Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Teppo HirviKunnas & Valmistaja

Laadun tuntua kohtuuhintaan – Staxin perinnöllä ja Audezen tekniikalla.

Edullisista laitteistaan tutulta Edifieriltä löytyy todella mielenkiintoiset magnetoplanaarikuulokkeet, joiden nimi viittaa legendaariseen japanilaiseen STAX-highend-kuulokevalmistajaan. Otimme mielenkiintoiset uutuuskuulokkeet välittömästi kokeiluun.

Edifier on kiinalainen, vuonna 1996 perustettu kaiutin- ja kuulokevalmistaja, jonka tuotteita ei ole kuitenkaan Suomessa syystä tai toisesta paljon näkynyt. Tuoteportfolio on ollut enemmän edullisiin  laitteisiin painottuva: multimediakaiuttimia, tietokonekaiuttimia, pieniä aktiivikaiuttimia, edullisia kuulokkeita ja niin edelleen.

Tuotteet ovat saaneet mainetta hyvästä hinta–laatusuhteestaan. Sittemmin mallistoa on alettu laajentamaan myöskin jos ei nyt kalliisiin niin ainakin kalliimppiin hintaluokkiin Ja Edifierin tuotteita on alkanut näkymään enenevässä määrin myös Suomessa, erityisesti Suomeen rantautuneen ruotsalaisen Scandinavian Photo -ketjun edustamana.

Edifier “Stax Spirit” S3

Edifierin “paremman pään” mallistosta löytyy todella mielenkiintoiset ja “vain” 280 euron hintaiset langattomat magnetoplanaarikuulokkeet. Mielenkiintoiset ne ovat myös lisänimensä “Stax Spirit” johdosta. Kuulokkeita pidempään harrastanut varmaan tuntee legendaarisen japanilaisen STAX-highend-kuulokemerkin. Harva kuitenkaan tietää, että merkin omistaa nykyään Edifier, joka osti STAXin kokonaan vuonna 2021.

Edifier S3 -kuulokkeiden yhteydessä “Stax Spirit” ilmentää Edifierin mukaan Staxin perintöä, henkeä ja ilmeisesti myös äänellistä identiteettiä. Tämä ilmenee ainakin kuulokkeiden sovelluksen “STAX”-ääniprofiilivalintana. Edifier S3 on tämän korkeamman tason “Stax Spirit” -kuulokesarjan ensimmäinen mutta toistaiseksi myös ainoa malli. Jostain syystä Scandinavian Photon verkkokaupassa tuota “Stax Spirit” -mainintaa ei näy.

Niin ja ostohetkellä kuulokkeet olivat muuten tarjouksessa hintaan 179 euroa.

Planaarielementit

Edifier S3 -kuulokkeet ovat niin sanotut magnetoplanaarikuulokkeet. Magnetoplanaarielementin toiminta perustuu sähkömagneettiseen induktioon. Ohut ja kevyt kalvo on sijoitettu kahden magneettisen kentän väliin. Kun audiosignaali johdetaan elementtiin, se kulkee kalvon läpi kulkevien johtimien kautta, jolloin syntyy sähkömagneettinen voima, joka saa kalvon liikkumaan. Tämä liike tuottaa äänen.

Edifier käyttää kuulokkeissa Audezen kehittämää Audeze® Fluxor planaaritekniikkaa. Planaari-/magneto-planaari-kuulokkeet eroavat “normaaleista” dynaamisista kuulokkeista siten, että niiden kuuloke-elementeissä ei ole samanlaista kartion, puhekelan ja magneetin muodostamaa rakennetta. Planaari-kuulokkeissa johtimet ja magneetit ovat kiinni ohuen kalvon pinnassa.

Planaarielementissä “puhekela” siis sijaitsee tavallaan kalvon pinnassa ja magneetit ovat kalvon edessä ja takana. Kalvon “puhekelaan” johdettu musiikkisignaalin tuottama sähkövirta saa kalvon liikkumaan magneettien välillä. Rakenne on tavallisesti kevyempi kuin dynaamisissa elementeissä, jolloin kiihtyvyys ja liikeherkkyys ovat parempia. Tuloksena on teoriassa parempi transienttitoisto ja laaja toistoalue. Samasta tekniikasta käytetään myös nimityksiä magnetostaattinen, planaarinen ja ortodynaaminen.

