Teksti Teppo Hirvikunnas Kuvat Teppo HirviKunnas & Valmistaja
Kaksi edullista ja helppoa kotiteatteriprojektoria.
Videoprojektorilla on mahdollista saada helposti todella iso kuva erittäin pienin kustannuksin, ainakin jos verrataan vastaavan kuvakoon televisioihin. No ei kuva ole tietenkään samaa tasoa, mutta kompaktien ja edullisten projektoreiden kuvan laatu on parantunut ja tämä näkyy erityisesti valotehojen kasvuna sekä käyttäjäystävällisissä toiminnoissa. Otimme testiin kaksi edullista ja maailmalla hyviä käyttäjäarvioita saanutta projektoria.
Edullisten ja kompaktien projektoreiden laatu on viime aikoina ottanut harppauksia eteenpäin, ja tämä näkyy erityisesti valotehojen kasvuna ja myös käyttäjäystävällisissä toiminnoissa. Monet mallit tarjoavat nykyään automaattitarkennuksen ja automaattisen kuvan muodon korjaavan keystone-/trapetsikorjauksen. Ne helpottavat laitteen käyttöönottoa ja takaavat, että kuva on aina terävä. Lisäksi ominaisuudet antavat projektorin sijoitukselle enemmän vapautta. Nämä ominaisuudet ovat erityisen tärkeitä, kun kotiteatteri, tai miksei vaikka ihan business-presentaatiokin, halutaan pystyttää paikkaan kuin paikkaan nopeasti ja vaivattomasti. Hankimme testiin netistä kaksi edullista, mutta uusimmilla ominaisuuksilla varustettua ja myös hyviä käyttäjäarvioita saanutta projektoria. Valitettavasti näitä projektoreita ei näytä olevan suoraan Suomesta saatavana.
Pieni Wanbo T2 Max
Wanbo on kiinalainen vuonna 2016 perustettu yritys, joka on erikoistunut muun muassa erilaisiin kompakteihin projektoreihin. Tuotteita on myyty Xiaomi-brändin alla (eräänlainen markkinoinnillinen ekosysteemi), mutta myös puhtaasti pelkällä Wanbo-nimellä. Ehkä tunnetuin ja hyviä käyttäjäarviota saanut on ollut T2-mallisto, jossa on itse asiassa useita erilaisilla spekseillä olevia malliversioita. Tässä onkin syytä olla tarkkana. Mekin erehdyimme tilaamaan ensin version T2 Free, joka ei olekaan fullhd-tarkkuudella eikä edes sisällä Android-käyttöjärjestelmää kuten T2 Max. Tässä tapauksessa edes myyjä (Hobby Hall) ei tiennyt mallien olevan erilaisia, ja heidän sivuillaan oli väärät speksit.
Tätä Xiaomi/Wanbo T2 -projektoria myydään siis useana eri versiona T2, T2M, T2 Free, T2M Plus, T2 Max, T2 Max “New” ja niin edelleen. Ja ilmeisesti T2M on sama malli kuin T2 Free. Myös laitteen ominaisuudet saattavat vaihdella eri myyntikanavissa. Siksi mekin erehdyimme, kun etsimme edullisinta ostospaikkaa. Nettiostoksissa saa olla välillä todella tarkkana, ja kannattaa valita ainakin sellainen liike, joka toimii EU:n alueella ja jonka palautusehdot ovat joustavat. Nettikauppojen välillä on myös yllättävän suuria eroja hinnassa.
No ehkä onni onnettomuudessa, sillä kun ryhdyimme etsimään nyt oikeaa T2 Maxia uudelleen, niin törmäsimmekin yllättäen kaikkein tuoreimpaan T2 Max (New) -versioon (valmistaja voisi kyllä nimetä nämä mallit erottuvammin).
Tässä uusimmassa versiossa on itse asiassa – ainakin periaatteessa – hyvinkin merkittäviä parannuksia. Valotehoa luvataan lähes tuplasti enemmän (250 -> 450 ANSI-lumenia), automaattinen tarkennus, laadukkaampi pinnoitettu lasilinssi, hiljaisempi jäähdytys ja parempi ääni. Tämän uusimman mallin erottaa helpommin siitä, että siinä ei olla sivuilla kaiuttimia.
Me löysimme tämän uusimman mallin kaikkein edullisimmin, hintaan 160 euroa, geekbuying.com-verkkokaupasta. Tuotteen hinta tosin näyttää vaihteleva isolla haarukalla paikasta riippuen, ja lisäksi tuon mallin kanssa saa olla tarkkana.
Kompakti ja helppo
Tuote saapui siis nopeasti ja vaivattomasti, vaikka itselle tuntemattomista verkkokaupoista tilaamisessa aina pieni riski onkin. Toisaalta verkkokauppa geekbuying.com lupaa tuotteille vuoden takuun, mutta toisaalta vain 7–14 päivän palautusoikeuden omalla kustannuksella. Tiedä sitten, miten käytännössä?
Melko vaatimattomasta paketista paljastui oikein asiallisen oloinen pieni ja suorastaan soma projektori värinään tummanharmaan sininen. Toimitussisältö ei ole erityisen runsas. siihen kuuluu vain erillinen virtalähde, kaukosäädin (valkoinen ja ilman paristoja) sekä käyttöohje, joka on tosin anniltaan hyvin suppea, oikeastaan olematon. Valitettavan tyypillistä monelle kiinalaiselle halpalaitteelle. No sinänsä laitteen käyttöönotto oli (siis varauksin) sujuvaa, mutta jos kokemusta projektoreista ei ole, niin kunnon ohjeet olisivat tarpeen.
