Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat & Lähteet Google, Hifi Wiki, Hifi-Archiv, Vinylengine.com, Wikipedia, Aural Hi-Fi, Kenwood Communications, Stereonet.com...
Kenwood oli 1970 ja 1980-luvuilla kova nimi audiofiilienkin keskuudessa.
Kenwoodin juuret ulottuvat tavallaan aina vuoteen 1946, jolloin Jiro Kasuga perusti Kasuga Radion Nagano-prefektuurissa, Japanissa. Alkuvuosinaan yritys keskittyi valmistamaan erilaisia yksinkertaisia radiolaitteita ja elektroniikkakomponentteja, jotka vastasivat sodanjälkeisen Japanin tarpeisiin. Näitä vastaavia yrityksiä syntyi 2. maailmansodan jälkeen Japaniin paljon.1950-luvulla Kasuga Radio Co. Ltd. valmisti yksinkertaisia radiolaitteita, mutta ne olivat pääosin suunnattu kuluttajamarkkinoille. Näitä käytettiin esimerkiksi kodin viihteessä ja radioviestinnässä. Kasuga Radio oli kuitenkin suhteellisen pieni toimija ja tästä syystä tarkempia tietoja ei ole saatavana.
1955 Kasuga Radio muutti Tokioon ja toiminta ilmeisesti laajeni kuitenkin radiolaitteiden ja mittavälineiden massatuotantoon ja pian tuoteportfolio laajentui myös kuluttajatuotteisiin, lähinnä radioihin ja vahvistimiin. Pääosin Japanin kotimarkkinoille.
Yritys kasvoi ja vuonna 1960 Kasuga Radio vaihtoi nimensä Trio Corporationiksi. Itse asiassa varhaisimpia Trio-merkkisiä laitteita löytyy jo vuodelta 1958. Nimenmuutoksen syynä oli saatavilla olevien tietoja perusteella yrityksen pyrkimys vahvistaa brändiä kansainvälisillä markkinoilla vientiä ajatellen. Ja Trio alkoikin saman tien laajentaa toimintaansa Japanin ulkopuolelle. Trio-nimen käyttöönotto merkitsi myös siirtymistä laajempaan mallistoon.
Trio Corporation saavutti mainetta esittelemällä alansa ensimmäisen transistorivahvistimen (1962), joka tarjosivat paremman suorituskyvyn ja luotettavuuden verrattuna putkivahvistimiin.
Tämä oli myös aikaa, jolloin yritys alkoi kehittää ensimmäisiä stereojärjestelmiään, jotka myöhemmin tulisivat tunnetuksi Kenwood-brändin alla.
Kenwood syntyi
Kenwoodin nimen voidaan katsoa syntyneen vuonna 1961 kun yhdysvaltalainen liikemies William "Bill" perusti yhdessä George Aratanin ja Yoichi Nakasen kanssa yrityksen, joka alkoi tuoda Trio Corporationin tuotteita Yhdysvaltoihin.
Kasuga työskenteli tätä ennen yrityksessä, joka toi erilaisia japanilaisia elektroniikkatuotteita yhdysvaltalaiselle isolle radioliikeketjulle, RadioShackille. Tässä roolissa hän solmi myös yhteydet Trio Corporationiin. Selvennykseksi, että Bill Kasugalla ei ole tässä sinänsä mitään yhteyttä “alkuperäiseen” Kasuga Radioon.
Kenwood-nimen keksimisestä on useita näkemyksiä, mutta yleisesti hyväksytty käsitys on, että nimi oli nimenomaan William "Bill" Kasugan ehdotus tai hänen ja hänen tiiminsä kehittämä brändi.
Tarkoitus oli luoda nimi, joka olisi helposti lausuttavissa ja ymmärrettävissä kansainvälisesti.
Nimi "Kenwood" yhdisti anglosaksiselta kuulostavan nimen "Ken" ja luonnonläheisen "wood"-sanan, joka viittasi kestävyyteen ja laatuun. Nimen syntymisen yhteydessä mainitaan myös Jack Morris ja nimen "Kenwood" on myös arveltu viittaavan osittain Hollywoodiin, mikä olisi ollut sopiva valinta Kaliforniassa sijaitsevalle yritykselle.
Nimi otettiin käyttöön ensin Yhdysvalloissa ja myöhemmin siitä tuli Trio Corporationin maailmanlaajuinen brändi. Trio-nimi oli edelleen käytössä Japanissa ja osittain kansainvälisilläkin markkinoilla 1960-luvulta aina 1980-luvulle. Osittain kaksoisnimenä Trio-Kenwood. 1970-luvulla Trio Corporation alkoi käyttää Kenwood-brändiä kansainvälisillä markkinoilla. Vuonna 1977 yritys muutti nimensä virallisesti Kenwoodiksi, ja tämä aika 70-luvulta lähtien oli Kenwoodille myös voimakkaan kasvun aikaa.