Muita tunnettuja planaarielementtejä käyttäviä kuulokevalmistajia ovat muiden muassa Hifiman ja Audeze. Ja Edifier Stax Spirit S3 -kuulokkeissa käytetäänkin nimenomaan Audezen kanssa kehitettyjä magnetoplanaarielementtejä.

Perusrakenteeltaan kuulokkeet ovat suljetut, ja pääyhteystapa on bluetooth. Langaton yhteys osoittautui erittäin vakaaksi kattaen testissä helposti useita huoneita. Kuulokkeita voidaan kuunnella myös langallisena (mutta vain virrat päällä). Kuulokkeiden mukana tulee 120 senttimetriä pitkä minijakkikaapeli, 6,3 millimetrin adapteri ja USB-C–USB-A-latauskaapeli. Mukana on myös korkealaatuinen kova kuljetuskotelo, johon mahtuvat myös tarvikkeet.

Varustuksiin kuuluu kuljetus-/säilytyskotelo, kahdet korvatyynyt, USB-latauskaapeli ja 3,5 mm kuulokejohto.

Audiokoodekkeina ovat kaikki tärkeimmät, mutta AAC ja hires-toistossa yleistyvä LDAC puuttuu.

Stax Spirit S3 -kuulokkeet eivät yllättäen sisällä aktiivista melunvaimennusta, mutta niiden passiivinen melunvaimennus toimii kohtuullisesti. No aktiivista vaimennusta tarvitsee käytännössä yleensä vain lentokoneessa tai muussa erittäin meluisassa ympäristössä. Eli puute ei ole erityisen vakava.

Toisaalta matkakäyttöä tukisi kuulokkeille luvattu jopa 80 tunnin akkukesto. Testeissä on saavutettu jopa 90 tunnin akkukesto melko suurella äänenvoimakkuudella. Pikalataus on tehokas tarjoten 10 minuutin latauksella jopa 10 tuntia kuunteluaikaa. Täysi latauskin kestää vain noin 100 minuuttia.

Kallistuvat ja taittuvat kuulokekupit sekä säädettävä sanka takaavat mukavuuden ja istuvuuden kaikenkokoisille päille. 329 gramman massa on hyvin jakautunut eikä aiheuta painetta pitkissäkään kuuntelusessioissa. Tiukka istuvuus sopii hyvin myös “vauhdikkaampaankin” käyttöön.

Kuulokkeden laatuvaikutelma on ihan ok, mutta voisi olla parempikin.

Edifier Stax Spirit S3 -kuulokkeiden mukana tulee kaksi paria korvatyynyjä: valmiiksi asennetut lampaan nahasta valmistetut sekä “hengittävät ja viileämmät” kangasverkkotyynyt, jotka molemmat ovat itse asiassa erittäin mukavat käyttää. Nahkatyynyillä on parempi melunvaimennus ja hiukan voimakkaampi bassotoisto, kun taas kangastyynyt läpäisevät ääntä enemmän ja ääni on myös hieman erottelevampi. Molemmille tyynyille on Edifier Connect -sovelluksessa oma ääniprofiili.

Sovellus tarjoaa erilaista toiminnallisuutta, mutta äänen säätöön on “vain” korvatyynyjen asetusten lisäksi kolme esivalintaa: Classic, Hifi ja STAX. Niiden erot ovat selvät, mutta hyvin hienovaraiset, muuttamatta liikaa kuulokkeiden omaa ääni-identiteettiä. Myös pelikäyttöön on oma matalan latenssin tila. Jos nyt näitä voi nyt pelikuulokkeina pitää?

Erotteleva

Äänen perusbalanssi on luonteeltaan tasapainoinen, tarkka, yksityiskohtainen ja dynaaminen, mutta basson tasoltaan kuitenkin hillitty. Sovelluksessa on kolme esiasetettua ääniprofiilia: Classic, Hifi ja STAX. Jostain kumman syystä itse säädettävää taajuuskorjainta ei ole. Tämä on selvä puute. Edes basson tasolle olisi hyvä olla säätö

Classic-tilassa basson taso on suurin ja täyteläisin, mutta silloinkin hyvin hillitty. Hieman tosin katsantokannasta riippuen, joillekin basson taso on juuri sopiva.

