Yksi maailman suurimmista pelialan messuista, Saksan Kölnissä vuosittain järjestettävä Gamescom, on parhaillaan käynnissä. Messuilla ollaan jälleen valittu vuotuiset Gamescom Award -palkintojen saajat.

Palkinnot jaettiin kategorioittain seuraavasti.

Best visuals: Little Nightmares III
Best audio: Little Nightmares III
Best gameplay: Frostpunk 2
Most entertaining: Monster Hunter Wilds
Most epic: Monster Hunter Wilds
Most wholesome: Tavern Talk
Games for impact: Creatures of Ava
Best Xbox Game: Little Nightmares III
Best PC game: Kingdom Come Deliverance II
Best PlayStation Game: Monster Hunter Wilds
Best mobile game: Genshin Impact
Best trailer: Monster Hunter Wilds
Best of Show Floor: Xbox
Heart of gaming: Games protect democracy
Gamescom sustainability award: Tencent Games

Palkintoehdokkaat arvioi riippumaton ja kansainvälisistä jäsenistä koostuva tuomaristo, joka nimeää suosikkinsa. Gamescomin faneilla ja vierailijoilla on sitten mahdollisuus äänestää paikan päällä ja etänä valitakseen suosikkinsa ehdokkaiden joukosta.

Tuomaristossa on muun muassa saksalaisten ja kansainvälisten media- ja sosiaalisen median yritysten edustajia, alan edustajia, peliyhteisöjen edustajia, testaajia Saksan viihdeohjelmistojen itsesääntelyelimestä Unterhaltungssoftware Selbstkontrollesta USK:sta sekä toimittajia.

Tuomaristo arvioi lähetetyt pelit pelattavuuden perusteella seitsemän kiinteän kriteerin mukaisesti. Jokainen arviointiperuste saa pistemäärän asteikolla 1-10. Kriteereitä käytetään sekä ehdokkaiden että voittajien valinnassa.

Arviointikategorioita ovat:

Grafiikka: Tuomaristo arvioi graafisen tyylin, pelimaailman tunnelman, hahmosuunnittelun ja pelin värimaailman esteettisesti.
Pelattavuus: Pelimekaniikka on ratkaisevan tärkeä pelikokemuksen kannalta, ja siksi sitä tarkastellaan tarkasti. Luovuus, hienostuneet kontrollit ja sopivat vaikeustasot vaikuttavat positiivisesti arvosanaan.
Ääni: Hyvä soundtrack antaa lisäarvoa jokaiselle pelikokemukselle ja antaa pelaajille mahdollisuuden uppoutua pelimaailmaan. Pelit, joissa on sopiva, tunnelmallinen ja vääristymätön musiikki ja äänimaisema, saavat positiivisia arvosteluja.
Innovaatiot: Tämä kategoria palkitsee innovatiivisia konsepteja, pelielementtejä ja teknologioita.
Viihdyttävyys: Pelien laadun arvioinnissa on tietysti erittäin tärkeää, että pelaajat saavat rahoilleen vastinetta. Tuomaristo tarkastelee muun muassa hauskanpitoa, monipuolisuutta ja kuinka kauan peli viihdyttää pelaajia.
Tekninen kehitys: Jos peli käyttää uusinta teknologiaa, se saa pisteitä tässä kategoriassa.
Myyntinäkymät: Onko tämä peli jo hypetetty, onko sitä suositeltu vai onko muita syitä odottaa suurta myyntimenestystä? Tässä tapauksessa tuomaristo voi antaa pisteitä tässä kategoriassa.