Teksti Jiri Koivuniemi

Valitin edellisessä kolumnissani, että olen kyllästynyt tekoälyyn, mutta olin väärässä! Olenkin vain kyllästynyt sen liialliseen hehkutukseen. Mitä enemmän tekoälyn mahdollisuuksiin uppoutuu, sen mielenkiintoisimmiksi ne muuttuvat - ja alan kenties itsekin sortua hehkutukseen.

Olen viime aikoina hakenut uutta musiikkia tekoälyn avulla. Innostuin taannoin keskustelemaan ChatGPT:n kanssa sen ehdottamista musiikkisuosituksista. Olen tottunut Googlen hakutoimintoja käyttäessäni, että kysymyksiin saa useimmiten suoraan vastauksen, johon voi tai pitää olla tyytyväinen. Tekoälyn kanssa näin ei välttämättä ole, vaan siltä kannattaa kysellä lisää ja siltä pitää osata lypsää tietoa tarkemmin.

Koetin kysellä ChatGPT:ltä mitä muuta musiikkia se suosittelee, kun pidän kovasti Silversun Picksupsin musiikista. Aluksi tekoäly antoi mielestäni itsestään selviä ja hieman “laiskoja” vastauksia, jotka tiesin jo entuudestaan tai sitten ne olivat vain löyhästi samansuuntaista musiikkia.

Jatkoin tekoälyn haastamista kysymällä siltä tarkempia yksityiskohtia ja supistamaan ehdotukset etenkin shoegaze-alalajin edustajiin. Tämän jälkeen vastaukset alkoivat olla mielenkiintoisempia ja tarjosivat enemmän uutta kuin vaikkapa Spotify tarjoaa kuunteluhistorian perusteella.

Myös kuvanmuokkauksessa tekoäly voi olla todella käyttökelpoinen, jos kärsivällisyyttä ja aikaa riittää opetteluun ja kokeilemiseen. Olen erityisen ihastunut Lightricks-yhtíön Photoleap-puhelinsovellukseen. Sillä on helppo korjata ja viritellä kaikenlaisia valokuvia. Sen avulla voi tehdä järkeviä, pieniä siistimisiä tai todella poikkeuksellisia tekoälyllä kehitettyjä muita maailmoja syleileviä taideteoksia.

Esimerkiksi yllä oleva tekoälyllä tehty kuvituskuva esittää piirrettyä itseäni kuuntelemassa musiikkia avaruusasemalla. Alkuperäisestä kuvasta on jäljellä vain kasvonpiirteeni ja kaikki muu on tekoälyn tekemää kirjoittamieni ohjeiden mukaisesti. Tekoälyllä syntyy myös monenlaisia mokia, mutta niistä pääsee usein harjoittelemalla eroon. Olen kuvassa esimerkiksi normaalia laihempi kuin oikeasti, minulta on leikattu poninhäntä ja kuulokejohto menee vähän miten sattuu.

Tekoälykuvia voi tietysti jälkikäteen muokata, joten tällaiset pienet virheet on helppo antaa anteeksi. Jos olisin muusikko tai kirjailija, voisin hyvinkin kuvitella tekeväni vaikkapa levyn tai kirjan kannen Photoleapin avulla.

Yksi ärsyttävä, monia tekoälyohjelmia vaivaava ominaisuus on jonkinlainen kappale- tai käyttöpohjainen hinnoittelu tai muu resurssien rajallisuus. Photoleap on tässäkin suhteessa siitä erinomainen, että se tuntuu toimivan 40 euron vuosimaksun jälkeen aina rajattomasti ja luotettavasti.

Helppokäyttöisyys onkin todella tärkeää tekoälyäkin hyödyntäessä. Itseäni on pitkään häirinnyt ChatGPT:n selainpohjaisuus. Siihen tuli juuri muutos, kun Logitech lisäsi hiiriensä ja näppäimistöjensä mukana tulevaan Options+ -apuohjelmaan ilmaisen Logi AI Prompt Builder -lisätoiminnon. Se nopeuttaa ja helpottaa ChatGPT:n käyttöä huomattavasti, kun sen voi avata yhden napin painalluksella. Aukeava pikkuikkuna tuo tekoälytoiminnot kirjaimellisesti käyttäjänsä sormenpäähän. Lisäapurin käyttöliittymä toimii toistaiseksi vain englanniksi, mutta komentoja sille voi antaa myös suomeksi.