskivertokäyttäjää enemmän tai vähemmän sujuvasti palvelevia vaihtoehtoja.

Yksi näistä on tuore kiinalaisen Eversolon DMP-A6, joka onnistui herättämään täysin omanlaistaan viehätystä sekä meissä että pitkälti myös muualla maailmassa. Positiivista on myös laitteen maltillinen 899 euron hinta, sillä rahalle on olemassa huomattavaa katetta.

DMP-A6 on varustettu muun muassa hiljaisella hakkurivirtalähteellä, kolmannen sukupolven XMOS 316 -ääniprosessorilla, matalan jitterin kaksoiskellojärjestelmällä, täysin balansoidulla esivahvistinosalla, kahdella ES 9038Q2M -DA muunninsirulla sekä muilla laatukomponenteilla, joiden valmistajiksi kerrotaan muun muassa Wima, Nichicon, Omron, Texas Instruments ja Murata. Kokonaisuus on siis paitsi tehokas myös laadukas.
Laitteen kuuden tuuman kosketusnäytölle voi asettaa toistonäkymäksi esimerkiksi retrohenkiset VU-mittarit, jotka nytkyvät skarpisti musiikin tahtiin. Vaihtoehtoja on toki myös muita.

Omassa sarjassaan

Eversolo DMP-A6 on kokemuksemme mukaan oikeasti poikkeuksellisen hieno laite. Se on juuri sopivan kokoinen, nykyaikaisen ja fiksun näköinen sekä ainakin paperilla teknisesti todella pitkälle kehittynyt.

Käytännössä DMP-A6 on kuin siistiin mustaan alumiinikoteloon upotettu älypuhelin, joka on kuitenkin riisuttu ylimääräisistä ominaisuuksista laitteelle optimoidun Android 11 -käyttöjärjestelmän ansiosta. Soittimen 27 senttimetriä leveästä etumaskista noin kaksi kolmasosaa käsittävä kosketusvärinäyttö toimii sulavasti ja on monin tavoin helposti luettava hiukan kauempaakin. Sen oikealla puolella on vain tyylikäs taustavalaistu äänenvoimakkuuden kiertosäädin, joka toimii samalle myös virtapainikkeena. Mitään muuta ei tarvita, sillä laitetta tosiaan ohjataan pelkällä kosketusnäytöllä – sekä toki myös ohjainsovelluksella (josta lisää pian) tai erikseen 20 euron hintaan hankittavalla kaukosäätimellä.

Laitteen takaa löytyvät liitännät vastaavat melko pitkälti kehittyneen digijärjestelmän tarpeisiin. Äänen saa ulos ja eteenpäin digitaalisen optisen ja koaksiaalisen liitännän lisäksi myös analogisena perinteisellä stereo-RCA:lla, mutta ilahduttavasti myös balansoiduista XLR-lähdöistä, jotka korostavat laitteen painotusta laadukkaampaan ääneen. Balansoidussa kytkennässä on lyhyesti kuvattuna kyse äänisignaalin siirtotavasta, jossa signaalin positiivinen ja negatiivinen potentiaali siirretään vastakkaisvaiheisena kukin omassa johtimessaan. Vastaanottopäässä toinen vastakkaisvaiheinen signaali käännetään samaan vaiheeseen ja signaalit yhdistetään. Tämän myötä alkuperäinen signaali kaksinkertaistuu ja signaaliin päässeet ulkopuoliset häiriöt kumoavat toisensa.

DMP-A6:n sisääntulot taas käsittävät digitaalisen optisen ja koaksiaalisen oton, sekä USB-C-mallisen liitännän tietokoneelle. Mukana on myös USB-liitäntä ulkoiselle massamuistille tai rippaavalle cd-soittimelle sekä poikkeuksellisesti myös USB-äänilähtö yhteensopiville laitteille. Poikkeuksellista on myös HDMI-äänilähdön mukana olo. Kyseessä ei ole tietyissä hifilaitteissa hiljalleen yleistyvä I2S-liitäntä, vaan perinteinen HDMI, jota pitkin siis on mahdollista siirtää korkearesoluutioinen äänisignaali esimerkiksi nykyaikaiselle AV-vahvistimelle.

