Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Teppo HirviKunnas
Technics SU-G700M2 on samaan aikaan nykyaikainen että retro, ja se sisältää edistyksellistä ja uniikkia tekniikkaa. Erityisesti LAPC herätti kiinnostusta.
Technics on kulkenut pitkän ja menestyksekkään matkan vuosikymmenten aikana. Matka tosin katkesi välillä. Perinteinen hifi ei ollut enää suuren yleisön kulutuksen fokuksessa. Onneksi ajat muuttuvat, ja monet menneen ajan jutut ovat tulleet uudelleen esiin, muun muassa vinyylilevyt. Niistä itse asiassa lähti liikkeelle myös Technicsin uusi elämä, tarkalleen legendaarisista 1200-sarjan levysoittimista.
Sitä seurasi pian myös muita laitteita, aluksi hieman hapuillen kaikenlaisilla all-in-one-yhdistelmillä, kunnes viimein, perinteitä kunnioittaen, perinteisiä stereovahvistimia ja cd-verkkosoitin-yhdistelmiä. Osa hyvinkin kalliita. Huippumallien rinnalle tuotiin myös edullisempia malleja. Esimerkiksi SU-G700M2- integroitu vahvistin, joka on jatkoa edeltäjälleen SU-G700:lle. SU-G700M2 tarjoaa valmistajan mukaan modernia tekniikkaa yhdistäen digitaalisen ja analogisen perinteitä kunnioittavassa muodossa ja perinteitä kunnioittavalla Technics-äänellä.
Technics SU-G700M2 onkin eittämättä samaan aikaan moderni, mutta myös kaunis vahvistin. Vaikka vahvistin on kooltaan suurehko, esillepano on hyvin minimalistinen ja etulevyä hallitsee Technicsin vuosien takainen tavaramerkki; suuret tehomittarit. Mutta mittareista lisää tuonnempana.
Tekniikkaa jos jonkinlaista
Kyseessä on siis 2-kanavainen integroitu vahvistin sisäänrakennetulla DA-muuntimella. Tehoa siitä luvataan hyvin maltilliset 2 x 70 wattia kahdeksan ohmin kuormaan ja tuplaten eli 2 x 140 wattia neljän ohmin kuormaan. Virranantokyvyn pitäisi siis olla täten kunnossa.
Kyseessä on täysin digitaalinen vahvistin, joka hyödyntää useita Technicsin kehittämiä teknologioita. Näistä keskeisin on JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-Shaping Optimization), jonka tarkoitus on poistaa jitteriä ja vääristymiä äänestä ja parantaa samalla signaalin tarkkuutta. JENO Engine keskittyy kahteen pääalueeseen: jitterin eliminointiin ja kohinan vähentämiseen
Jitter viittaa ajalliseen epätarkkuuteen digitaalisen signaalin siirrossa, mikä voi aiheuttaa äänenlaadun heikkenemistä. JENO Engine sisältää erityisen jitterin vähennyspiirin, joka poistaa jitterin koko kuultavissa olevalla taajuusalueella. Tämä varmistaa, että digitaalinen signaali siirretään vahvistimeen mahdollisimman tarkasti ja ilman ajoituksen aiheuttamia häiriöitä.
Kun digitaalinen äänisignaali muunnetaan analogiseksi (tai toisinpäin), tapahtuu kvantisointia, jossa äänen jatkuvasti vaihtelevat arvot muunnetaan diskreeteiksi digitaalisen järjestelmän ymmärtämiksi arvoiksi. Kvantisoinnin yhteydessä syntyy väistämättä kohinaa. Noise-Shaping pyrkii hallitsemaan tämän prosessin aikana syntyvää kohinaa. Vaikka kohina itsessään ei poistu, sen siirtäminen vähemmän kuultaville taajuuksille tekee äänen kokonaislaadun paremmaksi. Tämän seurauksena äänisignaali kuulostaa puhtaammalta ja selkeämmältä.
Noise-Shaping on erityisen tärkeää äänen digitaalisissa muunnosprosesseissa, AD/DA-muuntimissa. Tekniikkaa käytetään laajasti erilaisissa äänilaitteissa, kuten DA-muuntimissa, digitaalisissa vahvistimissa ja äänenkäsittelylaitteissa, parantamaan äänenlaatua ja minimoimaan havaittava kohina.
LAPC?
Toinen vahvistimessa oleva mielenkiintoinen teknologia on LAPC (Load Adaptive Phase Calibration), joka on suunniteltu tavallaan optimoimaan vahvistin käytettävien kaiuttimien kanssa. Tässä prosessissa keskeistä on kaiuttimen impedanssin muutosten huomioiminen eri taajuuksilla. Kaiuttimen impedanssi vaihtelee taajuuden mukaan, ja tämä voi vaikuttaa siihen, miten vahvistin toistaa ääntä.
