Yhdysvaltalainen AMD Inc -puolijohdevalmistaja, joka tunnetaan erityisesti tietokonesuorittimistaan, on hankkinut suomalaisen Silo AI Oy:n omistukseensa.

Silo AI on Euroopan suurin yksityinen tekoälylaboratorio. Kauppahinta on AMD:n tiedotteen mukaan 665 miljoonaa dollaria. Tiedotteen mukaan sopimus on merkittävä askel AMD:n strategiassa toimittaa avoimiin standardeihin perustuvia ja vahvassa yhteistyössä maailmanlaajuisen tekoälyekosysteemin kanssa kokonaisvaltaisia tekoälyratkaisuja.

Silon oman tiedotteen mukaan Silo AI -tiimi koostuu maailmanluokan AI-tieteilijöistä ja -insinööreistä, joilla on pitkä kokemus räätälöityjen tekoälymallien, -alustojen ja -ratkaisujen kehittämisestä johtaville yrityksille pilvi-, sulautettujen- ja päätelaitteiden tietojenkästtelymarkkinoilla.

Silo AI:n toimitusjohtaja ja toinen perustaja Peter Sarlin jatkaa Silo AI -tiimin johtamista osana AMD Artificial Intelligence Groupia raportoiden AMD:n varatoimitusjohtajalle Vamsi Boppanalle. Yrityskaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2024 toisella puoliskolla.

– Yritykset etsivät kaikilla toimialoilla nopeita ja tehokkaita tapoja kehittää ja ottaa käyttöön tekoälyratkaisuja ainutlaatuisiin liiketoimintatarpeisiinsa.

– Silo AI:n luotettujen tekoälyasiantuntijoiden tiimi ja todistettu kokemus johtavien tekoälymallien ja -ratkaisujen kehittämisestä, mukaan lukien huippuluokan AMD-alustoille rakennetut LLM:t, nopeuttavat entisestään tekoälystrategiaamme ja edistävät tekoälyratkaisujen rakentamista ja nopeaa käyttöönottoa globaaleille asiakkaillemme, Boppana kertoo tiedotteessa.

Silo AI on tiedotteen mukaan erikoistunut kokonaisvaltaisiin tekoälypohjaisiin ratkaisuihin, jotka auttavat asiakkaita integroimaan tekoäly nopeasti ja helposti tuotteisiinsa, palveluihinsa ja toimintoihinsa.

Silon työt ulottuvat monille markkinoille, ja asiakkaita ovat muun muassa Allianz, Philips, Rolls-Royce ja Unilever. Silo AI luo myös huippuluokan avoimen lähdekoodin monikielisiä LLM:itä, kuten Poro ja Viking, AMD-alustoille SiloGen-mallialustan lisäksi.

– Missiomme Silo AI:lla on alusta asti ollut rakentaa tekoälyn lippulaivayhtiö. Tämänpäiväinen ilmoitus on looginen seuraava askel tässä pyrkimyksessä, kun yhdistämme voimamme AMD:n kanssa muokataksemme tekoälyn laskennan tulevaisuutta, Peter Sarlin, Silo AI:n toimitusjohtaja ja toinen perustaja, hehkuttaa.

– Meillä on vakiintunut historia menestyneiden tekoälytuotteiden rakentamisesta ja arvon tuottamisesta asiakkaillemme. Odotamme innolla, että pääsemme osaksi AMD:tä, jotta voimme skaalata vaikutustamme entisestään ja kehittää yritysratkaisuja ja tekoälymalleja, jotka vastaavat monimutkaisimpiin haasteisiin ottamalla tekoälyn käyttöön nykyisessä mittakaavassa.