Eversolo DMP-A6:n takaa löytyy päävirtakytkin sekä schuko-mallinen virtaliitäntä, RJ45-liitäntä langalliselle verkkoyhteydelle, omat antenninsa langattomalle wifi-yhteydelle sekä bluetoothille, äänelle omistettu HDMI-lähtö, USB-liitännät massamuistille sekä äänen siirtämiselle eteenpäin, digitaaliset tuloliitännät koaksiaalisena ja optisena digitaalisena sekä USB-C-muodossa tietokoneelle, digilähdöt niin ikään koaksiaalisena ja optisena sekä analogiset linjalähdöt perinteisellä stereo-RCA:lla sekä balansoituna XLR:nä. Analogiset linjatulot puuttuvat, mutta ehkei niitä tämän tyyppisessä laitteessa tarvitse ollakaan.

Verkkoyhteyksiä varten takana on sekä paikat wifi-antenneille että perinteiselle RJ45-ethernet-kaapelille. Langaton toisto onnistuu toki myös version 5.0 bluetoothilla, jolle on niin ikään oma pikku antenninsa. Virtaa laite saa schuko-mallisesta liitännästä, ja takana on myös virtojen pääkytkin.

Työpöytäkäyttöä ajatellen kuulokelähtö olisi ollut hyvä lisä pakettiin, mutta sellainen laitteesta kuitenkin puuttuu.

DMP-A6:n ohjaukseen on saatavilla valmistajan oma Eversolo Control -sovellus, joka toimi testeissämme todella hyvin. Se on paljon enemmän kuin pelkkä toiston etäohjain, sillä Eversolo Controlin avulla on mahdollista konkreettisesti peilata laitteen kosketusnäyttö puhelimen ruudulle, ja se toimii hienosti niin Androidilla kuin iOS-laitteillakin. Sovelluksen perusnäkymä on siisti, ja kaikki toiminnot ja ominaisuudet on melko helppo löytää omista valikoistaan.

Yksi lukemattomista spesiaaliominaisuuksista on laitteen sekä graafisena että parametrisenä tarjolla oleva taajuuskorjain, joka on asetettavissa erikseen kaikille lähdöille. Vielä toistaiseksi eq-asetus ei tosin toimi kuin laitteen sisäistä soitinta käytettäessä ja alle 192 kilohertsin näytetaajuista pcm-dataa toistettaessa. Tästä laite kertoo fiksusti sovellukseen ponnahtavalla ikkunalla. Halutessasi voit katsoa Eversolo Controlista kertovan laajan esittelyvideon alta.

Sisäisesti kehittynyt

Kuten sanottua, Eversolo DMP-A6 on ikään kuin älylaite isommassa kotelossa. Siitä on kuitenkin riisuttu kaikki tarpeettomat toiminnot pois, ja Android 11 pyörii lähinnä graafisen käyttöliittymän tasolla. Laitteen sisältä löytyy komponentteja ja prosessoreita joka lähtöön.

Ensinnäkin koko pakettia pyörittää mobiililaitteista tuttu neliytiminen ARM Cortex-A55 -prosessori. Äänipuolelta taas löytyy oma prosessorinsa, XMOS XU316, ja digitaali-analogimuunnokselle on varattu kaksi ES 9038Q2M -DA-muunninsirua. Laitteessa on neljä gigaa DDR-muistia ja 32 gigaa eMMC-tallennustilaa. Lisäksi laitteen pohjassa on luukku, johon voi asentaa erikseen hankittavan, maksimissan neljän teran M.2 NVME 3.0 SSD -kovalevyn. Tästä on hyötyä erityisesti silloin, jos haluaa digitoida vaikkapa oman cd-kokoelmansa ja siirtää sen suoraan laitteen sisäiseen muistiin.

