Teksti Teppo HirviKunnas

Olin tilaisuudessa, jossa kuulokkeiden toistoa pitkään tutkinut Harman Internationalin akustiikan tutkimuksen johtaja, tohtori Sean Olive, esitelmöi kuulokkeiden taajuusvasteesta ja niin sanotusta “optimaalisesta” Harman Curve -toistovasteesta. Pääsin myös keskustelemaan aiheesta hänen kanssaan ja tekemään haastattelun (haastattelu löytyy muuten täältä).

Oliven tutkimuksen ja Harman Curven -toistovasteen keskiössä on ollut pyrkimys määritellä kuulokekuuntelussa objektiivisesti ihanteellinen äänenlaatu ja millainen toistovaste sen tuottaa. Taajuusvasteen merkitys korostuu erityisesti kuulokkeissa, koska ne tuottavat hyvin suoran, lähes kaiutonta tilaa muistuttavan äänikokemuksen. Toisin kuin kaiuttimet, jotka ovat alttiita ympäröivän tilan akustiikan vaikutuksille, kuulokkeet toistavat äänen lähes suoraan korvan tärykalvolle. Tästä syystä taajuusvaste on lähes ainoa määrittävä tekijä kuulokkeiden äänessä.

Hieman yksinkertaistaen voidaan sanoa, että jos kahden erilaisen ja hintaisen kuulokkeen toistovaste säädetään identtiseksi, niin ne kuulostavat samalta. Tätä mieltä Sean Olive on ja tähän on helppo yhtyä. Säädimme erään testissämme olleen, alle 20 euron nappikuulokkeen toistovasteen mahdollisimman identtiseksi toisen, lähes 200 euroa maksavan kuulokkeen kanssa. No aivan identtiseksi vastetta ei saatu, mutta niin lähelle, että ero kuulokkeiden äänen välillä oli hämmentävän pieni, eikä todellakaan 180 euron ero.

Mikseivät kuulokevalmistajat sitten säädä DSP:tä, joka nykyään löytyy lähes jokaisesta, siis ainakin langattomasta kuulokkeesta, toistamaan Harman Curven mukaisesti? Tätä Sean Olivekin ihmetteli? Ja niin minäkin. Jos aihe ja kuulokekuuntelu kiinnostaa, niin suosittelen kokeilemaan Poweramp Equalizer -sovellusta ja AutoEQ-palvelua.

Hyvää kesää toivottaen,

Teppo Hirvikunnas
Päätoimittaja