Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Valmistaja & Teppo Hirvikunnas
Vaivaton, mutta kallis tilaäänijärjestelmä haastaa soundbar-kaiuttimet.
Nykyään on melkeinpä välttämätöntä ostaa television kumppaniksi jonkinlainen ulkoinen äänentoistojärjestelmä. Soundbar-kaiuttimet ovat niitä yleisimpiä valintoja, mutta markkinoilla on myös kehittyneempiä tilaäänijärjestelmiä – esimerkkinä sellaisesta Sonyn vaivaton ja langaton mutta hintava HT-A9.
Vuosituhannen vaihteessa monikanavaäänen saavuttaessa kotikäyttäjät markkinoilla nähtiin erinäisiä, enemmän tai vähemmän “mutkattomia ja helppoja” tilaäänijärjestelmiä, joiden tarkoitus oli tarjota avarampia leffaäänimaailmoja helpossa ja kustannustehokkaassa paketissa. Niin tuolloin kuin nykyäänkin se toimivin ratkaisu on tietenkin aidon kotiteatterijärjestelmän kasaaminen, mutta moni vierastaa projektin hintaa ja sen vaatimia asennusjärjestelyjä.
Erilaiset monikanavaääntä dsp-kykyjensä avulla tarjoavat soundbar-kaiuttimet ovatkin olleet viime vuosina se yksinkertaisin tapa saada olohuoneeseen stereotoistoa laajempaa äänellistä piirtoa. Vaikka digitaalinen signaalinprosessointi onkin kehittynyt tuotesukupolvesta toiseen, kyseessä on useimmiten silti, hyvässä ja pahassa, eräänlainen yhden laatikon ratkaisu, joka pystyy vain parhaimmassakin tapauksessa simuloimaan aidosti monikanavaisen eli useammasta kaiutinyksiköstä koostuvan järjestelmän toistoa.
Toisille tämä riittää, kun taas toiset vaativat järjestelmältä parempaa kykyä toistaa elokuvien ääniraidat siten kuin ne on tuotantoportaassa mietitty, mutta samaan aikaan mahdollisimman vaivattomasti ja myös tyylikkäästi.
Vaivaton ja tyylikäs
Sony HT-A9 on neljästä langattomasta kaiuttimesta ja liitin-/keskusyksiköstä koostuva 7.1.4-kanavainen plug-and-play -äänijärjestelmä. No osa kanavista on tietenkin virtuaalisia ja/tai optioita järjestelmän laajentamiseen esimerkiksi subwooferilla. Maksimissaan HT-A9 on siis kalibroinnin sekä yhteensopivien laitteiden kanssa laajennettavissa 7.1.4-järjestelmäksi. Lähtökohtaisesti konfiguraatio on paketista nostettaessa 4.0.4-muotoinen. Sarja on ollut markkinoilla itse asiassa jo pari vuotta, ja on sinä aikana saanut hyvinkin jalansijaa markkinoilla. Vaikka onkin aika hinnakas kokonaisuus.
Järjestelmä koostuu neljästä sylinterimäisestä, ei niin pienestä, mutta ei isostakaan, langattomasta kaiuttimesta ja niiden lähetin-/ohjausyksiköstä. Lisäksi järjestelmään saa halutessaan lisätä niin ikään langattoman, isomman tai pienemmän subwooferin. Kaiuttimet on viimeistelty hienosti, helmenharmaalla värillä (miksei saa mustana?) ja niiden muotoilu mahdollistaa helpon sijoittelun mihin tahansa asuintilaan, olivatpa ne sitten seinälle asennettuna tai huoneen ympärille sijoitettuna. Niiden sylinterimäinen muoto ja viistetyt etulevyt auttavat minimoimaan ei-toivotut heijastukset, sulautuen myös yllättävän hyvin sisustukseen (ainakin siihen “skandinaaviseen).
Jokaisessa kaiuttimessa on eteenpäin suunnattu 70 x 82 millimetrin bassokeskiääninen sekä 19 millimetrin kalottidiskantti, ja näiden lisäksi kotelon yläosaan on piilotettu 46 x 54 millimetrin kattoheijastuksia varten tarkoitettu elementti. Kaiuttimissa on myös seinäkiinnitysmahdollisuus.
Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta järjestelmässä on se, ettei käyttäjää kehoteta asentamaan kaiuttimia mitenkään erityisen tarkasti tai symmetrisesti. Riittää, että kaiuttimet ovat suurin piirtein oikeissa paikoissaan, eli kaksi etukanavaa oikealla ja vasemmalla ja vastaavasti kaksi takakanavaa jossain selän takana oikealla ja vasemmalla. Hieman suuntaa antavampaakin sijoittelua kompensoidaan nimittäin HT-A9:n käyttöönoton yhteydessä suoritettavalla kalibroinnilla.