Bluetooth-puolesta taas huolehtii version 5.0 Qualcomm QCC5125 -piiri aptX HD -tuella. Lisäksi DMP-A6 on varustettu muun muassa tehokkaalla kaksoiskellojärjestelmällä sekä hiljaisella hakkurivirtalähteellä. Muut komponentit tulevat valmistajilta, kuten Wima, Nichicon, Omron, Texas Instruments ja Murata.

Näistä pienistä ja isoista osasista koostuu paitsi tehokas myös laadukas laitekokonaisuus. Valmistajan mukaan DMP-A6 tukeekin natiivisti DSD512-formaattia, MQA:ta sekä maksimissaan 768 kilohertsin ja 32 bitin PCM-ääntä. Lisäksi laitteen HDMI-äänilähdöstä liikkuu myös D2P-monikanavamateriaali aina 5.1-konfiguraatioon saakka. Käytännössä kaikki keskeiset hävikittömät ja hävikilliset äänitiedostoformaatit saavat tukea, ja ainakin FLAC- ja WAV-tiedostot soivat vieläpä tauotta.

Verkkotoistoa monin eri tavoin

Eversolo DMP-A6:lle on mahdollista syöttää toistettavaa monin eri tavoin. Todennäköisesti suoratoistopalvelut ovat monelle se ykkösvaihtoehto, ja niitä soitin tukee laajasti. Suoraa tukea valmistaja kertoo tässä vaiheessa olevan muun muassa Tidalille (myös Connect), Qobuzille, Highresaudiolle ja Amazonille, ja eksoottisemmatkin lähteet on mahdollista saada soimaan esimerkiksi Applen AirPlayn kautta. Lisäksi DMP-A6 on Roon Ready, joten oman musiikkikirjaston datanhallinta onnistuu.

Verkkotoistossa tuettuna ovat myös keskeisimmät protokollat, DLNA sekä NFS, SMB, Web DAV ja UPnP. Näin ollen DMP-A6:n tulisi löytää samaan verkkoon kytketyt medialaitteet kovalevyineen.

Oikeastaan DMP-A6:n verkkotoisto-ominaisuuksista ei tällä hetkellä puutu mitään, ja mitä se tekee, se tekee laadukkaasti. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tämä on tilanne nyt, mutta on vaikea arvioida, miten hyvin laite tulee ikääntymään.

Toistaiseksi valmistaja on pitänyt hyvin huolta käyttäjistään ja tarjonnut aktiivisesti uusia ohjelmistopäivityksiä laitteelle, mutta epäilemättä jossain vaiheessa nimenomaan ohjelmisto vanhenee, vaikka rauta jaksaisikin.

On hyvin todennäköistä, että DMP-A6 toimii vuosienkin päästä vielä esimerkiksi sisäisen muistinsa kautta takuulla laadukkaana ja toimivana digisoittimena, mutta todennäköistä on myös se, että enemmin tai myöhemmin suoratoistopalvelut lakkaavat tukemasta vanhentuneita alustoja, joihin Android 11 tulee aikanaan liittymään. Tämä ei tietenkään ole pelkästään Eversoloa vaan kaikkia muitakin valmistajia ja laitteita tässä kategoriassa koskeva tulevaisuudennäkymä.

Omalla tavallaan kannattaakin ottaa teknologiasta ilo irti silloin, kun se on tuoretta!

Ohjausta läheltä ja kaukaa

Kuten sanottua, DMP-A6:lle täytyy hankkia erikseen kaukosäädin, mikäli sellaista tarvitsee, mutta muuten laitetta ohjataan helposti joko sen kosketusnäytöllä tai Eversolo Control -ohjainsovelluksella. Halutessaan ohjainsovelluksen näkymän saa täysin identtiseksi laitteen näytön kanssa nerokasta näytönpeilausominaisuutta hyödyntäen, mikä ilahduttavasti toimi myös iPhonella. Tämäkin on yksi niistä DMP-A6:n ominaisuuksista, jonka toivoisi esiintyvän muillakin laitevalmistajilla.

