Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Teppo HirviKunnas

Uskomattoman hyvät soundit?

Pari testiin tulevaa kuuloketta osoittautuivat ääneltään sen verran hyviksi, että emme malta olla kertomasta siitä jo ennakkoon.

Defunc on ruotsalainen vuonna 2015 perustettu audiobrändi. Nimi tulee sanoista "design" ja "function", ja merkki keskittyy omien sanojensa mukaan luomaan tarkoituksenmukaisia audiotuotteita, jotka yksinkertaistavat kuluttajien valintoja. Defuncin mallistossa on erilaisia edullisia kuulokkeita ja verkkokaiuttimia.

MONDO by Defunc on Defuncin uusi mallisarja, jossa on kolme mielenkiintoista kuulokemallia: Mondo Freestyle, Mondo Over-Ears ja Sports Edition.

Freestyle on edullinen, kevyt ja retro-tyylinen On-Ear-kuuloke, jota on saatavana neljässä värissä, mukaan lukien läpinäkyvä kuulokekuppi. Akkukesto on 22 tuntia, ja hinta vaihtelee 50-70 euron välillä. Mondo Over-Ears on nimensä mukaisesti Over-Ear-kuuloke, joka on hintaluokkaansa (179 euroa) nähden laadukkaasti viimeistelty. Se muistuttaa Apple AirPods Maxia tai uutta Sonos Acea, ja siinä on nahkaiset korvatyynyt. Saatavilla mustana, vaaleana ja läpinäkyvällä kuulokekupilla. Kuulokkeissa on harvinainen 2-tie rakenne. Kolmas malli, Sports Edition, on suunniteltu yhteistyössä Armand Duplantisin (a kenen?) kanssa. Se on samankaltainen kuin Over-Ears, mutta nahkaosat on korvattu hengittävällä mesh-kankaalla. Värinä harmaa ja hinta sama 179 euroa. Kaikki kuulokkeet ovat siis langattomia ja ilman ANC-aktiivista vastamelutoimintoa. Mondo Over-Ears ja Sports Edition -malleja voi kuunnella myös langallisina.

Lupaavat soundit

Saimme kuulokkeet siis testiin, mutta emme ole ehtineet tutustua niihin kuin aivan pikaisesti. Sen verran lupaavalta niistä paria mallia (Freestyle ja Sports Edition) kuitenkin kuulosti, että päätimme julkaista niistä tällaisen pikaarvion.

Retro-tyylinen ja kompakti Freestyle on mukavan kevyt päässä. Korvatyynyt ovat vaahtomuovia, mikä ei ole ehkä kaikkein mukavin korvalle. Myöskään kova ja kapea pääpanta ei ole mikään käyttömukavuuden huipentuma. Mutta kuten todettu, ovat kuulokkeet niin kevyet etteivät nuo oikeastaan paljon haittaa. Pannan paikkaakin on helppo muuttaa mukavampaan kohtaan.

Mutta sitten siihen tärkeimpään eli ääneen. Se oli oikein positiivinen yllätys. Basson taso on hillitty, mikä on oikeasti tärkeä asia. Korostunut basso varjostaa yläbassoa ja jopa alempaa keskialuetta. Voimakas basso saattaa kuulostaa alkuun “makeelta”, mutta on pidemmän päälle rasittavaa. Näissä basso soi erottelevasti ja silti siinä on hyvä “botne”. Keskialue soi selkästi ja myös erottelevasti. Diskantti tai ehkä jo ylempi keskialue on kuitenkin selvästi koholla. Ei kuitenkaan häiritsevästi. Äänen voisi sanoa sellainen mukavalla tavalla livemäinen ja dynaaminen. Ääni on raikas, erotteleva ja siinä on sellainen avoin ja “aito  ja naturelli” soundi. Äänikuva on myös avara. Minä ainakin pidin kovasti. Ja koska perusteet ovat kunnossa, niin pienellä equtuksella ääntä on helppo hienosäätää, jos sellaisella tuntuu olevan tarvetta.

Erityisesti Sports Edition vakuutti äänellään. Jopa niin paljon, että tuli kuunneltua pari tuntia putkeen. Soundissa paljon samaa “identiteettiä” kuin Freestylessä, mutta toki huomattavasti hifistyneemmin. Basson taso on hillitty, ei kuitenkaan kuiva, vaan botnea löytyy tarvittaessa. Keskialue ja ylärekisteri on ilmava ja erotteleva. Tässäkin hieman sellainen “omanlaisensa” raikas, erotteleva ja dynaaminen, mutta silti mukava ja ennen kaikkia mukaansatempaava soundi. Myös äänikuva poikkeuksellisen avara. Pidin tästä erittäin paljon.

Yllättävää kuitenkin että malliston Over Ears ei soinnut lainkaan samalla tavalla. Itse asiassa se soi aika huonosti. Jäi hieman mietityttämään, että miksi? Voisiko tämä liittyä siihen, että emme saaneet  useasta yrityksestä huolimatta molemmille kuulokkeille tarkoitettua Mondo-sovellusta toimimaan?

Palamme näihin tarkemmin ja mittausten kera seuraavassa numerossa.

Lisätiedot Mondobydefunc.com