Wanbo T2 Maz (New) -projektorin heittosuhde on 1,2, eli projektorin etäisyyden valkokankaasta tulee olla 1,2 kertaa haluttu kuvan leveys. Esimerkiksi siis 80 tuuman kuvalle (jonka leveys on 177,1 senttimetriä) pitää projektorin olla 1,2 x 177,1 = noin 213 senttimetrin etäisyydellä valkokankaasta. Tämä on ihan kohtuullisen läheltä, mikä helpottaa projektorin sijoitusta ja käyttöä nopeaan sijoitukseen. Varsinaista zoomia Wanbossa ei ole, mutta kuvaa voidaan pienentää digitaalisesti jopa 50 prosenttia.
Projektorin offset eli kuvan sijainti korkeussuunnassa suhteessa projektoriin on -27 prosenttia, eli kuvasta noin kolmannes on projektoria alempana. Projektori pitää siis sijoittaa jonkin verran kuvan alareunan haluttua tasoa ylemmäksi. Tämä tarkoittaa tyypillisesti ainakin sellaista 70–90 senttimetrin korkeutta. Sohvapöydälle saati lattialle sijoitettuna projektoria pitää kallistaa enemmän tai vähemmän ylöspäin. Valitettavasti Wanbossa ei ole tähän säätöä, vaan kallistus pitää hoitaa omin keinoin. Kallistettaessa kuvan muoto tietenkin vääristyy, mutta se voidaan korjata niin sanotulla keystone- tai trapetsikorjauksella. Wanbossa on pystysuunnan automaattinen trapetsikorjaus, joka siis suoristaa kuvan automaattisesti. Ja kuva siis myös tarkentuu automaattisesti. Tarkennus on toki mahdollista manuaalisesti kaukosäätimestä. Sivusuunnassa kuvan vääristymälle on käsisäädöt. Nämä automaattisäädöt ovat hyviä ominaisuuksia haluttaessa esitys nopeasti pystyyn tai jos projektoria ei saa sijoitettua muuten optimaalisesti. Niin kotona elokuville tai business-esitykselle. Akkukäyttöinen Wanbo ei kuitenkaan siis ole.
Sinänsä projektori tulisi kuitenkin sijoittaa aina niin suoraan kuvaan nähden kuin mahdollista, sillä kaikki kuvan muotoon liittyvät säädöt huonontavat kuvaa. Pieni kulman korjaus ei sinänsä ole pahitteeksi, mutta jos kuva joudutaan heijastamaan selvästi ala- tai yläpuolelta, tai sivulta, niin kuva ei voi olla tarkka koko alueelta ja myös valoisuuden tasaisuudessa on enemmän hajontaa.
Heittosuhde helpommaksi
Heittosuhde on siis projektorin etäisyys suhteessa kuvan leveyteen. Heittosuhde 1,5:1 (ilmoitetaan kuitenkin vain arvolla 1,5) tarkoittaa yhden metrin levyistä kuvaa 1,5 metrin etäisyydeltä tai kahden metrin levyistä kuvaa kolmen metrin etäisyydeltä. Tai esimerkiksi niin sanotuissa lähiheittoprojektoreissa, missä heittosuhde on alle 1, esimerkiksi heittosuhde 0,6 tarkoittaa yhden metrin kuvaa 0,6 metrin etäisyydeltä tai kahden metrin kuvaa 1,2 metrin etäisyydeltä. Haluttaessa siis tietää tarvittava etäisyys tietylle kuvan leveydelle, niin leveys kerrotaan heittosuhdearvolla (Kl x Hs = Etäisyys).
Vastaavasti kääntäen, eli kun halutaan tietää, kuinka leveä kuva on mahdollista saada tietyltä etäisyydeltä, niin etäisyys jaetaan heittosuhde-arvolla. Esimerkiksi 1,2 heittosuhteella ja kahden metrin etäisyydellä saadaan kuvan leveydeksi (2 / 1,2 =) 1,67 metriä.
Mutta kuvan koosta puhuttaessa käytetään kuitenkin yleensä tuumia ja vieläpä ilmaisten kuvan diagonaalihalkaisijaa, ei kuvan leveyttä senttimetreissä.
Tämä sinänsä ehkä nykyaikana outo tapa juontaa juurensa kauas historiaan ja Britteihin sekä tietenkin Yhdysvaltoihin. Kyseessä on siis sekoitus historiallista perinnettä, teollista standardointia, Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa ja käytännön mukavuutta. Tämän perinteen seurauksena tuumaa käytetään edelleen laajalti elektroniikassa ja muissa teknisissä sovelluksissa ympäri maailman. Samalla tavalla kuin renkaidenkin kohdalla puhutaan tuumista,
Jotta tässä ei tarvitsisi muistella koulun matematiikkaa ja Pythagoraan laskentakaavoja sen enempää, niin kuvan leveys saadaan helposti senttimetreiksi, kun kuvan halkaisija (tuumissa) kerrotaan luvulla 2,214. Esimerkiksi 80 tuuman kuvan leveys on siis 80 x 2,214 = 177,1 senttimetriä.
Tai vastaavasti toiseen suuntaan jakamalla kuvan leveys luvulla 2,214 saadaan kuvan halkaisija tuumissa. Esimerkiksi suurin kuvan leveys voisi olla 250 senttimetriä. Tällöin suurin kuvakoko olisi 250 / 2,214 = noin 130 tuumaa.