DMP-A6:n alkuperäispaketissa ei tule kaukosäädintä, vaan se tulee hankkia erikseen 20 euron hintaan. Suurin hyöty pikkukapulasta suhteessa ohjainsovellukseen on se, että sen avulla voi kytkeä laitteeseen virran.

Itse Eversolo Control on sarjassaan helppokäyttöinen ja suhteellisen loogisesti jäsentyvä ohjainsovellus. Varsinkin käyttöönoton yhteydessä sitä voi olla hyväkin ihmetellä vähän enemmän, mutta mitä pitemmälle laitteen käytössä ehtii, sitä vähemmän sen valikoissa tarvitsee liikkua – ellei sitten nimenomaisesti halua, sillä toimintoja ja ominaisuuksia löytyy todella kattavasti.

Yhtenä todella fiksuista ominaisuuksista mainittakoon laitteen taajuuskorjain, joka on saatavilla sekä parametrisenä että graafisena kaikin tarpeellisin säätimin. Tämä tukee hienosti esimerkiksi vähän kehittyneemmän harrastajan tarpeita tilanteessa, jossa aktiivikaiuttimien sovitusta huoneeseen halutaan parantaa. DMP-A6:han nimittäin toimii sellaisenaan juuri vaikkapa laadukkaan aktiivikaiutinparin kumppanina, sillä sen äänenvoimakkuuden voi asettaa joko kiinteäksi tai säädettäväksi.

DMP-A6 tarjoaa niin laajasti erilaisia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia, että niiden listaus tylsistyttäisi kiihkeimmänkin teknologiatyypin. Tämä on ehdoton plussa, sillä kaikki kokeilut ja testailut tuottivat ainakin meidän kohdallamme odotetut ja toivotut lopputulokset. Laite siis oikeasti toimii paitsi tasaisesti myös sujuvasti.

Muutamia pieniä ihmettelyn aiheitakin toisaalta oli. Yksi on se, että ainakaan vielä toistaiseksi eq-asetus ei toimi kuin laitteen sisäistä soitinta käytettäessä ja alle 192 kilohertsin näytetaajuista pcm-dataa toistettaessa. Tästä laite kertoo fiksusti sovellukseen ponnahtavalla ikkunalla. Myöskään laitteen digiottojen signaalia ei saa vietyä läpi digiantoihin, vaan niiden äänen saa ulos vain analogisia antoja käyttäen. Järjestelmästä puuttuu myös niin kutsuttu network standby, joten laitetta ei saa sovelluksesta käyntiin, jos sen sieltä kerran sammuttaa. Virtojen kytkentä päälle onnistuu ainoastaan kaukosäätimellä tai laitteen omasta virtakytkimestä.

Ääni kohdillaan

Digitaalisen verkkosoittimen keskeisimmäksi hyveeksi ja tavoitteeksi voidaan lukea se, että se olisi soinniltaan mahdollisimman neutraali. Lopulliseen ääneen kun vaikuttaa huomattavasti ensinnäkin kuuntelutila ja kaiuttimet mutta myös vahvistinkalusto suhteessa kaiuttimiin. Täten muilta oheislaitteilta ei tulisi odottaa kuin mahdollisimman puhdasta ääntä – ellei sitten esimerkiksi DMP-A6:n tapauksessa nimenomaan säädä toistoa taajuuskorjaimella, jos ja toivottavasti kun tietää, mitä tekee.

Eversolo on päättänyt antaa käyttäjälle mahdollisuuden muokata laitteen ääntä myös hyvin hienovaraisesti. Tarjolla on seitsemän digifiltteriä, joilla voi hienosäätää laitteen da-muuntimen sointia. Kun otetaan huomioon DMP-A6:n muuten kovat suoritusarvot, muun muassa 0,00009 prosentin särö, 128 desibelin signaali–kohinasuhde ja niin ikään 128 desibelin dynaaminen alue, pienetkin muutokset voivat erottua puhtaassa signaalissa.