Liitännät
Kaikki neljä kaiutinta ovat siis langattomia virtajohtoja lukuun ottamatta. “Keskusyksikössä” kaksi HDMI-liitäntää: yksi tulo ja toinen eARC/ARC-yhteensopiva lähtö. Dolby Vision -läpivientiä tuetaan samoin kuin 4K/120-videon toistoa sekä automaattista HDR tone mappingia.
Keskusyksikössä on myös erillinen S-Centre/Acoustic Center Sync -lähtö yhteensopivien Bravia-televisioiden omistajille, joka siis mahdollistaa television omien kaiuttimien käytön keskikanavana. Ja kuten sanottua, subwoofer kytkeytyy järjestelmään langattomasti. Johdollista kytkentää ei ole, mikä valitettavasti rajoittaa käytön Sonyn omiin subwoofereihin.
Keskusyksikkö muodostaa yhteyden kotiverkkoon langallisesti tai langattomasti, ja mukana on myös bluetooth-yhteys musiikin toistamiseen vaikka suoraan puhelimesta.
Bluetooth on myös kaksisuuntainen eli laite voi myös lähettää äänen esimerkiksi langattomille bluetooth-kuulokkeille.
HT-A9 tukee monenlaisia suoratoistopalveluita ja äänikoodekkeja, mukaan lukien Dolby Atmos ja DTS:X, jotka palvelevat kaikkia moderneja viihdetarpeita.
Käyttöönotto
HT-A9:n käyttöönotto on melko suoraviivaista. Setin komponentteihin kytketään virtajohdot, mahdolliset muut laitteet ja virrat. Television kuvaruutu opastaa tästä eteenpäin.
Verkkoyhteyden ja perusasetusten jälkeen automatisoitu kalibrointiprosessi säätää äänen kaiuttimien sijoittelun mukaan. Tätä varten jokaisessa kaiuttimessa on oma yhdysrakenteinen mikrofoninsa. Kalibrointiprosessissa toistetaan erilaisia testisignaaleja, joiden avulla järjestelmä mittaa ja määrittää kaiuttimien sijainnin suhteessa toisiinsa sekä tilan akustiikan ominaisuudet. Prosessi on suhteellisen nopea ja ratkoo ainakin pääosin toistoa heikentävät tila-akustiikan ongelmat. Oman apunsa prosessiin tuo selkeä infografiikka.
HDMI eARC -liitäntään kytketyn television ääni toistuu tästedes suoraan järjestelmän kautta, ja verkkotoistoa varten HT-A9 näkyy Applen älylaitteille AirPlay-laitteena ja Android-puolella vastaavasti Chromecast-laitteena.
Laitteessa on myös selkeä ja helppokäyttöinen kaukosäädin, joka voisi tosin olla tässä hintaluokassa hieman tyylikkäämpi ja edes painikkeiden taustavalaistuksella varustettu.
Elokuvaäänellä parhaimmillaan
HT-A9 toimii elokuvien toistossa yllättävän hyvin, voisi jopa sanoa erinomaisesti. Siis huomioiden että kyseessä ei ole mikään “oikea” kotiteatterijärjestelmä. Elokuvien ääniraidat ja efektit ovat mukaansatempaavia ja ääni on dynaaminen. Tilavaikutelma välittyy hyvin, mutta tässä itse tilan akustiikalla ja kaiuttimen sijoituksella on vaikutusta. Subbari antaa potkua ääneen ja efekteihin. Mutta bassotoisto on yllättävän hyvä jopa ilman fyysistä subwooferia.
Herää tietysti kysymys, kannattaako järjestelmään edes hankkia sangen kallista erillistä subwooferia. Lähtökohtaisesti esimerkiksi kerros- tai rivitaloasuntoon ja arkikäyttöön paketti riittänee varsin hyvin sellaisenaankin, kiitos kompaktien kaiuttimien yllättävän toimivan bassotoiston, mutta täyspainoisempaan ja tehokkaampaan bassotoistoon erillinen subwoofer on melko lailla välttämätön
Lisäksi kun matalimpien taajuuksien toiston ulkoistaa asialle omistetulle kaiutinyksikölle, se helpottaa samalla myös setin pääkaiuttimien tehtävää ja mahdollistaa muhkeamman toiston myös hiljaisemmalla äänenvoimakkuudella.
Järjestelmä käyttää Sonyn 360 Spatial Sound Mapping -teknologiaa, jonka luvataan tuottavan laajan äänikentän, joka kietoo kuuntelijan ympärilleen simuloiden monikaiuttimisen surround-ääniympäristön vain neljällä fyysisellä kaiuttimella.
Toistettavasta materiaalista riippumatta käyttäjä voi halutessaan tuoda mukaan keinotekoisen tilaäänisimulaation aktivoimalla Immersive AE -toiminnon. Sen lisäksi järjestelmässä on omat esiasetetut äänitilansa leffoille ja musiikille sekä ”standard surround” -valinta, jonka käyttöohje mainitsee vain selkiyttävän tv-ohjelman äänen kuuluvuutta.