All-In-One
Projektori liitetään alkuasetuksissa kodin langattomaan verkkoon. Wanbo T2 Max (New) käyttää Android-alustaa, mikä tarkoittaa, että siitä löytyy myös iso valikoima suoratoistopalveluja, kuten esimerkiksi Youtube, Netflix, Disney+, Prime Video ja niin edelleen. Valikoimaan kuuluu myös Yle Areena, MTV Katsomo ja Ruutu. Niiden päivitys ei kuitenkaan onnistunut Wanbon omasta sovelluspalvelusta, vaan päivitystä varten piti kirjautua erikseen Google Play -sovelluskauppaan. Kun ei ole kunnon ohjeita, hommassa on hieman sellaista nörttisäätöä, mutta hiemankaan tietotekniikan kanssa pelanneilla ei pitäisi olla ongelmaa.
Verkkoyhteys mahdollistaa myös puhelimen näytön peilaamisen eli puhelimelle tallennettujen kuvien ja videoiden toistamisen langattomasti projektorilla. Chromecast-toimintoa projektori ei tue, vaan puhelimeen piti asentaa erillinen sovellus. Tässä tapauksessa sama kuin itse laitteessakin eli EShare. Se saatiin toimimaan pienen säädön jälkeen (koska projektoriin ei ole kunnon käyttöohjetta!) ja se toimi hyvin. Myös tietokoneelta.
Wanbo T2 Maxin takana olevaan yhteen hdmi-tuloon saa liitettyä myös erillisen mediasoittimen, tietokoneen tai vaikka bluray-soittimen. Hdmi-tulon versiota ei ilmoiteta, mutta se lienee aika matala, koska projektori tukee vain 60 hertsin kuvataajuutta mutta ei sen enempää. 4k-kuvaa ei tueta, vaan se tulee skaalata alas fullhd-tarkkuuteen itse kuvalähteessä. Usb-tulon kautta voi toistaa muistitikulle tallennettuja kuvia tai videoita, jos sellaiselle on tarvetta. Usb-lähdössä on myös viiden voltin virransyöttö.
Äänelle on 3,5 millimetrin säädettävä linja-/kuulokelähtö, josta äänen saa kuulokkeiden lisäksi esimerkiksi ulkoisille aktiivikaiuttimille, vahvistimeen tai vaikka soundbar-kaiuttimelle. Projektorissa on myös bluetooth-lähetin äänen siirtämiseen langattomille kuulokkeille tai bluetooth-kaiuttimelle. Hdmi-tulossa on arc-ominaisuus, eli myös sen kautta saa äänen esimerkiksi soundbar-kaiuttimelle ja äänenvoimakkuus säätyy projektorin kaukosäätimellä.
Käyttö, kuva ja ääni
Wanbo T2 Max (New) oli periaatteessa helppo ottaa käyttöön. Myös käyttö on kohtalaisen sujuvaa. Vielä helpompaa se olisi kunnon ohjeiden kanssa. Kaksi tai jopa kolme hieman erillistä valikkorakennetta saa välillä pään sekaisin, kun asetuksia löytyy vähän sieltä sun täältä. Paikoin laite myös hieman hidastelee toimintojen suorittamisessa. Automaattitarkennus ja automaattinen keystone ovat hyvä apu käyttöönotossa. Etureunan korkeudelle olisi kaivannut säätöä, mikä helpottaisi käyttöönottoa. Toisaalta kevyt projektori voidaan kiinnittää suoraan vaikka edulliselle kamerajalustalle.
Automaattitarkennus jätti kuvan ehkä hieman epätarkaksi, mutta tarkennusta on helppo hienosäätää kaukosäätimestä. Myös kuvalle on runsaasti erilaisia säätöjä, vaikkakin perusasetukset toimivat sellaisenaan hyvin. Ehkäpä päätyisimme käyttämään suoraan vivid-esivalintaa, vaikka se hieman värejä liioitteleekin. Monipuoliset säädöt mahdollistavat kuitenkin osaavalle paljon muokattavaa. Projektorin luvataan tukevan myös hdr-kuvaa, jos sellaisella on tässä käyttötarkoituksessa merkitystä.
Kaukosäädin toimii hyvin sekä projektorin edestä että takaa. Siinä on myös tavallaan eräänlainen virtuaalihiiri/osoitin-toiminto, jolla kursorin voi vielä nuolinäppäimillä haluttuun kohtaan. Kaukosäätimen painikkeiden symbolien merkinnät ovat osin sangen kryptiset ja hämärässä vaikeasti havaittavissa.
Kaikkiaan kuva on luokassaan laadukas, vaikka tarkkuudeltaan hieman ehkä pehmeähkö, mutta sitä on ilman suoraa vertailua vaikea havaita. Pikseliverkkoa ei juuri näy. Värit toistuvat hyvin, joskin perusasetuksilla hieman sinertävällä sävyllä ja suurella korostuneella kontrastilla. Kuvalle löytyy toisaalta runsaasti asetuksia ja säätöjä. Emme voi rajallisen tilan takia käydä niitä kaikkia tässä kuitenkaan läpi ja aika moni, varmaan suurin osa, käyttäjistä ei halua edes säätöihin koskea. Nettijatkoilta osoitteesta avplus.fi/nettijatkot löytyy kuitenkin video, jossa kaikki projektorin ominaisuudet ja asetukset käydään läpi.
