Maailman suurimpiin puhelinvalmistajiin kuuluva kiinalainen OnePlus on julkaisemassa uuden version OnePlus Open -puhelimestaan, joka tunnetaan nimellä OnePlus Open Apex Edition. Pääsimme AVPlussassa testaamaan puhelinta ennen sen julkaisua ja puhelin yllätti, sekä hyvässä että pahassa.

Paljon positiivista

OnePlus Open Apex Edition on näyttävä puhelin, jossa on panostettu todella paljon puhelimen grafiikkaan sekä ulkonäköön, mutta tehoiltaan se vastaa puhelinta, joka on neljä kertaa halvempi nykyisillä markkinahinnoilla. Akun kesto tässä puhelimessa on loistava ja isomman näytön ansiosta puhelimella voi avata useamman sovelluksen tai välilehden vierekkäin, jonka takia se sopiikin henkilölle, joka pitää useiden asioiden tekemisestä samanaikaisesti.

Taittuva näyttö jakaa mielipiteitä

Puhelin on myös erittäin kevyt ja avautuu helposti isommaksi, tosin samaa ei voi sanoa sulkeutumisesta tai ainakaan ilman, että näyttö on täynnä sormenjälkiä. Sulkiessa näyttö on todella jäykkä, jonka takia sitä onkin miltein mahdoton laittaa kiinni ilman koskemista näyttöön.

Ilman kuoria tätä puhelinta ei myöskään voi suositella käyttää, sillä kamera on niin massiivisen kokoinen, että pöydälle laskiessa se ei pysy suljettuna, eikä avattuna tasaisena sekä on isompi riski sille, että kamera vioittuu sen osuessa johonkin.

Uusi VIP Mode tuo tietoturvaa

OnePlus Open Apex Editionissa on uusi VIP Mode -ominaisuus, joka blokkaa kameran ja mikrofonin käytön. Tämä eroaa lentokonetilasta siten, että käyttäjä voi edelleen vastaanottaa puheluita ja viestejä. Sen päälle laittaminen on helppoa, oikeassa reunassa on nappi, jota työntämällä saadaan ensin puhelin äänettömälle ja sen jälkeen VIP-tilaan.

VIP Mode tuo mukanaan myös muita muokattavia ominaisuuksia kuten sovellusten lukitus, sovellusten piilotus, yksityinen kassakaappi, johon voi piilottaa kuvia ja videoita, ääntä, asiakirjoja ja muita tiedostoja sekä järjestelmän kloonaaja, jolla voi luoda kokonaisen järjestelmän sovelluksille ja tiedostoille, johon pääsee käsiksi vain valitun sormenjäljen tai salasanan kautta.

VIP Moden erikoisominaisuudet ovat kuin suoraan James Bond -elokuvista, mutta sopivat varmasti muillekin kuin vakoojille ja varsinkin ihmisille, jotka joutuvat työelämässä käyttämään omaa henkilökohtaisa puhelintaan. Järjestelmän kloonaus on varmasti todella oiva ominaisuus erottaa työasiat omista henkilökohtaisista asioista. Puhelimessa on todella paljon panostettu muutenkin turvallisuuteen ja tässä muidenkin yhtiöiden kannattaisi ottaa mallia OnePlussasta.

