Teksti Heikki Kivelä Kuvat Teppo HirviKunnas & Valmistaja

Pykälää persoonallisempaa toistoa.

Siinä missä erilaiset toistoa räätälöivät huonekalibrointiteknologiat alkavat olla jo edullistenkin äänentoistolaitteiden perusominaisuuksia, kuulokepuolella ilmiö ei ole vielä niin yleinen. Tähän on syynsä, kuten Denonin tuore PerL Pro True Wireless omalta osaltaan osoittaa!

Lähtökohtaisesti jokainen meistä kuulee äänet ympärillämme hiukan eri tavalla. Syitä tähän löytyy paitsi kuulon toiminnasta ja korvan anatomisesta rakenteesta myös subjektiivisista tottumuksista. Musiikin kohdalla kuulemisen yksilöllisyys korostuu entisestään, ja varsinkin silloin, kun korviin asetetaan tulppamalliset in-ear-kuulokkeet.

Toki toistoa on voinut hienosäätää ja muokata jo kauan erilaisilla taajuuskorjaimilla, ja moni niitä osaakin enemmän tai vähemmän hyödyntää optimoidessaan kuunneltavaa materiaalia kuulokkeiden toistoprofiiliin. Automaattiset mittaukset ja niiden muodostamat eq-profiilit sen sijaan ovat hiukan harvinaisempia. Törmäsimme yhteen näkemykseen pitkästä aikaa edellisessä AVPlus-numerossa 6/23 testatessamme JBL:n Tour One M2 -sankakuulokkeita, joissa räätälöinti käyttäjän kuulolle toteutettiin erilaisiin testiääniin reagoimalla.

JBL:n toteutus tuoreessa muistissa otimmekin mielenkiinnolla testiin Denonin tuoreet PerL Pro True Wireless -nappikuulokkeet aktiivisella vastameluteknologialla ja oikeastaan kaikilla nykyaikaisilla ominaisuuksilla. Kyseessä on omassa tuotekategoriassaan hintavahko, 349 euroa maksava täyslangaton nappikuuloke, jonka kärkivalttina on Masimo Adaptive Acoustic Technology- eli AAT-tekniikan avulla tapahtuva kuulon mittaus ja PerL Pro -kuulokkeiden toiston käyttäjäkohtainen personointi mittaustuloksia hyödyntäen.

Esimerkiksi JBL:stä poiketen Denonin – tai Masimon, tai oikeastaan Nura-yhtiön, jonka edellä mainittu osti hiljattain – toteutuksessa kuulon mittaus ja toistoprofiilin säätö tapahtuu täysin automaattisesti. Edellytyksenä tosin on, että älylaitteeseen lataa ilmaisen Denon Headphones -sovelluksen ja rekisteröityy sen käyttäjäksi. Sovelluksen käyttöönoton yhteydessä käyttäjä sitoutuu luvattua parempaa äänentoistoa vastaan myös luovuttamaan erinäisiä tietoja itsestään valmistajalle.

Perusasiat kunnossa

Denon PerL Pro True Wireless on tuotekategoriassaan melko tavanomainen tuote, jonka säännönmukaisuuden poikkeavuutena on oikeastaan vain kuulokenapin kotelon ulomman osan lautasmainen rakenne. Itse nappi on kevyt, massaltaan 8-grammainen, ja sen ulkosivulla on hipaisukontrollipinta sekä visuaalisena detaljina siisti pieni Denon-logo. Grafiitinharmaa toteutus on lähinnä käytännöllinen.

Denon PerL Pro poikkeaa sauvamallisista toteutuksista lautasmaisella designillaan. Napit ovat kevyet ja siistit sekä pysyvät hyvin paikallaan.

Kuulokenapin korvaa vasten tulevan osan istuvuutta on parannettu nahkeilla sovittimilla, joita paketissa tulee kahta erilaista, siivekkeellistä ja siivekkeetöntä mallia, ja korvakäytävään istuvuuden todennäköisyyttä lisää mukavat viisi paria erilaisia tulppia: neljä silikonista pienestä suureen sekä yksi pehmoisa muistivaahtomallinen vaihtoehto, joka yleisellä tasolla istuu korvaan kuin korvaan tiiveimmin. Muistivaahdon kääntöpuolena tosin on silikonia nopeampi kulahtaminen, joten ne voi joutua kovemman käytön jälkeen uusimaan.

Kuulokekotelo taas on painoltaan 55,5-grammainen ja mitoiltaan 73 x 29 x 35 millimetriä, ei siis erityisen suuri muttei pienikään. Juoksutrikoiden taskussa se kyllä pullottaa, mutta vähän rennompien housujen kanssa ei niinkään.