Hieman oletusarvoisesti ylikorostuneesta valkoisen tasosta huolimatta kuva on mukavan rauhallinen ja sitä on mukava katsoa. Valoteho ei ole sinänsä erityisen suuri, vaikka spekseissä projektorille luvataan 450 ANSI-lumenia. Se ei pidä mittauksemme mukaan paikkansa. Me mittasimme valotehoksi noin 158 ANSI-lumenia ja suurimmaksi valon voimakkuudeksi (kirkkaudeksi) 80 tuuman kuvan tuottavalta etäisyydeltä keskuarvona 91 luxia, maksimiarvona kuvan keskeltä 132 luxia. Ehkä tähän on vahingossa eksynyt kuitenkin vanhan mallin lamppu? Vertailun toiselle projektorille Yaberille ilmoitetaan vain 50 ANSI-lumenia suurempi valoteho, mutta ero on siis todellisuudessa paljon suurempi. Wanbon valoteho riittää pimennetyssä tai hyvin hämärässä tilassa, mutta jos hajavaloa on hiemankaan enemmän, kuva jää haaleaksi. Liiketoisto on sujuvaa ja myös pelaaminen sujuu hyvin. Kuvassa ei ole juurikaan havaittavissa pelaamista haittaavaa viivettä (input lag). Pelikäytöön on myös valittavissa erillinen game-mode-pelitila.
Äänentoisto on projektorin omista kaiuttimista sangen tyydyttävää, riippuen myös toistolähteestä. Jostain syystä Youtubesta toistettu ääni oli paikoin säröistä ja epäselvää, mikä voi johtua toki myös itse materiaalista. Mitään elokuvanautintoa äänentoistolta on turha odottaa, mutta peruskäyttöön se riittää. Itse projektori on varsin hiljainen
Kokonaisuutena Wanbo T2 Max (New) oli positiivinen kokemus. Se on helppo tapa saada nopeasti elokuva- ja/tai peli-ilta pystyyn, piirrettyjä lapsille tai business-esitys toimistolle. Kaikki tarvittava on yhdessä paketissa. Vielä parempi, jos siinä olisi vielä hieman enemmän valotehoa, etureunan korkeudensäätö ja jonkinlainen kanto-/säilytyspussi.
Isompi Yaber Pro V9
Yaber on toinen kaukoidän tunnetuista kompaktien ja kohtuuhintaisten videoprojektorien valmistajista. Vuonna 2018 perustettu merkki on saanut Wanbon tavoin hyviä käyttäjäarvioita, ja sillä on jakelu muun muassa Amazonissa, mistä mekin tämän testilaitteen ostimme (amazon.de). Amazon on luotettava kauppapaikka, ja merkillepantavaa on myös Yaberin lupaama peräti kuuden kuukauden palautusoikeus ja kolmen vuoden takuu! Tämän varmistaminen oli vielä juttua kirjoitettaessa kesken, koska Amazon itse lupaa 30 päivän palautusoikeuden ja vuoden takuun.
Yaber Pro V9 on Wanbota sekä kalliimpi (299 euroa) että myös suurempi. Toisaalta Yaber tarjoaa myös hieman suuremman valotehon (todellisuudessa selvästi suuremman), runsaammat liitännät, automaattisen tarkennuksen ja pystysuunnan trapetsikorjauksen lisäksi myös vaakasuunnan automaattisen trapetsikorjauksen, ja varusteluun kuuluu pehmustettu kantolaukku, 1,5 metrin hdmi-kaapeli, 3,5 millimetrin av-sovitinkaapeli (rca, audio vasen/oikea ja komposiittivideo) sekä linssinsuoja. Toisaalta jos näitä ei tarvitse, niin maksaa tavallaan hieman turhasta. Erityismaininta myös hyvästä käyttöohjeesta (vaikkakin englanninkielisestä), jonka avulla käyttöönotto oli helppoa.
Liitännät käsittävät kaksi hdmi-tuloa, kaksi usb-paikkaa (joista toinen viiden voltin virtasyötöllä vaikka Chromecast-mediasoittimelle), av-tulon sekä säädettävän kuuloke-/linjalähdön. Ääni saadaan ulos myös bluetoothin kautta. Hdmi ei tue arc:ia. Virtalähde on Yaberissa sisäänrakennettuna, joten sitä ei tarvitse kantaa erikseen. Wanbossa virtalähde on siis erillinen mötikkä.
Kaikki automaattisesti
Yaber Pro V9:n sijoitus ja käyttöönotto on tehty helpoksi. Vaikka kuvan projisoisi kankaalle alaviistosta ja/tai sivulta päin, niin kuvan pysty- että vaakasuunnan trapetsikorjaus suoristaa kuvan automaattisesti nappia painamalla. Kuva myös tarkentuu automaattisesti. Toiminto on helppo aktivoida myös suoraan kaukosäätimen painikkeesta. Trapetsikorjaukselle ja tarkennukselle on myös manuaalisäädöt.
Projektorin heittosuhde on hieman ehkä suurehko 1,41, mikä siis tarkoittaa, että 80 tuuman kuvalle tarvitaan noin 2,5 metrin etäisyys valkokankaaseen (tai seinään) ja 100 tuumaiselle jo hieman päälle kolme metriä. No ei se paljon vielä ole, mutta hyvä ottaa huomioon erilaisissa käyttötilanteissa. Yaberin offset on -52 prosenttia, eli kuvasta lähes puolet heijastuu projektorin alapuolelle. Jos esimerkiksi 80 tuuman (jonka korkeus on noin yksi metri) kuvan alareunan haluaa olevan 60 senttimetrin korkeudella lattiasta (mikä on jo aika matalalla), niin projektorin (linssin) tulisi olla noin 110 senttimetrin korkeudella (about puolet kuvan korkeudesta, eli 50 senttimetriä + alareunan korkeus maasta eli 60 senttimetriä = 110 senttimetriä). Tämä siis, jos kuvan haluaa projisoituvan suoraan eteenpäin (ja saada samalla optimaalista kuvanlaatua).