Technicsin mukaan LAPC mittaa vahvistimen ja kytkettyjen kaiuttimien sähköisen taajuusvasteen ja vaiheominaisuudet. Sen jälkeen se käyttää digitaalista signaalinkäsittelyä säätääkseen vahvistimen impulssivastetta. Tämä mahdollistaa vahvistimen taajuusvasteen tasoittamisen sekä amplitudi- että vaiheominaisuuksien osalta, jotka eivät ole perinteisesti olleet mahdollisia vahvistimille. Lopputuloksena pitäisi olla Technicsin mukaan neutraalimpi ääni kaiuttimista riippumatta. LAPC-ominaisuuden käyttöönotto vaatii myös hieman toimenpiteitä, mitä itse asiassa harva edes tajuaa ilman, että on lukenut ensin käyttöohjeen (olen varma, että moni tämän vahvistimen omistaja tajuaa tämän vasta luettuaan tämän artikkelin). LAPC-mittaus käynnistetään painamalla kaukosäätimen LAPC-painiketta pidempään. Tällöin käynnistyy muutaman minuutin kestävä mittasignaalien sarja, jonka perusteella vahvistin mittaa kaiuttimien impedanssi-ja vaihevasteen. Mitä sitten tapahtuu, tästä Technics ei kerro sen tarkemmin.
Digikeskus
Technics SU-G700M2 -vahvistimen DA/AD-muunnin on osa sen digitaalista arkkitehtuuria, ja se ei ole perinteinen DA-muunnin. Digitaaliset signaalit menevät suoraan vahvistimen matalan jitterin signaalinopeuden muuntimeen ja sitten Delta-Sigma-PWM-muuntimeen. Analogiset signaalit tuodaan digitaaliseen muotoon 24 bitin ja 192 kilohertsin AD-muuntimen avulla. Tämä kokonaisuus mahdollistaa erittäin tarkan ja laadukkaan äänenmuunnoksen ja -toiston.
Optisia ja koaksiaalisia digituloja on kaksi ja lisäksi USB-audiotulo. Analogituloja on kuitenkin vain kolme, joista yksi on levysoittimelle (MM- ja MC-rasialle). Liitäntöjä voisi olla enemmänkin, ja tiedä sitten, onko tuo levysoitintulo tarpeellinen, sillä tässä hintaluokassa käyttäjä todennäköisesti päätyy erilliseen levysoitinesivahvistimeen. No onhan senkin nyt hyvä olla ainakin mukana, ja nopean kokeilun perusteella sen laadussa ei ole huomautettavaa.
Toiminnassa
Technics SU-G700M2:n laatutuntuma on korkeatasoinen niin päältä kuin sisältä. Samoin kaukosäätimessä on riittävä paino ja kumipintaisissa panikkeissa täsmällinen tuntuma. Ohjelmalähteen valintaan liittyy hento releen naksahdus. Kuulokkeiden kytkentä kytkee vastaavasti kaiutinlähdöt pois päältä. Kaikkiaan siis laadukas vaikutelma.
Vahvistimen käynnistyminen tuo tehomittareihin valkoisen valon, jolle on muuten kolmiportainen himennys (aina sammutukseen saakka). Mittareista kuitenkin sellainen huomio, että niiden nopeus on säädetty turhan hitaaksi, suorastaan laiskaksi. Nopeatempoisella musiikilla tämä saa mittarien liikkeen näyttämään jopa feikiltä. No iso asiahan ei ole, mutta tässä tapauksessa mittarit ovat aika oleellinen osa vahvistimen olemusta, jopa identiteettiä.
Tehot ja ääni
Nimellisteholtaan kyse ei siis ole mistään luunmurskaajasta. Vahvistimen 2 x 70 wattia kahdeksaan tai 2 x 140 wattia neljään ohmiin on ihan ok mutta ei valtavasti. Kahden ohmin kuormaa ei edes suositella. Hiemankaan epäherkemmillä ja eksoottisemmilla kaiuttimilla tehoreservi saisi olla suurempi.
Mittasimme dynaamiseksi tehoksi parhaimmillaan 2 x 88 wattia kahdeksan ohmin, 2 x 160 wattia neljän ohmin ja peräti 2 x 323 wattia kahden ohmin kuormaan. Toisaalta vahvistin vaikutti olevan matalemmilla kuormilla hieman kranttu signaalin eri vaihekulmilla.
Ääneltään Technics SUG700M2 on hyvin neutraali mutta samalla kirkas ja erotteleva – mutta ei samalla, hieman ehkä jopa karhealla soundilla kuin japanilaisilla vahvistimilla on ollut aikoinaan tapana. Toisaalta äänessä oli paljon samaa kuin viime numerossa kokeilussa olleessa Technics SU-A800 -vahvistimessa vuodelta 1994. Liekö Technicsille ominainen ääni haluttu säilyttää uusimmissakin malleissa osana merkin perimää? Basso soi aavistuksen kuivasti mutta samalla erottelevasti. Keskialue soi pehmeästi ja äänikuva on ilmava ja avara. Yläkeskiäänet ja diskantti soivat hieman ehkä verhottuna, mutta silti erottelevasti. Äänibalanssin voisi kuvailla oleva enemmän analyyttisen kuin maisemaa maalailevan.
