Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Teppo HirviKunnas

Aikansa upea edustaja

Esittelyssä upea ja dynaamisesti soiva Technics vuodelta 1994 MOS Class AA -tekniikalla.

Technics eli kukoistustaan 1980-luvulla, mutta toki vielä 1990-luvulla japanilaisvalmistajalla oli upeita tuotteita, vaikka muovi alkoikin vallata alaa jopa paremman luokan vahvistimien etupaneeleissa.

Löysimme Tori.fi-sivustolta tämän aikakauden edustajaksi vuonna 1993–94 esitellyn, Technicsin silloista ylempää keskiluokkaa edustavan integroidun vahvistimen SU-A800:n.

Laitteen tarkkaa hintaa emme saaneet selville, mutta SU-A800 maksoi vuonna 1993 Saksassa 799 paikallista markkaa (DEM), joka vastanneen tänä päivänä ostovoima-, inflaatio- ja kurssi-laskelmineen noin tuhatta euroa. Siitä saa jonkinlaisen käsityksen, minkä hintaluokan laitteesta jo silloin oli kysymys.

Aikansa huipputekniikkaa

Käsiin saamamme yksilö ei niin sanotusti ole ihan minttikuntoinen mutta kaikkiaan siisti. Varusteluun kuuluu myös kaukosäädin, jotka alkoivat vasta yleistyä 1990-luvun alussa. Kaukosäätimessä on vahvistimelle ohjelmalähteiden valinnat ja äänenvoimakkuuden säätö, joka siis käänsi moottorilla voimakkuussäätimen potentiometriä. Ei mitään digitaalihömpötystä. Ohjelmalähteitä valittaessa kuuluu myös hieno mekaanisten releiden kytkentä-ääni. Itse vahvistimessa suurin osa säädöistä ja kytkimistä on luukun takana, joten ulkoasu on kohtalaisen pelkistetty. Levysoitinotto on valittavissa mm- tai mc-rasioille. Etupaneelia hallitsee keskelle sijoitettu suurikokoinen äänenvoimakkuussäädin, jossa on säätimen muovisuudesta huolimatta jämäkkä ja laadukas tuntuma.

Osa käyttöpainikkeista on kääntyvän suojaluukun takana. Varusteluun kuului myös kaukosäädin.

Vahvistimessa käytetään Technicsin omaa MOS Class AA -kytkentää, joka yhdistää MOS-FET-transistorin ja bipolaaritransistorin parhaat puolet. Se hyödyntää MOS-FETin kykyä hallita jännitettä tarkasti ja lineaarisesti, kun taas bipolaaritransistori tarjoaa tehokkaan virransyötön. Tämä yhdistelmä mahdollistaa Technicsin mukaan laadukkaan äänentoiston sekä tarkan ja vakaan suorituskyvyn. Vahvistimessa on myös Technicsin “Virtual Battery Operation”, vapaasti käännettynä “virtuaalinen akkutoiminta”. Tämä tarkoittaa, että esivahvistimen virransyötössä on isot kondensaattorit, jotka toimivat eräänaisena virtapankkina ja akkuna mahdollistaen esiasteen operaatiovahvistimien toiminnan suurimman osan ajasta niiden varassa. Kondensaattorit latautuvat uudelleen, kun niiden varaus alenee. Kondensaattorit tukevat operaatiovahvistimien toimintaa tarjoamalla niille tasaisen virransyötön.

Vahvistimessa käytetään Technicsin omaa MOS Class AA -kytkentää, joka yhdistää MOSFET-transistorin ja bipolaaritransistorin parhaat puolet. Ensiöpuolella on kaksi erikoista putkimaista R-Core Transformer -muuntajaa.

Ensiöpuolella Technics SU-A800:ssa on kaksi erikoista R-Core Transformer -muuntajaa. Tehoa vahvistimesta luvattiin ainakin nykymittapuun mukaan melko maltillisesti 2 x 55 wattia ja hetkellisesti 100 wattia kahdeksaan ohmiin, 135 wattia neljään ohmiin ja vielä 170 wattia kahteen ohmiin – itse asiassa aika tarkkaan saman verran kuin mitä mittasimme itse.

Liitännät ovat ajalleen monipuoliset, ja cd-soittimelle on myös oma tulo. Ja huomaa “aito peli” eli Made in Japan. Tiedä onko vahvistin alunperin Saksasta, sillä tuo BZT-lyhenne ”Bundesamt für Zulassungen in der Telekommunikation”, tarkoittaa siis Saksan liittovaltion televiestinnän hyväksyntävirastoa. Sen tehtävänä oli televiestintälaitteiden, kuten radioiden, televisioiden ja puhelinten, teknisten standardien määrittely ja hyväksyntä.

Erotteleva ja dynaaminen soundi

Kuuntelimme tottakai vahvistinta erilaisilla kaiuttimilla, ja sehän toimi hienosti. Kaikki pelasi kuten pitikin, ja kytkentäreleiden ääntä oli hieno kuunnella.
Technics-vahvistimien soundia luonnehdittiin aikoinaan erottelevaksi, selkeäksi ja yksityiskohtaiseksi. Musiikin yksityiskohdat, kuten korkeiden taajuuksien vivahteet ja instrumenttien tekstuurit, toistuvat hyvin. Technics-vahvistimet tunnettiin myös neutraalista ääniprofiilista ja tiukasta bassotoistosta.

Juuri tältä SU-A800:kin kuulosti. Kerrassaan upea vahvistin.

Tällaiset vanhat laatuvahvistimet voivat olla todellisia superlöytöjä, etenkin hintaansa nähden. Kiinnostuneille tiedoksi, että 150 eurolla voimme tästä luopua!