Myös radiolähettimiä
1950-luvulla Kasuga Radio valmisti yksinkertaisia radiolaitteita, mutta ne olivat pääosin suunnattu kuluttajamarkkinoille. Mutta myös radioviestintään.
1960-luvulla Trio Corporation (siis uudella nimellä) alkoi tuottaa yhä monipuolisempia radiolähetin/vastaanottimia, jotka saavuttivat suosiota myös harrastajien keskuudessa.
Amatööri- ja ammattilaisradioiden markkinoilla Trio-Kenwood oli kuitenkin vielä pieni toimija verrattuna alan muihin johtaviin yrityksiin, kuten Icomiin tai Yaesuun.
1970-luvulla Kenwood löi itsensä läpi amatööri- ja ammattilaisradioiden valmistajana. Erityisesti siirtyminen korkealaatuisiin HF-, VHF- ja UHF-radiolaitteisiin nosti yrityksen 1970-luvulla alan johtavien valmistajien joukkoon. Tästä juontaa juurensa myös päätyminen McLaren F1-tallin pitkäaikaiseksi yhteistyökumppaniksi 1990-luvulla (mm. Mika Häkkisen aikana). Ja mainittakoon myös, että Kenwood valmisti myös erilaisia mittalaitteita kuten oskilloskooppeja.
Kunnon hifiä
Yksi Trion 1970-luvun tunnetuimmista tuotteista oli 70-luvun alussa esitelty 700-sarja. Esimerkiksi 700M-päätevahvistin tarjosi 170 watin tehon kanavaa kohden ja huippuluokan äänenlaadun, mikä teki siitä aikoinaan arvostetun laitteen audiofiilien keskuudessa.
Toinen merkittävä tuote oli Kenwood Model 600 (1975), joka oli osa yrityksen "Supreme Series" -sarjaa. Tämä integroitu vahvistin suunniteltiin erityisesti audiofiileille, ja se oli tunnettu poikkeuksellisen alhaisesta signaalikohinasuhteestaan sekä modulaarisesta rakenteestaan. Model 600 edusti aikoinaan Kenwoodin osaamista parhaimmillaan.
Kenwood KR-9600 (1977) oli taas aikansa yksi tehokkaimmista stereovastaanottimista, ja se on edelleen legenda audiofiilien keskuudessa. KR-9600 erottui sekä suorituskyvyllään että rakenteellaan. Sen vahvistin tuotti jopa 160 wattia per kanava.
Samaisena vuonna (1977) Kenwood esitteli myös Direct Drive -tekniikan lippulaiva-vahvistimissaan L-07M- ja L-05M. Ja tästä myöhemmin 80-luvulla jatkokehityksenä mielenkiintoinen Sigma Drive -tekniikka. Sigma Drive on negatiivisen takaisinkytkennän järjestelmä, joka ulottuu aina kaiuttimien liitäntöihin saakka. Tämä mahdollistaa myös kaiutinkaapeleiden ja kaiuttimien vaikutuksen huomioimisen vahvistimen takaisinkytkennässä, minkä luvattiin parantava vahvistimen vaimennuskerrointa ja kaiuttimen kontrollia. Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, niin täältä lisätietoa.
Ensimmäiset Sigma Drive kytkennällä varustetut vahvistimet olivat ilmeisesti Kenwood KA-800, -900 ja -1000 (1981) ja päätevahvistin Kenwood Basic M2 (1983).
Kenwood valmisti myös levysoittimia, vaikka lähti tähän tuoteryhmään täyspainoisesti mukaan hieman myöhemmin kuin monet isot merkit. Eräs aikanaan mainetta saanut malli oli Kenwood KD 500 (1976), jonka runko oli graniittia. 1970-luvun lopulla (1979) julkaistiin upea Kenwood L-07D. Tämä huippuluokan levysoitin oli Kenwoodin vastaus audiofiilien tarpeisiin. L-07D tunnettiin innovatiivisesta suoravetoteknologiastaan ja sen huippulaadukkaasta äänivarresta. L-07D on nykyään haluttu soitin.
Ja totta kai mallistossa oli myös kaiuttimia. Mielenkiintoisimmista mainittakoon esimerkiksi 70-luvun luvun alusta “eksoottiset” KL-5080 4-tie kaiuttimet, tupladiskanteilla, superdiskantilla ja 12-tuuman bassolla, 1977 julkaistut LS-770:t erikoisella leveällä koaksiaalisella torvidiskantilla, 1980-luvun puolelta ns. Linear Response -sarja ja kaikkein parhaina pidetyt Kenwood LS-1900-highend-kaiuttimet, niin ikään 1980-luvun alusta.
