Maailman suurimpiin verkkopalveluyhtiöihin kuuluva Google LLC joutuu oikeuteen Google Chrome -selaimensa vuoksi.

Google saa vastaansa ryhmäkanteen, joka nostettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020. Kanteen mukaan Google keräsi tietoja Chromen käyttäjiltä riippumatta siitä, ottivatko he käyttöön Chromen synkronoinnin.

Tämä ominaisuus tallentaa kirjanmerkit, salasanat, avoimet välilehdet ja muut tiedot käyttäjän Google-tilille, jolloin käyttäjä pääsee helposti käsiksi näihin tietoihin, kun on kirjautunut Chromeen useilla laitteilla.

Yhdysvalloissa Liittovaltion muutoksenhakutuomioistuin kumosi tiistaina tekemässään päätöksessä joulukuun 2022 päätöksen, jolla tapaus hylättiin ja totesi, että alemman tuomioistuimen olisi pitänyt tarkistaa Googlen ilmoitukset ja selvittää, voiko niitä lukeva järkevä käyttäjä ymmärtää suostuvansa datan keräämiseen.

Kantajat väittävät, että Chrome lähetti Googlelle tahallisesti ja laittomasti Chromen selaushistoriaa, IP-osoitteita, pysyviä evästetunnisteita ja yksilöllisiä selaintunnisteita ilman käyttäjien nimenomaista lupaa.

Aiemmin Google väitti, että käyttäjät suostuivat tähän hyväksymällä yrityksen tietosuojakäytännön. Tuomari Yvonne Gonzalez Rogers oli samaa mieltä ja totesi hylkäyksessään, että Google kertoi asiasta asianmukaisesti ja kantajat suostuivat tietojen keräämiseen.

Tuomari Milan D. Smith junior kirjoitti puolestaan uudessa päätöksessä, että tuomari Gonzalez Rogers ei ottanut huomioon, ymmärsivätkö käyttäjät tämän sopimuksen.

– Googlella oli yleinen tietosuojailmoitus, mutta se mainosti Chromea ehdottamalla, että tiettyjä tietoja ei lähetettäisi Googlelle, ellei käyttäjä ole ottanut synkronointia käyttöön, Smith kirjoittaa.

Kanne palautetaan alempien oikeusasteiden käsittelyyn uudelleen.

– Olemme eri mieltä tästä päätöksestä ja olemme varmoja, että tapauksen tosiasiat ovat puolellamme. Chromen synkronointi auttaa ihmisiä käyttämään Chromea saumattomasti eri laitteissaan, ja siinä on selkeät tietosuojasäädöt, Googlen tiedottaja José Castañeda kommentoi asiaa.