Teksti Jiri Koivuniemi Kuva Samsung

Useimpien kulutuselektroniikan asiantuntijoiden tuntema EISA-järjestö on jälleen julkaissut vuotuiset palkintonsa. Niistä voi päätellä, että kulutuselektroniikalle on kysyntää ja tarjontaa yllin kyllin näinä huonoinakin aikoina.

EISA on nimittäin jakanut palkinnot kuudessa eri pääkategoriassa yhteensä 78 eri laitteelle. Näistä pelkästään kameroille ja niiden tarvikkeille jaettiin 19 palkintoa!

Televisiot saivat 10 eri palkintoa. Näiden tv-palkintojen alakategoriat olivat Statement, Giant, Premium OLED, Best Home Theatre OLED, Best Family, Best Buy OLED, Premium Mini LED, Home Theatre Mini LED ja Best Buy Mini LED ja Gaming.

Siinä on ollut EISA-työryhmällä naurussa pitelemistä, kun on kehitelty tv-kategorioita riittävästi, jotta useampi voittaisi jotain. Näin monen television palkitseminen ei ainakaan voi olla kovin kuluttajalähtöistä. Myymälätasolla nuo termit ja palkinnot lähinnä sekoittavat ostajaehdokkaan pään eikä suurimmalle osalle kuluttajista EISA muutenkaan sano yhtään mitään.

Jonkinlaista apua television hankintaan moni varmasti kaipaisi. Tarkistin parin suurimman suomalaisen jälleenmyyjän sivustolta kuinka monta 55 tuuman ja suurempaa televisiota heiltä löytyy. Niitä oli molemmilla noin 300 mallia! Edelleen siis asiantunteville ja sitoutumattomille suosittelijoille on tarvetta.

Oma televisioni vikaantui viiden vuoden kovan työrupeaman jälkeen kirjaimellisesti kirjoittaessani tätä kolumnia. Laitoin television päälle aivan normaalisti ja sen vasempaan reunaan oli ilmestynyt parikymmentä senttiä leveä musta varjostus.

Soitin asiasta Samsungin tekniseen tukeen, joka hoiti hommansa varsin asiallisesti, mutta televisio ei silti tullut kuntoon. Googlaamalla selvisi, että kyseessä on taustavalaistuksen ledien rikkoontuminen (vanhuuteen?) ja ongelma on varsin yleinen - etenkin Samsungilla. Takuuajan jälkeen vikaa ei kannata enää korjata, koska huoltokustannus olisi ollut koko television alkuperäistä hankintahintaa kalliimpi.

TV menee siis vaihtoon ja joudun itsekin miettimään sopivan mallin hankkimista vähintään kymmenistä samankaltaisista malleista, joiden hintaerot ovat marginaalisia. Siksipä jäinkin miettimään, että tarvitaanko todellakin näin monipuolista valikoimaa. Olisiko elämäni jotenkin huonompaa, jos minun pitäisikin valita uusi televisio hieman maltillisemmasta valikoimasta?

Kehitys kehittyy televisioissa joskus salaakin. Vanhempani kirosivat pari viikkoa, kun Yle Areenan livelähetykset lakkasivat toimimasta heidän muutaman vuoden vanhassa älytelevisiossaan. Kaikki muut ohjelmat toimivat, mutta eivät suorat lähetykset esimerkiksi olympialaisista.

Ongelman korjasi uusi ohjelmistopäivitys, jonka ilmestymisestä ei televisio mitenkään ilmoittanut. Kaikki muut sovellukset toimivat, joten ei ollut mitään syytä olettaa, että uusi ohjelmistopäivitys televisiosta löytyisi tai että se korjaisi yhden sovelluksen yksittäisen ongelman. Koska sinä olet tarkistanut löytyykö televisioosi uusi ohjelmistopäivitys?

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin AVPlus-lehden numerossa 4/2024 (#228).