Projektoria voi myös kallistaa jonkin verran ylöspäin kuvan siirtämiseksi ylemmäs. Ja sitä varten Yaberin etureunassa on myös kätevä säätöruuvi. Automaattinen trapetsikorjaus korjaa kuvan geometrian suoraksi. Kovin suuret kallistukset eivät ole kuitenkaan suositeltavia, koska kuvan tarkkuus ja valon tasaisuus kärsii. Kuva myös pienenee korjauksessa hieman. Sama koskee sivusuunnassa tehtävää korjausta.
Vain projektori
Yaberissa on myös langaton verkkoyhteys, mutta ei mitään suoratoistopalveluja eikä sovellusalustaa (Android). Verkkoyhteys on tarkoitettu vain laitteen päivityksiin ja langattomaan näytön peilaukseen ja/tai mediatoistoon eli kuvien ja videoiden toistamiseen projektorilla suoraan samassa lähiverkossa olevasta puhelimesta tai tietokoneesta. Emme kuitenkaan saaneet tätä yhteyttä toimimaan edes kahdella eri puhelimella emmekä liioin tietokoneelta. Yllättäen yhteys saatiin kuitenkin myöhemmin toimimaan yhdellä puhelimella, jota olimme jo aikaisemmin kokeilleet. Ei kovin vakuuttavaa.
Suoratoistopalveluiden puuttuminen rajoittaa laitteen käyttöä, koska projektorin lisäksi tarvitaan erillinen kuvalähde. Se voi tietenkin olla vaikka vain hdmi-lähdöllä varustettu kannettava tietokone, mutta paras vaihtoehto on hankkia projektorin seuraksi pienikokoinen suoraan projektorin hdmi-tuloon liitettävä Android-pohjainen mediasoitin. Esimerkiksi noin 40–50 euron hintainen Google Chromecast HD tai Xiaomi Mi TV Stick. Mediasoitin saa virtansa suoraan projektorin usb-liitännästä. Sinänsä hieman yllättävää, että Yaberilla ei ole tarjolla omaa mediasoitinta.
Käyttö, kuva ja ääni
Yaber Pro V9 oli helppo ottaa käyttöön, ja tuotteen olemus on luokassaan vakuuttava. Laitteen päällä on myös käyttökytkimet. Käytössä ei ole mitään erikoista, koska laitteessa ei ole juurikaan toiminnallisuutta ja ohjeet ovat hyvät. Toisaalta laitteen päävalikossa liikkumisessa oli joka kerta miettimistä, koska aktiivisen valinnan erottaminen oli haastavaa. Selkeämpi värierottelu helpottaisi käyttöä.
Kuvasuhteen valinta tehdään painamalla kaukosäätimen valikkopainiketta pidempään. Siitä kerrotaan vain käyttöohjeessa, ja menikin tovi ennen kuin saimme vahingossa valitun 4:3-kuvasuhteen vaihdettua takaisin 16.9:ään. Miksei tälle voi olla suoraa valintaa valikossa? Kuvan ja myös äänen säätöihin päästään käsiksi vain kuvatilassa erillisen valikon kautta. Toisaalta sinänsä järkevää, koska samalla näkee, miten säädöt vaikuttavat. Valikon kieleksi on valittavissa myös suomi, mutta sen käännökset ovat niin huonot, että parempi pysyä englannissa.
Kuvalle on vain perussäädöt, mutta niitä ei välttämättä juurikaan tarvita, sillä kuva oli suoraan paketista harvinaisen hyvä. Kuva on tarkka ja kaikkiaan luonnollisen oloinen. Värit toistuvat luonnollisesti. Kuvassa on hyvin myös kirkkautta ja kontrastiakin, enemmän kuin Wanbossa. Valotehoksi mittasimme 343 ANSI-lumenia ja valon voimakkuudeksi 80 tuuman kuvan tuottavalla etäisyydellä keskimäärin 201 luxia ja maksimiarvoksi 266 luxia. Wanbota suuremmasta valotehosta huolimatta valoteho ei riitä, jos tilassa on liikaa hajavaloa. Paras kuva saadaan kunnolla pimennetyssä tilassa. Elokuvia oli mukava katsella.
Pelikäyttöön Yaber Pro V9 ei sovi, ei ainakaan vähänkään nopeatempoisempaan, sillä kuvassa oli havaittavissa merkittävä kuvaviive. Joissain netin Youtube-arvioissa pelattavuutta on silti kehuttu. Niinpä – noihin arvioihin ei voi luottaa.
Projektorin takana on kaksi erillistä kaiutinta, joiden äänenlaatu on ihan ok. Äänen saa ulos linja-/kuulokelähdöstä tai bluetoothin kautta. Valitettavasti projektorin jäähdytysflektin ääni on aika kova ja sävyltään korkeataajuuksinen Tämä häiritsee ainakin elokuvan hiljaisten kohtausten aikana.
Luxit vai lumenit?