Kasvun aikaa
1980-luvulla Kenwoodilla meni kovaa. Aika oli kulta-aikaa monelle japanilaiselle audiomerkille (Akai, Denon, Hitachi, JCV, Pioneer, Sharp, Yamaha jne). Mallisto laajeni. Myös halpoihin stereoyhdistelmiin, kannettaviin laitteisiin ja autolaitteisiin. Autohifistä tulikin Kenwoodille merkittävä tuotesegmentti. Tosin sieltä ei ole juurikaan merkittäviä tuotteita tai innovaatioita. No ehkä kuitenkin “Mask” -autosoittimet, joissa oli kokonaan ympärikääntyvä etupaneeli, joka siis jätti näkyviin vain mustan paneelin laitteen sammuttua. Joissain autovahvistimissa oli myös Kenwoodin kehittämä SigmaDrive -takaisinkytkentä.
Myös 1990-luvulla audioala oli edelleen kasvussa (ainakin alkupuolella) ja tätä vauhditti ennen kaikkea kotiteatterit. Kenwood esitteli ensimmäiset kotiteatterilaitteensa 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa, kun kotiteatterijärjestelmät alkoivat yleistyä kuluttajamarkkinoilla. Kenwood toi markkinoille monikanavaisia viritinvahvistimia ja kaiutinjärjestelmiä, jotka tukivat tuon ajan suosittuja surround-ääniformaatteja, kuten Dolby Pro Logic:ia.
Yhteistyö McLarenin kanssa
Kenwoodin pitkäaikainen yhteistyö McLarenin kanssa alkoi vuonna 1991. Yhtiö toimitti McLarenille kehittyneitä radioviestintäjärjestelmiä, jotka mahdollistivat luotettavan ja selkeän yhteydenpidon kuljettajien ja varikkohenkilökunnan välillä kilpailujen aikana. Tämä yhteistyö jatkui useiden vuosien ajan, ja Kenwoodin teknologiaa hyödynnettiin McLarenin menestyksessä Formula 1 -sarjassa.
Lopun alkua
2000-luvulla Kenwoodin perinteinen liiketoiminta kohtasi monenlaisia vaikeuksia ja merkki ei pysynyt markkinoiden kehityksessä ja tuotteiden laatu heikkeni. Mallisto alkoi koostua sopimusvalmistajien edullisista tuotteista. Kenwood ei ollut enää entisensä hifimerkki ja autohifilaitteidenkin menekki alkoi hiipumaan.
Vuonna 2008 Kenwood yhdistyi Victor Company of Japanin eli JVC kanssa muodostaen JVCKenwood Corporationin. Tämä strateginen liittouma vahvisti molempien yritysten asemaa kilpailuilla kulutuselektroniikan markkinoilla. Molemmat merkit ovat kuitenkin pikkuhiljaa hiipuneet taka-alalle markkinoilla ja mallisto koostuu pääosin erilaisista edullisista midi- ja miniyhdistelmistä, edullista autosoittimista, bluetooth-kaiuttimista ja suoraan sanottuna eri kiinalaistehtaiden pask…ta.
Lisätietoa KENWOOD.EU & HIFI WIKI
Tutustu myös sekalaisiin Kenwood esitteisiin vuosien varrelta.
Tiesitkö?
Se toinen Kenwood
Kenwood oli ja on myös tunnettu kodinkonemerkki. Kyseessä on kuitenkin kokonaan eri yritys. “Kodinkone Kenwood” eli Kenwood Limited on englantilainen Kenneth Woodin vuonna 1947 perustama
Kenwood Limited, joka siis tunnetaan erityisesti erilaisista keittiökoneista, tunnetuimpana kenties Kenwood Chef -yleiskoneet. Kuluttajat eivät tätä yleensä tienneet ja joskus siitä saattoi olla haittaa, mutta toisaalta hyötyä. Kummallakin brändillä oli hyvä maine.
Accuphase syntyi Kenwoodista!
Kenwoodilla on jännä suora yhteys japanilaiseen high-end-valmistaja Accuphaseen. Kenwoodin, alun perin siis Kasuga Radion, perustaja Jiro Kasuga lähti Kenwoodilta ja perusti vuonna 1972 Kensonic Laboratory Inc.:n, joka tunnetaan nykyisin nimellä Accuphase Laboratory Inc. Kasuga ei ollut tyytyväinen Kenwoodin näkemyksiin high-end-äänentoiston suhteen, joten hän perusti uuden yrityksen keskittyäkseen korkealaatuisten audiolaitteiden valmistukseen. Alkuvuosina Kensonicilla oli yhteyksiä Kenwoodiin, muun muassa osittaisen omistuksen kautta, ja varhaiset Accuphase-tuotteet kantoivat Kensonic-nimeä etupaneelissaan. Vaikka Kenwood on sittemmin luopunut high-end-audiotoiminnoistaan, Accuphase jatkaa edelleen korkealaatuisten äänentoistolaitteiden valmistusta.
Jaa Jaa artikkeli