Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat JBL & Teppo HirviKunnas

Lähes samat, mutta ei kuitenkaan.

JBL:n kolmet lähes samanlaiset kuulokkeet: Beamit, Budsit vai Flexit?

JBL on suvereeni nappikuulokkeiden (ehkä jopa sankakuulokkeidenkin) markkinajohtaja - Kenties koko maailmassa. Eikä varmaan suotta. JBL:n kuulokkeet ovat nimittäin osoittautuneet testeissä erinomaisiksi. JBL:n kuulokkeet ovat vain hyviä ja suuret valmistusvolyymit mahdollistavat myös edulliset hinnat. Mallisto on myös laaja. On Liveä, Tunea, Touria, Budsia, Beamia, Flexia… Sarjoilla ja malleilla toki kaikilla oma juttunsa ja kohderyhmä. Ja sinänsä ovelakin tapa rakentaa mallisto laajaksi vain pienin muutoksin.

Beam, Flex ja Buds.

Esimerkiksi vaikka Live 3 -sarjan mallit Beam, Flex ja Buds. Äkkipäätä näissä suositushinnaltaan 200 euron kuulokkeissa ei ole muuta eroa kuin ulkoinen rakenne. Beam ja Buds ovat niin sanottuja tulppakuulokkeita, joissa nimityksensä mukaan on tulppa, jolla kuulokkeet asettuvat tiiviisti korvakäytävään; toimien samalla ääntä eristävästi. Tiiviys myös tehostaa bassotoistoa. Ero Beamin ja Budsin välillä näyttää olevan vain ulkoinen: Buds on kooltaan hieman pienempi ja sellainen “perinteinen” nappi, kun taas Beamissa on pieni alaspäin osoittava varsi.

Flex eroaa edellisistä enemmän. Niissä ei ole tulppaa, vaan korvakäytävään päin tuleva nappimainen kuulokeosa on pienempi ja avoimempi. Kuuloketyyppiä kutsutaankin nimen omaan nappikuulokkeeksi.

Flexeissä on myös samanlainen alaspäin suuntautuva varsi kuin Beamseissä. Avoimemman rakenteen johdosta Flexit päästävät enemmän ympäristön ääntä lävitseen.

Ja siihen ulkoiset ja suurelta osin myös tekniset erot oikeastaan jäävätkin.

Kaikissa malleissa on samanlainen hieno kosketusnäytöllä varustettu latauskotelo. Ja suurinta osaa kuulokkeiden toiminnoista voidaan ohjata suoraan latauskotelosta. Tämä saattaa olla kätevämpää kun ohjaus puhelimesta. Toisaalta ohjaus ja lisää toiminnallisuutta löytyy kaikille kuulokkeille yhteisestä JBL Headphones -sovelluksesta. Ja niitähän, siis toimintoja ja säätöjä. löytyy aivan hengästyttävä määrä. Tutustuminen kaikkeen vaatii jo suurempaa mielenkiintoa ja jopa perehtyneisyyttä.

Kaikissa malleissa on samanlainen hieno kosketusnäytöllä varustettu latauskotelo. Suurinta osaa kuulokkeiden toiminnoista voidaan ohjata suoraan latauskotelosta.
JBL Headphones -sovellus tarjoaa runsaasti toiminnallisuutta ja säätöjä. Suorastaan hengästyttävän määrän. Tutustuminen kaikkeen vaatii jo perehtyneisyyttä. Merkittävin ominaisuuksista on monipuolinen taajuuskorjain, jolla soundin saa säädettyä erinomaisesta kamalaan. Onneksi tarjolla on myös muutama käyttökelpoinen esiasetus.

Tarjolla on aktiivisen melunvaimennuksen tason säätö, ympäristöäänien läpikuuluvuustilojen (Ambient Aware- ja TalkThru) -asetukset, äänen mukauttaminen henkilökohtaisten kuulo-ominaisuuksien mukaan, Find My Buds auttaa paikantamaan kuulokkeet äänimerkin avulla ja paljon muuta.

Merkittävin ominaisuuksista on monipuolinen taajuuskorjain, jolla soundin saa säädettyä erinomaisesta kamalaan. Onneksi tarjolla on myös muutama käyttökelpoinen esiasetus.

Kaksin parempi

Kuulokkeiden äänessä oli yllättävän iso erot. Tai sanotaanko, että erityisesti Flexit soi selvästi eri tavalla. Niiden bassotoisto on tulppamallisia kuulokkeita ohuempi ja basson voimakkuuteen vaikuttaa suuresti kuinka tiiviisti kuulokkeiden nappiosa istuu korvaan. Tämä on nappikuulokkeille tyypillinen ominaisuus. Allekirjoittaneella kuulokkeiden istuvuus oli huono ja siksi ääni oli basson osalta hyvin ohut. Taajuuskorjaimella (nostamalla bassot lähes tappiin ja diskantin alas) toisto parani, mutta hyvä siitä ei saatu.

Beamin ja Budsien soundi oli hyvä, voisi sanoa jopa erinomainen. Etenkin pienellä taajuuskorjaimen säädöllä. Basso soi maukkaasti ja silti erottelevasti. Myös keskialue soi erottelevasti ja neutraalisti. Diskanttissa JBL:lle tyypillisesti hieman ehkä sellaista “epäpuhtautta”. Beamit kuulostivat tässä suhteessa aavistuksen paremmilta kuin Budsit. Tässä on kuitenkin hyvä huomata, että kuulokkeissa korvan anatomialla on yllättävän suuri merkitys. Siksi on sääli, että tulppa- ja nappikuulokkeita ei hygieniasyistä voida vertailla samalla tavalla kuin kuin vaikka sankakuulokkeita. En tiedä olisiko se edes mahdollista, vaikka kuulokkeet desinfioitaisiin ja niihin vaihtaisi tulppaosat.

Tämän kokeilun perusteella suosittelisin hankkimaan JBL Beamit tai Budsit, joskin niiden erot ovat marginaaliset, ja Budsien aavistuksen pienempi koko, tai lähinnä ei ole varsinaisesti etu, jopa päinvastoin. Flexien äänenlaatu jäin niin kauaksi, ettei niitä voi suositella. Eikä voi edes varmistua siitä, että ne sopisivat omiin korviin paremmin.

Video JBL Headphones -sovelluksesta.


Lisätietoa Fi.jbl.com

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin AVPlus-lehden numerossa 5/2024 (#229).