Lumenit (lm): Ilmaisevat valoköähteen niin sanottua valon kokonaisvalovirtaa (valotehoa). Pinta-alaan suhteutettuna luku ilmaisee valotehon määrän yhden neliömetrin alalla (mikä vastaa halkaisijaltaan noin 60-tuuman 16:9-kuvaa). Lumenit ovat yleinen tapa ilmaista valonlähteen, kuten lampun tai projektorin, tuottaman valon määrä.
Luxit (lx): Kuvaa valon intensiteettiä, voimakkuutta eli kirkkautta. Yksi lux on yhtä kuin yksi lumen per neliömetri. Esimerkiksi siis 400 lumenia tuottaa 400 luxin kirkkauden yhden neliön alalle. Eli periaatteessa lumenit siis ilmaisevat samaa asiaa kuin lumen eli kuinka paljon valoa (lumenia) kohdistuu yhden neliömetrin alalle.
Mikä on sitten se pointti? Se on nimen omaan pinta-ala ja etäisyys. Lumen arvo ei suoraan huomioi etäisyyttä, koska se ilmoittaa valon kokonaistehon yhdelle neliömetrille. Jos tämä “teho” pitää levittää suuremmalle alueelle, niin sitä kohdistuu enää vähemmän yhdelle neliölle. Kuvan kokonaiskirkkaus pienenee tietyllä alueella. Jos kuva-ala kasvaa esimerkiksi kahteen neliöön niin 400 lumenin valoteho (= 400 luxia/m2) tuottaa “enää” 200 luxin valovoiman. Tämä vastaa 16:9-kuvasuhteella noin 85 tuuman kuvaa. Luxit ovat siis lumenit jaettuna valon peittämällä pinta-alalla (neliömetreissä). Pinta-alan kasvaessa valon määrä (lumenit) per neliö pysyy ennallaan, mutta jakautuu isommalle alueelle ja siksi sen valon voimakkuus (luxit) laskee.
Tässä on myös hyvä huomata, että pinta-ala muuttuu, nimensä mukaisesti suhteessa etäisyyden neliöön. Kuvan pinta-ala siis nelinkertaistuu projektorin etäisyyden kaksinkertaistuessa ja vastaavasti pienenee neljäsosaan etäisyyden puolittuessa. Tämä tarkoittaa samaa suhdetta valon voimakkuudessa. 400 lumenin valoteho eli 400 luxia / m2 ( = 60-tuuman 16:9 kuva) pienenee neljäsosaan (100 lx) etäisyyden kaksinkertaistuessa. Kuvakoolla ja etäisyydellä on siis merkitystä. Siinäkin mielessä, että myös suuri kontrastisuhde vaatii suuren kirkkauden.
Lumenit pystyy muuttamaan todellista kuvakokoa vastaavaksi luxeiksi seuraavasti: Laske halutun kuvakoon pinta-ala (kuvan leveys x korkeus) ja jaa se lumen-arvolla. Esimerkiksi 100-tuuman 16:9-kuvan leveys on noin 2,21 ja korkeus noin 1,25 metriä. Pinta-ala on siis 2,21 x 1,25 = 2,76 m2. Jos projektin valotehoksi ilmoitetaan 400 lumenia, niin 100 tuuman kuvalle saadaan keskimäärin 400/2,76 = noin 144 luxin valovoima.
Luxit antavat konkreettisemman käsityksen siitä, kuinka kirkkaana ja kuva tulee näkymään valkokankaalla tietyllä kuvakoolla ja etäisyydellä.
Ero käytännössä: Toisaalta kun vertaillaan valon voimakkuuden muutoksia 100 luxista 25 luxiin tai 100 luxista 400 luxiin, ero ei ilmene (aistita) ihan samassa suhteessa. Tämä johtuu Weber-Fechnerin lain mukaisesta logaritmisesta aistimuksesta. Vaikka kummassakin tapauksessa valon voimakkuus muuttuu nelinkertaiseksi, ihmisen silmän kyky havaita nämä muutokset riippuvat alkuperäisestä valovoimakkuuden tasosta ja ympäristön valaistusolosuhteista. Esimerkiksi kirkkauden kasvaessa nelinkertaiseksi 100 luxista 400 luxiin, niin lisäys on selvästi havaittavissa, mutta sitä ei välttämättä koeta nelinkertaisena kirkkauden lisäyksenä, koska silmän herkkyys vähenee suuremmilla voimakkuuksilla. Tästä syystä ero 100 luxin ja 25 luxin välillä koetaan suhteellisesti suurempana muutoksena kuin kasvu 100 luxista 400 luxiin, ja sama tietenkin esimerkiksi 400 ja 1600 luxin ja 400 ja 100 luxin välillä. Silmä on herkempi havaitsemaan valon vähenemistä keskisuurella valotasolla, joten tämä vähennys saattaa tuntua suuremmalta kuin vastaava lisäys.
Yleisesti ottaen silmän kyky havaita muutoksia valon voimakkuudessa riippuu monista tekijöistä, kuten siis alkuperäisestä valotasosta ja myös ympäristön valaistusolosuhteista. Pienet muutokset voivat tuntua merkittäviltä heikossa valaistuksessa, kun taas suuret muutokset kirkkaammassa ympäristössä eivät välttämättä ole yhtä havaittavia.
Ympäristön valaistus: Koska projektorin kuvan täytyy kilpailla ympäristön valaistuksen kanssa, on tärkeää tietää, kuinka monta luxia valkokankaalle saapuu, jotta voidaan varmistaa, että kuva on tarpeeksi kirkas. Tiloissa, joissa on paljon päivänvaloa tai muuta keinotekoista valaistusta, tarvitaan riittävästi luxeja.