Ajoimme luonnollisesti kaiuttimille (Epos ES14) myös LAPC-optimoinnin. Sen vaikutuksesta en uskalla mainita mitään, koska kuulon tai lähinnä siis aivojen tulkinta saattaa tehdä kepposia. Mielestäni äänessä saattoi olla muutosta (parempaan?), mutta joka tapauksessa vaikutus on erilainen eri kaiuttimilla. LAPC on joka tapauksessa tutustumisen arvoinen
Kuulokevahvistimessa käytetään Technicsin Class AA -kytkentää, jossa on erilliset vahvistinpiirit jännitteen ja virran vahvistamiseen. Virta vahvistetaan operaatiovahvistimella, jolla on korkea virransyöttökyky. Technicsin mukaan kuulokevahvistin olisi näin ollen immuuni kuulokkeiden imepedanssin vaihtelun aiheutamaille toistovasteen muutoksille. Toisaalta kuulokelähdön lähtöimpedanssiksi ilmoitetaan yllättävän korkea 32 ohmia. Yleensä kuulokelähdössä suositaan mahdollisimman matalaa lähtöimpedanssia, tyypillisesti yhden ohmin tai jopa alle. Suuri ero kuulokkeiden impedanssiin vähentää impedanssin vaihtelun vaikutusta toistovasteeseen ja parantaa näin yhteensopivuutta eri kuulokkeiden kanssa.
Kuulokevahvistimen toiminnassa ei sen korkeasta ilmoitetusta lähtöimpedanssista huolimatta havaittu mitään erityistä. Ääni oli hyvä kuulokkeista riippumatta ja verrattuna toiseen erilliseen kuulokevahvistimeen. Ilmeisesti Technicsin ClassAA-kuulokevahvistin on lupausten mukaan sangen immuuni kuulokkeiden impedanssille. Ainakin näin nopean kokeilun perusteella. Kuulokevahvistimen ääni oli kaikin puolin hyvä, voisi jopa sanoa erinomainen, ja se antoi myös tehoa poikkeuksellisen hyvin vaikeillekin kuulokkeille.
Hieno vahvistin, mutta…
Technics SU-G700M2 on upea vahvistin, mutta vain vahvistin ja myös kohtalaisen kallis sellainen. Toki varustettuna edistyksellisellä ja uniikilla teknologialla. Erityisesti LAPC herätti kiinnostusta. Kauniskin se on, mutta tehomittareista jäi laiska fiilis. Nipotusta ehkä, mutta silti. Miksei mittareissa voi olla valittavaa reagointinopeutta?
Laatuvaikutelma on korkeatasoinen, ja ääneltään Technics on olemustaan vastaava. Neutraali, analyyttinen, mutta samalla myös hajuton ja mauton. No sitähän hifi kai pohjimmiltaan tarkoittaakin.
Suosittelemme ehdottomasti tutustumaan, jos tämän hintaluokan vahvistinta on suunnitelmissa hankkia.
Tekniset ratkaisut
LAPC-ominaisuus (varauksin)
Analyyttinen ja puhdas ääni
Turhan laiskat tehomittarit
Merkki & Malli | Technics SU-G700M2 |
---|---|
Hinta | 2 749 € |
Lisätietoa | Technics.com |
Jälleenmyynti | Hifi-erikoisliikkeet |
Jatkuva teho (1 kHz, THD <0,5 %) | 2 x 70 W (8 Ohm), 2 x 140 W (4 Ohm) |
Suositeltava minimikuorma | 4 Ohm |
Mitattu teho (dynaaminen) | 2 x 88 W (8 Ohm), 2 x 160 W (4 Ohm), 2 x 323 W (2 Ohm) |
Toistoalue | Linjataso/digi: 5–80 000 Hz (-3 dB), Levysoitin: 20–20 000 Hz (±1 dB) |
Linjatulot (analogi) | 2 |
Levysoitintulo | 1 (MM/MC) |
Digitulot | 2 (optinen), 2 (koaksiaali) + USB-B (Audio/DAC) |
Tuetut formaatit | PCM (32, 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192, 352.8, 384 kHz / 16, 24, 32 bit), DSD (2.8 MHz, 5.6 MHz, 11.2 MHz) |
Mitat (l x k x s) | 430 x 148 x 428 mm |
Paino | n. 12,6 kg |
Toimitussisältö | Virtajohto (n. 1,2 m), kaukosäädin (+paristot 2 x AAA), käyttöohje (paperi, myös suomi ja ruotsi) |
Viimeistelyt | Kirkas alumiini tai musta, kotelo maalattu hopea tai musta |
Tämä artikkeli on julkaistu alun perin AVPlus-lehden numerossa 8/2023 (#224).
Jaa Jaa artikkeli