Mukana on myös erillinen, varsinainen puhetta selkiyttävä Voice-asetus sekä oma ääniasetuksensa yöllistä kuuntelua varten. Kaikkien keskeisten toimintojen ohjaaminen onnistuu helposti paketin omalla kaukosäätimellä.
Musiikin kuuntelussa toisto ei ollut yhtä vakuuttavaa, mikä oli kyllä odotettavissakin. Ääni on hieman kirkkaaseen päin kallellaan ja toisto voisi olla täyteläisempi, vaikka riittänee hyvin ainakin taustamusiikin kuunteluun. 360-äänitilat tuovat myös musiikkiin uutta ulottuvuutta.
Mielenkiintoinen, mutta hintava
Sony HT-A9 on aika kallis kaiutinjärjestelmä: Perusmuodossaan 1800 euroa, ja pienemmän 200-wattisen SA-SW3-subwooferin hinta on 500 euroa isomman 300-wattisen SA-SW5:n hinnan kivutessa jo 800 euroon. Yhteensä paketin hinnaksi voi siis tulla jopa 2600 euroa.
Se on paljon, kun ottaa huomioon senkin, minkä hintaisia televisioita ihmisten olohuoneista löytyy. Subbarin lisähinta on aika kova verrattuna sen laatuun. Mutta vaihtoehtoja ei ole ole, koska ainoa tapa on langaton yhteys.
Sony HT-A9 on silti luokassaan omalla tavallaan helppo ja etenkin tyylikäs ratkaisu vaikuttavan elokuvaäänen tuottamiseen. Ja tekee paljolti sen, mitä lupaa. Paketin neljän kaiuttimen ei tarvitse olla millilleen symmetrisesti sijoitettu, sillä järjestelmän huonekalibrointi osaa fiksusti kompensoida huoneen vaikutusta.
360-äänitilat tuovat niin elokuviin kuin musiikkiin uutta ulottuvuutta. Halutessaan käyttäjä voi laajentaa 4.0.4-kanavaista pakettia langattomalla subwooferilla sekä yhteensopivalla Sony Bravia -televisiolla, josta saa järjestelmään kätevän keskikanavan.
Onko HT-A9 sitten hintansa arvoinen, vaikka se tekeekin paljolti sen, mitä lupaa. Kelvon soundbarin saa jopa murto-osalla HT-A9:n hinnasta, ja vastaavasti noin parilla tonnilla kasaa myös kohtuullisen kattavan oikean monikanavajärjestelmän. Tätä taustaa vasten HT-A9:n asema markkinoilla on kieltämättä haastava – vaikka tuote itse onkin monessa mielessä onnistunut.
Design ja toteutus
Ominaisuudet
Ääni luokassaan
Kallishan tämä on
Subwoofer hankittava erikseen
Ei saa mustana
Katso tästä Sony HT-A9:n Sound Field Optimization -kalibroinnin esittelyvideo.
Katso tästä Sony HT-A9:n virallinen tuote-esittelyvideo.
Sony HT-A9 | |
---|---|
Hinta | 1 800 euroa (+ subwoofer 500 tai 800 euroa) |
Lisätiedot | Sony.fi |
Keskusyksikkö | |
Vahvistinkanavat | 4.0.4 |
Vahvistimien teho | 504 W (yhteensä) |
Liitännät | HDMI sisään/ulos (eARC), USB-A (vain laiteohjelmistopäivitys), ethernet, S-Center Out |
Bluetooth | 5.0 (lähetys ja vastaanotto) Bluetooth audiokoodekit SBC, AAC, LDAC |
Verkko-ominaisuudet | Spotify Connect, AirPlay 2, Chromecast, ääniohjaus |
Ääniformaatit | Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, Dolby Dual Mono, DTS, DTS HD High Resolution Audio, DTS HD Master Audio, DTS ES, DTS 96/24, DTS:X, LPCM |
Mitat (l x k x s) | 150 x 52 x 150 mm |
Paino | 730 g |
Kaiuttimet (4 kpl) | |
- bassokeskiääni | 70 x 82 mm |
- diskantti | 19 mm |
- heijastuskaiutin | 46 x 54 mm |
Langaton yhteys | 5 GHz |
Virrankulutus | 22 W (keskimäärin) |
Valmiustila | ≤1 W (tai off ≤ 0,5 W) |
Mitat (l x k x s) | 160 x 313 x 147 mm |
Paino | 2,7 kg /kpl |
Mukana pakkauksessa | Kaukosäädin, paristot, HDMI-kaapeli, keskikanavan kaapeli, virtajohdot, aloitusopas & käyttöohje |
Subwoofer (SA-SW5) | |
Hinta | 800 euroa |
Tyyppi | aktiivi, passiivisäteilijä |
Elementti | 200 mm |
Teho | 300 W (hetkellinen) |
Virrankulutus | 43 W (keskimäärin) |
Valmiustila | 1 W |
Mitat | (l x k x s) 277 x 409 x 422 mm |
Paino | 13 kg |
Jaa Jaa artikkeli