Esimerkiksi lenkille lähtiessä kotelon voi halutessaan jättää kotiin, ja se kannattaa tehdä siksikin, ettei kotelolle ole ilmoitettu ip-suojausluokitusta. Itse kuulokkeilla taas luokitus on ipx4, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että ne kestävät vesiroiskeita kaikista suunnista. Näin ollen hikilenkki sateessa ei jää tekemättä musiikitta, ellei sitten vettä tule aivan kaatamalla.

Lautasmallisesta muodostaan huolimatta – tai ehkä juuri siitä johtuen – PerL Pro -kuulokkeet istuvat paikalleen poikkeuksellisen hyvin, joskin niiden asettelua saa alkuun vähän opetella.

Denon PerL Pro toimitetaan lyhyen usb-a–usbc-latauskaapelin, kahden istuvuussiivekkeen sekä viiden sovitinparin kanssa. Varustelu on sikäli kohdillaan, ja muistivaahtosovittimien sisällyttäminen pakettiin on aina plussaa.

Käyttöönotto ja käyttö

Denon PerL Pro -kuulokkeet ovat kategoriassaan tavanomainen tuote. Niiden käyttöönotto Apple iPhone 13 Minin kanssa sujui hyvin ensimmäisellä yrityksellä niin bluetooth-yhteyden muodostusta kuin Denon Headphones -ohjainsovelluksen asennusta myöten.

Ohjainsovelluksen asennus ja käyttö on sikäli tärkeää, että PerL Pro -kuulokkeiden selkeä kärkiominaisuus on käyttäjälle yksilöllisesti räätälöitävä toistoprofiili Masimo Adaptive Acoustic Technology -metodilla. Tämän ominaisuuden saa aktivoitua vain sovelluksen ohjeistamana.

Käytännössä käyttäjän tulee asettaa kuulokkeet korviinsa tiiviisti ja istuvasti ja olla sen jälkeen paikallaan reilun minuutin ajan, jolloin sovellus suorittaa mittauksia erilaisia testiääniä käyttäen. Käyttäjän itse ei tarvitse osallistua mittaukseen millään tavalla.

Räätälöidyn toistoprofiilin ohella käyttäjä voi lisäksi säätää toistoa myös 5-alueisella taajuuskorjaimella sekä ”immersiotila”-liukusäätimellä, joka vaikuttaisi olevan eräänlainen basson sävynsäädin. Lisäksi toistoa voi halutessaan elävöittää kytkemällä päälle tilaäänimoodin, joka tietynlaisen materiaalin kanssa avartaa hiukan tulppakuulokkeiden pään sisään keskittyvää toistoa.

Vastamelutila on PerL Pro -kuulokkeissa päällä oletuksena samoin kuin monessa muussa nykyisessä vastamelukuulokemallissa. Mikrofonien vaiheen saa myös käännettyä, jolloin kuulokkeissa aktivoituu sosiaalinen tila, joka hallitusti päästää ympäristön ääniä läpi. Näin esimerkiksi keskustelu kaupan kassalla käy ilman että kuulokkeita tarvitsee kaivaa pois korvista.

Muuten PerL Pron käytössä ei erityisemmin ole mitään mainittavaa. Toisto sammuu, kun kuulokkeet ottaa pois päästä, englanninkieliset äänivasteet ovat lakonisen toimivia ja kaikki kontrollointi pelaa tasaisen varmasti.

Denon hyödyntää PerL Pro -kuulokkeissa Masimon Adaptive Acoustic Technology -menetelmää, joka pohjautuu otoakustisiin emissioihin eli sisäkorvan tuottamiin ääniin, jotka syntyvät sekä spontaanisti että vastineena ärsykkeelle. Menetelmä toimii, mutta lopputulos ei välttämättä ole oletusasetuksia parempi. Siksipä käyttäjän apuna Denon Headphones -ohjainsovelluksessa ovat myös bassotoistoa muokkaava immersiosäädin sekä 5-alueinen taajuuskorjain.

Kuulokkeiden yhtäjaksoinen toistoaika maltillisella kuunteluvoimakkuudella on noin kahdeksan tuntia, ja säilytyskotelon tarjoamien lisälatausten avulla kokonaiskäyttöaika kasvaa 32 tuntiin. Tämä on nykyaikana keskitasoinen tulos, hintaluokassaan jopa aavistuksen alakantissa.

Kotelon akku latautuu täyteen noin tunnissa, ja kuulokkeet saavuttavat sadan prosentin varauksen nollasta oltuaan kotelossa noin kaksi tuntia. Viiden minuutin pikalatauksella saa tunnin lisää toistoaikaa. Lataus tapahtuu usb-c-liitännällä, ja lisäksi tuettuna on Qi-tyyppinen langaton lataus.