Plussaa

+ Tyylikäs ulkonäkö.
+ Mahtavat grafiikat.
+ Istuu mukavasti käteen ja taustan mattapinta tuntuu miellyttävältä kädessä (taitettuna).
+ Yllättävän kevyt puhelin, painoa on vain 239 grammaa. Avattuna mukavan litteä, vain 11,9 mm.
+ Pitkä akun kesto.
+ Loistava äänentoisto ja musiikkia kuunnellessa äänen saa yllättävän kovalle.
+ Näppäimistön saa joko kokonaiseksi tai niin, että kirjaimet ovat kahdella puolella jolloin kahdella kädellä kirjoittaminen on helpompaa.
+ Isomman näytön ansiosta sähkpostien kirjoitus on helpompaa, useiden sovellusten ja välilehtien avaaminen samaan aikaan mahdollistaa monien asioiden samanaikaisen tekemisen ja videoiden katselu on miellyttävää. Näytön koko on kokonaan avattuna 7,82″.
+ Näytön avaaminen isommaksi on suhteellisen helppoa ja vaivatonta.
+ Tarkka ja hyvä kamera, varsinkin etukamera oli parempi, mitä odotin. Etukamerana toimii kaksoiskamera, jossa on yksi 20 MPx kamera ja yksi 32 MPx kamera. Takakamera on puolestaan kolmoiskamera, jossa on kaksi 48 MPx-kameraa ja yksi 64 MPx kamera.
+ Yksityisyystila ja sen erikoisominaisuudet.

Miinusta

– Ilman kuoria pöydällä ollessa puhelin on ison kameran takia vinossa varsinkin silloin, kun se on kokonaan avattuna, jolloin puhelimen kanssa pitää olla todella varovainen.
– Taitoskohta näkyy välillä ärsyttävällä tavalla varsinkin videoita katsellessa, jolloin se näkyy mustalla taustalla, kun video on laitettu koko ruudun kokoiseksi. Ei haittaa muuten käytettäessä.
– Sulkiessa isomman näytön käyttäjä joutuu aina painamaan näyttöä peukalolla, koska se on todella jäykkä. Onnistuin kyllä sulkemaan taitoksen ilman, että sormet sottasivat näyttöä, mutta se oli aika vaivalloista toisin kuin puhelimen avaaminen, joka kävi taas todella helposti.
– Suoritin ei ole tehokas ja vastaa puhelinta, jonka markkinahinta on 500 euroa.
– SIM-korttipaikan kannen avaus on uskomattoman jäykkä ja vaati melkoista taiteilua avautuakseen.

Tekniset ominaisuudet

Laitteen testaamisessa käytettiin AccuBattery- ja GeekBench 6 -testaussovelluksia. Alla ovat sovellusten antamat suorituskykyarvot OnePlus Open Apex Editionille.

System Information:

Operating system: Oxygen 14 based on Android 14
Kernel: Linux 5.15.123-android 13-8-00760-gcfff6b734bd6 aarch64
Model: OnePlus CPH2551
Motherboard: Kalama
Governor: uag

CPU Information:

Name: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 ARM ARMv8
Topology: 1 Processor, 8 Cores
Identifier: ARM implementer 65 architecture 8 variant 1 part 3406 revision 0
Cluster 1: 3 Cores @ 2.02 GHz
Cluster 2: 4 Cores @ 2.80 GHz
Cluster 3: 1 Core @ 3.19 GHz

Memory Information:

Size: 14.8 GB

Battery:

3 550 mAh

OpenCL Information:

Platform Vendor: QUALCOMM
Maximum Frequency: 1 MHz
Compute Units: 6
Device Memory: 7.41 GB

Kokonaistulos

Single-Core Score 1065
Multi-Core Score 4234
GPU OpenCL Score: 8547

Kokonaisvertailussa OnePlus Open Apex Edition häviää GPU:ssa esimerkiksi Samsung Galaxy Z Fold 5:lle ja Samsung Galaxy S23 Ultralle juuri ja juuri, mutta voittaa Samsung Galaxy S23 Plussan ja Samsung Galaxy S23:n.

CPU single coressa puhelin jää reilusti melkein puolella tehoissa Z Fold 5:n ja S24+:n taakse. Jopa S23:ssa ja S23 Plussassa on paremman tulokset, vastaavat tulokset on saanut Samsung Glaxy S21 5G.

Multicoressa vertailussa Apex Editionin tulokset vastaavat Xiaomi Poco F5:n tuloksia, mutta jää reilusti Samsung Galaxy S24 Ultran, S24+:n, S23 Plussan, S23 Ultran ja S23:n taakse.