Stereophile-lehden lokakuun 2024 klassisen musiikin arvostelut tarjoavat kuratoidun valikoiman upeita teoksia, jotka loistavat sekä historiallisen että modernin musiikin kentällä. Nauttikaa. Myös Suomi mainittu.


Mozartin sinfonioiden raikkaus ja klarinettikonserton syvyys

Mozart: Symphonies 29 & 33, Clarinet Concerto
Akademie für Alte Musik Berlin, Ernst Schlader (bassoklarinetti), Bernhard Forck (konserttimestari)
Pentatone PTC5187208, 2024

Akademie für Alte Musik Berlin tulkitsee Mozartin Symphonies 29 & 33 sekä klarinettikonserton loistavasti periodi-instrumentein, tuoden esiin teoksen ainutlaatuiset matalat sävyt bassoklarinetin avulla. Klarinettisolisti Ernst Schladerin sointi herättää erityistä ihastusta, ja tallenteen hienovaraiset yksityiskohdat, kuten alkuperäisten matalien sävelten palautus, lisäävät konserton syvyyttä. Lisäksi orkesterin tulkinta Mozartin sinfonioista tuo valoa ja keveyttä teoksiin, erityisesti Andante-osassa Sinfoniassa No.29. Sinfonia No.33
puolestaan voi kuulla ennakoivia teemoja Mozartin oopperoista kuten Don Giovanni ja Figaron häät.


Honeck yhdistää lämmön ja kirkkauden Brucknerin seitsemännessä

Bruckner, Bates: Symphony No.7; Resurrexit
Pittsburgh Symphony Orchestra, Manfred Honeck
Reference Recordings FR-757, 2024

Manfred Honeck ja Pittsburgh Symphony Orchestra loistavat tulkinnassaan Brucknerin seitsemännestä sinfoniasta, yhdistäen onnistuneesti sekä lämmön että selkeyden. Tämä harvinainen tasapaino tuo esitykselle syvyyttä ja emotionaalista voimaa, erityisesti sellon ja alttoviulun laajoissa linjoissa, jotka soivat puhtaasti ja kauniisti. Wagner-tubien tummuus ja jousien tarkkuus luovat voimakkaan kontrastin. Honeck tavoittaa sinfonian hiljaiset hetket taitavasti ja tuo samalla esiin teoksen huipentumat vaikuttavalla tavalla. Lisäksi ohjelman moderni lisäys, Mason Batesin Resurrexit, täydentää Brucknerin sinfoniaa kauniilla melodiallaan ja säihkyvillä puupuhaltimilla.


Carousel täyden sävelmystön voimin

Richard Rodgers & Oscar Hammerstein II: Carousel
Sinfonia of London, John Wilson (kapellimestari)
Chandos CHSA 5342(2), 2024

John Wilsonin johtama Sinfonia of London on tallentanut Carousel-musikaalin koko sävelmystön, ja lopputulos on tunteikas ja musikaalisesti tarkka. Nathaniel Hackmann Billyn roolissa onnistuu herättämään hahmonsa eloon upealla baritonillaan, ja Mikaela Bennett Julie Jordanina säteilee puhtaalla ja viattomalla äänellään. Wilson onnistuu tasapainottamaan tunteet ja draaman ilman liiallista sentimentaalisuutta, ja esitys vangitsee musikaalin ytimen liikuttavalla tavalla.


Janine Jansen loistaa Sibeliuksen viulukonsertossa

Sibelius, Prokofiev: Violin Concerto; Violin Concerto No.1
Janine Jansen (viulu), Oslo Philharmonic, Klaus Mäkelä (kapellimestari)
Decca 485 4748, 2024

Janine Jansenin esitys Sibeliuksen viulukonsertosta on erityisen koskettava. Hänen tummasävyinen tulkintansa tuo esiin G-kielen lämpimät sävyt, ja hänen soittonsa tarkkuus ja intensiteetti säilyvät läpi konsertin. Erityisesti Adagio-osio nostaa esiin hänen soittotaitonsa nyanssit, kun taas finaalin rytmikäs energia korostaa hänen teknistä taituruuttaan. Prokofjevin Viulukonsertto No.1
tulkinta jatkaa Jansenin loistavaa linjaa, tuoden esiin vahvat kontrastit ja tekstuurit. Klaus Mäkelä tukee Jansenia voimakkailla koko orkesterin yhteisosuuksilla ja tuo esiin teoksen hienovaraiset toistuvat melodiat ja voimakkuuden vaihtelut.”


Lähde: Stereophile Classical Record Reviews