Soi laite silti sellaisenaankin tehdasasetuksilla varsin hyvin. Testisetupissamme ääni oli sopivan aineeton, neutraali ja irtonainen, äänikuvaltaan ulotteikas kaikilla akseleilla sekä yksityiskohdiltaan dynaaminen ja herkkä. Mitään tarpeetonta häiriötä ei esiintynyt missään muodossa, ei edes suoratoistosovellusten silloin tällöin tapahtuvaa katkeilua.

Täytyy olla todella vaativa ja hyvin tarkkarajainen kokoonpano, jossa DMP-A6 ei voisi toimia yhtä hienosti – jos nyt pidetään hintaluokka kuitenkin jonkinlaisena lähtökohtana.

Oikein mainio kokonaisuus

Eversolo DMP-A6 on monessa mielessä omassa tuotekategoriassaan nappisuoritus, jossa on aidosti mielenkiintoisia ja hienoja ominaisuuksia. Se on pitkälle käyttäjän tarpeisiin muokattava, ilmeisen aktiivisesti valmistajansa toimesta etäpäivitettävä, tyylikäs, todella sujuvasti toimiva ja vielä kaiken lisäksi hyvä-ääninen laite. Ensimmäistä kertaa DMP-A6:n kohdalla tuntuu, että nykyaikaisen älylaitekäyttöliittymän voi onnistuneesti integroida äänentoistolaitteeseen pitäen molempien maailmojen hyvät puolet rohkeasti esillä.

Montakaan kompromissia laitteesta ei välity, jos sellaisiksi ei laske esimerkiksi kuulokelähdön puuttumista tai digitaalisen signaalin läpiviennin puutetta. Ainoa suurempi kysymysmerkki on se, mikä on laitteen todellinen käyttöikä, eli toisin sanoen kauanko Eversolo jaksaa ja pystyy sitä päivittää alati uudistuvien sovellusten aikana. Vaikka tietyt verkko-ominaisuudet jäisivät poiskin, DMP-A6 voisi silti toimia hyvinkin paikallisena digisoittimena, mikä taas tuo lisää käyttövuosia laitteelle.

Hieno, toimiva ja tyylikäs kokonaisuus kaiken kaikkiaan.

Hyvää & huonoa

Ulkonäkö ja design
Oikeasti toimiva toteutus
Ohjainsovellus
Ominaisuudet

Ei kuulokelähtöä
Kaukosäädin hankittava erikseen
Käyttöikä kysymysmerkki

Eversolo DMP-A6
Hinta899 €
EdustajaIdeaali
Lisätiedoteversolo.com & ideaali.fi
ToimintaperiaateVerkkosoitin/DA-muunnin/esivahvistin
Näyttö6” LCD-kosketusnäyttö
LähdötAnaloginen stereo-RCA ja XLR, koaksiaalinen ja optinen digitaalinen, HDMI, USB
SisääntulotOptinen ja koaksiaalinen digitaalinen, USB
DA-muunnin2 kpl ES 9038Q2M
ÄäniprosessoriXMOS XU316
KäyttöjärjestelmäAndroid 11
Sisäinen muisti4G DDR + 32G eMMC
VerkkoyhteysEthernet (RJ-45, 10/100/1000 Mbps) + WiFi 2.4G+5G dual band
Tuetut ääniformaatit (max)DSD512, PCM 768 KHz/32-Bit, MQA
Bluetoothv. 5.0 (SBC/AAC/aptX/aptX LL/ aptX HD/LDAC)
AirplayKyllä
DLNAKyllä
UPnPKyllä
Roon ReadyKyllä
SuoratoistopalvelutSpotify, Tidal Connect, Qobuz Connect yms.
Mitat (l x k x s)270 x 90 x 187 mm
Paino2 kg
MuutaKaukosäädin saatavilla erikseen 20 euron hintaan, paikka M.2 NVME 3.0 2280 -protokollan SSD-kovalevylle (max. 4 TB, hankittava erikseen)