Lähde Koottu eri medioissa julkaistuista levyarvioista

Don Johnson Big Band: Midnight Movement

Genre: Pop, Rock, Hiphop, Jazz
Julkaisija: Beat Back

Don Johnson Big Bandin kahdeksas albumi on absoluuttisen tajunnanräjäyttävä teos

Don Johnson Big Bandin kahdeksas studioalbumi on kerännyt kiitosta Sound-lehdessä Linda Söderholmin arviossa, joka kuvailee levyä "absoluuttisen tajunnanräjäyttäväksi teokseksi". Arviossa ylistetään yhtyeen kykyä uudistua ja yllättää, vaikka bändi on ollut suosiossa jo yli kaksi vuosikymmentä. Albumi alkaa "hullulla energialla" ja siirtyy nopeasti kypsään ja taidokkaaseen nykyaikaiseen vaihtoehtohiphopiin. Levy on musiikillisesti monipuolinen, sisältäen elementtejä räpistä, funkista, popista, elektronisesta musiikista, free jazzista ja rockista. Albumilla on ennätysmäärä vierailijoita, sekä uusia että tuttuja kasvoja. Sanoitukset vaihtelevat useilla kielillä: englanti, suomi, arabia ja espanja, ja Tommy Lindgrenin suomenkieliset riimit saavat erityismaininnan. Söderholm korostaa yhtyeen historiallista merkitystä ja sen debyyttialbumin roolia bändin uralla. Tämä uusin julkaisu vahvistaa Don Johnson Big Bandin asemaa suomalaisen musiikin uudistajana ja monipuolisuuden mestarina.

Arvio Soundissa 4/2024. Kirjoittanut: Linda Söderholm.

The Bevis Frond: Focus On Nature

Genre: Alternative Rock
Julkaisija: Fire

The Bevis Frondin 29. levy on viiden tähden mestariteos

The Bevis Frondin 29. studioalbumi "Focus On Nature" saa Sound-lehdessä 3/2024 julkaistussa arviossa täydet viisi tähteä. Kriitikko Asko Alanen kuvailee albumia mestariteokseksi, joka osoittaa Nick Salomanin kyvyt laulajana ja muusikkona. Levy sisältää 19 kappaletta, jotka levittäytyvät genrejen kuten punk, folk, rock ja power pop yli, luoden monipuolisen kuuntelukokemuksen. Alanen kehuu albumin tuoreutta ja täsmällisyyttä, mikä tekee siitä aktiivisen ja mukaansatempaavan.

Levyn valmistus on tapahtunut lockdownin jälkeen, jossa Saloman palasi yhteistyöhön yhtyeensä luottoveteraanien ja tyttärensä Debbien kanssa. Tämä kollektiivi on tuonut kappaleisiin eloa erityisesti skarpeilla kitarariffeillä ja -sooloilla sekä vintage-urkujen soundilla. Debbien taustalaulu tuo lisäsyvyyttä albumin äänimaailmaan. Salomanin kyky välittää tarinansa selkeästi ja kiinnostavasti melodisten hienouksien kautta nostaa hänet Alanenin mukaan mestarilaulajien joukkoon.

Asko Alanenin mukaan "Focus On Nature" on merkittävä lisäys The Bevis Frondin diskografiaan ja osoitus siitä, kuinka yhtye on yhä kykenevä tuottamaan laadukasta musiikkia monipuolisesti ja taidokkaasti.

Arvio Soundissa 3/2024. Kirjoittanut: Asko Alanen.

Peter Gabriel: I/O

Genre: Rock, Taiderock, Taidepop
Julkaisija: Peter Gabriel Ltd.

Kahden vuosikymmenen työ: Monipuolinen mestariteos

Peter Gabrielin albumi "I/O", vaikkakaan ei enää markkinoiden uutuus, pysyy merkittävänä teoksena. Helsingin Sanomien Samuli Tiikkaja (25.1.) arvostaa Gabrielin vuosikymmeniä kestänyttä projektia, joka tarjoaa kappaleita kahdessa miksauksessa: kirkkaassa ja tummassa, sekä surround-versiona. Tiikkaja kehuu kirkkaan version ilmavuutta ja keveyttä, kun taas tumma versio syventää kuuntelukokemusta. Albumilta löytyy monipuolisia teoksia sadoista kandidaateista, joista valittiin parhaat kymmenien, jopa 150 ehdokkaan joukosta. Gabrielin pitkäaikaiset yhteistyökumppanit, kuten rumpali Manu Katché, basisti Tony Levin ja kitaristi David Rhodes, ovat olennaisia albumin laadun kannalta. Kappaleet kuten optimistinen "Olive Tree", syvällinen "Live and Let Live" ja voimakas "The Court" osoittavat albumin monipuolisuuden. Tiikkaja ylistää Gabrielin kykyä yhdistää musiikillisia elementtejä, mikä tekee "I/O":sta tärkeän lisän hänen vaikuttavaan diskografiaansa. Gabrielin "I/O" on vakuuttava kokonaisuus, joka ansaitsee paikkansa kuulijoiden levyhyllyssä.

Lähde: Helsingin Sanomat, Samuli Tiikkaja (25.1.)