Hifi-tila tarjoaa ehkä kaikkein “avarimman” äänen. Basso oli sävyltään kuivempi ja tiukempi kuin Classic-tilassa. Ääni oli kokonaisuudessaan hyvin realistinen ja erotteleva. Keskialue toistui selkeästi. Diskantin taso on hieman runsas, mutta sävyltään hyvin neutraali.

STAX-tilassa ääni oli vieläkin erottelevampi ja kuivempi, äänikuvaltaan avara. Voisi sanoa, että sellainen “Staxmainen” ääniprofiili hyvinkin. Kokeilimme kuulokkeita myös Poweramp Equalizer -sovelluksella, ja sellainen 3–6 desibelin nosto bassoalueelle saattaisi tehdä soundille ihan hyvää.

Toistovasteet keinopäällä eri ääniasetuksilla. Mittauksissa harmaalla Harman Curve -tavoitevaste.

Toistovaste “Classic”.
Toistovaste “Hifi”.
Toistovaste “STAX”.​

Yhteenveto

Edifier “Stax Spirit” S3 -kuulokkeet ovat… ainakin mielenkiintoiset. Hintakaan ei ole lainkaan paha. Langattomiksi planaareiksi jopa edullinen. Etenkin kun ostohetkellä ne olivat vielä tarjouksessa hintaan 179 euroa. Laatuvaikutelmakin on hintaluokassaan hyvä, kuulokkeet ovat mukavat päässä, ja akku tarjoaa pitkän toiminta-ajan.

Edifierien toisto on avara, erotteleva ja selkeä, mutta basson taso jää hieman vaimeaksi. Makuasia tietenkin. Miksei sovelluksessa voi olla edes bassolle säätöä saati ihan kunnollista taajuuskorjainta. Ehkä tässä on haettu selkeästi tiettyä omaa ääni-identiteettiä eikä haluttu siksi jättää käyttäjälle mahdollisuutta” sössiä soundia pilalle”. Kokonaisuutena kuitenkin ehdottomasti tutustumisen arvoiset kuulokkeet, jos hakusessa on kohtuuhintaiset ja nimenomaan langattomat oikeat hifikuulokkeet ja hakee tarkkaa sekä erottelevaa ääntä.

Hyvää & huonoa

Selkeä, puhdas ja yksityiskohtainen äänentoisto
Mukavat käyttää
Pitkä akkukesto

Ei välttämättä basson ystäville
Sovelluksessa ei taajuuskorjainta

Edifier “Stax Spirit” S3
Hinta282 €
OstopaikkaScandinavian Photo
LisätietojaScandinavian Photo
RakenneSuljettu, Over-Ear
Kuuloke-elementit89 x 70 mm
ToimintaperiaateMagnetoplanaari
Impedanssi24 Ohm
Bluetooth-versio5.2
AudiokoodekitSBC, aptX Adaptive ja HD
Handsfree-puhelutKyllä
SovellusEdifier Connect
MuutaPelitila, valittavat ääniprofiilit
Käyttö langallisenaKyllä
Käyttö passiivitilassaEi
USB Audio (USB-DAC)Ei
Monipisteyhteys (Multipoint)Kyllä
IP-luokitusEi
Käyttötunnistin (Autopause/play)Ei
Ilmoitettu toistoaika80 t
Automaattinen sammutusOn
Latausaikan. 1,5 t
PikalatausKyllä
Paino329 g
Vaihdettavat korvatyynytOn
VaraosahintaEi tietoa
Akku vaihdettavissaEi
Akun varaosahintaEi
VärivaihtoehdotEi
Paketissa3,3 mm kuulokekaapeli (120 cm) 3,5/6,35 mm adapteri, kahdet korvatyynyt (nahka/sametti), säilytyskotelo

Lataa tästä tarvittaessa käyttöohje.