Laiton piratismi sai vakavan takaiskun tällä viikolla, kun Vietnamin viranomaiset sulkivat tunnetun Fmovies-sivuston.

Vietnamin pääkaupungin Hanoin poliisi toteutti iskun yhdessä tekijänoikeustahoja edustavan Alliance for Creativity and Entertainmentin, joka on maailman johtavia piratismin vastaisia toimijoita, kanssa.

Charles Rivkin, Motion Picture Associationin puheenjohtaja ja toimitusjohtaja sekä ACE:n puheenjohtaja, riemuitsi onnistuneesta operaatiosta.

– Fmoviesin hajottaminen on upea voitto näyttelijöille, kuvausryhmille, käsikirjoittajille, ohjaajille, studioille ja luovalle yhteisölle kaikkialla maailmassa.

– ACE:n johdolla sekä Vietnamin Yleisen turvallisuuden ministeriön ja Hanoin kaupungin poliisin kanssa vastustamme rikollista toimintaa, puolustamme yleisön turvallisuutta, vähennämme kymmenille miljoonille kuluttajille aiheutuvia riskejä ja suojelemme ihmisten oikeuksia ja luojien toimeentuloa.

Fmovies oli toiminut vuodesta 2016 lähtien Hanoista käsin ja sen alle kuuluivat myös Bflixz-, Flixtorz-, Movies7-, Myflixer- ja Aniwave-sivustot. Ne keräsivät peräti 6,7 miljardia sivunlatausta tammikuun 2023 ja kesäkuun 2024 välillä suoritetussa seurannassa. Se teki operaatiosta maailman suurimman piratismirenkaan. Samaan sivustoryppääseen kuulunut Vidsrc.to suljettiin myös samassa rytäkässä.

– Kiitämme Hanoin poliisia yhteistyöstä ACE:n kanssa maailman suurimman piratismirenkaan sulkemiseksi ja tehokkaan pelotteen lähettämisestä tässä virstanpylvästapauksessa, Larissa Knapp, MPA:n varatoimitusjohtaja ja sisällönsuojausvastaava, kehuu.

– Fmoviesin hajottaminen on osoitus yhteistyön voimasta tekijöiden immateriaalioikeuksien suojelemisessa kaikkialla maailmassa. Odotamme jatkuvia yhteisiä ponnisteluja Vietnamin viranomaisten, Yhdysvaltain Sisäisen turvallisuuden tutkinnan ja Yhdysvaltain oikeusministeriön kansainvälisen tietokonehakkerointi- ja immateriaalioikeuksien ohjelman kanssa saadaksemme rikolliset toimijat oikeuden eteen.