Ohjelmistoyhtiö Microsoft Corporation on päättänyt käyttöönottaa kiistellyn uudistuksen Windows 11 -käyttöjärjestelmän uudessa päivityksessä.

Windows-käyttöjärjestelmissä on olemassa BitLocker-laitesalausohjelma, jonka avulla käyttäjät voivat salata ja suojata tietojaan ja tiedostojaan. Aiemmin BitLocker on täytynyt ottaa käyttöön itse, mutta nyt asia on muuttumassa.

Windows 11:n uudessa 24H2-päivityksessä BitLocker tulee kuitenkin käyttöön oletuksena, kun 11:sta kirjautuu tai sen asentaa Microsoft-tilillä. Uudistuksen taustaidea on jalo, ja Microsoft on jopa alentanut BitLockerin laitteistovaatimuksia, mutta asiassa on useita käytännön ongelmia.

Isoin ongelma liittyy siihen, että isoin osa Windows-käyttäjistä ei ole tottunut käyttämään BitLockeria. Samalla kun ohjelmisto salaa tiedot ja tiedostot, se vaatii jatkossa niihin käsiksi pääsemiseen käyttäjän asettamaa salasanaa. Tätä tarvitaan esimerkiksi uuden laitteen asennuksessa.

Ongelma on, että jos käyttäjä unohtaa salasanansa, hän ei pysty pääsemään mitenkään käsiksi omiin tietoihinsa ja tiedostoihinsa. BitLockerin käyttöönoton voi edelleen kiertää asentamalla 11:sta paikallisella tilillä tai ottamalla BitLockerin pois käytöstä käsin Windowsin asetusten kautta.

Toinen havaittu ongelma liittyy siihen, että BitLocker voi vaikuttaa SSD-kovalevyjen suorituskykyyn joissain laitteissa. Testien mukaan BitLocker voi hidastaa SSD-asemia jopa 45 prosenttia.