Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Teppo HirviKunnas

Vuosina 1971 - 1973 myynnissä ollut Kenwood KA-4002 -integroitu on todellinen vintage-namupala. Erikoisuutena kaksi levysoitintuloa, etu- ja pääteasteen erotus sekä erillinen mono-linjalähtö.


Kenwood KA-4002 on 1970-luvun alun integroitu stereovahvistin, joka edustaa aikakautensa laadukasta japanilaista audioteknologiaa. Kenwood KA-4002 on esimerkki ajasta, jolloin audioalan valmistajat pyrkivät yhdistämään kestävän rakenteen, laadukkaan äänen ja tyylikkään muotoilun kompaktiin pakettiin. Tämä vuosina 1971–1973 mallistossa ollut vahvistin kuului Kenwoodin aikansa menestystuotteisiin.

Vahvistimen alkuperäinen hinta vuosina 1971–1973 oli noin 150 Yhdysvaltain dollaria. Ottaen huomioon inflaation vaikutuksen, tämä summa vastaa nykyrahassa noin 780 dollaria. Ei siis aikoinaan mikään halpa laite.

Vintagea kompaktissa paketissa

KA-4002 on eittämättä makean näköinen laite. Olemusta korostaa laitteen aikakaudelleen harvinaisen kompakti koko. Vahvistin on  “vain” 330 mm leveä, syvyyden ollessa 240 mm ja korkeutta on 118 mm. Kokoluokka on niin sanottu “midi”, vaikkei sellaista kokoluokkaa vielä 70-luvulla tunnettukaan. Tuolloin audiolaitteiden tyypillinen leveys standardisoitui vähitellen 17 tuumaan (n. 43 cm).

Kenwoodin hopeanvärinen etupaneeli kiiltää edelleen arvokkaasti, ja yksinkertaisen symmetrinen käyttöliittymä ja etulevyn säätimet ja kytkimet tarjoavat hienon mekaanisen tuntuman – ei muovia tai höttöä, vaan 70-luvun työtä parhaimmillaan. Upea laite.

Ohjelmalähteen valinnassa ja takapaneelissa huomio kiinnittyy kahteen Phono-tuloon. Vahvistimessa on tosiaan kaksi levysoitintuloa (MM-rasioille). Aux-tulojakin on kaksi, joiden kautta laite tukee edelleen myös moderneja digitaalisia äänilähteitä. Muita tuloja tietenkin viritin ja nauhuri. Erikoisuutena erotettavat etu- ja  päätevahvistinasteet sekä mono-lähtö esimerkiksi subwooferille. Ihan kuin nykyaikana. Vahvistimessa on myös liitännät kahdelle kaiutinparille.

Ääni kuin samettia

KA-4002:n ääni on miellyttävä ja lämmin. Vaikka tehoreservi (18/33 W kuormasta riippuen) on nykymittapuun mukaan pieni, niin käytännössä se riittää normaalikuunteluun normikokoisissa tiloissa. Emme kuitenkaan raaskineet lähteä mittamaan tehoarvoja. Käytännössä tehoa tuntui olevan lukuarvoa enemmän. Kovin epäherkille kaiuttimille teho saattaa jäädä kuitenkin pieneksi. Tuolloin 70-luvulla kaiuttimet olivat nykyistä jopa selvästi herkempiä. Aikakautensa kaiuttimien kanssa sen Kenwoodin pehmeä ääni pääsee erityisen hyvin oikeuksiinsa. Kaikkinensa upea laite.

Takapaneeli on täynnä liitäntöjä, lähes kuin tämän päivän AVvahvistimessa. Huomio kiinnittyy kahteen Phono-tuloon. AUXtulojakin on kaksi, joiden kautta laite tukee edelleen vaikka moderneja digitaalisia äänilähteitä. Muita tuloja tietenkin viritin ja nauhuri. Erikoisuutena erotettavat etu- ja päätevahvistinasteet sekä mono-lähtö esimerkiksi subwooferille. Vahvistimessa on myös ruuvattavat liitännät kahdelle kaiutinparille.
Kenwood KA-4002 -vahvistimen sisäinen rakenne on varsin tyypillinen aikakaudelleen. Tavaraa ja johtoja on paljon. Kaikki toteutettu tietenkin erilliskomponentein. Käsityö leima on vahva. Joku on tosiaan kasannut ja juottanut tämän kaiken käsityönä.

Merkki / MalliKenwood KA-4002
Tuotannossa1971–1973
Teho (RMS, 8/4 ohmia)2x 18 W / 33 W
Dynaaminen teho (IFH, 8/4 ohmia)67 W / 95 W (*)
Toistoalue20 Hz - 40 kHz
Kokonaissärö0,5 %
Sisääntulot2 x phono (MM), 3 x linjataso, nauhuri (in/out)
MuutaKuulokelähtö, erotettavat etu- ja pääteasteet, monolinjalähtö, kaiutinvalitsin (A/B/A+B), loudness-kytkentä, kytkettävät high- ja low-suodattimet, mono/stereo-kytkin, kytkettävä ja suora virran ulostulo
Tehonkulutus8 W (tyhjäkäynti), 115 W (maksimi)
Mitat (l x k x s)350 x 115 x 260 mm
Paino5,7 kg

(*) Institute of High Fidelity (IHF) perustettiin 1950-luvulla luomaan yhtenäisiä standardeja audiolaitteiden suorituskyvyn mittaamiseen. IHF Dynamic Power -mittaus arvioi vahvistimen kykyä tuottaa hetkellistä tehoa musiikin huippukohdissa Dynaamisen tehon mittaus käytti lyhyitä, 20 millisekunnin signaalipurskeita ja vahvistin kytketttynä resistiiviseen kuormaaan (esim. 8 tai 4 ohmia) ja särön ollessa alle 1 %. Tämä tarkoitus oli mallintaa realistisesti vahvistimen suorituskykyä musiikin toistossa. IHF:n kehittämät standardit loivat perustan nykyisille mittausmenetelmille.

Lisätietoa HIFI-WIKI.COM