Käyttäjäkokemus: Kuvan tulee olla kirkas ja selvästi näkyvä eri valaistusolosuhteissa. Kuvan kirkkautta subjektiivisesti ja visuaalisesti arvioitaessa ovat luxit avainasemassa, vaikka tavallaan myös lumenit ilmaisevat osittain samaa asiaa.
Projektoreiden vertailussa ja valinnassa lux-arvot siis antavat konkreettisemman käsityksen siitä, kuinka kirkkaana ja kuva tulee näkymään valkokankaalla tietyllä kuvakoolla ja etäisyydellä. Lumenit ovat hyödyllisiä projektoreiden yleisen valovoiman arvioimiseksi ja antavat toki samaa informaatiota, mutta lopullinen kuvan laatu ja kirkkaus määräytyvät lux-arvojen perusteella, jotka huomioivat ympäristön valon ja valkokankaan pinta-alan.
Wanbo T2 Max (New)
Hinta: 160–220 euroa (+tk.)
Näppärä ja helppo
Wanbo T2 Max (New) on luokassaan hyvä pikkuprojektori. Se on mukavan kompakti, laadukkaan tuntuinen ja helppo ottaa käyttöön. Lukuun ottamatta onnetonta ohjeistusta ja etureunan kallistuksen säädön puuttumista. Laitteessa on langaton verkkoyhteys ja Android-alusta, joka tarjoaa muun muassa lähes kaikki suoratoistopalvelut. Myös puhelin on helppo liittää langattomasti projektoriin, vaikka se erillisen sovelluksen tarvitseekin. Myös pelaaminen onnistuu. Tässä suhteessa Wanbo T2 Max on kätevä laite nopean kotiteatterin ja peli-illan pystyttämiseen. Valoteho ei ole luvattua tasoa, mutta riittää, kun katselutila saadaan riittävän pimeäksi. Kuvan laatu on luokassaan hyvä, ja osaava saa säädettyä siitä laajoilla säädöillä perusasetuksia paremman. Suosittelemme kompaktia, helppokäyttöistä ja edullista projektoria enemmän tai vähemmän satunnaiseen käyttöön tarvitsevalle.
Erittäin kompakti koko
Käytön helppous
Luokassaan asiallinen kuva
Automaattinen tarkennus ja trapetsikorjaus
Android-alusta ja suoratoistopalvelut
Hiljainen
Pienehkö valoteho
Huono ohjeistus
Ei etureunan korkeuden säätöä
Epävarma takuu ja huolto?
YABER Pro V9
Hinta: 299 euroa (+tk.)
Laadukas kuva edullisesti
Yaber Pro V9 on kompakti edullinen projektori, joka tarjoaa luokassaan erinomaisen kuvan suoraan paketista ja jonka käyttöönotto on helppoa. Projektorissa on automaattinen trapetsikorjaus sekä pysty- että vaakasuunnassa ja automaattinen tarkennus. Projektorissa on myös etureunan kallistus, mikä onkin tarpeen, sillä Yaber projisoi kuvan lähes suoraan eteensä. Varustukseen kuuluu myös säilytys-/kantolaukku, kaikki tarvittavat kaapelit ja hyvä käyttöohje (englanninkielinen). Toisaalta Yaber Pro V9 on vain projektori, eli se ei sisällä sovellusalustaa eikä siten suoratoistopalvelujakaan, mikä olisi ainakin perhekäyttöä ajatellen kätevää. Nopeatempoiseen pelikäyttöön Yaber ei sovellu pitkän kuvaviiveen vuoksi. Myös voimakas jäähdytyspuhaltimen ääni rasittaa. Kokonaisuutena hieman ristiriitainen tapaus. Luokassaan erinomainen kuva ja helppo käyttöönotto, mutta puhaltimen kohtalaisen voimakas ääni, pelikäytössä liian pitkä kuvaviive ja varauksin myös suoratoistopalvelujen puute asettavat rajoitteita käytölle.
Kompakti koko ja helppo käyttöönotto
Automaattinen tarkennus ja trapetsikorjaus
Varustelu ja hyvä ohjeistus
Luokassaan erinomainen kuva
Pitkä takuu (varauksin)
Peleissä suuri kuvaviive
Äänekäs tuuletin
Ei suoratoistopalveluja
Paljonko luxeja tarvitaan?
Lux-arvot, jotka ovat riittäviä eri valaistusolosuhteissa kuvan katseluun, vaihtelevat riippuen monista tekijöistä, kuten katseltavan materiaalin luonteesta, henkilökohtaisista mieltymyksistä ja ympäristön valon määrästä. Tässä on kuitenkin suuntaa-antavia arvoja eri tilanteisiin:
Päivänvalossa: Projektorikuvan katsominen suorassa päivänvalossa, erityisesti ulkona tai suurissa ikkunoilla varustetuissa tiloissa, vaatii hyvin korkeita lux-arvoja. Yli 2 000 luxia tai enemmän, jotta kuva erottuu selvästi, varsinkin jos käytössä ei ole pimennysverhoja tai muita valon säätelykeinoja.
Hieman pimennetyssä / hämärässä tilassa: Tällaisessa ympäristössä, jossa on hallittu määrä ympäristön valoa, tarvitaan noin 500-1 500 luxia. Tämä on yleinen valovoimakkuustaso esimerkiksi luokkahuoneeessa ja toimisto-/kokoustiloissa, joissa on siis aina jonkin verran päivänvaloa ja/tai keinotekoista valaistusta.
