Maailman suurimpiin teknologiayhtiöihin kuuluva Google LLC on julkaissut huiman uudistuksen, joka tulee vaikuttamaan kaikkien Googlen palveluja käyttävien käyttäjien elämään.

Google julkaisi aiemmin tällä viikolla, että sen Password Managerin avulla käyttäjä voi käyttää salasanojaan kaikilla laitteilla, joihin hän on kirjautunut Google-tunnuksillaan, myös työpöytäsovelluksissa. Jatkossa ei tosin enää tarvita erillistä hallintasalasanaa, vaan tunnistautuminen tapahtuu sormenjäljellä tai kasvotunnistuksella.

Googlen mukaan kyseiset tunnistautumistavat ovat sekä nopeampia, helpompia että huomattavasti turvallisempia kuin tavanomainen salasanalla tunnistautuminen.

Jotta käyttäjä voi luoda salasanoja, käyttää tallennettuja avaimia laitteillaan tai aloittaa salasanojen käytön uudessa laitteessa, Google vaatii syöttämään kuusinumeroisen päästä päähän salatun PIN-koodin. Googlen mukaan kukaan muu ei pääse siihen käsiksi kuin käyttäjä, ei edes Google. Se lisää myös ylimääräisen suojakerroksen biometriseen kirjautumiseen.

Kuusinumeroinen PIN-koodi on oletuksena käytettävissä. Jos käyttäjä ei ole tyytyväinen siihen, hän voi muokata asetuksista käyttöön pidemmän aakkosnumeerisen PIN-koodin.

Samanlainen avainnippusysteemi on ollut jo pitkään käytössä Apple Inc:llä. Google tuo oman uutuutensa maailmanlaajuisesti käyttöön parhaillaan Windows-, macOS- ja Linux-alustoilla. ChromeOS-versio on vielä beta-vaiheessa ja iOS-versio on vielä työn alla. Android-alustoilla uudistus jo toimii.