Maailman suurimpiin teknologiajätteihin kuuluvat Google LLC ja Apple Inc ovat saaneet kumpikin ankarat seuraamukset Euroopan Unionin korkeimmalta oikeudelta.

Applen tapauksessa tuomioistuin puolusti Euroopan Unionin vuonna 2016 antamaa määräystä Irlannille periä yhtiöltä 13 miljardia euroa maksamattomina veroina.

Sääntelyviranomaiset päättivät, että Apple oli solminut laittomia sopimuksia Irlannin hallituksen kanssa, joiden ansiosta yhtiön ei joinakin vuosina tarvinnut maksaa käytännössä mitään veroja Euroopan-liiketoiminnastaan.

Apple voitti aikaisemman päätöksen, jolla määräys kumottiin. Euroopan komissio valitti päätöksestä tuomioistuimeen. Kun tapaus eteni valitusprosessin läpi, 13 miljardia euroa siirrettiin sulkutilille. Rahat vapautetaan nyt Irlannille.

Apple kommentoi, että päätös antoi EU:lle mahdollisuuden periä lisäveroa yhtiötuloista, joita verotettiin jo Yhdysvalloissa.

– Tässä tapauksessa ei ole koskaan ollut kyse siitä, kuinka paljon veroa maksamme, vaan siitä, mille hallitukselle meidän on maksettava se.

– Euroopan komissio yrittää muuttaa sääntöjä takautuvasti ja jättää huomiotta, että kansainvälisen verolainsäädännön mukaisesti tulomme olivat jo veronalaisia ​​Yhdysvalloissa, Apple totesi tiedotteessaan.

Google hävisi reilut kaksi miljardia euroa

Googlen tapauksessa tuomioistuin hyväksyi Euroopan komission vuonna 2017 tekemän päätöksen sakottaa yhtiötä 2,4 miljardilla eurolla siitä, että se on suositellut Googlen hakutuloksissa omaa hintavertailupalveluaan kilpaileviin tarjouksiin verrattuna. Google hävisi valituksen vuonna 2021.

Google sanoi tiistaina antamassaan lausunnossa, että se oli pettynyt päätökseen, mutta että se oli jo mukauttanut tuotteitaan vuoden 2017 päätöksen mukaisiksi, mukaan lukien uudet mallit ohjatakseen kuluttajat kilpaileville ostosten hintavertailusivustoille.

Jotkut kilpailijat ovat tosin jo valittaneet, että Googlen muutokset eivät ole menneet tarpeeksi pitkälle.

– Meidän lähestymistapamme on toiminut menestyksekkäästi yli seitsemän vuoden ajan ja tuottanut miljardeja klikkauksia yli 800 ostovertailupalveluun, Google sanoi lausunnossaan.