Yksilöllisempää ääntä

Tutustuimme PerL Pron AAT-kuulonmittaukseen kahden koehenkilön voimin. Heistä hiukan nuorempi yllättyi siitä, miten keskialuevoittoiseksi ja tummaksi toisto mittauksen jälkeen kävi, kun taas vanhempi kuulijoista piti omaa profiiliaan oletusasetusta parempana. Kuuntelimme sovitteiden puhdistamisen jälkeen eri profiileja myös ristiin ja keskustelimme niiden perusteista. Mittausta tehdessä sovellukselle ilmoitetaan käyttäjän ikä ja sukupuoli, mikä omalta osaltaan vaikuttanee tulokseen.

Molemmissa tapauksissa tulppamateriaalista riippumatta AAT-mittaus vaimensi toiston ääripäitä, mikä on sikäli yllättävää, että ihmisen kuulon pitäisi nimenomaan iän myötä menettää herkkyyttä korkeammalla taajuuskaistalla. Jostain syystä AAT-mittaus ei ottanut tätä huomioon, vaan nimenomaan vaimensi entisestään melko maltillista diskanttitoistoa.
Vaimentuneen basson osalta ongelma ei ollut suuren suuri, sillä sen tasoa pystyy säätämään nopeasti immersio-liukusäätimellä. Periaatteessa myös keskialueen ja diskantin saa soimaan personoidussa tilassa melko hyvin eq-asetuksia muuttamalla, mutta mielestämme tämä ikään kuin rikkoo automaattisen AAT-mittauksen ja toiston räätälöinnin idean.

Toisaalta on hyväkin, että oletustilan ja personoidun tilan välillä vaihtelemalla huomaa, mitä kalibroinnin jälkeen toistossa tapahtui, ja pyrkii sen pohjalta hienosäätämään toistoa itse kohti mieleisempää lopputulosta. Samalla tulee oppineeksi kuin vahingossa yhtä jos toista taajuuskorjaimen toiminnasta ja mahdollisesti myös omista äänellisistä mieltymyksistä.

Oletettavaa kuitenkin on, ettei valmistaja välttämättä pyrkinyt ihan tähän mittausteknologiallaan ja sen toimivuudella.

Niin tai näin, pienemmällä tai hiukan suuremmalla säädöllä PerL Pro -kuulokkeista sai ulos sangen toimivaa ääntä, mutta AAT-mittaus itse ei suurta mullistusta totuttuun tuo. Kun kyseessä on joka tapauksessa korvakäytävän sisään asetettavat in-ear-tyyppiset kuulokkeet, käyttäjän tulee ensimmäisenä varmistua niiden istuvuudesta paikalleen. Sen jälkeen sovelluksen taajuuskorjainta ja immersiosäädintä hyödyntäen toiston saa oikeastaan juuri sellaiseksi kuin haluaakin, sillä tehdasasetuksilla ääni voi alkuun vaikuttaa hiukan ponnettomalta ja ohuelta.

Mutta hyvän siitä saa, joskin enemmän perinteisin kuin uusin menetelmin!

Perinteistä toimivuutta

Denon PerL Pro -kuulokkeet ovat omassa kategoriassaan fiksut ja siistit, kelpoääniset ja sujuvasti toimivat kuulokkeet, joissa perusasiat ovat kunnossa – joskin niiden hinta on melko korkea kokonaisuuteen nähden. Kärkiominaisuudeksi nostettu toiston personointi ei myöskään toteudu oikein muuten kuin idean tasolla, sillä se ei varsinaisesti paranna toistoa niin merkittävästi verrattuna oletusasetuksiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö AAT-menetelmä toimisi, sillä jo tämän testin koehenkilöiden keskenkin koettiin vahvoja myönteisiä ja kielteisiä tuntemuksia sen vaikutuksesta toistoon. Itse säätämällä PerL Prot saa kuitenkin soimaan varsin hyvin, joten äänenlaadusta ei tarvitse tinkiä!

Siisti ja omalaatuinen design
Perusasiat kunnossa
Hyvä idea

Toteutus ei ihan kanna
Hintavahko ominaisuuksiin nähden

Denon PerL Pro
Hinta149 euroa
EdustajaSimex
LisätiedotDenon.fi
ToimintaperiaateVastamelunappikuuloke
Bluetooth-versio5.3
Tuetut koodekitAptX Lossless, aptX Adaptive, aptX Classic, AAC, SBC
Multipoint-yhteysKyllä
Elementti10 mm
IP-suojausIPX4
Akunkesto24 + 8 tuntia
LatausaikaKotelo 1 tunti, kuulokkeet 2 tuntia
Pikalataus5 min -> 1 tunti
Langaton latausQi
LatausliitäntäUSB-C
KorvasovitteetXS, S, M, L, vaahto
MuutaKaksi siivekevaihtoehtoa
Kuulokkeen paino8 g
Kotelon mitat73 x 29 x 35 mm
Kotelon paino55,5 g