Kuva Pixabay

Jonkun ammatti voi liittyä pelaamiseen. Sellaisessa ammatissa pärjää tietysti sitä paremmin mitä enemmän opettelee pelaamaan. Mutta monet muutkin ammattilaiset kuin peliammattilaiset pelaavat pelejä, koska se on heille henkistä harjoittelua. Pelien pelaaminen kehittää monenlaisia ja monissa eri ammateissa tarvittavia taitoja. Sellaiset liittyvät yleensä kognitiivisiin ja psykologisiin taitoihin. Niistä on apua sekä työelämässä että muissa elämän osa-alueissa. Sitä miksi ne ovat kaikkea tätä, selitetään tässä alla.

Kognitiiviset taidot

Kaikissa ammateissa tarvitaan kognitiivisia taitoja. Niitä voi kehittää pelaamisen avulla. Niistä on apua esimerkiksi päätöksenteossa. Monissa peleissä pitää tehdä nopeita ja tehokkaita päätöksiä. Se kehittää kykyä analysoida erilaisia tilanteita. Se myös auttaa tekemään strategisia valintoja. Kun pelaa pelejä, nämä taidot kehittyvät ja niistä on apua monissa työtehtävissä. Esimerkiksi pokeri opettaa monenlaisia taitoja, joista on apua monissa ammateissa. Parhaat pokerisivut tarjoavat suuren määrän erilaisia pokeripelien versioita. (Lähde: https://www.pokerscout.com/fi/). Niitä pelaamalla voi kehittää esimerkiksi kognitiivisia taitoja.

Muisti ja keskittyminen ovat myös tärkeitä kognitiivisia taitoja. Nekin kehittyvät pelaamisen avulla. Yksi sellainen peli on esimerkiksi shakki, jossa pitää käyttää työmuistia ja keskittyä hyvin. Moni muukin peli vaatii samoja työelämässäkin tärkeitä taitoja.

Monissa ammateissa pitää olla hyvät ongelmanratkaisutaidot. Sekin on yksi tärkeä kognitiivinen taito. Peleissä saa haasteita ja joissakin peleissä voi joutua jopa ratkaisemaan todella monimutkaisia ongelmia. Se parantaa samalla luovaa ajattelua ja sopeutumiskykyä. Niitäkin tarvitaan monissa ammateissa.

Stressinhallinta sekä paineensietokyky

Valitettavan monissa ammateissa ja työtehtävissä joutuu kohtaamaan stressaavia tilanteita sekä testaamaan omaa paineensietokykyä. Monissa peleissä voi kehittää näitä ominaisuuksia. Peleissä voi joutua tekemään asioita tietyssä ajassa tai kilpailemaan muiden kanssa. Ne opettavat pysymään rauhallisena ja suoriutumaan tehtävistä tehokkaasti paineenkin alla. Se on tärkeää, koska jatkuva stressi ei tee hyvää.

Pelaaminen on myös rentouttavaa ja sitä kannattaisi tehdä välillä kesken stressaavan työpäivän. Sitä voi tehdä myös ennen tai jälkeen työpäivän, josta on myös apua rauhoittumiseen. Kun pysyy ja osaa pysyä rauhallisena, suoriutuu työpäivästä paremmin ja tehokkaasti paineenkin alla. Pelaaminen työpäivän jälkeen rentouttaa ja työn unohtaa sen avulla siksi aikaa, kunnes menee taas takaisin töihin. Se auttaa palautumaan raskaasta ja stressaavasta työpäivästä.

Suunnittelutaidot parantuvat

Kun pelaa pelejä, oppii suunnittelemaan paremmin asioita. Sitä tarvitaan monissa ammateissa. Sellaisia pelejä ovat esimerkiksi pokeri ja monet videopelit. Niitä pelaamalla saa kehitettyä suunnittelutaitoja sekä pitkäjänteistä ajattelua sekä ennakointitaitoja.

Pelaaminen opettaa myös hahmottamaan monimutkaisia tilanteita. Silloin osaa suunnitella asioita siitä eteenpäin. Sellainen taito on monella alalla todella arvokasta esimerkiksi liike-elämässä ja teknologisissa aloissa.

Vuorovaikutus- sekä yhteistyötaidot

Pelejä pelataan usein yhdessä muiden kanssa. Työtäkin tehdään usein muiden kanssa. Kun pelaa muiden kanssa pelejä, paranevat samalla kommunikointitaidot. Sellaisia pelejä, joissa näy käy ihan varmasti, ovat monet moninpelit sekä joukkuepelit. Esimerkkejä näistä peleistä ovat roolipelit ja e-urheilupelit. Hyvät vuorovaikutustaidot toimivat työelämän peruskivenä.

Näissä peleissä parantuvat myös yhteistyötaidot sekä johtamistaidot. Niiden pelaamisen kautta ymmärtää paremmin ryhmädynamiikkaa ja sitä, kuinka tehdään tehokasta tiimityötä. Harvassa ammatissa toimitaan täysin yksin, joten näistäkin pelaamisen kautta opituista taidoista on työelämässä paljon hyötyä.

Innovaatio ja luovuus

Innovaatio liittyy moneen ammattiin ja niissä pärjäämiseen. Moni peli opettaa, kuinka olla innovatiivinen ja luova. Vaikka juuri peleissä oleva luovuus ei ole suoraan apuna ammatissa, auttaa se olemaan luova jossakin mitä tarvitsee työssä. Kaikki eivät osaa olla lainkaan luovia. Siksi varsinkin heidän kannattaisi pelata pelejä, joissa oppii olemaan luovempi.

Innovatiivisia ja luovuttaa opettavia pelejä ovat esimerkiksi erilaiset pulmapelit. Peleissä voi kokeilla esimerkiksi uusia ideoita ja strategioita. Kun oppii, kuinka paljon niistä on apua, tulee niitä kokeiltua helpommin myös työssään. Peleissä niitä pääsee opettelemaan ensin ilman sen suurempia riskejä.

Virheistä oppiminen

Työssä voi tulla tehtyä virheitä. Sanotaan, että virheistä oppii. Sen voi joutua kokemaan kantapään kautta. Sen voi oppia myös pelien pelaamisen kautta. Samalla oppii analysoimaan omia virheitä eikä tee niitä työssään enää niin helposti. Omia taitoja voi kehittää jatkuvasti lisää, jolloin ei tule tehtyä niin paljon virheitä.

Taitoja voi kehittää pelaamisenkin avulla. Ja vaikka pelissä tekisi virheitä, ei niistä ole haittaa. On parempi tehdä niitä peleissä kuin esimerkiksi työelämässä. Mutta työssäkin tulee tehtyä virheitä ja niihin oppii suhtautumaan paremmin. Sellaisen oppii esimerkiksi pelejä pelaamalla. Monissa korttipeleissä häviää, jos tekee virheen. Ja samassa pelissä ei tule tehtyä myöhemmin enää kovin helposti samaa virhettä. Tämän opin. kun siirtää työelämään, on saanut hyvä oppia työhön pelaamisen kautta.