Selvästi hämärässä tilassa: Kotiteattereissa tai esitystiloissa, joissa valon pääsy ulkopuolelta on estetty ja hajavalo tulee pääasiassa vain tilan valkoisista seinäpinnoista ja katosta tarvittanee valoa minimissään 100-500 luxia. Minimiarvo kohdalla olettamuksena, että valkokangas on suunniteltu heijastamaan valoa tehokkaasti. Jos tilassa on runsaasti sivuilta tulevaa hajavaloa, voi Ambient Light Rejecting (ALR) -valkokangas auttaa vähentämään hajavalon vaikutusta.
Lähes pimeässä: Katsottaessa kuvaa lähes pimeässä tilassa, jossa on minimaalinen ympäristön valon määrä, tilan on pimennetty ja sisusta myös musta, voi jo 30-50 luxia riittää. Koska ympäristön valoa on vähän tai ei ollenkaan, projektorin ei tarvitse kilpailla muiden valonlähteiden kanssa.
On tärkeää muistaa, että nämä arvot ovat suuntaa-antavia ja todelliset tarpeet voivat vaihdella. Myös taso mitä tavoitellaan vaikuttaa. Parhaan kuvan saavuttamiseksi on otettava huomioon valkokankaan heijastavuus (gain ja ympäristön valon määrä. Usein tarvitaan myös säädettävää valaistusta ja/tai valkokankaan sijoittelua optimaalisen kuvanlaadun varmistamiseksi.
Merkki / malli | Wanbo T2 Max (New) | YABER Pro V9 |
---|---|---|
Hinta (*) | 169 € | 299 € |
Edustaja/ostopaikka | geekbuying.com | amazon.de |
Näyttötekniikka | LCD | LCD |
Valolähde | LED | LED |
Lampun käyttöikä | >20.000 t | >20.000 t |
Linssin halkajsija | 40 mm | 53 mm |
Natiiviresoluutio | 1920x1080 | 1920x1080 |
4k-toisto (alasskaalaus) | x | x |
Suurin valoteho (ANSI) | 450 lm | 500 lm |
Kirkkausasetukset | - | - |
Suurin kontrastisuhde | 2000:1 | 20000:1 |
HDR-tuki | x | - |
Suurin virkistystaajuus | 60 Hz | 60 Hz |
Kuvan zoomaus | 1-0,5x (digit.) | 1-0,5x (digit.) |
Suurin suositeltava kuvakoko | 140" | 200" |
Heittosuhde | 1,2 | 1,41 |
Kuvan offset (kuvasta % linssin ala- tai yläpuolella) | - 27% | - 52% |
Tarkennus | auto/man (sähköinen) | auto/man (sähköinen) |
Keystone-/trapetsikorjaus (pysty/vaaka) | x/x | x/x |
Automaattinen trapetsikorjaus (pysty/vaaka) | x/- | x/x |
Kuvan pystykääntö/peilikuva | x/x | x/x |
Kuvasäädöt: | ||
Konrasti/kirkkaus/värikylläisyys | x/x/x | x/x/x |
Terävyys | x | x/x/x |
Kuvatilat | 4 | 4 |
Värilämpötila ja -tasapaino | x | - |
Kohinanvaimennus | x | - |
Pelitila | x | - |
Liitännät: | ||
- HDMI | 1 | 2 |
- VGA | - | - |
- AV (komposiitti) | - | 1 |
- SD-muistikorttipaikka | - | - |
- USB (media) | 1 | 1 |
- USB 5V-virtasyöttö | x | x |
- Kuuloke-/linjalähtö (säädettävä) | x | x |
- Langaton verkkoyhteys (wifi) | x (2,4 GHz) | x (2,4 GHz) |
- Bluetooth lähetys äänelle | x | x |
Mediasoitin | x | x |
Sovellualusta | Android 9,0 | - |
Suoratoistosovellukset | x | - |
Chromecast | - | - |
Langaton näytönpeilaus | x (**) | x (***) |
Sisäänrakennetut kaiuttimet | x (stereo) | x (stereo) |
Sävynsäädöt | 5-alueinen taajuusk. | 5-alueinen taajuusk. |
Kaukosäädin | x | x |
Etureunan korkeussäätö | - | x (40 mm) |
Jalustakierrepaikka | x | x |
Muuta | ||
Suomenkielinen kuvaruutuvalikko | - | x (huono) |
Virtalähde | ulkoinen 19V (3A) | sis.rak. |
Suurin virrankulutus | 57 W | 100 W |
Mitat (k x l x s) | 157 x 114 x 146 mm | 102 x 259 x 195 mm |
Paino | 1,1 kg | 1,79 kg |
Toimitussisältö | Käyttöohje (eng, suppea), kaukosäädin (ei paristoja, 2x AAA), erill. virtalähde johtoineen (2 m), tarroja (??) | Käyttöohje (eng, laaja), kaukosäädin (ei paristoja, 2x AAA), virtajohto (2 m), hdmi-kaapeli (1,5 m), AV-sovitinkaapeli RCA > 3,5 mm (20 cm), linssinsuoja, puhdstusliina, pehmustettu kantolaukku |
Värivaihtoehdot | Valkonen, tumma harmaa | hopeanharmaa |
(*) Hinta ostohetkellä 10/2023.
(**) EShare-sovelluksella, Android, iOs ja Windows.
(***) Epäluotettava toiminta.
Kaikki tiedot ovat valmistajan ilmoittamia, ellei toisin mainita.
Jaa Jaa artikkeli